VATSAONGELMAT EIVÄT JOHTUNEETKAAN GLUTEENISTA TAI MAITOTUOTTEISTA

Hiio hoi hyvät ystävät! (vitsit tykkään tosta tervehdysestä, hah!) Tänään kerron taas teille siitä, miten liian rajoitettu ruokavalio loi ongelmia, joita mulla ei todellisuudessa edes ollut. Kun ongelmia alkoi ilmaantua, tiukensin otetta entisestään, koska kuvittelin ongelman olevan maitotuotteissa, gluteenissa ja tietyissä ruoka-aineissa. Voitte ehkä arvata, että ei se ainakaan parempaan suuntaan mennyt.

Taustatietona sen verran, että mulla ei ole koskaan ollut allergioita tai ongelmia vatsan kanssa. Ruoka-aineet eivät ole aiheuttaneet koskaan mitään kummempia oloja. Ainoa mihin mun keho reagoi ikävästi edelleen on alkoholi ja jos syön niin, että napa paukkuu. Näiden kahden toimesta ihoni kipeytyy ja vatsan toiminta huononee. Monien on muuten vaikea ymmärtää tuota ihon kipeytymistä, mutta siis iho tulee tietyistä kohdista kosketusherkäksi ja tehokkain tapa päästä tästä eroon on infernaalinen hikoilu, eli kunnon treeni! :D

Vuosia sitten aloin syödä todella ”puhtaasti”, eli tarkoitti tässä elämänvaiheessa, että välttelin mm. gluteenia ja maitotuotteita. Ruokavaliosta tuli lopulta aika yksipuolinen, joka johti siihen, että jos sitten söin jotain poikkeavaa, keho reagoi siihen ikävästi mm. vatsan turpoamisella.

Lopulta aloin saada jatkuvia vatsaongelmia, eli vatsa turposi herkästi, joka johti siihen, että ostin kaikki maailman lisäravinteet ja kuituvalmisteet avuksi, mikä ei ainakaan parantanut ongelmaa. Tuohon aikaan olin myös melko stressaantunut, että se varmasti vielä pahensi asiaa. Aloin saada samanlaisia oireita kuin kroonisessa hiiivasyndroomassa, joita ovat mm. suoliston epäsäännöllinen käyttäytyminen (ummetus/ripuli), ikenet ­tulehtuvat, iho kutisee ihottuman vuoksi, makeanhimo, krooninen väsymys, aloitekyvyttömyys, suuret mielialanvaihtelut, jatkuva alakulo, ärtyneisyys, uniongelmat, jatkuva nuha, toistuvia hengitystie ja poskiontelotulehduksia. Joskus myös niveliä särkee tai mieli on maassa.

Itse en saanut kaikkia edellä mainittuja oireita, mutta koska olen henkilö joka haluaa aina syyn ongelmille, aloin tehdä lisää radikaaleja muutoksia ruokavalioon ja karsimaan enemmän ja enemmän pois (mm. hiilareiden vähentämisen sanotaan auttavan hiivasyndroomaan). Noh, näin jälkeenpäin on helppo sanoa, että en yhtään ihmettele jos väsyttää ja vatsa reistailee kun syö aivan liian vähän ja treenaa siihen nähden aivan liian paljon. Uniongelmat syntyvät myös siitä että keho on jatkuvassa ylikierrostilassa ja helposti krooninen nuha vaivaa myös samasta syystä.

Ongelmat katosivat itsestään kun lopetin niiden hoitamisen ja elämäntilanne muuttui muutenkin. Nykyään, kun syön kaikkea, vatsani toimii taas normaalisti. Ei turvota aamulla eikä illalla ja iho on ihan hyvässä kunnossa, vaikka syönkin maitotuotteita. Mulla on hieman taipumusta krooniseen nuhaan, mutta sen sijaan että osoittaisin sormea maitotuotteita kohti, uskon että syy on siinä, että olen käyttänyt aikoinaan liikaa limakalvoja kuivattavia nenäsuihkeita ja aiheuttanut näin oravanpyörän asian suhteen.

Kuten aiemminkin kirjoitin, on siistimpää hakea syitä ja vastauksia eriskummallisista asioita, kuin sen sijaan katsoa ihan niitä perusasioita. Uskon että yksi syy esimerkiksi unettomuuteen, väsymykseen, palautumattomuuteen, painaviin raajoihin treenissä, raajojen puutumiseen, mielialavaihteluihin, alakuloon, ärtyisyyteen, makeanhimoon ja toistuviin sairastumisiin on niinkin yksinkertainen asia kuin liian vähäinen energiansaanti (usein liian vähän hiilihydraatteja).

Huikeeta perjantaita tyypit, se on taas yksi viikko paketissa!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


5 Responses to “VATSAONGELMAT EIVÄT JOHTUNEETKAAN GLUTEENISTA TAI MAITOTUOTTEISTA”

 1. Avatar Henriikka sanoo:

  Hei Aino.
  Ikävä kuulla että sinullakin näitä ongelmia. Niitä tuntuu olevan paljon liikkeellä. Itse koin vuosi sitten alkavan vatsahaavan, enkä voinut kahteen viikkoon syödä kiinteää ruokaa enkä juuri proteiineja edes vellin muodossa. No se parani sitte itsestään, tähystyksessä asti piti käydä kuitenkin.
  Nyt mieheni sai tähystyksessä diagnoosin tulehtuneesta ruokatorvesta. Siinä oireet pysyy kurissa sinkkikarnosiini valmisteella. Muilla tuttavillani myös kuullut paljon ongelmia vatsan ja suoliston kanssa.

  Kiva, että sinä kuitenkin pääsit oireista eroon ja voit paremmin :)

 2. Avatar Maija sanoo:

  Hyvä postaus! Noi nenäsuihkeet on kyllä riesa – itsellänikin liika käyttö sai aikaan kroonista nuhaa. Syytin myös maitotuotteita pitkään kunnes tajusin sen johtuvan siitä sumutteesta. :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No jep, sitä on helppo syyttää epäolennaisia asioita kun vastaus löytyy omista tavoista. Nuo suihkeet on kyllä oikee murheenkryyni :D Mulla on vieläkin ihan kuivat limakalvot jonka vuoksi nyt korvatkin alkaneet oireilemaan. :O

 3. Avatar Taina sanoo:

  Moikka!

  Kiva postaus, ja tykkään erityisesti siitä, että myönnät avoimesti olleesi väärillä jäljillä! Minulla on vastaavanlainen kokemus itselläni liittyen tiukkaan ruokavalioon. Voin nykyisin paljon paremmin, kun suhtaudun ruokaan (sekä elämäänkin) vähän rennommin :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Mun mielestä mitkään mielipiteet ei pitäisi olla ”kiveen hakattuja” ja on iha. ok myöntää että mielipiteet muuttuu oppimisen myötä! :)

Kommentoi