TOTTA VAI TARUA – 7 FITNESSMYYTTIÄ

Edelleen on paljon myyttejä treeniin ja ravintoon liittyen. Vanhat uskomukset ovat jääneet elämään ja voivat näin ollen vääristää uskomuksia siitä miten kannattaa tai ei kannata toimia. FB:tä selaillessa vastaan ilmestyi englanninkielinen artikkeli, jossa käsiteltiin juuri tätä aihetta. Käytän muutamaa kohtaa, joita esiintyi tuossakin postauksessa. En tosin voi allekirjoittaa ihan jokaista kohtaa mitä tekstissä käytettiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sixpäkin saa, kun tekee satoja vatsarutistuksia päivittäin.

Muistan joskus ala-asteella kun osa kavereista harrasti tätä, tyyliin 100 vastarutistusta joka ilta. :D Sori kamut, mutta tänä päivänä toivottavasti kaikki tietävät jo, että sixpäkin saa polttamalla ylimääräiset rasvat pois. Kaikilla on ne vatsalihakset ja ne tulevat esiin, kun päällä ei ole rasvakerrosta peittämässä lihaksia. Toki vahvemmat lihakset tulevat paremmin esiin, mutta avainsana on kuitenkin rasvanpoltto, eli laihtuminen.

Hiilarit lihottaa.

Mikään ruoka-aine ei itsessään lihota, ellei sitä syö liian paljon. Mä oon muutenkin hieman vastaan tuota hiilaripelkoa, sillä hiilareita tarvitaan jos mielitään kehittyä urheilussa. Tärkeämpää onkin se, milloin niitä hiilareita syö, jotta niistä saadaan parhaiten hyöty irti ja minimoidaan ”huono vaikutus”.

Kello 18:00 jälkeen syöminen lihottaa.

Illalla ei saisi enää syödä ja mitä kaikkee muuta p*skaa sitä joskus kuulee. :D Lihomisessa ja laihtumisessa sillä ei oikeestaan ole väliä mihin vuorokaudenaikaan energiaa tulee, tärkeämpää on se kuinka paljon sitä tulee. Tietysti säännöllisellä syömisrytmillä on sitten muita vaikutuksia. Itse syön suuren lämpimän pasta-aterian vielä kl. 20-21 aikaan illalla ja ihan hvyin menee.

Kyykkääminen tekee huonoa polville.

Kyykky on yksi parhaista liikkeistä kuormittamaan ja vahvistamaan kehoa. Yleensä erilaiset kipuilut viestivät enemmänkin väärästä tekniikasta kuin väärästä liikkeestä. Esimerkiksi lapsikyykky/syväkyykky on todella luonnollinen asento ihmiselle ja se aktivoi lähestulkoon kaikki kehon lihakset työhön.

Isojen painojen käyttö salilla saa näyttämään mieheltä.

Onneksi tämä myytti alkaa olla jo historiaa, mutta edelleen kuulee paljon, kuinka ei haluta miehisiä lihaksia ja kroppaa. Voin kertoa, että saa käydä aika monta vuotta salilla ja tehdä hirveästi töitä ennen kuin ne lihakset ylipäätään kasvaa niin, että sen alkaa huomata. Jos haluaa timmin, vahvan ja sporttisen kropan, kannattaa käyttää suuria painoja ja tehdä moninivelliikkeitä, eli mahdollisimman montaa lihasryhmää kuormittavaa liikettä.

”En halua laihtua, mutta haluan kiinteytyä”

Haluat siis mitä? Läskiä ei voi muuttaa suoraan lihakseksi, joten kiinteytyminen tarkoittanee parempaa lihaserottuvuutta, mikä tarkoittaa kuitenkin loppuviimeisenä laihtumista. Laihtuessa rasvaa palaa, jolloin lihakset tulevat paremmin esiin. Jos taas haluaa kasvattaa lihaksia, täytyy syödä riittävästi, jotta lihas saa rakennusaineita kasvaakseen. Laihtuminen ja lihaksien kasvatus taas ei ole kovin toimiva yhdistelmä. :)

Jos haluaa polttaa rasvaa, täytyy tehdä aamuaerobisia tyhjällä vatsalla.

Multa on kysytty useasti että mitä tehdä kun haluaisin laihtua, mutta en ehdi tehdä aamulla lenkkejä tyhjällä vastalla. Aamuaerobiset eivät ole millään tavoin pakollisia rasvaa polttaessa. Tässä pätee aika pitkälle sama juttu, kuin kohdassa 3, eli ei ole väliä mihin vuorokaudenaikaan urheilee, kunhan urheilee. Tyhjällä vatsalla tehdyllä tasasykkeisellä suorituksella on todella pieni vaikutus rasvanpolttoon, verrattuna siihen että olisi syönyt ennen treeniä. Tasasykkeiset treenit eivät myöskään saa aikaan jälkipolttoa samoin kuin intervallitreenissä tai voimaharjoittelussa. Itse liputankin mielummin kahta jälkimmäistä mikäli halutaan polttaa rasvaa ja saada parempi lihaserottuvuus.

Kuva: Riikka


5 Responses to “TOTTA VAI TARUA – 7 FITNESSMYYTTIÄ”

 1. Avatar Oona sanoo:

  Pakko tulla kommentoimaan: ihan älyttömän hyvä blogi! :D tyyliin jokaisen postauksen otsikon nähtyä mietin että jes, tästä oon halunnutkin tietää enemmän. Joten kiitos tosi paljon, oon oppinu sulta hirveesti! :)

 2. Muistan myös kuinka peruskoulun liikuntatunneilla opettaja aina varoitteli, ettei askelkyykyssä etupolvi saa olla yli 90 asteen kulmassa, muuten polvet hajoaa! :D

 3. Tai nykyäänhän tehdään askelkyykystäkin syväversiota eikä siinä polvet automaattisesti pamahda ellei tekniikka ole aivan väärä.

 4. Avatar Anni sanoo:

  Hei me mietittiin kaverin kanssa, että mitenniin laihduttamalla vatsalihakset saa näkyviin, ”koska kaikilla on siellä alla vatsalihakset”? Ollaan molemmat oltu koko elämämme hoikkia, mutta vatsalihaksista ei ole kyllä ollut tietoakaan ennen kuin vasta nyt kesällä, kun alettiin tehdä Kayla Itsines -tyylistä vatsatreeniä 1-2 x/vko. Nyt molemmilla näkyy ja tuntuu vatsalihasten muotoa, mutta tosiaan vasta tämän täsmätreenin myötä. Itse oon käynyt salilla ja bodypumpissa kaksi vuotta, eikä silti ole vatsalihakset tulleet näkyviin. Ja tosiaan rasvaprosentti on alhainen ollut aina.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kaikilla tosiaan on vatsalihakset olemassa, joskus hoikillakin voi kuitenkin olla rasvaa lihaksien päällä jolloin ne eivät näy. kaylan tyyppinen treeni on juuri intervallitreeniä joka sekä vahvistaa korsettilihaksia että myös kuluttaa energiaa = polttaa rasvaa. Suosin itse hyvin samantyyppistä treeniä. Kiva että olette saaneet tuloksia! :)

   On siis vaikea sanoa juuri teidän tilanteeseen sopiva vastaus, mutta yleinsä siis näin! Ja kuten mainitsin, toki vahvemmat lihakset näkyvät myös helpommin. Vatsalihakset ovat lihakset siinä missä vaikka hauis- tai reisilihaskin. =)

Kommentoi