7 x PAREMPAA JAKSAMISTA

kaupallisessa yhteistyössä Fazerin kanssa.

Kaikki urheilevat tyypit tietävät, että treeni ja ruokavalio kulkevat tiukasti käsi kädessä. Usein nämä joko tukevat toisiaan positiivisella tavalla, tai sitten toisen puuttuminen saattaa sabotoida toista näistä. Omalla kohdalla ruokavaliolla on ihan hurjan suuri vaikutus siihen, että ylipäätään pystyn liikkua ammatikseni. Kun treeni on sun ammatti, et voi samalla tavalla jättää treeniä väliin jos väsyttää tai kroppa tuntuu raskaalta. Mulla on itsellä viikkorytmi, joka toistuu viikottain, vuoden ympäriinsä. Kroppa on siis ajoittain aika kovallakin rasituksella, sen vuoksi pyrin tukemaan palautumista muilla keinoilla mahdollisimman hyvin.

Ruokavalio on siis suuressa roolissa mun arjessa jaksamisen kannalta. Ajoittain tuntuu, että sitä ei melkein muuta ehdi tehdä kuin kokata, syödä tai treenata. Onneksi nuo kaikki kolme puuhaa ovat hyvin lähellä sydäntäni! :D Kuten oon useasti kirjoitellut, omat ruokailutottumukset muuttuvat kokeilujen ja myös kokemuksen kautta. Oon aina ollut innokas testaamaan uusia juttuja ja tapoja, joiden avulla oon löytänyt aika kivan tasapainon ravinnon ja treenin suhteen. Tällä hetkellä oon tilanteessa, jossa syön oikeestaan kaikkea, sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.

Keväällä käydyn valmennuksen jälkeen ymmärsin vasta ihan kunnolla, mikä on hiilihydraattien merkitys omassa jaksamisessa. En ole toki aiemminkaan niitä karttanut, mutta sanotaan että makrojakaumani koki pienen muutoksen, joka on vaikuttanut positiivisesti jaksamiseen ja palautumiseen. Oon monesti ennenkin sanonut, mutta sanonpahan vielä varmaan monta kertaa, että kenekään säännöllisesti treenaavan ei kannata vältellä hiilareita. Kyse on enemmänkin makrojen suhteesta ja kokonaiskalorimäärästä. Jos tuntuu, että hiilarit iskeytyvät aina suoraan vyötärölle, kannattaa kokeilla rasvan määrän pudottamista suhteessa hiilarien nostoon.

Omat kulmakiveni arjessa jaksamisen kannalta ovat hyvin yksinkertaisia perusjuttuja, mutta joskus vaan perus on se paras:

Päivittäinen makrojakauma niin, että hiilarit ovat suhteessa suurimmassa osassa

Säännöllinen ateriarytmi – oma päivärytmini on hieman erilainen kuin ns. normaalisti, sillä syön aamiaisen aika myöhään ja viimenen ateriani saattaa olla 22-23 aikaan illalla.

Kovien treeniviikkojen jälkeen hiilaritankkaus. Toteutuksesta voi lukea enemmän täältä.

Monipuolisesti ravintoaineita – Makrojakauman lisäksi kiinnitän huomiota myös mikroravinteisiin, eli vitamiineihin ja mineraaleihin. Syömällä monipuolisesti eri lähteistä saa helpoiten tarvittavat ravinteet. Lisäksi käytän vitamiini- ja mineraalilisiä purkista ja syön myös omega-3 rasvahappoja.

Yöunet – riittävän tuntimäärän lisäksi unen laadulla on suuri merkitys. Oon esimerkiksi huomannut miten elektroniikan iltakäyttö vaikuttaa negatiivisesti nukkumiseen. 

Päiväunet/rentoutushetki nollaa kivasti päivän, etenkin silloin kun tulee treenattua kahdesti päivässä.

Viikonlopun ja arjen erottaminen – Jaksan arjen paremmin, kun pääsen nollaamaan ajatuksia viikonloppuisin. Lepopäivät ja vapaapäivät, sekä erilaiset rutiinit muutaman päivän ajan pitävät pään kasassa ja mielen virkeenä. Oon oppinut tämänkin asian kantapään kautta, sillä ajoittain oon tehnyt 7 päivän duuniviikkoja joita höystivät ainainen treenaaminen. Tuota jaksaa jonkun aikaa, mutta lopulta tulee raja vastaan. Viikonloppujen huippuhetkiä ovat pidemmän kokkailutuokiot, leffojen katselu ja yleinen relaaminen.

Itse ajattelen, ettei terveellisesti syömisen tarvitse olla luopumista mistään. Pizzat, burgerit tai suklaa kuuluu edelleen mun ruokavalioon, mutta useimmiten valitsen näistä vaan hieman paremman vaihtoehdon. Mun mielestä itse tehty ruoka on parempaa kuin jostain pikaruokalasta haettu suolalla ja rasvalla höystetty mättö. Ihan parasta on herkullinen ruoka jonka jälkeen on vielä hyvä olo! Tehtiin yksi ilta hamppareita bataattiranuilla ja voi poijat, että yksinkertainen ruoka voi olla hyvää. Sämpylöinä käytettiin Fazerin uusia siemenleipiä, joista 1/3 jauhoista on korvattu siemenillä ja idätetyillä jyvillä.

Näistä on olemassa kolme erilaista makua; kaura, ruis ja gluteeniton. Oma lempparini on mikäs muu kuin ihanan pehmeä ja rousukuva kaura! Fazerin parempi leipä – konsepti on ollut mielestäni erittäin tervetullut lisä markkinoille ja itse oon tykännyt näiden lisäksi myös juuresleipä sekä vatsaystävällinen –tuotesarjoista. Itse käytän tosiaan eniten kauraleipiä, mutta kuvissa esiintyviin burgereihin miksailtiin ruista ja kauraa. Tein pihvit itse luomujauhelihasta, jonka sekaan lisäsin ainoastaan mausteita. 

Nyt mä pyytäisinkin teitä kertomaan omat arjen vinkit jaksamiseen! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 2×25 €:n arvoista tuotepalkintoa. Kilpailun säännöt täällä. Kilpailu päättyy 24.9.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


59 Responses to “7 x PAREMPAA JAKSAMISTA”

 1. Avatar Erika sanoo:

  Yksinkertaisesti: hyvä ruoka ja hyvä uni!

 2. Avatar Lotta sanoo:

  Hyvät yöunet ovat ehdottomasti paras keino jaksaa arjessa! Ja toinen on rentoutuminen kiireisenkin arjen keskellä. Sekä tietysti terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ruokailurytmi.

 3. Avatar HannaK. sanoo:

  Oon kans oppinut kuluneena vuonna tuon hiilihydraattien tärkeyden ja oonkin sen jälkeen nostanut annoskokoja ihan reippaasti ylöspäin. Lopetan sitten näiden valtavien annosten syömisen, jos oikeesti alkaa kertyä ylimäärästä. Toistaseks painon sijaan vaan jaksaminen on ollut nousussa!

 4. Avatar Suivi sanoo:

  Sinun mainitsemiesi lisäksi mainitsisin muiden itseä kiinnostavien asioiden ”tankkaamisen”. Eli esim. itseään kiinnostavista asioista lukemisen/opiskelun tai muun inspiraation lähteen hyödyntäminen. Virkeä mieli, hyvä palautuminen, näin luulen :)

 5. Avatar Laura sanoo:

  Raitis ilma ja hyvä ruoka, kunnon laadukasta unta, ihmissuhteita tai liikuntaa tietenkään unohtamatta :)

 6. Avatar Aliisa sanoo:

  Uni ja isot annoskoot! Nää annoskoot ja erityisesti hiilareiden merkityksen oppinut nykyisen valmennuksen myötä, jaksaa ihan eri tavalla! (:

 7. Avatar Tiia sanoo:

  Treeni, säännöllinen syöminen, sosiaaliset tilanteet ja niiden vastapainona oma aika ja lepo. Näin jaksaa niin henkisesti kuin fyysisestikin!!

 8. Avatar Sonja sanoo:

  Kävelylenkit luonnon helmassa, pieni sadekaan ei haittaa <3 napit korville ja rokki soimaan tai sitten ihan vaan hetki omien ajatusten kanssa kauniissa maisemissa. Ei työhön tai kotiin liittyvät velvollisuudet pyöri mielessä, raitis ilma piristää ja sit jaksaa ne velvollisuudetkin paremmin ;D

 9. Avatar Julle sanoo:

  Arjen jaksamiseen vaikuttaa se, että ymmärtää, millä lailla saa pyhän kolminaisuuden (ruoka,lepo, treeni) tuntumaan mahdollisimman mieluisalta! Itse syön hyvää ruokaa, treenaan sellaisella tavalla josta nautin sekä priorisoin unen. Näillä eväillä jaksaa aika hyvin

 10. Avatar Jenni sanoo:

  Uni on tottakai tärkeessä roolissa. Mutta unta ei kyllä myöskään tule ilman liikuntaa, ja ilman liikuntaa mieli ja fyysinen sekä psyykkinen olo ei pysy virkeänä. Sitten ehdoton ykkönen on myös vegaanisuus. ♡ ja puhun nyt ihan omasta puolestani. =)

 11. Avatar Sari sanoo:

  Tasapaino eri elämän osa-alueilla. Eli ruokaa, lepoa ja treeniä sopivassa suhteessa, kavereita ja perhettä unohtamatta.

 12. Avatar emsi sanoo:

  Riittävä lepo, tasapainoinen ja monipuolinen ruoka sekä liikkuminen, mielellään raikkaassa ulkoilmassa.

 13. Avatar Jaana sanoo:

  Musta paras vinkki on olla stressaamatta tai ainakin pyrkiä stressaamaan mahdollisimman vähän :)

 14. Avatar Kiia sanoo:

  Ruokavaliossa monipuolisuudella ja varmistamalla kaikkien vitamiinien ym. saanti pääsee pitkälle. :)
  Lisäksi luonnossa liikkuminen samalla virkistää että rauhoittaa mieltä.
  Siihen vielä riittävät yöunet!

 15. Avatar Saara sanoo:

  Tällä hetkellä aamuisin kirkasvalolamppu, treenit ja säännöllinen syöminen :)

 16. Avatar Mariem sanoo:

  Koittaa joka päivä pysähtyä ja hengittää hetken syvään. Yrittää valita mielekkäitä asioita tehtäväksi, lopettaa suorittamisen ja siirtyy ”mun pitää/täytyy” -moodista ”minä voin/haluan/saan” ajatteluun :)

 17. Avatar Elina sanoo:

  Treenit, vegaaninen ruoka & elämä, ystävyyssuhteet ja kunnon unet pitää mut kuosissa ja virkeänä. :)

 18. Avatar Reetta sanoo:

  Hyvä ruoka sekä riittävästi liikuntaa, unta ja vettä :)

 19. Avatar Sady sanoo:

  Kun hyvän ystävän kans käy kerran viikossa reippaalla kävelylenkillä ja saa purppasta päänsä tyhjäksi, niin kummasti jaksaa taas.
  Tuohon lisäksi vielä hyvät kirjat, sohvalla löhöilyä sopivasti, unta ja hyvää ruokaa.

 20. Avatar Matilda sanoo:

  Itsekin kun oon ryhmäliikuntaohjaaja ja tunteja tulee paljon viikkoon. Optimoin unen määrää eniten, se on tärkeintä (magnesiumia ja joskus jopa melatoniinia iltaisin). Myös päiväunet kun mahdollista, vaikkakin välillä tuntuu tosi vaikealta saada unta, mutta pienet powernapit piristää useimmiten. Sen lisäksi juon paljon, paljon vettä, ja oonkin ostanut sellaisen 2,2l juomapullon joka on paras ostos ikinä! Tulee juotua +4l päivässä <3

  infrapunasaunaa + yin yogaa eli venyttelyjoogaa lisäilen aina viikottain omaan scheduleen jotta saisi palauduttua tarpeeksi ja jaksaisi taas uudestaan tunneilla ja vuorotyössä salin asiakaspalvelussa :) sit viel vitskut päälle ja paljon ruokaa - tällä hetkellä itseasiassa ruokavaliolla niin tosi paljon tulee paremmin palautuminen esiin kun vähemmän jaksamista sitten pikkuisen vähempien kalorien vuoksi.

  Ulkoilu ja rehellinen LEPÄÄMINEN ELI RÖHNÖTTÄMINEN on myös aika iso juttu ;) mikä jää nykytyypeiltä aika vähälle, kun kokoajan pitäis olla jossain.

  - Matilda

 21. Avatar Minttu-Maaria sanoo:

  Riittävästi unta! Se on kaikista tärkein juttu. Toiseksi kahvitauot tai vaikka ihan muuten vaan pienet hengähdyshetket töiden lomassa.

 22. Avatar Helena sanoo:

  Syö ja tee niinkuin intuitiosi sanoo! Joskus olen pähkäilly päässäni jotakin kysymystä tuloksetta, mutta sitten kun olen tajunnut niin vastaus on löytynyt yllättävän helposti kuuntelemalla omaa sisäistä ääntään

 23. Avatar Sanna sanoo:

  Uni! Nukun lähes joka yö 9-10h yöunet ja on kyllä aina aamuisin pirteä olo! Myös ruokarytmi ja ravinnerikas ruoka pitää pirteänä koko päivän! :)

 24. Avatar Jennan sanoo:

  Itselleni tärkeää jaksamisen kannalta on värikäs ja monipuolinen ruokavalio! Pyrin syömään vihanneksia, hedelmiä tai marjoja jokaisella päivän aterialla. Herkkä vatsanikin kiittää kuiduista :)

 25. Avatar Suvi sanoo:

  Itelle tärkeimmät riittävä, monipuolinen ruokavalio, tarpeeksi unta ja sitten relaushetket esim lempisarjoja katellen. Liikunta toki myös, tosin fyysistä työtä tekevänä on välillä vaikeaa vetää rajaa sille, milloin se ei enää ole jaksamista edistävää vaan päinvastoin.

 26. Avatar Anu sanoo:

  Näillä vinkeillä itse nautin arjestani. Kyllä vain! Ei ole jokasunnuntaista ”masentaa, viikonloppu ohi ja huomenna koittaa synkkä maanantai ja arki”. Ainakaan kovin usein
  -rutiinit: aamurutiinit, työrutiinit, iltarutiinit.. jos eläisin ilman tiettyjä arkea helpottavia rutiineja, en jaksaisi kovin pitkään. Välillä on kiva ns ”höllätä” ja nukkua pitkään, syödä aamupala iltapäivällä ja vaihtaa yöpuku pois iltakuudelta. En ehkä pessyt tuonapäivänä hampaita tai viettänyt päivittäistä lukuhetkeä illalla. Mukavaa? Kyllä, mutta pidemmän päälle arjen jaksaminen kärsisi..
  -säännöllinen, terveellinen mutta ns. rajaton ruokailu
  -uni, uni, uni.. tämä valitettavasti (nukahtamisongelmat), mutta tämä on yksi tärkeimmistä
  -liikunta, josta nautin

 27. Avatar Resus sanoo:

  Huonounisena sanoisin, että unen määrällä ja laadulla on itselleni isoin merkitys arjen jaksamiseen. Tämän asian kanssa koitan koko ajan kamppailla parempaan suuntaan :)

 28. Avatar Alina sanoo:

  Paras palautus on riittävä ravinto, saunominen ja putkirullaus! Ja se ainainen venyttely, joka tuppaa unohtumaan liian usein…

 29. Avatar Jenni sanoo:

  Riittävästi monipuolista ja terveellistä ruokaa, kuitenkaan ilman turhaa nipottamista, kunnon yöunet sekä raitis ilma ulkoilun merkeissä pitää mun arjen toimivana

 30. Avatar Ellustiina sanoo:

  Kunnon yöunet menee mulla kaiken edelle, koska… vaikka söisi kuin terveellisesti ja liikkuisi sopivasti mutta jos ei nuku kunnolla, olo on ihan kökkö ja vetämätön. Tietty hyvänä kakkosena tulee sitten monipuolinen, ravintorikas ruoka sekä virkeänä ja energisenä pitävä liikuntaharrastus.

 31. Avatar Hanna sanoo:

  Ravinnon, liikunnan jaläheisten ihmisten lisäksi haluaisin mainita unelmoinnin tärkeyden! :) Tuleva ulkomaanreissu, uudesta kodista haaveilu, uranvaihtosuunnitelmat, kaikki tuollaiset tuovat mukavaa maustetta arkeen :)

 32. Avatar Jjenna sanoo:

  Hyvä ja monipuolinen ruoka, liikkuminen etenkin ulkona ja riittävä uni! lisäksi rentoutumiseen päiväunet ja saunominen!

 33. Avatar Tikku sanoo:

  Mulle tärkeintä on ehdottomasti se että saa nukuttua tarpeeksi.

 34. Avatar annikahiltunen sanoo:

  Päivittäinen annos raitista ilmaa! Muutoin olo on hyvinkin nuutunut

 35. Avatar Anna sanoo:

  Riittävä uni/lepo, ulkoilu, liikkuminen, terveellinen ruokavalio ja hyvät ihmissuhteet. Niistä koostuu oma jaksamiseni :)

 36. Avatar Elli sanoo:

  Ravitseva & maittava ruoka, liikunta sekä pienet arjen ilot.

 37. Avatar Laura sanoo:

  Riittävä & ravintorikas ruoka, uni ja reippailu ulkoilmassa – näillä pääsee jo aika pitkälle ja auttaa jaksamiseen :)

 38. Avatar Hanna sanoo:

  Liikunta ja ystävät auttavat jaksamaan arjessa!

 39. Avatar Riikka sanoo:

  Riittävän pitkän yöunet, ei myöhään valvomista
  Päivittäin pieni annos suklaata – piristää ainakin minua :)
  Ulkoliikuntaa lähes päivittäin
  Ihanat ihmissuhteet

 40. Avatar Anni Kuosmanen sanoo:

  Olipa kiva postaus, hienoa että alat löytämään tasapainoa arken ja levon välillä. Itse saan voimaa/lepoa arkeen panostamalla laadukkaisiin ja riittäviin yöuniin (huoneen tuuletus ennen nukkumaanmenoa, puhelin pois), aikatauluttomuudella (mikään einole niin ihanaa kun vapaapäivä ja saa viettää aamupalaa syödessä vaikka 2h), liikunnalla, ulkoilulla ja shoppailulla :).

 41. Avatar Oona sanoo:

  Hyvä ruoka, hyvä treeni, rentoutuminen omalla tyylillä; mulla kirjoja lukien ja koirien kanssa oleminen!

 42. Avatar Suvi sanoo:

  Hyvä ruoka, sopivasti herkkuja, työn vastapainoksi mukavaa vapaa-ajan tekemistä ja sohvalla makoilua

 43. Avatar Kaura sanoo:

  Teet itsellesi arjen pikkuluksusta joka pvä. Kuuntelet lempparibiisejä, urheilet, liikut ulkona, katselet jonkun lempiohjelman ja kokkailet jotain hyvää. Vitskut, hedelmät ja tasapainoinen ruokavalio. Riittävä lepo.

 44. Avatar Emilia sanoo:

  Mun mielestä yksi tärkeimmistä on mielekäs arki, että tekee työtä josta tykkää, ihmissuhteet ja harrastukset :)

 45. Avatar Ootpoot sanoo:

  Kaikista tärkein on uni. Yritän vaalia sitä, koska jos väsymys pääsee yli niin nukahtaminen ja levollinen uni eivät olekaan itsestään selvyyksiä. :)

 46. Avatar Markku sanoo:

  Ehdottomasti tärkein on hyvä ja laadukas yöuni! Sen lisäksi raitis ulkoilma ja monipuolinen, itsetehty ruoka :-)

 47. Avatar Suvi sanoo:

  Jaksamistani arjessa tukee terveellinen ruoka, säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja riittävä uni.

 48. Avatar Carolin sanoo:

  Hyvät yöunet on kyllä kaiken a ja o! Jos tiedän että viikolla tulee olemaan päivä tai päiviä jolloin ei ole mahdollista saada tarpeen mukaisia unia, yritän nukkua rästiin tunteja ennen ja jälkeen päivän. Aki Hintsasta kertovan kirjan luettuani olen alkanut ajatella yöunia viikkotasolla ja yritän parhaani mukaan saada viikoittaisesta keskiarvosta sen 8 h joka on minulle optimaalinen.

 49. Avatar Salla sanoo:

  Sanoisin, että asioiden suunnittelu auttaa jaksamaan arjessa ja vähentämään mahdollista stressiä. Opiskelijana tehtävät kasaantuu helposti samalle ajankohdalle, jos ajankäyttöä ei suunnittele ollenkaan. Myös hyvät yöunet ja liikunta ovat todella tärkeitä!

 50. Avatar Pauliina sanoo:

  Hyvä ja monipuolinen ruoka, liikkuminen, mieluiten välillä myös ulkona ja riittävä uni! :)

 51. Avatar Henna sanoo:

  Mun vinkki on, että huomioi arjen sen hetkisen kuormituksen; jos esimerkiksi töissä on erityisen stressaava ajanjakso, ei pitäisi vetää samanaikaisesti joka päivä maksimitreenejä, vaan panostaa enemmän vaikka kehonhuoltoon ja rauhalliseen kävelyyn ulkoilmassa. Tällöin kokonaiskuormitus ei nouse niin suureksi :)

 52. Avatar Maija sanoo:

  – nyt syksyn illan pirteät juoksu -tai kävelylenkit
  – kahvittelu ystävien kanssa kesken kiireisen arkipäivän
  – uni tietty
  – Idols tuo nyt hyviä viboja
  – syksyllä järjestettävät tapahtumat (keikat, messut ym)
  – kyl se terveellinen ruoka vaan auttaa paljon jaksamiseen
  – raakasuklaa -ja kakut piristää :p

 53. Avatar Heidi sanoo:

  Terveelliset elämäntavat ja rentous elämää kohtaan sekä armollisuus itseään kohtaan! Tasapaino elämässä kantaa pitkälle :)

 54. Avatar maikki sanoo:

  Terveelliset elämäntavat. Liikuntaa, lepoa ja hyvää ruokaa :)

 55. Avatar Ninna sanoo:

  Kiitollisuuspäiväkirja muistuttaa mikä elämässä on tärkeää, mitä minulla on sen sijaan mitä puuttuu. Ajattelen myönteisesti, elän nykyhetkessä en tulevassa tai menneessä. Päivä kerralla kuten mummoni sanoi.

 56. Avatar Camilla sanoo:

  perhe auttaa jaksamaan minulla on rakas aviomies, kaksi lasta ja lastenlasta jotka antavat iloa. rakkaus on kaikki kaikessa.

 57. Avatar Tähtikukka sanoo:

  Yritän säilyttää positiivisen pohjavireen. Jaksamisessa auttaa terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, riittävä liikunta ja lepo. Säännölliset elämäntavat pitävät minut kuosissa. Unta pitää saada riittävästi. Ja ilman liikuntaa olen levoton.

 58. Avatar MR sanoo:

  Hektisenkin arjen keskellä pitää muistaa rentoutua ja ottaa hetki aikaa vain itselleen.

 59. Avatar Kristiina sanoo:

  Ruoalla on merkitys hyväntuulisuuteen ja jaksamiseen. Pitäisi kuunnella omaa ktoppaansa ja löytää itselle sopivat jutut!

Kommentoi