RESEPTIREMONTTI – MAKARONILAATIKKO (G,M)

Ajattelin aloittaa tämän projektin helpolla, mutta niin ihanan herkullisella makaronilaatikolla. Tästä alkaa virallisesti uusi postaus-sarja, nimeltä #reseptiremontti. Tulen siis muokkailemaan perinteisia ja ei niin perinteisiä ruokia terveellisemmäksi versioksi. Sanalla terveellinen voi toki olla monta erilaista merkitystä. Yksi mieltää kaiken vähäkalorisen terveelliseksi, kun taas toiselle proteiinipitoisuus on se juttu, kolmas panostaa vähähiilariseen. Mulle terveellisyys tarkoittaa ruokaa, josta tulee hyvä olo, jonka avulla jaksaa treenata ja palautuu hyvin. Myös ravinnepitoisuus tulee olla hyvä, eli haluan katsoa vähän syvemmälle kuin pelkät hiilarit, proteiinit ja rasvat.

Muokkailenkin näitä reseptejä sen mukaan mitä itse priorisoin ja yritän toki ottaa toiveitakin huomioon. Itse en suoranaisesti vältä mitään ruoka-aineita, mutta valitsen usein mielummin gluteenitonta ja maidotonta, koska koen että voin paremmin, kun syön pääosin tällä periaatteella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävin viikko sitten luennoimassa aiheesta urheilevien lasten ravitsemus ja siellä myös pohdittiin, miten lapset saisi syömään vihanneksia. Asiat mitä tuli mieleen on tietysti se, että yrittää valmistaa vihanneksista ja kasviksista herkullista ruokaa ja myös ”piilottaa” niitä vihanneksia tavallisen ruuan sekaan, kuten tässäkin reseptissä! 🙂 Mielestäni maku oli ihan loistava ja uskon ruuan maistuvan myös skeptisemmille tyypeille!

Makaronilaatikko (G, M)

 • 700 g paistijauhelihaa
 • n. 300 g Mamy fusilli riisipastaa (vähän yli puoli pussia)
 • 1 purkki/tölkki (400 ml) kookosmaitoa
 • 5-6 kanamunaa / eggo valkuaista
 • 150 g babypinaattia
 • 3 porkkanaa
 • 2 suippopaprikaa
 • 1 makeasipuli
 • 5 valkosipulinkynttä
 • mausteita

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paista jauheliha ja keitä pasta. Pasta valmistuu tosi nopeasti, kun vesi kiehuu voi pastat ottaa pois liedeltä. Pilko porkkanat, paprikat, sipuli ja valkosipulinkynnet hyvin pieneksi silpuksi, lisää jauhelihan sekaan, mausta. Kaada tehosekoittimeen kookosmaito, kanamunat tai jos haluaa pihistellä rasvan suhteen niin pelkkä valkuainen. Kannattaa kuitenkin lisätä ainakin 1-2 kokonaista kanamunaa. Keltuaisessa on paljon hyviä ravintoaineita ja kolesterolia, josta muodostuu mm. tärkeä DHEA-hormoni. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisää myös babypinaatti sekaan ja blendaa hetki niin, että pinaatti on pilkkoutunut sekaan niin ettei sitä juuri huomaa, voit maustaa myös munamaidon. Kaada isoon vuokaan jauhelihapaistos, pastat ja munamaito. Paista uunissa 225 asteessa n. 40 minuuttia. Jotta tulos on tasainen, voi paistosta sekoitella puolessa välissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kookosmaitojakin löytyy vähärasvaisena, eli jos haluaa minimoida rasvan määrää voi valita 7% kookosmaidon (Santa Marian sininen tölkki). Meillä löytyi kaapista purkki valkuaista, joten käytin sen loppuun ja lisäsin vielä 5 kanamunaa, koska mulla oli aika suuri tuo vuoka. Monet kyselee aina, että mistä ostan tuota Mamyn riisipastaa ja sitä löytyy ainakin Prismoista ja S-marketeista. Pussi näyttää tältä..

1073_full

Sain Boschilta maxomixx-monitoimikoneen, jossa on monta erilaista osaa eri käyttötarkoituksiin. Oon ollut ihan fiilikssä tosta osasta, millä voi pilkkoa vihanneksia ihan pieneksi silpuksi (kuvissa ylhäällä). Oon käyttänyt sitä myös ihan salaatin valmistukseen kans. Vihannekset heitellään astiaan ja sitten vaan masiina käyntiin. Oon aina vihannut pilkkomista, joten tää on ollut tosi jees. 😀 Sain tuossa taannoin myös ihan huipun uuden Sage:n The Boss Blenderin, josta tulee juttua vielä myöhemmin!

Makaronilaatikkohan tulee nauttia tietysti ketsupin kera! Käytän itse Felixin sokeroimatonta, stevialla makeutettua ketsuppia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bon apetit! 🙂

Ehdokasbanneri - Hyvinvointi -Indiedays Blog Awards


17 Responses to “RESEPTIREMONTTI – MAKARONILAATIKKO (G,M)”

 1. tiina sanoo:

  Mä oon kauan miettiny että mitenkähän makaronilaatikon saia tehtyä a la aino 😀 eli tää menee nyt sitten testiin! Kiitos:)

 2. Sinni sanoo:

  Ehdottaisin vielä, että vertailisit perus reseptiä, ja omaasi 🙂 saisi konkreettista tietoa siitä, miten paljon parempi vaihtoehto oma versiosi on.

 3. Henu sanoo:

  Oon viimeisen parin vuoden aikana alkanut kiinnittää huomiota liikuntaan ja terveyteen ja pari asiaa mietityttää. Mulla on aina ollut huono ryhti, ja jos yritän istua ryhdikkäästi, selkä tuntuu väsyvän. Mietin johtuuko se heikoista lihaksista? Millaisilla liikkeillä voisin vaikuttaa parempaan ryhtiin?
  Lisäksi venytellessä huomaan, että polvitaipeet ovat niin kireät etten saa takareisiin tuntumaa vaan venytys tuntuu vain polvitaipeessa, ja näin on ollut lapsesta asti. Voiko muuten kuin takareisien venyttelyllä vaikuttaa asiaan?

 4. maja sanoo:

  Otatko sä jostain purkista jodia kun käyät noita erikoissuoloja? Sitähän kuitenkin tietyssä määrässä tarvitaan kilpirauhasen toimintaa varten.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Joo mä käytän päivittäin bioteekin merilevärouhetta, josta saa runsaasti jodia 🙂

 5. Liisi sanoo:

  Huikeeta! 🙂 Ihanaa että makaroonilaatikko tuli ekana. Ihan kuule into pinkeenä olin odottamassa reseptiä …ja sit ku näin uuden postauksen niin olin ihan liekeissä. Ihan mahtavaa että teet ja suunnittelet tällaisia. 🙂 Ehdottomasti kokeilen tätä reseptiä seuraavaksi 🙂

  Haluan myös ehdottomasti kuulla lisää tästä super maxomixx koneesta, sillä uuden blenderin metsästys käynnissä 🙂

  Ihailen sua ja sun blogia suuresti ♡ oot ihan super!!! 😉 Kiitti tästä!

 6. Jennun sanoo:

  Aivan loistavaa! tätä on odotettu! Suurkiitos reseptistä! 🙂

 7. Nebel sanoo:

  Ihan hauska idea sinänsä tämä sarja ja vaihtoehtoisten reseptien kehittely antaa varmasti paljon, jos on kokkaamisesta innostunut ja asialleen omistautunut. 🙂 Tylsänä ihmisenä ”harharetkeiltyäni” useita vuosia oikeastaan ihan turhaan ensin viljattomassa, sitten gluteenittomassa ja maidottomassa maailmassa haluaisin kuitenkin muistuttaa, että hyvin monille myös fiksusti täysjyväpastasta, vähärasvaisesta jauhelihasta ja kevytmaidosta koostettu makaroonilaatikko on varsin oiva ja terveellinen ateria! Nyt kun olen jättänyt itselleni täysin tarpeettomat rajoitukset taakseni, niin tuollainen perusmakaroonilaatikko edustaa mulle juurikin ruokaa, josta ”tulee hyvä olo, jonka avulla jaksaa treenata ja palautuu hyvin”.

  Näkemyseroista huolimatta tykkään blogistasi ja tyylistäsi ja saan täältä inspiraatiota omaan hyvinvointiarkeeni. 🙂 Mm. tuon kasvisten ujuttamisen makaroonilaatikkoon meinaan ottaa käyttöön. Enkä epäile, etteikö myös oikeasti olisi ihmisiä, jotka voisivat paremmin ilman gluteenia ja maitoa, mutta kaikkiin se ei päde. Siksi aina vaan välillä tulee tarve puolustaa vanhaa kunnon perusruokaa kaiken kaikettomuuden keskellä.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moi, oot kyllä ihan oikeessa sinäkin, enkä koe että mainitsemasi tavallinen versio olisi mitenkään epäterveellinen, itsekin voisin hyvin tehdä (ja aina välillä teenkin) myös ihan normi kaavalla, mutta nykyään on paljon tyyppejä joilla on noita herkkyyksiä ja sen vuoksi on kiva antaa vaihtoehtoja myös näistä ns. perus safkoista myös heille! Reseptistä voi ottaa myös osia käyttöön esim käyttää riisipastaa ja tavallista maitoa tai täysjyväpastaa ja kookosmaitoa, nuo kasvikset varmaan sopii ihan kaikille!=)

 8. Miims sanoo:

  Jes nyt mä vihdoin löysin tuota pastaa ! Usein kun ne gluteenittomat pastat on ihan kamalaa höttöä niin tuo pasta kuulosti oikeen hyvältä niihin verrattuna 🙂
  Moni kun mieltää että gluteeniton on jotenkin terveellisempää kuin tavallinen mutta usein niin ei ole…Vaan aivan päinvastoin.
  Nyt lähtee kokeiluun tuo makaroonilaatikko vähän muunneltuna versiona 🙂
  Ihana saada täältä blogistasi näitä resepti vinkkejä 🙂

 9. Kaisa sanoo:

  Tuli mieleen tosta riisipastasta, että Ruotsihan just antoi jotain rajoja suositellulle riisinsyönnille arseenin takia. Aika monet fitnessblogit tuntuvat antavan kuvan siitä, että riisi, riisikakut ym olisivat jotenkin terveellisempi ja parempi vaihtoehto kuin esim peruna tai täysjyväpasta. Oletko itse miettinyt arseenin mahdollisia vaikutuksia kehossasi? Sehän aiheuttaa mm. syöpää.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Jonkun verran oon itsekin lukenut aiheesta. Mä itse vaihtelen aika paljon hiilarinlähteitä ja syön myös bataattia ja esim tuota perunaa välillä.
   Välillä tuntuu, että kaikki aiheuttaa nykyään syöpää ja sen takia hieman skeptinen tän asian suhteen. Eri asia on varmaan jos vetää suuria määriä ja jatkuvaan tahtiin kyseisiä riisituotteita.

   Kuten mainitsin tekstissä, sana terveellisyys on aika laaja käsite, eli jos kärsii gluteenin aiheuttamista vatsaongelmista, silloin riisi on parempi vaihtoehto kun täysjyväpasta..eli tässä ei oikeen oo yhtä vastausta, vaan se mikä sopii itselle parhaiten, on varmaan se terveellisin vaihtoehto! 🙂

 10. emmi sanoo:

  Tää oli hei tosi hyvää. Lisää näitä gluteiinittomia ja maidottomia ruokareseptejä. Tuntuu että omassa keittiössä syödään nyt vaan kokoajan bataattilasagnea tää tuli ehdottomasti jäädäkseen. Kiitos! Uusia reseptejä odotellessa ☺

 11. Oona sanoo:

  Ihan sairaan hauska yhteensattuma 🙂

  Sain tänään paljon kommentteja että olisin täältä bongannut ohjeen, tein melkeen samanlaisen makaroonilaatikon viikonloppuna ja ollaan hyvin samoilla linjoilla sisällöstä 🙂

  On muuten törkeen hyväää! Pitääpä jatkossa bongata täältä reseptejä, näyttää olevan samat arvot ruuanlaitossa!

  Tsemppiä ja mukavaa syksyö Aino!

  • ainorouhiainen sanoo:

   Jaahas, melkonen yhteensattuma 😀
   Oli kyllä todellakin hyvää ja tervetuloa bongaamaan reseptejä jos arvot natsaa yhteen.

   Mukavaa syksyä FitOonalle! 🙂

Kommentoi