ENTÄS DIEETIN JÄLKEEN?

Sain jonkun verran toiveita tästä aiheesta, eli miten jatkaa ruokailuja tiukemman vaiheen jälkeen. Monilla on tietysti pelkona se, että sössii kaikki tulokset, mikä ei ole toivottavaa. Sanoisin, että kunhan välttää ääripäät niin homma ei lähde ihan pahasti metsään. Ääripäillä tarkoitan, että joko lähdetään syömään koko dieetin edestä kaikki herkut ja jutut joista on ”jäänyt paitsi” tai sitten toinen ääripää on se, ettei se dieetti lopukaan silloin kun piti. Eli ei uskalletakaan lisätä ruokaa riittävästi. Erilaiset dieetit ovat siinä mielessä riski ihmisille, joilla lähtee helposti käsistä suuntaan tai toiseen.

Ensimmäisenä on hyvä ymmärtää, että ihmisen keho ei toimi niin, että joka aamu kalorit ”nollaantuu” ja aloitetaan alusta, vaan kyseessä on jatkuva tila, joka tasapainoilee kulutuksen ja energiansaannin kanssa. Kun ollaan oltu pidempään dieetillä, eli miinuskaloreilla, kestää myös hetki ennen kuin tila palaa takaisin tasapainoon. Vaikka ruokaa aletaan lisäämään, usein käy niin että vielä hetken aikaa paino jatkaa laskua alaspäin ja tuloksia tulee dieetin loppumisesta huolimatta. Tämä taas johtaa monesti ajatukseen, että ”voin syödä ilman huolta ja laihdun vaan..”. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja jos vaan jatkaa syömistä, jossain vaiheessa miinus muuttuukin plussalle ja kiloja alkaa putoamisen sijaan kertyä.

Ruokaa täytyy siis uskaltaa alkaa syödä lisää, mutta ei vetää homma överiksi. Kuulostaa järkevältä eikö vaan? :D Kaloreiden nosto kannattaa tehdä hiilihydraatteja lisäämällä pikkuhiljaa. Jos ruokavalio koostuu pääosin terveellisestä ravinnosta ja treeniäkin tulee tehtyä, voi noston tehdä muutamassa reilummassa osassa. Kuten jossain aiemmassa postauksessa mainitsin, reverse diettaus on jopa muodikasta nykyään ja homma on ehkä viety liian pilkunviilaamiseen ja asiasta on tehty vaikeampaa kuin se on.

Itse tein niin, että dieetin loppumisen jälkeen nostin samantien energiat + 500 kcal ylös. Vaikka oon ollut alkuviikolla kipeänä ja aktiivisuus ollut tosi pientä niin pidin silti ruokamäärät samoina. Kroppa on todellakin tykännyt tästä ja oikeen tuntee miten keho imee kaiken energian käyttöön. Haastavaa on se, että voisi syödä vaikka kuinka paljon, mutta omalla kohdallani auttaa se, että pidän noista määristä huolta vielä tämän alkuvaiheen ajan, eli lasken kalorit ja makrot. Kuten valmentajani sanoi, kontrolli on hyvä asia dieetin jälkeen, sillä usein voi käydä myös niin että kun lisää energiaa ja huomaa olon kohentumisen –> alkaa treenaamaan kovempaa –> kulutus nousee jälleen, jolloin nosto ei riitäkään. Kontrolli voi siis tarkoittaa myös sitä, että huolehtii syövänsä riittävästi!

Kokonaistavoite on nostaa noin + 1000 kcal energioita ylös, jolloin olen reilusti kolmentonnin paremmalla puolella kokonaisenergioiden suhteen. Jos jossain vaiheessa tulee fiilis, että haluan siistiä taas kuntoa niin on ainakin jotain mistä leikata, sen sijaan että jäisin kituuttelemaan kahteen tonniin, josta leikkaamalla energiansaannit olisivat jo tosi alhaalla.

Yleispätevänä ohjeena 200-300 kalorin nosto per viikko on aika sopiva, jos treenaa paljon, en näe mitään ongelmaa nostaa heti vaikka sen 500 kcal ylöspäin. On turha pelätä, että lihoisi jotenkin salamannopeasti kaiken takaisin, kuten sanoin, usein energioiden lisääminen pistää vain pökköä pesään ja olosta tulee ihan loistava!

Käytännössä tämä voisi esimerkiksi tarkoittaa:

aamupuuroon + 20 g kaurahiutaleita

lounaalle + 20 g pastaa/riisiä jne

välipalalle + 30 g riisikakkuja tai esim. banaani

päivälliselle + 20 g pastaa/riisiä jne

= 330 kcal (65 g hh)

Mainittakoon vielä, että mun instagramin puolella on käynnissä arvonta jossa voi voittaa itselleen ja kaverille henkilökohtaiset ruokavaliot by minä. Pakettiin kuuluu siis tavoitteita tukeva ravinto-ohjelma opastuksineen.

Instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


5 Responses to “ENTÄS DIEETIN JÄLKEEN?”

 1. Avatar Tuuli sanoo:

  Hei Aino,
  ei nyt ikävä kyllä liity tekstiisi paljon mutta ajattelin jos sinulla olisi jokin näkökulma ongelmaani:
  Olen itsekin jumppaohjaaja, ja tunteja tulee 8-15 viikossa, pääasiassa lihaskuntotunteja, pyöräilyä ja kovasykkeisiä intervallitreenejä. Syön terveellisesti, olen opiskellut liikuntaa ja olen pitänyt kerran viikkoon ns. herkuttelupäivän, jolloin olen syönyt yhden aterian ja jälkiruoan ”epäterveellisesti”. Luulisi kuitenkin että näillä kulutusmäärillä tuo ei pääsisi lihottamaan. Teen myös omia treenejä, salitreeniä sekä itsekin käyn ryhmäliikunnassa. Eli liikun päivittäin 2-4 h. Sen lisäksi kävelen paljon, eli hyötyliikuntaakin pitäisi tulla.
  Silti kroppani on ihmeellisen turvonnut, löllö ja pehmeä. Ihan jopa ahdistaa jotkut käsivarretkin, jonne on kyllä lihastakin tullut mutta turhauttaa todella paljon näyttää näin nesteiseltä näillä liikuntamäärillä, sekä elämäntavoilla. Alkoholia käytän ehkä kerran kuukauteen, kahteen.
  Onko kyse siitä, että aineenvaihdunnassa olisi häikkä, vai syönkö tietämättäni perusruokaa liikaa? Omasta mielestäni en kuitenkaan, mutta vaikea tietysti arvioida. Vai mistä tämä voisi johtua? Haluaisin oikeasti näyttääkin siltä miltä pitäisi. Vai voisiko asiaan vaikuttaa se, että treeniä ja varsinkin lihaskuntotreeniä tulee liikaa? Palautumisessani on korjattavaa, sen jo tiedän. Voiko palautumattomuus siis ajaa kropan aineenvaihdunnaltaan jumiin?
  Mites se meni että suutarin lapsella ei ole kenkiä…joten olen täysin sokea mitä tulee itseeni.

  Kiitos vielä huipusta blogista! Oot ihan huipussa kunnossa! :)

 2. Avatar Trai sanoo:

  Mulla on tyhmä kysymys. Eli, auttaako liian pienillä painoilla treenaaminen yhtään mitään? Kävin äsken salilla, ja jäi vähän sellainen fiilis, että olisin mä vähän enemmän jaksanut, siis isommilla painoilla. Mutta tapahtuuko silti jotain kehitystä, vaikka kuorma ei ole kovin iso?

 3. Avatar hanna sanoo:

  Kun ihminen joka kuluttaa päivässä urheilulla (arvaus) 1000kcal, joutuu kiristääkseen tiputtaa kalorit 2000 kcal’liin kiristyäkseen(+- 200). Tästä voinemme päätellä että ihminen joka liikkuu päivässä keskimäärin 200kcal ja aktiivisuusrannekkeella liikkuu alle 2000 askelta päivässä, voi syödä ehkä 1000 kcal eikä kiristy varmaankaan edes samaa tahtia..
  Miksi siis joka paikassa toitotetaan että pitäisi syödä 1500kcal, kun sillä ei voi millään matikalla laihtua, ellei ole aikaa liikkua 1-2h päivässä. Eli kun ei ole aikaa (lapset, työt) liikkua (no on aikaa liikkua esim 3h viikossa), niin miten silloin tulisi laihduttaa ja kun aktiivisuus on tasoa 0 (askeleita päivässä keskimäärin 1000) eikä sitä voi lisätä?

 4. Avatar Minna sanoo:

  Hei, olisin halunnut kysyä tuosta tankkauksesta pari asiaa. Kirjoitit siitä pari todella hyvää postausta, kiitos siitä. :) Olin alkuvuodesta valmennuksessa, jossa oli tarkka ruokavalio eli dietti. Kalorit oli n. 1600 eli aika matalat. Tulosta tuli hyvin ja oon valmennuksen jälkeen nostanut hiljalleen kaloreita ylöspäin. Nyt noudatan samaa ruokavaliota, mutta isommilla määrillä. Eli pelkkää puhdasta ruokaa ja viikonloppuisin hieman herkuttelua. Hiilarit vähenee aina iltaa kohden, eli sinne en ole lisännyt omatoimisesti salaattivärkkejä enempää tavataa. Tavoitteena kuitenkin pitää timmi kroppa ja kasvattaa lihasta. Eli: kannattaako pitää tankkauspäivä? Onko siitä hyötyä mulle, kun herkuttelen kuitenkin hieman viikonloppuisin? Oon niin pyörällä päästä että voitko auttaa? :)

Kommentoi