ERILAINEN RAVINTO-OHJELMA

Netti on pullollaan erilaisia ravinto-ohjelmia, joka toinen on jollain dieetillä ja tosi moni on hankkinut oman Personal Trainerin. Yhä useampaa kiinnostaa kokeilla tarkoin suunniteltua ravinto-ohjelmaa. Jos vaikka vihdoinkin saisi terveelliset elämäntavat säännölliseksi ja pääsisi eroon ylimääräisistä kiloista. On helppoa siirtää vastuu jollekin toiselle, ostan vain ohjelman ja noudatan sitä.

Oon miettinyt tätä ilmiötä pitkään, enkä oikein osaa päättää mitä mieltä olen. Itsekin PT:n työtä tekevänä (nykyään vähemmän) olen todistanut muutoksia ja nähnyt kuinka toinen on oikeasti muuttanut elämänsä suuntaa antamieni neuvojen pohjalta. Silti hyvin moni paperin mukaan syövä palaa takaisin lähtöruutuun kun ”kuuri” on ohi. Yleensä ongelma ei ole ohjeiden noudattaminen, vaan ohjeiden loppuminen. Kun ei enää ole vastuussa toiselle ihmiselle, on helpompi antaa periksi ja palata takaisin vanhaan. Itse olen jopa ”venyttänyt” joitakin asiakassuhteita, sillä koen että muutamassa kuukaudessa ei vain ehdi oppia riittävästi. On siis melkein parempi tavata hieman harvemmin, mutta pitää asiakassuhde yllä hieman pidempään, jolloin tukea ja neuvoja on tarjolla kauemmin ja uudet tavat jäävät mieleen helpommin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paperin mukaan syöminen, kiellot ja ruokien punnitseminen on alkanut tuoda itselleni jotenkin negatiivisen fiiliksen. Toki tiukat tavoitteet vaativat tarkan suunnitelman, mutta eikö olisi olemassa jokin toinen ratkaisu, kuin numeroiden kyttääminen ja kaloreiden laskeminen? Itse olen ”kiristellyt” useampaan otteeseen ja aina ilman ruoka-aine vaakaa tai erillistä suunnitelmaa. Omistan toki vaa’an, mutta käytän sitä melko harvoin.

Tässä siis mun erilainen ravinto-ohjelma, joka sopii ihan jokaiselle. Ohjelma ei sisällä kieltoja, se ei rajoita mitään, etkä tarvitse ruoka-aine vaakaa. 🙂

Ateria 1: Herättyäsi juo iso lasi raikasta vettä ja syö jotain, mikä sisältää runsaasti proteiinia, jotain vihreää ja jotain värikästä. Jatka veden juomista pitkin päivää, tasaisin väliajoin.

Ateria 2: Kun nälkä alkaa tuntua kevyesti, lisää lautaselle paljon värejä (vihreää, keltaista, punaista, oranssia, lilaa yms.) niin, että puolet lautasesta täyttyy niistä. Lopulle tilalle lisää jotain herkullista, mitä tekee mieli, mutta varmista että mukana on myös nyrkillinen proteiinia. Syö sen verran, että olet kylläinen, mutta niin että ruokailun jälkeen pieni juoksupyrähdys ei tuntuisi epämukavalta.

Ateria 3: Ota hetki omaa aikaa, keitä kahvia tai teetä ja nauti jotain pientä, mistä tulee hyvä mieli. Mielellään jotain mikä on luonnollista, eikä teollisesti valmisettua.

Ateria 4: Täytä taas puolet lautasesta väreillä ja loput sillä, mitä tekee mieli. Varmista että mukana on proteiinia, ja jos olet treenannut ennen ateriaa, varmista että mukana on myös hiilihydraatin lähde, kuten riisiä tai bataattia.

Ateria 5: Ennen nukkumaan menoa rauhoita keho pienellä määrällä hiilihydraatteja. Valitse lähde, joka sisältää runsaasti kuitua ja vain vähän teollista sokeria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt te ajattelette, että onpa tylsää kun ei ole tarkkoja ohjeita. On kuitenkin hyvä oppia ajattelemaan itse omilla aivoilla ja tekemään niitä hyviä päätöksiä, ilman että joku toinen vaatii niitä. Näin saadaan pysyviä tuloksia, ilman pakkomielteisiä ajatuksia siitä, mitä saa ja ei saa syödä. Usein ruokailujen säännöllistäminen aiheuttaa sen, että annoskoot pysyvät sopivina ja oppii syömään vain sen verran kuin tarvitsee. Kun valitsee pääsääntöisesti hyviä raaka-aineita, voi syödä ruokaa ilman että tulisi punnita jokainen suupala.

ylin kuva: Riikka

paita: Nike

trikoot: Kari Traa*

kengät Reebok

  • saatu

25 Responses to “ERILAINEN RAVINTO-OHJELMA”

  1. Saana sanoo:

    Kyllähän moni on sitä vaille, että on joku joka ”potkaisee persauksille” että nyt liikkumaan ja ruokavaliota kohdalleen.

    Itse olen aikoinani harrastanut joukkuelajia ja yhden kauden valmentaja sattui olemaan niin vaativa, että minulle henkilökohtaisesti tuli vuoden aikana kehitystä valtavat määrät. Tykkäsin kovasti, kun taas osa oli sitä mieltä että toimintapa on aivan väärä.

    Väitän, että meitä on moneen junaan. Osa tykkää kun on joku joka kontrolloi ja määrää, kun taas osa haluaa tehdä itse.

    Painonpudotuksessa tietysti lähtökohdatkin vaikuttavat, on hieman eri asia alkaa tiputtamaan 80kg kuin hieman kiinteyttää.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Totta tuokin, ja moni tarvitsee ylipäätään opastusta siitä, mitä ravitseva terveellinen ruoka on, mutta voisiko silti suurimmalle osalle sopia pidemmän päälle lempeämpi tapa, kuin tiukat ja tarkat ohjeet?

      Urheilu ja etenkin kilpaurheilu on toki asia erikseen, olen itsekin hyvin vaativa valmentaja/ohjaaja tässä asiassa. Mielestäni täytyy löytää se sopiva tyyli kullekin. Väitän kuitenkin, että jos on 80 kiloa ylipainoa, näillä tekstissä olevilla muutoksilla paino lähtisi putoamaan hyvinkin nopeasti alaspäin. Toki se vie kauemmin aikaa kuin pieni kiristely, mutta ylipainosta on helpompi päästä eroon kuin normaalipainon sisällä pudottaa kiloja 🙂

  2. Maija sanoo:

    Olipa ihanan virkistävä ja erilainen postaus aiheesta! Kiitos 🙂
    Tämmöistä just kaipais, ylipäätään opastusta terveellisempään elämäntapaan ilman tarkkoja ohjeita ja grammamääriä.
    Itselläni on ehkä sellainen ongelma, että kaupassa mielikuvitus ei pääse valloilleen ja tulee valittua liian usein ne samat kasvikset, jauhelihat ja kanat.
    Ehkäpä kaipaisinkin terveellisen ruuan kokkikurssia, jossa oppisi valmistamaan uusia erilaisia ruokia ja saisi avarrettua sitä omaa mielikuvitusta 😀 Terveellisten herkkujen leivontakurssi olisi myös ihana!

    • Mari sanoo:

      Musta kivojen, uusien ruokien kokeileminen tuntuu tosi vaikealta, jos ideat pitäisi saada kaupassa. Kannattaa ajan kanssa etsiä inspiraatiota netistä(itsellä parhaat ideat ovat lähtöisin instagramista) ja tehdä kauppalista aiemmin 🙂

  3. Saana sanoo:

    Moikka! Erinomainen aihe ja ravinto-ohjelma! Itse syön aika lailla ehdotuksesi mukaan ja hyvin menee 🙂 Olen samaa mieltä noista ohjeista ja siitä, että tietty vapauden tunteen säilyessä terveellinen ruokavalio pysyy paremmin ja pysyvämmin mukana elämässä. Koska jos käännetään asia niin päin, että maailmassa on tosiaan tuhat erilaista dieettiä – no jos ne toimisivat niin kuin pitäisi (pysyvästi) niin miksi maailmassa on edelleen niin paljon ylipainosta kärsiviä ihmisiä/niitä, ketkä kokeilevat dieettiä ja palaavat rytisten takaisin vanhaan? Tällaiset ohjeet ja kirjoitukset on siksi mun mielestä parhaita. Ihan huippua. Kiitos. Valoa näkyy tunnelin päässä.

    ps. Kiitos blogin faktapitoisista postauksista, ne on mun suosikkeja! 🙂

  4. Lena sanoo:

    mun mielestä tosi hyvät ohjeet! Tuntuu että näitä on helppo seurata eikä vain ”kuuriluontoisesti” 🙂 loppujen lopuksi aika lähellä sitä mitä ainakin mulle on opetettu kotona!

  5. Hilla sanoo:

    No mutta nyt oli kyllä hyvä ruokavalio-ohje! En itsekään lähtökohtaisesti ole tiukkojen dieettien, kalorien laskennan tai ruokavaliolappujen kannalla. Lisää tätä 🙂

    ~Hilla
    http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi

  6. Eva L sanoo:

    Tosi hyvä teksti ja lähestyy asiaa ihan eri näkökulmasta. Kiitos tästä! =)

  7. Tia sanoo:

    Kiitos Aino tästä ”ruokavaliosta”! Oli kyllä paras ohje mitä on pitkiin aikoihin vastaan tullut 🙂 Jotenki se ”3x purkkia maitorahkaa päivässä” tyyppinen ruokavalio ei oikein houkuta..

  8. Heidi sanoo:

    Rasvat unohtui! Olen biosignature – valmennuksessa ja alussa ahdisti ajatus tästä ”vapaasta” ruokamallista. Mutta on tuo parempi kuin vaa’alla leikkiminen. Vähemmän stressiä.

  9. Carolina sanoo:

    Tosi hyvä ohje, jonka noudattamiseen kyllä vaaditaan mielenlujuutta. Ainakin omalla kohdallani tällaiset yritykset ovat päättyneet huonosti, koska aina tekee mieli syödä enemmän. Tällä hetkellä syön kuitenkin juuri niitä ruokia, mitä mieli tekee, mutta suunnittelen päivän ruoat etukäteen vastaamaan määrittelemiäni makroja ja kaloreita. Jääkaapin oveen vain päivän ruokalista ja näin pysyn ruodussa! Toivottavasti joku päivä onnistuisi tällä sinun rennolla ruokavalio-ohjeella 🙂

    https://kcalorina.wordpress.com/

  10. Elisak sanoo:

    Hyvä teksti! En voi ymmärtää miten joillain riittää kärsivällisyys ruoan punnitsemiseen tai makrojen laskemiseen. Kyllä terveellistä ruokaa vapaasti syömällä pysyy kunnossa. Mielestäni mikään kuuriluontoinen dieetti ei ole pitkällä tähtäimellä hyväksi.
    http://www.karhusportscience.com

  11. Caroline sanoo:

    Hyvät ohjeet, noila pääsee jo pitkälle!

    Mä syön tervellisesti, juon vettä mutta isoin haaste tällä hetkellä on sokerinhimo ja uuden työn kanssa uudet ruokailurytmit. Pitäis oikeesti ”ta sig i kragen” ja jättää noi herkut pois jonkun aikaa että saisi himot takas normiin,koska mulle ei sovi se et otetaan yks pala, kun se yks pala ei jää yhteen vaan ne on lähinnä koko patukka tyylillä x)
    Itsekurin kehittäminen olisi mulle fiksua, ja siihen vaaditaan jo aikalailla jos kuitenkin tuntuu siltä ettei se oo tavoite nr 1 eli jää keskittymisestä pois = lipsuu.

  12. Marika sanoo:

    Tällaisia ohjeita pitäisi jakaa enemmän. Ei kukaan pysty noudattamaan grammatarkkaa ruokavaliota joka paikassa ilman suuria ponnisteluja. Ja yleensä liian vaikea on yhtä kuin luovuttaminen. Monille käy varmasti niin, että kokee retkahtaneensa kun syö tiukkojen ohjeiden ulkopuolelta ja sen jälkeen homma lähtee taas vanhoille urille. Sinun ohjeissasi on paljon valinnanvaraa ja tarvittaessa ruokaileminen onnistuu myös ravintolassa noilla ohjeilla. Itsekin olen syönyt suurin piirtein noiden ohjeiden mukaan ja ei ole liian vaikeaa! Mielikuvitusta ei tosiaan tahdo olla tarpeeksi, kuten joku aikaisemmin mainitsikin. Liian usein tulee syötyä samoja kurkkuja, tomaatteja ja porkkanoita. Nyt siis reseptit ja ohjeet erityisesti eri kasvisten käytöstä ja valmistuksesta olisi tarpeen. 😉

  13. Ella sanoo:

    Moi!

    Oon noudattanut tiukkaa ruokavalioa nyt kuusi viikkoa eikä painossa tai olossa oikeastaan mitään muutosta. Aikaisemmin oon saanut tällä tyylillä hyvin pois kaiken ylimääräisen mutta nyt jostain syystä ei onnistu. Oon stressaannut tätä asiaa aikalailla. Oon ihan normaalin painon sisällä ja oikeastaan ei oo tarvetta edes laihtua mutta pari kiloa haluan pois. Voiko toi stressi jotenkin vaikuttaa tohon ettei paino putoa??

  14. Kiitos, kiitos! Just tätä mä kaipasin nyt. Pari kk sitten päättyi maksettu dieetti, ja kun määrät ja ohjeet ei roikutaan jääkaapin ovessa, on tullut takapakkia.. Omaa tyhmyyttä ja saamattomuutta toki ja olenkin ollut vähän ulalla että mitäs nyt. Otankin tän talteen! 🙂 Oletko siis sen kannalla, että esimerkiksi aamulla joisi vaikka rahkasmoothien ja iltapalaksi söisi puuron marjoilla?

  15. Anna sanoo:

    Moikka,

    Täytyy tulla ihan kiittämään kun silmiin osui jostain postauksestasi ettei ”proteiinia tarvi napsia ylenmäärin” tms.

    No, nyt on paljon kevyempi olo näinkin lyhyessä ajassa 😀

  16. IinesK sanoo:

    Hyviä perusneuvoja. Monelle on vaan mahdotonta hyväksyä sitä, että hyvä/terveellinen ruokavalio on jotain, missä syödään järkeviä juttuja kohtuudella eikä tarvi mitään ihmeempää kikkailua. Joskus kun olen hieman pudottanut painoa, niin kaikki on kyselleet, että mitä ruokavaliota noudatat. Vastaus ”normaalia ruokaa 1700 kcal/pv” on saanut kyselijät lähes pois tolaltaan. Kun pitäishän sitä nyt vähintään jättää hiilarit pois, mutta mieluummin olla jollain pussikeittodieetillä. Ja ite tykkään siis punnita ruuat ja laskea kalorin tarkkuudella, jos tilanne on painonpudotus. Muuten yritän syödä monipuolisesti ja järkevästi ilman turhia kieltoja.

  17. s sanoo:

    Kyllä! Tää on just se ”vahvistus” mitä kaipasin. Oon saanu itteäni niskasta kiinni liikunnan suhteen ja se on rullaillu mukavasti. Luonnollisesti ruokavaliojuttuja on työstänyt myös, koska haluan senkin osa-alueen olevan kohdallaan. Haluan saavuttaa tavotteeni ja teen töitä sen eteen että tuloksiaki näkyis. Jotenki on vaan jumittunu siihen, että ruokavalion pitäs olla niin pirun tarkka, siis oikeasti hullun haastava näin maallikolle. Sit mietin että jos syö järkevästi ja tasapainosesti(liikunnan suhteen ja sen ”vaatimusten” mukaisesti), niin sen on riitettävä. Ehkä tossa pyrki esiin joku oma ”peikko” ja vääristynyt ajatus. En todellakaan yritä päteä tällä kommentilla, mutta halusin purkaa ajatuksiani ja oivalluksiani. Ja tietenkin kiittää sua tästä kirjoituksesta ja ihan kaikesta! En oo varmaan koskaan ennen kommentoinu sulle, mutta nyt en voinu jättää väliin. Oot inspiroinu ja tää blogi on tsempannu myös mua liikunnan suhteen. Kiitos <3

  18. Liisa sanoo:

    Heippa Aino:) On tosi kiva lukea kaikkia fakta pitoisia tekstejäsi ravinnosta, treeneistä, hormoneista.. Kiitos kun bloggaat:) Hyvää päivää sinne!

  19. Kati sanoo:

    Hyvä! Ehkä jopa tulostan keittiön kaapin sisapuolelle. Pyrin siirtymään vegaanisiin proteiineihin, joten ei haittaa, kun ei mainita mikä proteiinin lähde 🙂

  20. Pipsu sanoo:

    Ihan huikee kirjoitus, taas kerran! 🙂 On ihan totta, että jatkuva -tätä en saa syödä- tai -tätä voin syödä vain x grammaa- ajattelu on raskasta. Ja olen itse kokeillut sekä sivusta seurannut, kuinka se ennen pitkää alkaa tuntua takaa. Tämä sun laatima ruokavalio-ohje on huippu! Saako sitä jakaa eteenpäin?

  21. Iiris sanoo:

    Tää oli ihana postaus! :)<3

  22. Sanni sanoo:

    Ihana postaus ja niin totta! Monia ruokaohjeita koettaneena sanoisin että tuo kuulostaa ehdottomasti parhaalta. Ja on takuulla terveellistä ja jokaiselle sopivaa kun vain vähän viitsii käyttää aikaa oman ruokavalion suunnitteluun.

Kommentoi