TÄSTÄ MAKEANHIMOSI JOHTUU

Terkkuja sairastuvalta. Täällä ollaan oltu aika heikossa hapessa jo pari päivää, eikä ole ollut hirveesti voimia nousta sängystä ylös. Toivottavasti nyt ollaan menossa parempaan suuntaan ja pääsisin jo ens viikolla taas rutiineihin kiinni. Mulla on ollut välillä aika korkee kuume ja ruokahalu ihan nollissa. Lähinnä etoo ajatus syömisestä. Itsellä käykin niin, että kun aktiivisuus laskee niin ruokahalu katoaa sen mukana. Mun mielestä treeni onkin paras tapa nostaa ruokahalua, mikäli sen kanssa jotain ongelmia on. Itse ajattelen myös niin, että kun sairastan, pyrin syömään entistä terveellisemmin, enkä esimerkiksi ”palkitse” itseäni herkuttelemalla, sillä pahimmassa tapauksessa se vaan pidentää sairastelua. Paljon vitskuja ja vettä kehoon niin eiköhän tää tästä!

Aiheeseen liittyen voitaisiin pohtia hieman ruokahimoja ja mistä ne oikeen johtuu? Ainahan kaiken ei siis tarvitse johtua mistään ja kuten tuossa muutama postaus taaksepäin fiksusti ohjeistin, niin parhaiten ruokahimosta pääsee syömällä himoittua ruokaa, hehe! Nojoo, mutta jos on tilanne, että ei välttämättä haluaisi jokaisen himotuksen kohdalla antaa periksi niin ehkä näistä ajatuksista voi olla jotain hyötyä!

proteiinipitoinen valkosuklaa

Ihan ensimmäisenä on hyvä miettiä, mistä erilaiset himot johtuvat. Painotan nyt erityisesti ruokahimoja, eli kun jotain tiettyä suolaista tai makeaa tekee ihan hirveästi mieli jatkuvasti tai hyvin usein. Mieliteot voivat olla myös ns. psyykkisiä mielitekoja, tai vaikka tapa johon on tottunut. Monilla on tapana herkutella viikonloppuisin, jolloin ajatus herkuttomuudesta voi tuntua maailmanlopulta. Myös tässä asiassa kannattaa mielummin hoitaa syy kuin seuraus. Jatkuva napostelu johtuu usein jostain, samoin kuin nämä mainitut mieliteot.

Useinhan kun päätetään jättää sokeri ja epäterveelliset jutut, liitetään tämä yritys johonkin muuhun projektiin, kuten laihduttamiseen. Aloitetaan siis samaan syssyyn dieetti ja herkkulakko, mikä on ainakin mun mielestä tosi haastavaa. Tahdonvoimalla pääsee tietysti aika pitkälle, mutta itse suosittelen, että nämä kaksi asiaa tehdään erikseen, sillä jo miinuskaloreilla elely saa jo itsessään himotuksia aikaiseksi.

proteiinipitoinen omena-rahkapiirakka

Mielestäni paras keino päästä eroon ruokahimoista, on ravita kehoa mahdollisimman hyvin ja syödä runsaasti kunnon ruokaa. Kun olo on jatkuvasti kylläinen, on tuhat kertaa helpompi jättää ylimääräiset mässäilyt väliin. Aluksi siis keskittyy vain syömään paljon, ja kun pahimmat himot on voitettu, voi aloittaa sen dieetin, mikäli sille on tarvetta. Usein jo turhien juttujen poisjättö muuttaa kehonkoostumusta parempaan suuntaan.

Jos kärsii ruokahimoista, ei siis ensimmäisenä kannata alkaa erilaisiin lakkoihin ja kieltää itseltään asioita. Suosittelen ajattelemaan mielummin positiivisesti. Miten voisin ravita kehoani paremmin, jotta se saisi kaikki tärkeät ravintoaineet?

Sokerin himo – Jos syö (liian) vähän hiilihydraatteja kulutukseensa nähden, himot esiintyvät useasti sokerin muodossa, jolloin mieliteot kohdistuvat usein irtokarkkeihin, leivonnaisiin ja muihin sokerisiin herkkuihin. Monet myös luulevat syövänsä riittävästi, joten joskus on ihan hyvä laskea konkreettisesti kulutuksen ja syöminkien suhde.

Suolaisen himo – Paljon urheilua harrastava hikoilevat runsaasti, jos ei pidä huolta nesteytyksestä ja suoloista, voi kehon suolatasapaino alkaa järkkyä, mikä voi johtaa siihen, että alkaa tehdä mieli mieli suolaisia ruokia kuten sipsiä, popcornia,pizzaa yms. Tästä johtuu osaksi myös suolaisen himo darrapäivinä. Alkoholi on diureetti, joka kuivattaa kroppaa, jolloin myös kehon suola- ja mineraalitasapaino järkkyy. Myös stressi ja liika kortisolin tuotanto saavat himoitsemaan rasvaisia ja hiilihydraattipitoista nopeaa energiaa.

Rasvaisen herkkujen himo –  Liian vähäinen rasvan syönti, etenkin omega-3-rasvahappojen ”vaje” voi saada himoitsemaan juustoja, jäätelöä suklaata yms.

Kuvien teksteissä linkit resepteihin! 🙂

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


2 Responses to “TÄSTÄ MAKEANHIMOSI JOHTUU”

  1. Annie sanoo:

    Osaatkohan Aino sanoa, mistä johtuu että mulla sairaana mieluumminkin ruokahalu kasvaa kuin laskee? Kaikki tuntuvat aina voivottelevan kun sairaana ei mikään uppoa ja väkisin saa jotain kevyttä tungettua suuhunsa. Itse olin juuri viikon sairaana ja mulla taas (ennestäänkin kohtalaisen suuri) ruokahaluni tuntui vain kasvavan ja olisin voinut syödä vaikka kuinka paljon! Herkutkin alkoivat himottaa hieman tavanomaista enemmän ja yhtenä päivänä herkuttelinkin, mutta pääosin kyseessä oli siis ihan ns. ruokanälkä. Eikä ole ensimmäinen kerta kun mulle käy näin sairaana 😀

    • mm sanoo:

      Mietin tässä, että kuinka sairaana oikein olet yleensä? Jos minulle tulee kuumetta, sitä on yleensä vajaa 39 astetta ja pystyasennossa tuntuu kuin taju lähtisi, niin ei siinä ehdi mitään ruokia ajatella. 😀

Kommentoi