Ylävartalo ja alavartalo eri paria?

Heippa! Tänään ajattelin kirjoittaa asiasta nimeltä vaihtelevuus ja nimenomaan treenin suhteen. Olen itse sellaisessa asemassa, että mulla ei paljon tule vaihtelua treenien osalta, sillä kaikki jumpat on joka viikko samoina päivinä, samoina aikoina. Omiin treeneihin yritän saada vaihtelevuutta mukaan, sillä haluan antaa keholle erilaisia ärsykkeitä, sen verran kun pystyn. Haluaisinkin rohkaista teitä kokeilemaan välillä jotain ihan muuta mihin on tottunut. Tiedän itsekin, että on tosi helppo mennä tutulla rutiinilla, tehden asioita joita on tehnyt ennen ja joita osaa.

IMG_4734

Monet ryhmäliikunta-tunnit kuormittavat paljon alavartaloa, jolloin ylävartalon treenaaminen jää vähemmälle. Yleisesti ottaen, uskon erityisesti naisten treenaavan paljon enemmän alavartaloa kuin ylävartaloa? Monilla naisilla on paljon vahvemmat jalat kuin ylävartalo. Jaksetaan kyykätä ja polkea, mutta ei punnertaa tai vetää leukoja. Olen huomannut, että erityisesti rintalihakset ja hartiat ovat monella melkein jopa heikossa kunnossa, vaikka urheilua tulisi harrastettua useamman kerran viikossa.

Vahva ylävartalo on yhtä tärkeä asia, sillä hyvin treenatut lihakset jaksavat pitää ryhdin oikeana, jolloin säästytään monilta niska- ja hartiavaivoilta, jumituksilta ja kivuilta. Monesti ajatellaan, että jos on jumiset hartiat ei kannata treenata niitä. Monesti ne jumiset hartiat ovat vain niin heikot ja käyttämättömät, että niitä juuri tulisi vahvistaa. Punttijumppa, eli pidemmät toistot ja pienemmät painot ovat hyvä tapa saada veri kiertämään hartiaseudulla, unohtamatta keppi- ja kuminauhajumppaa! Ja onhan sopusuhtainen vartalo myös sporttisemman näköinen. 🙂

IMG_4699

Jos puhutaan ryhmäliikunnasta, tiedättekö mikä on aivan mielettömän hyvä laji juuri ylävartalon ja keskivartalon lihaksille? No tietenkin LesMillsin Bodycombat! Bodycombat-tunti on tehokas cardiotreeni. Laji perustuu erilaisiin taistelulajeihin kuten esim. karate, nyrkkeily, taekwondo, taiji ja muay thai. Tunnin aikana lyödään ja potkitaan asenteella hyvän muusikin tahtiin lukuisia lyöntejä. Muistan kuulleeni, että tunnilla tulee tehtyä sellainen 700 vatsarutistusta lyöntien ansiosta, joten vatsalihakset vahvistuu, samalla kun fätti palaa, mikäs sen parempaa? ;D Mun on itse vaikea saada selkälihaksiin tuntumaa, mutta combatissa saan melkein aina yläselän lihakset helläksi, tämä on auttanut aktivoimaan oikeet lihakset myös selkätreenissä salilla. Tämä uusi ohjelma on lisäksi oikea olkapää-killeri!! 😀

BODYCOMBAT™ tunti koostuu 10 kappaleesta joista jokainen on rakennettu käyttäen erilaisten taistelulajien liikkeitä/tekniikoita:

1. a) Ylävartalon lämmittelyssä: lähdetään liikkeelle rauhassa ja käydään läpi lyöntejä ja tekniikoita
1. b) Alavartalon lämmittelyssä: intensitetti nousee hieman ja lisätään alavartalon liikkeitä mukaan sekä aletaan harjoittelemaan potkutekniikoita
2. COMBAT 1: ”ensimmäinen taistelu”. BC-Ohjelma sisältää 3 COMBAT biisiä joista jokaisessa on hieman erilainen teema ja keskitytään eri osa-alueisiin.
3. POWER TRAINING 1: ohjelma sisältää 3 x Power Training kappaleita ja ne ovat aina BOXING eli nyrkkeilybiisejä jotka lyödään nopeaan biittiin ja nostetaan sykettä ylös.
4. COMBAT 2:  ”toinen taistelu”
5. POWER TRAINING 2: eli toinen nyrkkeily kappale. PT-biisit sisältävät myös saksauksia ja haarahyppyjä jaloilla, jolloin tehoja saadaan irti entistä paremmin.
6. COMBAT 3: ”kolmas taistelu” sisältää useasti työtä alavartalolle, reisille&pakaroille.
7. Muay Thai: kappaleessa käytetään liikkeitä nimensä mukaisesti Muay Thaista, joka sisältää useasti paljon nopeita lyöntejä, kyynärpäälyöntejä, potkuja ja polvipotkuja! Muay Thai kappale nostaa sykkeen kattoon!
8. POWER TRAINING 3: eli viimeinen Boxing kappale on useasti pitkä biisi (6-8min) jossa lyödään viimeisen kerran syke kunnolla ylös. Biisi ja fiilis ovat yleensä huippuluokkaa tässä vaiheessa!
9. CONDITIONING: eli lihaskunto-osuus sisältää vaihdellen treeniä ylä- ja keskivartalolle.
10. COOLDOWN: eli palautus&venytys biisi joka sisältää usein jonkun tunnilla aikaisemmin tehdyn ”KATAN”

Katat ovat siis erilaisia hyökkäys- ja puolustustekniikoita joita esiintyy combat-kappaleissa. Alla muutamia Bodycombatin hyötyjä!

  • Kuluttaa paljon energiaa/kaloreita. LesMillsin mukaan jopa n. 740 kcal/tunti. Riippuu toki henkilöstä ja henkilön koosta.
  • Vahvistaa luita, lihaksia sydäntä ja keuhkoja. Näin ollen parantaa kestävyyskuntoa
  • Muokkaa koko vartaloa, etenkin käsiä ja ylävartaloa, jotka jäävät usein muilla tunneilla vähemmälle huomiolle
  • Kunhan tekniikat ovat kunnossa on BC erittäin hyvä CORE-treeni!
  • Parantaa koordinaatiota ja ketteryyttä
  • Parantaa itseluottamusta! Tämä tunti on myös loistava tapaa purkaa huonoa tai ärsyyntynyttä olotilaa 😉

Ohjaan tänään sopivasti ensimmäisen kerran uutta Bodycombat™ 61 – ohjelmaa Lady Linellä kl. 18:45! Nyt olisi siis oiva hetki hypätä messiin, kun homma on uutta kaikille. Tiedän itse, että tämä laji voi olla alussa vaikeaa, mutta hei, joskus pitää vähän tsempata ja malttaa opetella uutta, jonka jälkeen ahkeruus palkitaan. Haastan kaikki kynnelle kykenevät paikanpäälle vetämään huipun treenin mun ja Jannan kanssa. Jos sulla ei ole salikorttia, olet silti tervetullut kokeilemaan. Laita mulle vaan mailia hyvissä ajoin, niin hoidetaan homma. 🙂 Hulluimmat treenaajat jatkaa mun kanssa vielä RPV-tunnin päälle. Voin kertoa, että ton setin jälkeen on mehut imetty, mutta huikee olo!

IMG_4643

Kivaa treeni-tiistaita kaikille ympäri suomea!!


7 Responses to “Ylävartalo ja alavartalo eri paria?”

  1. ewiina sanoo:

    Oon niin tulossa! 😀

  2. Helmi sanoo:

    Yks combat-fani ilmottautuu! En oo nyt päässy hakkaamaan viikkoon flunssan takia 🙁 Toivottavasti pääsen nopeesti testaamaan uutta ohjelmaa! Miten rankka toi uus ohjelma on, verrattuna esim 60 numeroon?

  3. Luana sanoo:

    Hei mikä olikaan sen uuden vatsalihasliikkeen nimi uusimmassa Combatissa? Jaguaari tai jotain sinne päin? (:

  4. Eini sanoo:

    Mulla on ollu vuosikausia salijäsenyys ja jossain vaiheessa kävin paljonkin ryhmäliikuntatunneilla ennen ku salikärpänen pääsi kunnolla purasemaan ja siirryin pitkäksi aikaa melkeen pelkästään salitreeniin. No tämän kirjotuksen innostamana kävin tänään elämäni ekaa kertaa bodycombatissa ja taisin rakastua! Aivan mahtava tunti ja mikä fiilis edelleenki 2,5 tuntia treenin jälkeen! Tätä lisää :).

    • ainor sanoo:

      Oi mahtavaa kuulla jos sait inspiraation tästä, toivottavasti nautit lajista pitkään! 🙂

Kommentoi