MITEN LISÄRAVINTEIDEN LOPETTAMINEN VAIKUTTI HYVINVOINTIIN?

Kerroin viime viikolla vähentäneeni kaikkien lisäravinteiden käyttöä aika radikaalisti. Vähentäminen on tapahtunut pikkuhiljaa, usein tuotteen loppumisen jälkeen en vain ole jaksanut hankkia uutta. Ainoa mitä olen käyttänyt on mineraaleista magnesium ja yleisesti lisäravinteista heraproteiini. Kerroinkin jo motiivini heran käytön suhteen, eli puhtaasti maku ja maun helppo lisääminen eri ruokiin, usein smoothieen tai leivonnaisiin.

Viime viikolla kävin ottamassa Puhti – palvelun kautta (palvelu saatu) Synlabilla Liikkujan terveystarkastus – paketin. Kyseessä on liikkujille suunnattu paketti, joka sisältää laajasti eri testejä hyvinvoinnin mittaamiseen. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B-vitamiineista B12 ja folaatti sekä nestetasapainoon liittyvä kalium. Mullahan oli vuosi sitten ferritiinitasot tosi matalat, joten nyt oli hyvä käydä tsekkaamassa myös sen tilanne. Rautatabletteja söin noin puolisen vuotta säännöllisesti ja sain niiden avulla arvot nousuun. Lopetin raudan syömisen joskus helmikuun (2019) tienoilla. Nyt oli siis mielenkiintoista nähdä, miten tulokset olivat muuttuneet ja mikä oli kehon tilanne, kun vitamiinilisien yms. käyttö on vähentynyt radikaalisti.

Testissä otettiin mm. laaja verenkuva ja jätän sen analysoinnin väliin, sillä puna- ja valkosolujen tilanne tuskin teitä kiinnostaa, mutta mennään ensin rauta-arvoihin. Hemoglobiini mulla oli 122, mikä on aivan hyvällä mallilla. Ferritiini aavistuksen alhainen 43,2, mutta on sekin puolet korkeampi kuin vuosi sitten. Oireita mulla ei ole enää ollut, joten oletan sen olevan ihan ok tilassa nyt. Sokeri -ja kolesteroliarvot olivat tosi hyvät kaikin puolin, joten ei niistä sen enempää. Testissä mitattiin kokonaiskolesteroli,
triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli.

Kaikki vitamiiniarvot olivat viitearvojen yläkantissa, myös D-vitamiini, joka tuppaa olemaan monilla matala. Myös magnesium, kalium ja natrium arvot näyttivät hyvältä runsaasta hikoilusta huolimatta! :D Ainoa mikä pisti hieman miettimään oli munuaisten tilanne, eli  Pt-GIRe-tutkimus joka kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta eli poistamaan ylimääräisen veden ja kuona-aineet elimistöstä. Tulos jäi hieman viitearvojen alle ja tarkoittaa, että kyseessä olisi lievä munuaisten vajaatoiminta ( jolla ei tosin merkitystä ellei ole muita merkkejä munuaissairaudesta). Konsultoin lääkäriä tästä ja hän oli sitä mieltä, että arvo voi johtua edellispäivän kovista treeneistä (kuivuminen), mutta että tätä kannattaa seurata. Mun kreatiiniarvot olivat silti hyvät, joten ei kuulemma pitäisi olla huolissaan.

Tämä pisti kuitenkin miettimään, että mitä kaikkea sitä oikeesti kannattaa laittaa suusta alas? Kuulin, että munuisten toiminnalle huonoja ovat juuri kaikenmaailman lisäravinteet, liika proteiininsaanti ja särkylääke burana. Miettikääs kuinka monet ”hyvinvoinnin lähettiläätkin” käyttävät sataa ja yhtä lisäravinnetta ja tankkaavat kroppaa aivan liian isoilla proteiinimäärillä. Siinä voi olla itse aiheutettu munuaisten vajaatoiminta edessä joskus tulevaisuudessa. Itse aion kyllä tulevaisuudessa miettiä, mitä kaikkea on oikeasti tarpeellista käyttää ravinnon lisänä ja jos käytän, niin mahdollisimman puhtaita tuotteita. :)

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


8 Responses to “MITEN LISÄRAVINTEIDEN LOPETTAMINEN VAIKUTTI HYVINVOINTIIN?”

 1. ida ihana sanoo:

  Mielenkiintoista pohdintaa!:) Ja kuulostaa järkevältä! Meillä täällä hyvinvointivaltiossa harvemmin mitään puutteita kuienkaan on, eikä lisäravinteita kannata välttämättä varmuudeksi syödä.
  Kiitos kun nostit tämänkin puolen esille ja aurinkoista elokuun viimeistä viikkoa!:)
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  • ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Toki on paljon ihmisiä jotka syövät ravinneköyhästi ja ovat mahdollisesti myös lisäravinteiden tarpeessa, usein vaan juuri hyvinvoinnista kiinnostuneet tyypit syövät jo valmiiksi monipuolisesti ja sitten ehkä jopa turhaan täydentävät ruokavaliota näillä. :)

 2. Mä noin teoriassa olen sitä mieltä että kaikki pitäisi saada ravinnosta. Ihan kaikki. Käytännössä näin ei kuitenkaan aina ole. Suosittelisin jokaista mittaamaan noita omia arvojaan jos siihen on mahdollisuus, jos ei niin karsisin kyllä kaiken maailman mömmöt minimiin.

  Itsellä on käytössä omega valmiste, D ja magnesium. Kreatiini ja proteiini sitten treenin jälkeen. Kreatiini ja protsku pääosin siksi että jos juon jotain treenin jälkeen selviän pidempään ilman ruokaa joka taas taaperon kanssa on tärkeä ominaisuus. Tiedän että en syö niin monipuolisesti kuin voisin, jonka takia omega (perheessä kala-allergikkoja niin kala jää todella vähälle). D:t pitäisikin mittaa, menen arvoilla ennen lasta jolloin se oli tarpeen, nykyisin ulkoilen niin paljon enemmän että tilanne voi olla jo ihan toinen. Rauta on sitten lääkärin määrmäänä ja hänen kontrolloimanaan.

  Kiitos että nostat tämän aiheen esille! Liian moni uskoo kaiken maailman hömpötyksiin ja turhuuksiin.

 3. - sanoo:

  Moikka!

  Ehkä aavistuksen aiheen vierestä, mutta onko Fitlinen tuotteet/markkinointi sulle miten tuttua?
  Omasta mielestä aavistuksen kyseenalainen bisnes, tai siis en tosiaankaan voi uskoa, että niillä tuotteilla mitään kestävää hyvinvointia tai jaksamista rakennetaan – saati sitten, että tuotteet sisältäisivät mitään mitä ei saisi ruokavaliosta tai ”puhtaammista” vitamiineista.

  Olisi mukava kuulla asiantuntevampaa kommenttia tähän, vaikka toki jo omalla maalaisjärjellä onkin aika selvä mielipide muodostunut 😅

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Ovat tuttuja ja oon joitain tuotteita kokeillutkin. Sanoisin näin, että ihan tavallisia ravinto/vitamiinilisiä ovat nämä. Niiden ympärille on vain rakennettu brändi juuri tällaisesta kestävästä hyvinvoinnista. Jos kuitenkin katsoo ravintosisältöjä niin ihan samoja vitamiineja siellä on kuin muissakin valmisteissa, enkä näe että jokin tietty ainesosa kuten sokeri esimerkiksi edistäisi jonkun ainesosan imeytymistä. Mistään ihmetuotteesta ei kuitenkaan ole kysymys, jos multa kysytään!

 4. - sanoo:

  Kannattaa myös kiinnittää huomiota noihin proteiinituotteisiin makeutusaineiden osalta. Keinotekoiset makeutusaineet saattaa myös rasittaa maksaa tai munuaisia :)

  • ainorouhiainen sanoo:

   Tätä mietin itsekin, että onkohan näin. Onko tästä olemassa jotain tutkimustietoa? Oon viime aikoina lukenut siitä ettei makeutusaineilla olisi negatiivista vaikutusta terveyteen, mutta jatkuvasti niitähän tutkitaan lisää kokoajan! :)

 5. - sanoo:

  En tiedä onko, mutta muistan lukeneeni ettei varsinkaan aspartaamista tai asesulfaami k:sta ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa sanomaan miten ne vaikuttavat kehossa. Ja että keinomakeutusaineet on yhdistetty joihinkin sairauksiin, puutumisiin, päänsärkyyn yms. Eihän sitä varmaksi tiedä, mutta itse ajattelisin niin, että tuskin mikään keinotekoinen ainakaan mitään terveyttä edistävää on. :) Saa nähdä, tuleeko jossain vaiheessa enemmän tutkimustietoa niistä. :)

Kommentoi