7 X FITNESSMYYTTI

Myyttejä, oletuksia tai omia kokemuksia, you name it. Tällä alalla liikuu aika paljon virheellistä ja myös epäoleellista tietoa. Monia asioita perustetaan vain omakohtaisiin kokemuksiin tai siihen mitä on itse kuultu joltain tutun tutulta. Tässä muutamia myyttejä, joilla ei kuitenkaan ole faktan kanssa tekemistä juuri lainkaan! :)

Kyykätessä polvet ei saa ylittää varpaita – Kyykkytekniikka riippuu pitkälti kehon mittasuhteista ja useimmille on jopa mahdotonta kyykätä syvälle, ilman että polvi ei ylitä varvaslinjaa. Jos tekniikka on muuten siisti, mutta polvet liikkuvat varpaiden yli, ei hätää.

Iltaysyöminen lihottaa – Joku on joskus keksinyt että kello 18:00 jälkeen ei saisi enää syödä, mikä on aivan tuulesta temmattu sääntö. Päivän kokonaiskalorit ovat ratkaisevassa asemassa, itse asiassa päivääkin tärkeämpää on kokonaiskuva energiatasapainossa. Jos joskus kalorit menevät yli, yleensä toisena päivänä ne jäävät jopa automaattisesti alle kulutuksen, jolloin homma tasaantuu ihan itsestään. Jatkuva ylisyönti näkyy kyllä vyötäröllä, tapahtui se sitten ennen kello kuutta tai sen jälkeen.

Sokeri lihottaa – Itsekin on tullut demonisoitua sokeria ihan huolella, mutta kuten edellisessä jo totesin, itse sokeri ei ketään lihota niin kauan kun energiatasapaino ei pauku jatkuvasti yli.

Aamuaerobinen tyhjällä vatsalla on paras tapa polttaa rasvaa – Paras tapa polttaa rasvaa on syödä vähemmän kuin kuluttaa. Liikunta nostaa kulutusta, mutta se mihin kellonaikaan sen tekee ei vaikuta oleellisesti rasvanpolttoon. Tässäkin asiassa kokonaiskuva ratkaisee. Harjoituksen aikaisen rasvanpolton määrän sijaan pitäisi taas katsoa hieman pidemmälle, eli päivien ja viikkojen jälkeen kehossa ilmenneistä muutoksista rasvan määrässä ja sen palamisessa.

Pitkät sarjat (pienillä painoilla) kiinteyttävät – Pitkät sarjat kehittävät kestovoimaa, eli lihaksien kykyä tehdä pitkiä sarjoja. Kiinteytymiseen sillä ei ole mitään muuta vaikutusta kuin treenin tuottama kulutus (joka saattaa olla suurempi, koska syke huitelee usein korkealla kun sarjat ovat pitkiä). Lihasta ei voi kiinteyttää treenillä. Lihasta sen sijaan voi kasvattaa tai sen suorituskykyä kehittää. Usein kun lihas kasvaa, keho näyttää ja tuntuu kiinteämmältä.

Jos haluaa sixpäkin, täytyy tehdä vatsoja päivittäin – Väärin. Vahvat vatsalihakset näkyvät kyllä helpommin myös pienen rasvakerroksen alta, mutta jos ultimaattinen tavoite on saada näkyvä päkki, tulee focus kiinnittää vatsarutistuksien hinkkaamisen sijasta rasvanpolttoon, eli kalorivajeeseen. Lisäksi vatsalihas on myös lihas, joka vaatii palautumista.

En halua laihtua, enkä kasvattaa lihaksia, mutta haluan kiinteytyä – Edellinen lause on yllättävän yleinen, eikä siinä ole oikeastaan päätä eikä häntää. Vähän kuin sanoisi, että haluan lyhyet punaiset hiukset, mutta en halua leikata enkä värjätä hiuksia. :D

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


2 Responses to “7 X FITNESSMYYTTI”

  1. Avatar Sue sanoo:

    Tuo viimeinen oli kyllä paras! Repesin tolle vertaukselle, mut näinhän se on =DD
    Uskomatonta, mutta totta, edelleen niin yleinen lause naisten keskuudessa..

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

      Hehehe, no niinhän se valitettavasti on. Kyllä näitäkin myyttejä on jo toitotettu paljon vääräksi tiedoksi, mutta edelleen sitä kuulee joskus kuinka ilta kuuden jälkeen syöminen on pahasta ja niin edelleen… :D

Kommentoi