ONKO MITÄÄN JÄRKEÄ KORVATA SOKERIA HUNAJALLA? VOIKO RYHMÄLIIKUNNALLA MUOKATA KEHOA?

Hellurei ystävät! Sain teiltä todella hyviä kysymyksiä ja ajattelin jakaa nämä muutamaan eri postaukseen. Jotenkin mielekkäämpää keskittyä muutamaan kysymykseen kerralla ja vastailla niihin huolella. Toivottavasti näistä on hyötyä myös muillekkin kuin kysyjille. 🙂

Onko mitään järkeä korvata sokeria esim. hunajalla? 

Jos katsotaan energiamäärää, ei ero ole kovin suuri, sokerissa on noin 70 kaloria enemmän energiaa per 100 g. Hunajassa on kuitenkin energian lisäksi vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä ja aminohappoja, joten kyllä siinä mielessä on järkeä korvata, koska saat samalla ravintoaineita, joita et sokerista saa. Jos tavoitteena on vähentää energiansaantia, silloin kannattaa käyttää vähäkalorisempia/kalorittomia makeuttajia, kuten steviaa! 

Miten palauttaa suoliston hyvinvointi? 

Ensimmäisenä tulisi tietää, mistä suoliston hyvinvointi on järkkynyt? Yleisesti hyvät elintavat parantavat myös suoliston toimintaa. Kuidut toimivat hyvien bakteerien kasvualustana, joten riittävä kuidunsaanti on hyvin tärkeää suoliston korjausprosessin kannalta. Kuituja tulisi saada sekä liukenemattomia että liukenevia. Liukenematon kuitu sitoo itseensä runsaasti vettä, mikä lisää ulostemassaa ja ehkäisee ummetusta sekä auttaa ehkäisemään mm. diabeteksen puhkeamista. Vesiliukoinen kuitu hidastaa verensokerin nousua ja alentaa veren kolesterolia kuljettamalla sitä pois elimistöstä. Liukenemattoman kuidun lähteitä ovat mm. kookos- ja mantelijauho sekä täysjyväviljat. Liukenevaa kuitua saa kasviksista, hedelmistä, marjoista ja kaurasta.

Terveellinen, monipuolinen ruokavalio ja riittävä nesteensaanti onkin ensimmäinen asia, johon kannattaa panostaa. Jos vatsa turpoilee tai suoli toimii liian laiskasti/nopeasti, kannattaa sulkea pois ruoka-aine allergiat ja yliherkkyydet. Jos on tullut syötyä antibioottikuuri ja sen takia suolisto takkuilee, kannattaa ottaa käyttöön vahva ja laadukas probioottilisä, joka lisää hyvien bakteerien määrää suolistossa. 

Voiko lihaserottuvuutta ja lihaskasvua saada aikaan ryhmäliikunnalla?

Yleisesti ottaen ryhmäliikunta on kestävyysharjoittelua, joka ei ole ihanteellisinta lihaskasvulle. Lihaserottuvuutta taas on mahdollista saada aikaan, koska kestävyysliikunta nostaa kulutusta, joka taas saa helpottaa rasvanpolttoa. Vaikka kestävyysliikunta ei kasvata lihasta, kaikki liikunta kuitenkin muokkaa kehoa urheilullisemmaksi ja esim. plyometriset, räjähtävät lajit aiheuttavat hieman myös lihaskasvua ja pitkään jatkettuna vahvistavat luuston mineraalitiheyden ja vahvuuden kasvua. Plyomteristä harjoittelua tapahtuu myös ryhmäliikuntatunneilla! 

Jos mietitään vaikka yleisurheilijoita ja heidän vartaloitaan, ovat he oiva esimerkki nopeusvoimalajien muokkaamasta kehosta.

Onko treenin jälkeen pakko vetää heti palauttava ruoka vai voiko syödä vasta silloin kun on nälkä?

Katsoisin tässä enemmänkin kokonaisuutta, eli jos päivän ruokailut ovat muuten kunnossa, ei maailma tai tulokset kaadu siihen ettei ole vetämässä heti palauttavaa ateriaa treenin jälkeen. Eli jos kehossa on riittävästi energiaa (proteiinia) jo aiemmilta aterioilta, on venyminen ihan ok. Mullakaan ei ole aina heti treenin jälkeen nälkä, etenkään jos oli kova treeni, mutta pyrin syömään parin tunnin sisään treenin loppumisesta! 🙂

LUE MYÖS:

PLYOMETRINEN HARJOITTELU – MITEN & MIKSI

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi