MITEN PIDÄN HUOLTA VASTUSTUSKYVYSTÄNI?

Löytyykö lukijoista joku, joka ei olisi ollut flunssassa tänä syksynä? Veikkaan, että teitä terveenä pysyneitä on paljon vähemmän kuin lenssun sairastaneita. Syksyisin iskeekin melkoinen flunssarypäs, blogit jakaa ohjeita, kuinka tervehtyy nopeammin, tai miten välttää koko kirottu nuhakausi. Toisaalta on aika hassua, että jaetaan ohjeita miten parantua nopeammin kun kuitenkin itse maataan peiton alla sairastamassa. ”Oon täälä kipeenä kotona ja ajattelin jakaa ohjeita, miten välttää flunssa” …. Ööö, miten hyviä ne vinkit sitten on kun itsekin ollaan kipeenä. :D

Itse ajattelen, että panostan mielummin ongelman ratkaisuun kuin vaivan hoitamiseen. Tällä tarkoitan sitä, että kun se flunssa on iskenyt, silloin ei hirveesti enää valkosipulit auta. No, voihan noilla poppaskonsteilla saada vaivaan pientä apua ja ehkä hyvällä säkällä lyhentää sairastelua, mutta järkevämpää olisi hoitaa vastustuskyky sellaiseen kuntoon, että ne pöpöt eivät alunperinkään pääse iskemään. Kuulostaa järkevältä eikö?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terve keho kestää huomattavasti enemmän pöpöjä ja kulutusta, kuin esim. ravinnevajeessa (tai vaikka kalorivajeessa) elävä kroppa. Stressi, liian vähäinen uni, prosessoidut ruoat, allergisoivat ruuat, yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, ruokien lisäaineet sekä sokeri ärsyttävät suolistoa, jolloin vastustuskyky heikkenee entisestään. 

Vastustuskyvyn juuret ovat nimenomaan suolistossa. Jos elämäntavat ja ruokavalio ei ole kunnossa, johtaa tämä huonojen bakteerien liialliseen kasvuun suolistossa. Suosittelen siis panostamaan vatsan ja suoliston hyvinvointiin, jolloin keho kiittää omalla toiminnallaan.

Ongelmat suolistossa lisäävät myös stressihormoni kortisolin eritystä sekä mm. estrogeenin poistumista elimistöstä ja näin ollen heijastuvat erityisesti vyötärön alueelle ja alavartaloon kertyneenä rasvana. Suoliston kunnosta riippuu, mitkä ravinteet imeytyvät verenkiertoon ja mitkä haitta-aineet poistuvat vaikuttaen myös immunipuolustukseen. Esimerkiksi toistuvat flunssat, voivat siis johtua suoliston huonosta kunnosta. Kun aloin panostaa tähän asiaan huomasin, että rasvanpoltto tehostuu, aineenvaihdunta paranee ja vastustuskyky kehittyy. Ei paha ei! :)

Miten sitten pidän huolta vatsan ja suoliston hyvinvoinnista? Sen lisäksi, että pyrin syömään ravitsevasti ja riittävästi…

 1. Syön runsaasti kuituja! Ravintokuituja on olemassa kahta laatua, liukenemattomia sekä liukenevia. Molempia olisi hyvä saada, sillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Liukenematon kuitu sitoo itseensä runsaasti vettä, mikä lisää ulostemassaa ja ehkäisee ummetusta. Vesiliukoinen kuitu hidastaa verensokerin nousua ja alentaa veren kolesterolia kuljettamalla sitä pois elimistöstä. Kuidut myös tavallaan puhdistavat suolistoa ja kuljettavat tarpeettomia aineita mukanaan. 
 2. Käytän probiootteja, eli maitohappobakteereja lisäämään hyviä pöpöjä suolistossa! Tällä asialla on ollut huomattava vaikutus omaan hyvinvointiin. Asia ei tapahdu päivässä, eikä välttämättä kuukaudessa, mutta pidemmän päälle eron kyllä huomaa kropan toiminnassa.
 3. Sain kuukausi takaperin testiin Regulatpro Metabolic – valmisteen, joka on siis vitamiineilla ja mineraaleilla täydennetty entsyymivalmiste, joka tukee elimistön entsyymiprosesseja. Sen luvataan vaikuttavan elimistön pH-tasapainoon, aineenvaihduntaprosesseihin sekä solujen uudistummiseen. Tästä voi kuulemma saada apua myös iho-ongelmiin.
 4. Lisään aamusmoothieen glutamiinia, joka korjaa suoliston pintaa. Se on siis aminohappo, joka auttaa suoliston pintasolukkoa uusiutumaan nopeasti ja parantaa näin ollen vastustuskykyä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puhdistamon maitohappobakteeri, Poliquinin maitohappobakteeri x 2 sekä Regulatpro Metabolic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuote on saatu blogin kautta

Tuliko fiilis, että liian monta juttua korjattavaksi? Suosittelen aloittamaan ihan rauhassa, lisäämällä vaikka kuidunsaantia ja hankkimalla hyvä probiootti käyttöön! :)

Ehdokasbanneri - Hyvinvointi -Indiedays Blog Awards


12 Responses to “MITEN PIDÄN HUOLTA VASTUSTUSKYVYSTÄNI?”

 1. Avatar Ann-Marie sanoo:

  Hei! Oletko kirjoittanut tai kirjoittausitko infoa kolesteroolista, hyvästä ja huonosta ja sen hoidosta :)

 2. Avatar Elisa sanoo:

  En ole ollut vielä kertaakaan kipeänä! En itse asiassa ole viime joulun pientä nuhaa lukuunottamatta ainakaan vuoteen kipeänä. Syön paljon kuituja, kasviksia, hedelmiä ja nyt myös lähes päivittäin hapankaalta joten ehkä kirjoituksessasi on perää :)

  http://www.karhusportscience.com

 3. Avatar Sofia sanoo:

  Täälä yksi joka ei vielä ole syysflunssaa sairastanut! Kovasti on kyllä yrittänyt, mutta oon huomannut kuinka ruokavaliolla on ollut iso vaikutus. Vielä voisin kyllä kokeilla noita maitohappobakteereja lisäksi! Kiitti vinkeistä taas! :)

 4. Avatar Emmi sanoo:

  Hyvin ajankohtainen kirjoitus etenkin minulle, joka pohtii että miten sitä nyt jatkossa pysyisi sitten terveenä..! Sairastin heti opintojen alussa flunssan. Nyt olen tervehtymäisilläni angiinasta, jonka sain n.3 viikkoa sitten ja uusiutui. Mulla jännitys ja henkinen alakuloisuus suuresti vaikuttaa terveenä pysymiseen. Vaikka kuinka syön C- ja D-vitamiinia sekä puen kunnolla syysilmaan, niin kyllä ne bakteerit ja virukset muhun iskee :D Ehkä noista maitohappobakteereista voisi olla apua =) Kurja pelätä läpi talven, että milloin sitä taas tulee kipeäksi :(

 5. Avatar Rita sanoo:

  Oon 32v. nainen ja nyt tuli sairastettua syysflunssa. Reilu kaksi viikkoa yskää ja tuosta ajasta 4 päivää olin ”kipeänäkipeänä”. En oo sairastanut flunssaa ainakaan 10 vuoteen (tai mitään muutakaan) ja täytyy sanoa että tämä oli hyvä muistutus taas siitä, miten siistiä on olla terve. Osaan arvostaa entistä enemmän sitä, että voin mennä huomenna kuntosalille (1,5vk tauon jälkeen!) ja nauttia asioista joihin kehoni kykenee :).

 6. Avatar Tee sanoo:

  Minuun iskee flunssa todella harvoin. Kuumetta oli viimeksi 3,5 vuotta sitten ja sekin meni nopeasti ohi. Nuha tulee kerran vuodessa, jos tulee, ei joka vuosi. Ei minulla ole siihen mitään ihmekonsteja. Luultavasti kyse on perintötekijöistä, sillä en muista vanhhempienikaan sairastelleen flunssia. Syönkin aika lailla mitä sattuu. Mutta minulla on muutama herkku, joita ovat mm. sipuli ja kotimaiset marjat. Monesti onkin käynyt mielessä, että nämäkö minulla ovat ne flunssanehkäisylääkkeet. Marjoja syön lähes päivittäin ja sipulia tungen kaikkeen ruokaan, mihin edes vähän kuvittelen sen sopivan. En syö muita lisäravinteita kuin D-vitamiinipitoista kalkkia. Eikä pidä unohtaa runsasta liikuntaa; arkiliikuntaa myös eli menen pyörällä töihin vaikka sataisi pieniä vihreitä ukkoja.

 7. Avatar ulla sanoo:

  Täällä myös yksi, joka selvinnyt ilman lentsuja. Kop kop. ..

  Kyllä ruokavaliolla ja liikunnalla on paljon tekemistä asian kanssa, kuinka paljon pöpöt tarttuu.

 8. Avatar Tinja sanoo:

  Oon kaks kertaa ollut flunssassa ja viime kerralla päätin, että nyt hommaan niin hyvän vastustuskyvyn ettei pöpöt pääse enää iskemään. Kiitos kun muistutit tosta suolistosta, oon vasta lähiaikoina tajunnut sen merkityksen vastustuskykyyn :-)

  Ps. I love organic

 9. Avatar päiväkodin täti sanoo:

  Hieman ylimielisesti ilmaistu asia minun mielestäni!

  Vastustuskyky ja sairastelevuus liittyy myös tosi moneen muuhun asiaan. Itse olen pysynyt niin pitkään terveenä kuin olen tehnyt sellaista työtä, jossa käsihygieniasta on helppoa pitää huolta. Nyt kun työskentelen lasten kanssa, täydellisen tarkan käsihygienian ylläpitäminen on sula mahdottomuus – enhän voi joka kerta lasta kosketettuani lähteä käsipesulle tai käsidesiä lotraamaan. Uskoisin, että sinun työssäsi näistä perusjutuista on kuitenkin helppo pitää kiinni, vai mitä?

  Toinen juttu on se, että kun kerran sairastuu, sairastuu toisenkin kerran helposti… ja kolmannen ja neljännenkin. Itselläni on valitettavasti tämä tilanne ja nyt kun vastustuskyky on alhaalla, en vain pysy terveenä. Se harmittaa aivan valtavasti. Ja omasta mielestäni syön kyllä viimeisen päälle terveellisesti ja säännöllisesti käytettyjä kikkakolmosiakin on liuta…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tarkotoitus ei ollut olla ylimielinen todellakaan. :) Joskus toki tällaiset postaukset mitkä sisältävät neuvoja ja mielipiteitä, voivat saada sävyn että asiasta paasataan negatiivisesti, vaikka se ei olisi tarkotus.

   Täytyy myöntää että itse oon tosi huono käsienpesussa, vaikka häärään paljon salilla ja koskettelen laitteita ja tavaroita. Koen että pöpöt ei silti tartu. Mutta kuten joku kirjoitti, voihan olla kyse myös geeneistä, että ne pöpöt vaan pysyy poissa. Silti omilla valinnoilla voi varmasti vaikuttaa asiaan jollain tavoin. :)

  • Avatar Amanda sanoo:

   Olipa harvinaisen katkera kommentti! Ilmeisesti sinua harmitta todella paljon, että olet ollut paljon kipeänä, mutta ei kuitenkaan tarvitsisi tulla tänne purkamaan sitä huonoa oloa. Jos työ ei miellytä, vaihappas vapaasti työpaikkaa :)

   Todella hyviä vinkkejä, etkä ollut lainkaan ylimielinen aino :)

 10. Avatar Eikku sanoo:

  Tuo glutamiini olikin hyvä maininta. Ihan asiasta toiseen nimittäin, mutta aion kokeilla sitä koiralleni, jolla on suolisto-ongelmia. Googlailin hieman ja sitä jopa suositellaan, jos koiralla on tällaista vaivaa. Koko glutamiini oli mulle tähän asti tuttu vain nimeltään. Kiitos siis tästä bloggauksesta! :)
  (Aion myös etsiä itselleni ja koiralleni tehokkaan maitohappobakteerin, en ollut niihinkään sen enempää tähän mennessä perehtynyt..)

Kommentoi