PAREMMAT RUTIINIT – MITEN?

Oot ehkä joskus miettinyt, että miten tuo jaksaa treenata aamulla kl 6:00 monena päivänä viikossa. Oot saattanut ihmetellä, miten työkaveri jaksaa aina tuoda omat ruuat töihin, kun itse tulee vierailtua eri buffeteissa harva se päivä. Kuinka ihmeessä toiset ihmiset saavat aikaan sellaisia asioita, joista itse lähinnä haaveilee?

Me ihmiset ollaan sellaisia, että toistetaan pitkälti samoja asioita. Tietyt rutiinit kulkevat mukana päivästä toiseen, koska niitä on niin helppoa noudattaa. Rutiinit tulevat melkeinpä automaationa, sen kummempia ajattelematta. Mitä taas tulee hyviin tai huonoihin tapoihin, ovat nekin useimmiten totuttuja asioita. Asioita joita on joskus aloittanut ja sitten ne ovatkin jääneet käytäntöön jopa vuosiksi.

Kun halutaan ottaa jokin uusi tapa käyttöön, vaatii se useimmiten hieman kokeilua ja harjoittelua. Uusien rutiinien rakentaminen voi lähteä myös siitä, että päättää ottaa uuden tavan käyttöön. Ne aamu kuuden treenaajat ovat joskus ehkä pakottaneet itsensä treenille ennen työpäivää ja huomanneet kuinka mahtava olo treenistä tulee ja kuinka kivaa on kun työpäivän jälkeen ei enää tarvitsekkaan hikoilla tai miettiä salille lähtemistä. Tämän ajatuksen voimin, he ovat lähteneet aamujumpalle uudelleen ja uudelleen, kunnes siitä on rutinoitunut niin vahva tapa, ettei asian eteen tarvitse edes tehdä kovasti töitä.

Sitähän sanotaan, ettei kaikkia tapoja kannata lähteä muuttamaan kertaheitolla, vaan jos alkaa tehdä hieman parempia valintoja asia kerrallaan, ovat muutokset pysyvämpiä. Ihan loogista, sillä kaikkia rutiineja on todella haastavaa lähteä muuttamaan kerralla, samalla kun pitäisi oppia läjä uusia tapoja. Yleensä tällaisessa tilanteessa iskee turhautuminen ja on vaan niin paljon helpompaa palata vanhoihin, tuttuihin rutiineihin.

Onko sulla ollut jo pidempään mielessä jokin tapa jonka haluaisit oppia? Oot ehkä ihaillut jonkun toisen motivaatiota tehdä just niitä asioita, joita itsekin haluaisit tehdä?

Päätä joku asia, jota alat tekemään säännöllisesti ja kirjoita se kalenteriin ylös. Otetaan esimerkkinä päivittäinen ulkoilu, josta tein itselleni rutiinin melko nopeasti. Suunnittelin aikatauluni niin, että mulla on päivän aikana 30-60 minuutin rako käydä ulkona kävelemässä. Koiran kanssa tämä tulee ihan automaationa, mutta myös niinä päivinä kun koira on exällä, toistan saman rutiinin. Jossain vaiheessa asiasta on tullut niin vakiintunut tapa, että sen toistaa samalla mentaliteetillä kuin vaikka hampaiden pesun, ilman sitä kalenteriakin.

Jutun juoni on se, että rutiini vapauttaa mielen päätöksenteosta ja suunnittelusta. Ei siis tarvitse miettiä jokaista askelta tietyn asian tekemisessä, koska tekee sen aina samalla tavalla samassa tilanteessa. Ei tarvitse pohtia, että lähtiskö salille vai ei, sillä päätös on tehty jo aiemmin. Lisäksi rutiinit kannattaa opetella yksi kerrallaan, sillä yhdenkin rutiinin opettelu on haastavaa.

Ei muuta kuin suunnittelemaan ja muuttamaan omia tapoja sellaiseksi kuin itse haluaa!

Inspiroivaa torstaita!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi