VOIMAHARJOITTELUN HYÖDYT KIINTEYTYMISESSÄ (1/2)

Mitä liikuntaan tulee, olen sitä mieltä että kaikki liikkuminen on hyvästä. Mikään treenimuoto tai yksittäinen harjoitus ei pelasta eikä pilaa kokonaisuutta, sillä monipuolisuus on kuitenkin loppupeleissä kaikista tehokkain tapa lähes kaikkiin tavoitteisiin. Liikkumisen tulisi mielestäni olla mielekästä, eli jos jokaiseen treeniin tulee lähdettyä väkipakolla, jossain vaiheessa käy niin, että motivaatio loppuu ja liikkuminen jää. Voimaharjoittelu on kuitenkin osa-alue, jonka harjoittamisesta on hyötyä ihan jokaiselle. Oli kyseessä nuori, vanha, kiinteytyjä, kestävyysjuoksija, keskivertokuntoilija tai kilpaurheilija, voimaharjoittelusta saadaan aina hyötyä tavoitteen saavuttamisessa. Kirjoitin tästä aiheesta vieraskirjoituksen njie:n blogiin ja jaan tekstin myös teille! :)

Voimaharjoittelun hyödyistä voisi kirjoittaa romaanin, joten ajattelin keskittyä asiaan kehonmuokkauksen näkökulmasta. Sivuttakoon kuitenkin, että voimaharjoittelulla on lukuisia terveydellisiä vaikutuksia aina veren rasva- ja sokeriarvojen parantumisesta pienempään ennenaikaisen kuoleman riskiin. Skaala on siis todella suuri ja en keksi oikeastaan mitään syytä, miksi ei kannattaisi tehdä voimaharjoittelua. 

Kehonmuokkauksen kannalta voimaharjoittelu on lähestulkoon avainasemassa, ravinnon ohella. Täytyy siis muistaa, että ilman oikeanlaista ravintoa (negatiivinen energiavaje = kiinteytyminen, parempi lihaserottuvuus) ei saada toivottuja tuloksia. Kun energiansaanti on kohdillaan, voi taas treenillä vaikuttaa siihen, millaiseksi keho muokkautuu.

Voimaharjoittelussa ei kannata keskittyä kaloreiden kuluttamiseen sykkimällä hulluna salitreenin läpi, vaan tehdä laadukkaita harjoituksia ja löytää kontakti lihakseen. Myös riittävä kuorma on hyvin tärkeässä asemassa. Vaikka treenin aikainen kulutus ei olisi hirvittävän suuri, aiheuttaa voimaharjoittelu treenin jäkeen ns. aineenvaihduntapiikin, jolloin keho kuluttaa energiaa vielä levossa. Lisäksi lihasmassan määrä vaikuttaa lepoaineenvaihduntaan, eli mitä enemmän lihasmassaa, sitä suurempi lepoaineenvaihduta. Tämä johtaa pikkuhiljaa siihen, että keho muuttuu kiinteksi ja jänteväksi. Jos siis tavoitteena on kiinteytyä, eli saada paremmin erottuvat lihakset ja sutjakka kroppa, suosittelen lämpimästi lisäämään voimaharjoittelua treeniohjelmaan.

Usein kiristelyyn tarvitaan negatiivinen energiavaje, jolloin voimaharjoittelun avulla rasvanpoltto tehostuu ja vaivalla hankitut lihakset säilyvät paremmin. Kuten mainittua, voimaharjoittelun avulla aineenvaihdunta pysyy paremmin toiminnassa, sillä punttien nostelu yhdistettynä optimaalisesti suunniteltuun ravinto-ohjelmaan tuo yleensä parhaat tulokset kiinteytymisen kannalta.

Onko voimaharjoittelu uusi juttu sinulle? Hyvä! Sillä voimaharjoittelu on hyvin motivoivaa, etenkin alussa. Tutkimustieto osoittaa, että alussa lihasmassa kasvaa keskimäärin 40-70 g per harjoitus ensimmäisten harjoituskuukausien aikana. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että kasvu on tyypillisesti 0,5-1 kg kuukaudessa. Tämä vauhti ei jatku loputtomiin ja mitä pidemmälle edetään, joudutaan tehdä enemmän hommia lihaskasvun eteen. Muistan kun itse aloitin salitreenit ja tuloksia alkoi näkyä ihan silmissä. Tämä oli todella motivoivaa, sillä usein käy niin että lihaserottuvuus paranee, rasva alkaa tiristä ja kroppa muokkautuu ihan silmissä! Ravinto on tosiaan isossa roolissa, kun tavoitteena on kiinteytyminen. Riittävä proteiinin saanti pitää huolen siitä että muskelit saavat riittävästi rakennusaineita kehitykseen. Proteiinin kanssa ei tarvitse vetää överiksi, eikä saa unohtaa hiilareita saati rasvojakaan.

Kyllästyttääkö perus puuro? Helppo kikka on lisätä puuroon herkullisia ProPud-vanukkaita tuomaa ihanaa herkullista makua ja proteiinia. Raejuuston, rahkan tai valkuaisen voi korvata myös proteiinipitoisella vanukkaalla, joka tekee puurohetkestä hieman enemmän luksusta.

 • kaurapuuro kookosöljyllä
 • mustikat
 • mustikka-muffinsin makuinen pudding
 • koristeluun kookoshiutaleita

TAI

 • kaurapuuro kookosöljyllä
 • vaniljan makuinen pudding
 • caramelin makuinen pudding
 • kaneli

Seuraavassa osassa keskityn tarkemmin siihen, miten käytännössä tehdä tuloksia voimaharjoittelun avulla!


9 Responses to “VOIMAHARJOITTELUN HYÖDYT KIINTEYTYMISESSÄ (1/2)”

 1. Avatar mm sanoo:

  Negatiivinen vaje on liikasaanti :)

 2. Avatar noname sanoo:

  ja tottakai kaikissa njien tuotteista löytyy asesulfaami k:ta ja aspartaamia… millonkohan sitä saisi vastaavan tuotteen mieluummin hyvin pienellä määrällä sokeria näiden keinotekoisten myrkkyjen sijaan…

  • Avatar Henzu sanoo:

   Juu, eipä minuakaan kiinnosta keinotekoiset makeutusaineet, mieluummin syön sokeria.

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Juu, tämä on se iänkuinen mielipiteiden jakaja, että kumpaa sitten käyttää. Itse käytän mielummin makeutusaineita kuin sokeria :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä sellainenkin varmaan pian tulossa markkinoille! :)

 3. Avatar Piupau sanoo:

  Hei! Muistelin, että olet useamman kerran huomauttanut moisien tuotteiden olevan huonoja laadun vuoksi (ja myös olevan pahanmakuisia)? Onko nämä nykyisessä ruokavaliossasi enemmän sallittuja ja mitä mieltä olet proteiinivanukkaiden suhteellisen säännöllisestä käytöstä keinotekoisuuden vuoksi? Itselleni siis maistuu välillä turhankin hyvin :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Näin on, siis olen kirjoittanut aiemmin, että rahkat&puddingit ovat mielestäni turhia, mutta kun maistoin noita niin ne oli niin hyviä ja ne helpottaa mun ruokavalion noudattamista, niin olen käyttänyt. :D Näin sitä joskus mieli muuttuu! Ajattelen näin että ruokavalio on kokonaisuus eikä kaadu tai parane yhdestä asiasta. :)

 4. Avatar Johanna sanoo:

  Heippa! Oot varmaan kerennyt kirjoittaa tästä monesti (ainakin muistelen lukeneeni), mutta pikakyssäri silti (tekemässä tilausta :D)! Mitä lisiä aloittelevan kiinteytyjän/painonnostelijan tulisi ehdottomasti ainakin alkuun hankkia? :) Googlesta on niin kovin vaikea saada neutraalia vastausta, tokihan firmat tahtoo että ostan kaikki purkit ja enemmänkin :D Haluan ainakin jotain helpottamaan tätä jäätävää lihaskipua, tuntuu että lihas vallan repeää kun rappusiakin kotiin käppäilee! :D tai jos viitsit edes aiheeseen liittyen jonkun sun linkin laittaa niin oisin hurjan kiitollinen!!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sanoisin että pärjäät hyvin pitkälle ihan pelkällä ravinnollakin, mutta heraproteiini on aika kätevä lisä, jos haluaa niin siihen kylkeen aminohappojuoma salitreenien ajaksi. Itse käytän heraproteiini + aminohapot + kreatiini. =)

Kommentoi