RYHMÄLIIKUNTAOHJAAJAN TYÖ ON TODELLINEN AIVOPÄHKINÄ!

Kaupallinen yhteistyö: Anyday Nuts

Ryhmäliikuntaohjaajan työ ei ole ainoastaan fyysistä, sillä ajoittain se vaatii jopa äärimilleen vedettyä psyykkistä kykyä omaksua ja muistaa nopeasti asioita. Hah, tämä saattaa kuulostaa hassulta, sillä kyseessähän on vain jumppa, mutta tietäjät tietää. Uusien ohjelmien suunnittelu ja opettelu saattaa olla melkoinen aivopähkinä, etenkin kun usein aikataulu on rajattua, eikä tuosta työajasta makseta palkkaa. Paljon ohjattuja tunteja tarkoittaa myös paljon opettelua ja kun siihen yhdistetään suhteellisen kunnianhimoinen persoona, joka vaatii joskus itseltään ehkä vähän liikoja, niin voin kertoa, että välillä on viikkoja kun aivot sauhuaa kaikesta ajattelusta ja omaksumisesta. Siihen päälle vielä fyysinen rasitus, joka on kuitenkin mun mielestä se helpoin homma kun ohjelma on valmis ja opittu!

Siltikin, kaikesta huolimatta, en vaihtais tätä pois, sillä kun uusi ohjelma on valmis tai on saanut päntättyä Les Millsit muistiin ja pääsee vetämään uutta settiä, on se kaiken sen arvoista! Mulla on tällä hetkellä kausi, kun sekä LM-ohjelmat vaihtuvat ja myös suurin osa omista tunneista kaipaa uutta materiaalia. Viime viikot ovatkin menneet aika tiiviisti jotain suunnitellessa tai opetellessa.

Multa kysytään aina välillä, että miten ihmeessä pystyn oppimaan ja muistamaan ohjelmat niin nopeasti tai miten keksin jatkuvasti uutta sisältöä omille tunneille. Ajattelinkin kertoa hieman, miten nämä prosessit kulkee, kun alan tuottaa uutta jumppaa tai miten opettelen LM-tunnit.

Tässä vuosien myötä olen kehittänyt tapoja, joilla itse opin kaikista nopeiten valmiit ohjelmat. Katson aina ensimmäisenä ohjelman kokonaisuudessaan läpi ja luon heti ensimmäisellä kerralla muistisääntöjä koreografialle. Muistisääntö voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, kun kuulen musiikista jonkun kohdan, tiedän että liikettä tehdään vielä kaksi kertaa. Kun ohjelma on katsottu kertaalleen, alan katsoa sitä osissa niin, että katson 1-3 kappaletta putkeen ja sen jälkeen teen ne musiikkiin itse.

Käyn tunnin kokonaisuudessaan läpi, jonka jälkeen katson vielä epäselvät kohdat läpi. Lopuksi teen vielä tunnin kokonaisuudessan läpi niin että liikun kevyesti musiikin mukana koreot läpi. Nuo muistisäännöt auttavat muistamaan epäselvät kohdat tosi hyvin. Tässä hommassa on sellainen juju, että mitä enemmän ohjelmia opettelet, sitä nopeammin niitä alat oppimaan. Harjoitus tekee mestarin!

Omien tuntien kanssa menee aina hieman kauemmin, sillä prosessi alkaa ihan alusta. Ensin etsin musiikit, jotka miksaan MixMeister-ohjelmalla tarvittavaan muotoon. Tämän jälkeen alkaa suunnitteluprosessi. Saan paljon inspiraatiota musiikista ja siitä lähteekin koreoiden kehittely.

Mulla on oma tyyli, joka näkyy tunneillani. En ota paineita siitä, että pitäisi aina keksiä kaikki uusiksi, vaan käytän tietynlaista runkoa, mikä tarkoittaa, että liikkeet pysyvät melko samanlaisina, mutta pyrin tuomaan aina jonkun pienen uuden jutun mukaan. Joskus ohjelmat kehittyy tosi nopeasti, joskus ei. Eilen oli sellainen päivä, kun sai oikeen väkisin vääntää jotain uutta aikaiseksi ja aikaa meni jopa kahdeksan tuntia vain siihen, että tein puolet uutta ohjelmaa Booty Workout – tunnille.

Mulle on tärkeetä suunnitella tunnit niin, että ne ovat myös valmennusopillisesti kehittäviä harjoituksia. Ryhmäliikunta on harjoittelumuoto, joka rajaa pois joitakin kehityskohteita, mutta sen rajoissa pyrin olemaan luova ja esimerkiksi vaikka TBC-tunnilla, jossa käytämme painotankoa, opetan liiketekniikat niin, että samoja liikkeitä ja yhdistelmiä voi käyttää voimaharjoittelussa, suuremmilla kuormilla. Kevyemmällä painolla on helpompi omaksua liiketekniikat, vaikka toistomäärät ovatkin suurempia.

Pyrin suunnittelemaan treenit niin, että niistä on hyötyä asiakkaiden ihan tavallisessa elämässä ja arjessa. Suorituskyky, jaksaminen, kehonhallinta tai vaikka tasapaino ovat asioita, joita jokainen tarvitsee. Heikot pakaralihakset ja lonkankoukistajien kireys voi oireilla alaselkä- ja lonkkakipuina, nivus-, etureisi- tai pakarakipuina ja jopa alavatsassa. Yleensä heikot pakarat ovat yhteydessä siihen, että myös lonkankoukistajat ovat jumissa. Tällaisille henkilöille on hurjasti apua pakaroiden vahvistukseen kohdistetusta jumpasta(booty workout, RPV). Kuminauhalla tehtävät liikkeet herättävät pakaralihakset ja opitaan tekemään hommia oikeilla lihaksilla. Eli vaikka tunneilla saattaa olla trendikkäitä nimiä, on niiden sisällöllä aina jokin ajatus. Tämä on mulle tärkeetä.

Kuten huomaatte, ei jumppaohjaajan työ ole aina vain fyysistä liikettä, vaan siihen kuuluu paljon aivotyöskentelyä! Usein me kiinnitetään paljon huomiota ulkoiseen hyvinvointiin ja mietitään vain, miltä ulkokuori näyttää. Monet syövät vähärasvaisesti, koska pelkäävät rasvan lihottavan sen runsaan energiamäärän vuoksi. Samalla unohdetaan, että rasva on elintärkeä energianlähde aivoille, sillä aivot ovat 60% rasvaa. Etenkin hyvät rasvat ovat todella tärkeitä aivoille.

Pähkinät sisältävät 50-70 prosenttia rasvaa, joka on hyvälaatuista. Mukana on myös B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia, antioksidantteja, kuitua ja proteiineja. Ne auttavat pitämään veren sokeripitoisuutta tasaisena. Pitkäaikaistutkimuksissa on nähty pähkinöiden syömisella olevan hyötyä myös kognitiota mittaavissa testeissä. Pähkinät ovat siis melkoista aivoruokaa! 

Loppukevennyksenä hieman aivojumppaa myös teille! Osaatko sinä ratkaista tämän aivopähkinän? (vastaus kommenteissa)

Nurmikolla lojuu vierekkäin huivi, porkkana ja viisi palasta hiiltä. Kukaan ei ole pudottanut tai asetellut niitä nurmikolle, mutta jostain tietystä syystä ne ovat siinä. Mikä on syy?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


3 Responses to “RYHMÄLIIKUNTAOHJAAJAN TYÖ ON TODELLINEN AIVOPÄHKINÄ!”

 1. Vastaus: Ne ovat jäänteitä talvisesta lumiukosta.

 2. Avatar Elli sanoo:

  Hei, kulkevatko omat tuntisi kuitenkin kuntokeskuksen ”virallisten” jumppatuntien nimien alla. ( esim. Intensive strenght)
  Saatteko tehdä näille tunneille siis aivan omat koreografiat/musiikit kunhan tunnin linjaus säilyy edes pääpiirteittäin.

  Käytätkö miksaukseen tarkalleen mitä mixmeisterin ohjelmaa?

  Toivottavasti muotoilin kysymyksen ymmärrettävästi ja jaksat vastata,
  Kiitos.

  • Moi!

   Kyllä, eli kaikille tunneille on olemassa rakenne ja kaava mitä noudatetaan, mutta sisältö on vapaasti ohjaajan suunnittelema. Mulla on myös muutama oma tuote, joiden rakenteen ja sisällön oon kehittänyt täysin itse.

   Käytän mixmeisterin Studio versiota. Mulla oli aluksi se express, mutta vaihdoin tuohon puolisen vuotta sitten!

Kommentoi