KYLLÄ MINÄ NIIN MIELENI PAHOITIN..

Ajelin äsken kotiin ja kuulin radioista sen verran typerän jutun, että alkoi pitkästä aikaa ärsyttää oikeen kunnolla. Mä harvoin ärsyynnyn mistään, mutta jostain syystä ruokavalioon ja treeniin liittyvät typerät jutut pistää sapen kiehumaan. En vaan ymmärrä miksi helpoista asioista pitää vääntää kaikenmaailman hulluja hommia. Saattaa toki olla, että radiotoimittaja ei osannut tuoda tämän kyseisen dieetin ideaa kunnolla esiin, mutta siis joku uusi 8/16 dieetti oli kyseessä. Tämä on siis jokin hollywood-villitys (?!) jossa ideana on, että ruokaa saa syödä 8 tuntia päivässä ja sitten ollaan syömättä 16 h. Ohjeet olivat suunnilleen näin: syö vain terveellisiä ruoka-aineita, syö viimeinen ateria 18 aikaan, älä napostele. 

No ihan fiksuja neuvoja joo, mutta mihin hemmettiin tarvitaan joku 8/16 – sääntö. Miksei noita voisi noudattaa ihan ilman mitään kellonaikoja, jolloin saa tai ei saa syödä. 😀 En ymmärrä mistä johtuu, että edelleen ajatellaan jonkun tavan joko tuovan tai tuhoavan tulokset. Mikään tapa tai ruoka-aine ei lihota tai laihduta ketään itsestään. Ei gluteeniton, maidoton, vegaaninen, eikä kellonaikojen mukaan menevät syömiset. Kyse on siitä, että nuo tavat johtavat siihen, että energiaa tulee luultavasti vähemmän, koska jokin ruoka-aine on kielletty tai esim. tietyn kellonajan sisällä syöminen vähentää energiamäärää, koska ei ehditä syödä niin paljon. Sama pätee myös toiseen suuntaan, sillä iltasyöminen, leipä eikä viikonloppuherkuttelu tee itsessään kenestäkään lihavaa, vaan kyse on loppupeleissä kokonaisuudesta ja siitä miten toimitaan suurin osa ajasta.

Siinä ei toki ole mitään väärää jos saa apua vaikka tällaisista keinoista, mutta jos mietitään niin usein vain hyvin pieni prosentti tällaisten dieettien testaajista saa pitkäaiakaisia tuloksia, ellei sitten ole valmis elämään aina 16 tunnin paastoja vedellen. 😀 Täytyy toki huomioida, että syödyillä ruoka-aineilla ja ruokarytmillä on sitten muita vaikutuksia, jotka taas vaikuttavat kehon koostumukseen, hormonitasapainoon ja siihen kuinka paljon energiaa tulee syötyä. 

Tässäkin 8/16 dieetissä yksi keskeinen pointti on se, että ”iltasyöminen” (joka lihottaa 😉 ) jää pois, kun viimeinen ateria nautitaan viimeistään 18 maissa. Iltasyöminen ja lihominen taas yhdistetään usein toisiinsa sen vuoksi, että moni napostelee iltaisin paljon, joka johtaa siihen, että energiansaanti nousee tarpeen yli. Iltanapostelu taas johtuu usein siitä, että ruokailujen rytmittäminen päivän aikana on mennyt pieleen. Aamulla ei syödä mitään, lounaalla on niin kova nälkä että vedetään ähkyyn, mikä johtaa siihen ettei pysty syödä seuraavaan viiteen tuntiin mitään ja sitten illalla alkaa taas himot nousta pintaan ja vedellään ihan liikaa ruokaa. Sitten harmitellaan, että pitäisi kyllä päästä eroon tuosta iltasyömisestä, kun ongelma ratkeaisi paremminkin ruokarytmin säännöllistämisellä. Hoida syy, älä sen seurausta!

Jatkuva erilaisten keinojen etsiminen johtaa hyvin harvoin hyvään lopputulokseen, vai tunteeko joku jonkun, joka vetelee ties mitä dieettejä jatkuvasti ja on aina hyvässä kunnossa ja voi hyvin? Tunteeko joku jonkun, joka on tehnyt hieman enemmän aikaa vievän elämäntaparemontin ja on saanut uskomattomia tuloksia ja voi hyvin? Jep, sitä minäkin. 🙂 Nykyään vain harvoilla on malttia tehdä asioita rauhassa, vaikka loppupeleissä hosuminen ja hätäily vievät vain enemmän aikaa ja tuovat tuskin mitään tulosta aikaiseksi.

 • Se mihin vuorokaudenaikaan syö ei ole lihomisen tai laihtumisen kannalta merkittävää, merkittävämpää on kokonaisenergiansaanti. Säännöllinen ruokailurytmi auttaa kuitenkin pitämään energiansaannin ja annoskoot kohtuullisena, sillä nälkä ei pääse iskemään liian suureksi missään vaiheessa, jolloin sitä olisi vaikea hallita.
 • Mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole lihottava tai laihduttava, sillä kokonaisuus ratkaisee tässäkin. Ruoka-aineiden laadulla on kuitenkin merkitystä omaan jaksamiseen ja esimerkiksi ravintoaineiden saantiin, mikä johtaa taas siihen miten jaksaa toimia vuorokauden aikana. Energisenä tulee liikuttua enemmän, kun taas sokerihumalassa jää helposti sohvalle makoilemaan jne.
 • Hiilihydraattien syönti illalla ei ole pahasta, etenkään jos treenaa iltaisin. Kaurapuuro on mitä loistavin iltapala ja auttaa monia nukkumaan paremmin. Treenin jälkeen kannattaa vuorokaudenajasta riippumatta syödä nopeasti imeytyvää hiilaria, kuten riisiä, pastaa, perunaa, banaania jne.

LUE MYÖS: TOTTA VAI TARUA – 7 FITNESSMYYTTIÄ

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


9 Responses to “KYLLÄ MINÄ NIIN MIELENI PAHOITIN..”

 1. Lotta sanoo:

  Kiitos! Tämä julkaisu tuli niin tarpeeseen ja oikeaan aikaan. Luin saman artikkelin ja mietin josko sitä taas jälleen sortuisi dieettiin nopeampien tuloksien saamiseksi. Mutta enpä kokeile vaan jatkan tällä hitaalla, ”tylsällä” ruokavaliorempalla. ☺

 2. Kikka sanoo:

  Kiitos ja Amen. !

 3. Nimetön sanoo:

  Ihan hyvä kirjoitus, mutta kyseessä on pätkäpaasto, eikä siinä suinkaan ole tarkoitus lopettaa syömistä klo 18.00 mennessä. Nyt kirjoituksellasi hieman sekoitat ihmisten mieliä asian suhteen. Jos et tiedä mitä pätkäpaasto on, niin suosittelen sen terveysvaikutuksiin perehtymään ja hieman myöskin siihen, että minkälainen 8/16 -sääntö on, ennen kuin torppaat asian täällä blogissasi. Eli lyhyesti: jos syöt päivän aikana 2000 kcal, niin se syödään vain 8 tunnin aikana. Simppeliä, kun voi syödä isompia annoksia, monen pienen sijasta. Se, että ihminen paastoaa 16 tuntia, niin siitä ei ole minkäänlaisia negatiivia terveysvaikutteita, vaan nimenomaan siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Eihän kroppa tiedä, koska on oikea aika syödä, kunhan se saa tarvittavan kalorimäärän päivän aikana. Jos aloitat syömisen klo 12 päivällä, on sulla aikaa syödä klo 20.00 illalla ja sitten muutat tuota omaan elämäntapaan soveltuvaksi. Ja sen verran vielä, että tuo pätkäpaasto ei ole dieetti, vaan elämäntapa.

  https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#section1

  • ainorouhiainen sanoo:

   Pätkäpaasto on kyllä ennestään tuttu ja olen siihen jonkun verran paneutunutkin, ehkä tuo radiossa selostettu juttu hieman vääristi ja sai mun sapen kiehumaan koska se kuulosti niin järjettömältä. 😀 Vaikka asiasta olisi tutkimuksia suuntaan jos toiseen on kuitenkin mun mielipide että suurimmalle osalle ihmisistä se ei toimi pitkällä aika välillä, lisäksi tekstin pointti oli loppupeleissä se idea että ylipäätään erilaiset keinot ja tavat harvoin tuovat onnea, vaan tarvitaan muutos joka sopii omaan elämäntilanteeseen. Mutta kiitos että selvensit asiaa hieman 🙂

 4. Fit-lehti sanoo:

  Kiitos Aino, kun olit haastateltavana nron 9 jutussamme, siitä on tullut paljon hyvää palautetta. Hiilarikammo on tosiaan turhaa, ja muutakin järjen ääntä tarvitaan ravintoasioissa!

  • ainorouhiainen sanoo:

   Voi kiitos, oli mukavaa olla haastatetavana ja huippua jos siitä on tullut hyvää palautetta!

 5. AK sanoo:

  8/16 sääntö on noin miljoona vuotta vanha juttu ja perustuu ihan tieteelliseen teoriaan. Jutun juoni on lyhyesti lyhyesti selitettynä, että insuliinitasot laskevat noiden syömättömien 16 tunnin aikana, jolloin keho alkaa käyttämään rasvaa tehokkaammin polttoaineena. Kokonaisenergiansaannilla ei ole tämän kanssa mitään merkitystä. Se energia pitää kuitenkin jostain saada jos kasvua ja kehitystä haetaan. Tässä se vain ahdetaan niiden 8h aikana. Havaittuja etuja on muun muassa että rasva palaa tehokkaammin ”paastotilassa”, mutta lihaskudos ei ehdi alkaa tuhoutumaan tuon 16h paaston aikana.

  Voi toki olla että radiojuontaja puhui jostain aivan uudesta säännöstä jossa homma perustuisi nimenomaan energiansaantiin, mutta aika kauan 8/16-säännöstä on puhuttu esimerkiksi Pakkiksella, vähän eri nimellä tosin, eli ”Intermittent fasting”.

  Aiheesta löytyy hyvin helposti tietoa ihan googlella, toivoisin että personal traineriksi itseään tituleeraava henkilö ottaisi selvää asioista ennenkuin alkaa kauheasti mieltään pahoittelemaan 😉

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moro! Kiitos selvennyksestä, kuten aiemmassa kommentissa mainitsin, niin pätkäpaasto on kyllä tuttu ja allekirjoitan myös, että tyyli toimii varmasti joillekin tosi hyvin. Radiojuontaja toi asian ehkä hieman tökerösti esiin, joka pisti sitten ärsyttämään vielä enemmän.

   Google on toki tuttu mesta ja tosiaan tuon pt-tittelin toimesta oon tehnyt paljon hommia ihmisten kanssa, jotka tarvitsee apua elämäntapamuutoksissa. Vaikka tästä aiheesta olisi kuinka paljon positiivisia tuloksia, olen sitä mieltä, että tällaiset tavat eivät sovi suurimmalle osalle ihmisistä. Ongelma on se, että monet ihmiset etsivät keinoa esim. tällaisista jutuista kuten erilaiset paastot, kuurit tai ihan ”elämäntavat” kuten vegaanius (se on muotia nyt!) tai vaikka gluteeniton ruokavalio, eiväkät kuitenkaan loppuepeleissä onnistu, koska hommaa jaksetaan ehkä se 2-4 viikkoa.

   Mun mielestä tällaisiin juttuihin pitäisi lähteä sillä tavalla, että katsotaan kyseisen henkilön elämäntilanne ja tehdään muutokset siihen sopivaksi. Toki joku voi löytää pätkäpaastosta vastauksen ongelmiinsa, mutta tekstin pointti ei tosiaan ollut pelkästään tämä kyseinen 8/16 – tyyli, vaan ylipäätään se ongelma, ettei olla valmiita paneutumaan itse ongelman syyhyn vaan pelkästään sen seuraukseen.

   Tulipa pitkä avautuminen, mutta piti vähän selventää vielä omia ajatuksia! 😀 Kiitos kommentista, tänne saa aina tulla antamaan myös kritiikkiä, koska se saa aina ajattelemaan asioita muiltakin kannoilta. 🙂

 6. Aliisa sanoo:

  Täytyy myöntää etten myöskään kuulu paastojen kannattajiin. Ehkä joillekin sopii elämäntyylistä riippuen. Monilla valitettavasti ns. syömäkielto tiettyinä aikana saa ajatuksen pyörimään tasan yhdessä asiassa: ruuassa. Eli näkisin paaston negatiivisen vaikutuksen ensimmäisenä psyykkisenä. Kun ruoka kieltojen vuoksi pyörii mielessä, iskee nälkä jo hetken päästä ruokailun jälkeen. Jos taas sallii esim. edes kevyemmät välipalat kellonajasta riippumatta, ei seuraavaa ateriaa odota ”psyykkisen nälkäkuoleman” partaalla :S Mutta korostan vielä yksilöiden välisiä eroja, eli joillekin voi sopia, toisille ei 🙂

Kommentoi