TAAS SE AIKA KUUKAUDESTA KUN V*TUTTAA NIIN ETTEI VERI KIERRÄ?

PMS-oireet ovat tuttuja suurimmalle osalle naisista. Makeanhimo, turvotus ja mielialavaihtelut ovat hyvin tuttua juttua useimmille. Hormonit säätelevät hyvin pitkälle kaikkea ja omilla elämäntavoilla voi vaikuttaa hyvinkin paljon hormonitoimintaan. Elämäntavat ovat siis suurimmassa roolissa tässäkin asiassa. Se mitä laittaa suusta alas, vaikuttaa myös hormonitoimintaan vahvasti. On siis hyvin luonnollista, että tasapainottamalla hormonitoimintaa, saa apua myös PMS-oireisiin. Kierron neljännessä vaiheessa, eli paremmin tunnetussa PMS-vaiheessa hormonitasot laskevat erittäin nopeasti, myös mielihyvähormoni serotoniinin määrä elimistössä laskee. Kuukautista edeltävällä jaksolla mieliteot ja makeanhimo yltyvät, mutta niiden mukaan ei kannata lähteä, sillä se voi vain pahentaa oloa, viedä loputkin energiat ja masentaa mieltä entistä enemmän. Helpommin sanottu kuin tehyt…tiedetään!

Liikunta lisää serotoniinin tuotantoa, joten liikunta on myös suuressa roolissa. Liikkumisen tulisi olla mielekästä, eli kannattaa tehdä niitä treenejä, joista nauttii eniten ja saa hyvän mielen, eikä kannata välttämättä lähteä hakemaan mitään maksimaalisia suorituksia. Olo saattaa olla stressaantunut, kehoon kertyy nestettä, kärsit krampeista ja väsyt helpommin, mutta tämäkin vaihe menee ohi jälleen kerran ja kuuntelemalla kehoaan, pystyy vaikuttamaan olotilaan. Paljon terveellistä, ravitsevaa ruokaa, runsaasti vettä, sopivasti liikuntaa ja hyvät yöunet ovat helpoin keino parantaa oloa. Itse koen aina tässä vaiheessa makeanhimoa ja ruokahalu on normaalia kovempi, mutta ei kannata antaa pirulle pikkusormea, sillä sokeri vain pahentaa oloa ja olo on entistä turvonneempi ja masentuneempi.

Estrogeenidominanssi aiheuttaa myös pahempia PMS-oireita, sillä voimakkaat PMS-oireet ovat usein merkki estrogeenin doiminoinnista. Mielialat heittelee, turvottaa niin pirusti, rinnat ovat kipeät ja makeaa voisi syödä roppakaupalla. Runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset voivat myös liittyä tähän. Muita estrogeenidominanssin oireita ovat painon nousu, rasvan kerääntyminen alavatsaan, lantiolle ja reisiin, hidastunut aineenvaihdunuta, jatkuvat päänsäryt, unettomuus, seksuaalinen haluttomuus, mielialanvaihtelut.. Tässä vain muutamia oireita. 

Kyseinen estrogeenin liika määrä kehossa voi johtua myös stressistä, sillä korkea kortisoli laskee progesteronin eritystä. Kovaa ja paljon treenaavien kohdalla tämä stressi johtuu usein runsaasta kovatehoisesta liikunnasta, sillä myös treeni on elimistölle stressiä. Tämän vuoksi paljon urheilevilla ruokavalio/lepo on erityisen suuressa asemassa, etenkin jos tunnistaa itsessään edellä lueteltuja oireita. Jos mahdollista, kannattaa palautus/lepoviikot suunnata tälle ajanjaksolle, kun kroppa kaipaa hieman enemmän lempeämpää meininkiä.

Itse käytän lisäravinteita, eli vitamiineja ja mineraaleja, joiden avulla tuen kehon toimintoja mahdollisimman tehokkaasti. Suosin laadukkaita valmisteita ja mun luottomerkit ovatkin kotimainen Puhdas+ sekä tämä kuvissa näkyvä Wild Nutrition – sarja. Wild Nutrition on melko uusi ravintolisäsarja, joka tuo viimein markkinoille aidosti luonnolliset, 100 prosenttisesti ravinnosta koostuvat vitamiini- ja hivenainevalmisteet. Koska tuotteiden sisältämät ravintoaineet ovat ruoan muodossa, on ne myös mahdollisimman hyvin kehon käytettävissä ja hyödynnettävissä siellä missä niille on eniten tarvetta.

Sain testiini Premenstrual complex – valmisteen, jonka sisältämä B6-vitamiini vähentää väsymystä ja uupumusta ja tukee hormonitoiminnan säätelyä. Kromi tukee normaalin verensokeritason ylläpitoa. Sinkki edesauttaa immuunijärjestelmän ja kognitiivisen järjestelmän normaalia toimintaa. Magnesium tukee normaaleja psykologisia toimintoja. Tuote jeesaa juuri ikäviin PMS-oireisiin kuten kramppeihin ja turvotuksiin. Mun mielestä tätä inhottavaa ajanjaksoa ei kannata eikä tarvitse hyväksyä, vaan kokeilla juttuja joiden avulla saa itse helpotusta oireisiin. Tiedän henk. koht että on todella tylsää kun jopa 2 viikkoa kuukaudesta joutuu kärsiä näistä jutuista ja se jos jokin heikentää elämänlaatua. 

Tässä vielä mun täsmävinkit PMS-oireiden kukistamiseen

1) Paranna estrogeenien aineenvaihduntaa ja niiden poistumista => pidä huolta maksan ja suoliston toiminnasta käyttämällä mm. laadukasta monivitamiinia, estrogeenin aineenvaihduntaa parantavia ravintolisiä kuten B-vitamiiniyhdistelmää + hyvin imeytyää magnesiumia ja kuitulisää, kuten pellavansiemenrouhetta tai psylliumia. 

2) Varmista, että hyvää mieltä lisääville ja ahdistusta lievittäville hermovälittäjäaineille on riittävästi ravinteita => puhdas ravinto antaa kehollesi nämä ainekset. Suosi PMS-ajan lähestyessä erityisen ravinnerikkaita ruokia, kuten parsakaalia, pellavansiemenrouhetta, marjoja, manteleita, saksanpähkinöitä, banaaneja, avokadoa, täysjyväriisiä, kaurapuuroa, laadukkaita proteiininlähteitä kuten luomulihaa, omega-3-rasvoja sisältäviä kaloja kuten lohta ja makrillia ja superfoodeja kuten macaa (joka tasapainottaa sukuhormoneja) ja raakakaakaota.

3) Tasapainota insuliinia rankalla kädellä => eliminoi sokeri ja nopeasti verensokeria nostavat ruoat kokonaan. Tämä askel on valitettavasti suurimmalle osalle aivan välttämätön, eikä tuloksia saada ilman verensokerin heilahtelun minimointia. Jos PMS on todella paha ja oireilee holtittomana syömisenä, kannattaa ilta-aterioilla syödä annos hiilihydraatteja, kuten bataattia tai riisiä. Matalasta serotoniinista johtuva alakulo ja ruokahimo usein iskee iltaisin. 

4) Vältä (runsasta) alkoholin käyttöä.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.

….Ja muuten, meillä on tulossa Wasa Sports Clubilla ihan mieletön Black Friday tarjous!!

12kk jäsenyyden ottaja saa 5h Personal trainingiä TAI Fustraa kaupan päälle! 24kk tai 36kk jäsenyyden ottaja saa 10h Personal trainingia TAI Fustraa kaupan päälle!!

Kahden vuoden jäsenyyden ottaneille siis jopa 890 €:n lisäarvoinen PT tai FUSTRA – paketti! Tällaisia tarjouksia ei ole koskaan ollut, eikä ihan heti ole tulossa. Tuon PT tai FUSTRA – paketin voi myös lahjoittaa eteenpäin, ellei itse koe sille käyttöä.

12 kk paketin lisäarvo 445 €
24-36 kk paketin lisäarvo 790-890 €.

Jos haluat napata tähän tarjoukseen, laita mulle mailia aino.rouhiainen@wsc.fi niin mää hoidan loput niin että et jää ilman! Tämä voimassa vaan pe 24.11.2017!!!

 


3 Responses to “TAAS SE AIKA KUUKAUDESTA KUN V*TUTTAA NIIN ETTEI VERI KIERRÄ?”

  1. pohjoisen akka sanoo:

    Hei.
    Kärsin kovista kuukautiskivuista, ne alkoivat kun aloin lähestyä 30 ikäluokkaa ensimmäisenä päivänä käveleminen teki tuskaa, jalat oli makaroonia ja olo oli kamala. Nyt loppukesällä kävin Ayurveda konsultaatiossa Helsingissä, kehotyyppini analysoitiin pulssistani ja sen mukaan ruokavalio. Ymmärsin hyvin sen, että terveellinen ruoka ei ole kaikille terveellistä!
    Kuukauden jälkeen huomasin ison eron henkiseen hyvinvointiin! Ja mikä helpotus kuukautiskipuni olivat poissa samoin mielialavaihtelu! Sain vinkiksi ottaa muutaman yrttivalmisteen tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa ja se yrtti kantaa nimeä Shatavari.
    Sain paljon konsultaatiosta ja suosittelen sitä lämpimästi niille jotka ovat kiinnostuneet hyvinvoinnista pintaa syvemmältä.

  2. Erika sanoo:

    Hei, sattumalta näin tämän mielenkiintoisan artikkelin tänään samasta aiheesta https://www.expressen.se/omtalat/nyheter/psykologen-menar-pms-anvands-som-en-ursakt/ Ruotsin Expressen-lehdessä, jossa amerikkalainen Robyn Stein DeLuca esittää toinen näkökulma tästä.
    Tässä myös linkki Stein DeLucan esittelyyn https://www.ted.com/talks/robyn_stein_deluca_the_good_news_about_pms.
    Miettimisen arvoista.

  3. Aliisa sanoo:

    Vaikka aerobinen (juoksu, reipas kävely tms.) ei hölskyvän kropan kanssa houkuttele, se pistää tosiaan nesteet hyvin liikkeelle. Olen ilmeisesti päässyt vähällä, kun ruuanhimot eivät häiriköi. Noita mainitsemiasi ruoka-aineita voisi kyllä testailla!

Kommentoi