RESEPTIREMONTTI – LASAGNE

Taas perjantai! Se tarkoittaa sitä, että mulla on ollut vaan yksi ohjattu tunti aamupäivällä, hieman työjuttuja ja loppupäivä pyhitettiin kokkailuun. Mikäs sen mukavampaa kuin laittaa Spotify laulamaan ja alkaa suunnitella uusi reseptejä kiireettä. Tänään mulle tuli vieraita, joille tarjosin tätä postauksessa esiintyvää sapuskaa. Viime viikolla julkaisin remontoidun reseptin makaronilaatikosta ja sen löytää täältä. Oonkin saanut kivasti positiivista palautetta tuosta reseptistä. Näissä reseptiremonteissä ei siis ole kyseessä mikään järisyttävä uusi juttu, ainoastaan hieman muokkailtu resepti perinteisestä ruuasta. Tänään tuunailin lasagnen hieman perinteistä poiketen. Itse asiassa tein kaksi erillistä satsia, toisen jauhelihasta ja toisen tonnikalasta, sillä yksi vieraista ei syö lainkaan lihaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perinteinen lasagne koostuu siis lasagnelevyistä, jauhelihakastikkeesta sekä valkokastikkeesta. Päätin tehdä tänään hieman enemmän muutoksia ja korvasin lasagnelevyt bataatti- ja kurpitsasiivuilla. Kurpitsa on tämän hetken sesonkivihannes, samoin kuin juurekset, joten niitä kannattaakin käyttää runsain mitoin näin syksyllä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bataatti & myskikurpitsa

Oon joskus valmistanut lasagnen kesäkurpitsasta, mutta mielestäni oli liian vaivalloista ”itkettää” noita kurpitsan siivuja ikuisuus. Itkettämisestä huolimatta, lasagnesta tuli tosi vetinen, en sitten tiedä teinkö jotain väärin! Lisäksi kesäkurpitsa on loppupeleissä aika mauton, jos vertaa vaikka bataattiin, jonka makea maku sopii loistavasti yhteen jauhelihan kanssa. Käytin bataatin kaverina myskikurpitsaa, sillä mielestäni niiden maut muistuttavat toisiaan. Jos haluaa tehdä kevyemmän ruuan, voi toki käyttää vaikka pelkästään myskikurpitsaa, mutta toisaalta bataatti on vaan niin hyvää ja ravitsevaa, että turha sitä on skipata 😉 Tuttuun tapaan piilottelin ruuan sekaan myös vihanneksia.

Lasagne:

jauhelihakastike

  • n. 800 g jauhelihaa
  • 5 isoa herkkusientä
  • sipuli
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 6 pientä paprikaa (tai muutama reilumpi)
  • 3 porkkanaa
  • myskikurpitsan jämät (selviää lasagnelevy osuudessa)
  • purkki (n.400 ml)paseerattua tomaattia
  • mausteita (ruususuola, chipotle chili, paprikamauste, valkosipuli)

Pilko sienet, sipuli, valkosipuli, paprikat, porkkanat ja myskikurpitsan jämät. Paista jauheliha ja lisää sienet sekaan, kun liha on kypsää lisää loput pieneksi pilkotut aineet. Kaada tomaattisose sekaan ja mausta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

lasagnelevyt:

  • 1 iso bataatti
  • 1 myskikurpitsa

Kuori bataatti ja kurpitsa. Pilko 1-2 cm paksuisiksi pyöreiksi levyiksi. Aloita kurpitsan pilkkominen ohuemmasta päästä ja pilko siihen saakka kunnes siemenet tulevat vastaan. Poista siemenet ja jätä loppuosa jauhelihakastikkeeseen (kohta: myskikurptsan jämät).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkokastike:

  • 1-2 rkl luomulaatuista kirnuvoita (täysin maidottomaan versioon voi käyttää kookosöljyä)
  • 2 rkl provenan täysjyvä kaurajauhoja
  • 400 ml kookosmaitoa (light tai normaali)
  • suolaa

Laita kattilan pohjalle voi ja anna sulaa, lisää jauhot kokoajan sekoittaen. Kun jauhojen väri muuttuu tummemaksi, lisää kookosmaito vispilällä tehokkaasto sekoittaen. Keittele kastiketta (koko ajan sekoittaen) muutama minuutti, niin että se paksuuntuu. Mausta suolalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lado uunivuuan pohjalle bataatti- ja kurpitsalevyjä, kaada seuraavaksi jauhelihakastiketta ja viimeisenä osa valkokastikkeesta. Toista sama kolmesti (kolme kerrosta) niin, että viimeisenä osana on valkokastike. Paista 220 asteisessa uunissa n. 40-45 minutttia. Meillä on niin uusi (ja kuuma) uuni, että pudotin puolessa välissä asteet 200. Tarjoa lasagnea raikkaan salaatin kera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oli kyllä todella hyvää ruokaa ja sopii erinomaisesti viikonloppuiseen nautiskeluun!

Joku toivoi, että vertailisin tavanomaista reseptiä näihin muunneltuihin ja olin ajatellut tehdä niin, mutta aika loppui kesken. Ehkä teen oman postauksensa näistä, kun olen saanut useamman reseptin ulos. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tonnikala versio muuten samalla tavalla, mutta jauheliha korvataan tonnikalalla (+ lisäsin pari juustonsiivua tähän versioon, sillä valkokastike loppui kesken)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yammii!

Ehdokasbanneri - Hyvinvointi -Indiedays Blog Awards


10 Responses to “RESEPTIREMONTTI – LASAGNE”

  1. Milla sanoo:

    Hyvän kuuloinen resepti jälleen! Pasta ei itsessään maistu miltään, niin sitä on kyllä kiva korvailla muulla, ravinteikkaammalla vaihtoehdolla. Antaako tuo kookoskerma millaisen maun? Maistuuko kookos? En oikein välitä sen mausta. Tietenkin sen voisi varmaan korvata vaikka kaurakermalla?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Pitikin kirjoittaa reseptiin että voi käyttää vaihtoehtoisesti kaura- tai riisikermaa, mutta mun mielestä tuossa ei kyllä maistu yhtään kookos. Täytyy vielä mainita että näin toisena päivänä sapuska on entistä parempaa kun se on ”muhinut” yön jääkaapissa 😀

  2. Jaana sanoo:

    Moikka Aino! Kiitos kun jaksat jakaa ja kehitellä näitä ihania reseptejä! 🙂 Itse toivoisin myös reseptejä, joissa ei ole käytetty kookosmaitoa, en nimittäin voi sietää (ikävä kyllä) kookoksen makua. Monet reseptit olis muuten niin täydellisen kuuloisia, mutta sitten siellä on se kookosmaito.. Oon sitten aina korvaillu sitä jollai muulla tai jättänyt vain pois, mutta tuntuu ettei ne ruuat oo sit oikein toiminut :/ (jotkut toki toimii ilmankin). Esimerkiksi kanakastiketta olis kiva tehä joskus muutenkin kuin tomaattimurskaan/pyreeseen tai kanaliemeen 🙂 Tai onko jotain ideaa millä kookosmaidon voisi parhaiten korvata? :

    • ainorouhiainen sanoo:

      Piti tohon postaukseen jo kirjoittaa mutta unohdin, eli kookosmaidon voi korvata kaura- tai riisikermalla. Esim. Alprolla on erilaisia vaihtoehtoja, myös maustettuja variaatioita =)

  3. kika sanoo:

    Oon tehnyt tällä viikolla jo kaksi kertaa lasagnee, tosin ihan normaalilla ohjeella täysjyvästä. Mulle ei maito tuota minkäänlaisia ongelmia ja tavan viljat vaan harvoin…
    Meinasin kokeilla tehä tuon valkokastikkeen sillon kaurajauhoista, mutta aattelin että se menee pilalle ja tein ihan vehnäjauhosta. Kiva tietää että sekin toimii, kun netistä en ainakaan löytänyt että kukaan muu olisi sitä kokeillut… 🙂

  4. Linsku sanoo:

    Ohjetta testattu ja tuli niin super hyvää!! 🙂 Tein myös makaronilaatikon ja sekin onnistu. Tää reseptien muokkaus on tosi kiva idea sinulta ja on taas kiva löytää omaan ruokavalioon ns. ”Lapsuuden herkkuruuat” ohjeet olivat selkeät ja ainekset tuttuja ja turvallisia niin kaikki varmasti onnistuvat.
    Odotan jo innolla uusia reseptejä. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Jess loistavaa! Oon saanut tästä (ja makaronilaatikosta) tosi hyvää palautetta niiltä jotka testannu. Mun mielestä tää oli tosiaan parasta seuraavana päivänä kun oli ollut jääkaapissa yön 😀 Toivottavasti keksin lisää hyviä juttuja, pitääkin käydä lukemassa toiveet ja alkaa kehitellä päässä lisää herkkuja. Kiitos kommentista!

  5. Freija sanoo:

    Moikka Aino! Tarvitsisin nopean vastauksen.. Voiko jlihan korvata härkiksellä ja miten ohjetta tulisi pienentää? Riittääkö reseptin puolitus, minusta härkispaketillinen on kuitenkin suht tuhtia tavaraa! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Voi korvata härkiksellä. En ehkä ihan puolittaisi määrää mutta esim 2 pakettia = 500g luulisi riittävän 🙂

  6. ainiina sanoo:

    Hei Aino! Tänään sain testattua tätä ja tuli superhyvää!! Kiitos ohjeesta 🙂 Olen itekin innostunut tuunailemaan ruokia, kiva saada uusia vinkkejä erilaisiin perinneruokiin vielä niin ettei maku kärsi yhtään, päinvastoin.

    En ole pahemmin uskaltanut kommentoida sun blogiin aikaisemmin, mutta lukenut jo pidempään. Sulla on niin hyviä vinkkejä millon mihinkin, tuot paljon iloa omaankin arkeen 🙂

Kommentoi