MONIPUOLISEMPAA AKTIIVISUUTTA

Mua on aina kiinnostanut mittailla liikuntasuorituksia ja kaikkea siihen liittyvää. Tykkään esimerkiksi testailla maksimipainoja tai katsoa paljonko energiaa kuluu hullun jumppapäivän aikana. Mulla on ollut kausia kun oon pitänyt sykemittaria 24/7 ja välillä on ollut pitkiä ajanjaksoja etten ole mitannut mitään. Sain testiin Polarin A370 – mittarin ja on ollut kiva tsekkailla pitkästä aikaa miten ne sykkeet nousee ja laskee treenien aikana. Lisäksi kesällä sattuneen sairastelun jälkeen oon myös tarkkaillut että tulisi tehtyä myös rauhallisempia treenejä. Ensimmäisen viikon saldo oli nimittäin 13 rankkaa tai erittäin rankkaa suoritusta, mikä herätti siihen että on alettava tekemään harjoituksia myös matalammalla sykkeellä. Juoksulenkillä jouduin nöyrästi ottamaan välillä muutaman kävelyaskeleen jotta sain pidettyä sykkeet PK (=peruskestävyys) alueella. Myös kovissa jalkatreeneissä sykkeet huitelee aika kivoissa lukemissa, vaikka kestävyyskuntoni onkin tosi hyvällä mallilla.

Mittarissa on vaikka minkämoisia ominaisuuksia joista tuun kertomaan enemmän tässä testailun aikana. Yksi toiminto on 24/7 sykkeenseuraus, eli mittari näyttää esimerkiksi milloin on ollut päivän alin tai korkein syke. Näitä on ollut ihan mielenkiintoista seurailla, sillä myös muut asiat kuin treeni vaikuttaa sykkeeseen. Mun leposyke on aika matala, se pyörii 40-45 paikkeilla, mikä viestii myös hyvästä kunnosta. Toinen millä voi mitata omaa kuntoa on se kuinka nopeasti syke laskee kovan suorituksen jälkeen. Yleensä hyväkuntoiset palautuvat kovistakin sykepiikeistä nopeasti ja ovat valmiita uuteen suoritukseen nopeammin. Tämän vuoksi esimerkiksi ensimmäiset kerrat ryhmäliikuntatunnilla voi tuntua kuolemalta, sillä syke ei oikein pääse missään vaiheessa alas, mikä tekee tietysti kaikesta paljon rankempaa!

Oon siis seuraillut hieman tarkemmin miten mun sykkeet nousee ja laskee päivän aikana ja oon myös pyrkinyt ottamaan päivittäin hetkiä, jolloin rentoudun ja unohdan hetkeks kaikki velvoitteet ja duunit. Mulla on mahdollisuus nukkua esim. päiväunet tai makoilla piikkimatolla, jonka avulla edesautan palautumista ja jaksamista.

Alla on esimerkiksi mun eilisen lepopäivän meininkejä. Koska en treenannut korkein syke on ollut ”vain” 138 ja tuo on tapahtunut aamusella. Eilen aamulla tuli siivoiltua, joten sykkeen nousu on seurausta siitä. :D Matalin syke oli taas illalla kun loikoilin sohvalla puoliunessa. On muuten jännä huomata, että lepopäivinä matalin syke on ollut matalampi kuin treenipäivinä, jolloin keho on varmasti jatkuvasti pienillä kierroksilla. Nukun myös poikkeuksetta paremmin aina lepopäivän jälkeisenä yönä.

lepopäivän aktiivisuutta

Toinen malli on torstailta sekä lauantalta, jolloin aktiivisuus on ollut aika korkea. Torstaina taisin olla liikkeessä koko päivän, jolloin matalin syke on ollut ainoastaan 60. Torstain aktiivisuus on myös ollut jopa 235% tavoitteesta. Lauantaina on taas esimerkkinä nuo askellukset, eli oon liikkunut jopa 12 km verran vaikka olin jumppien jälkeen kotona koko päivän. :D

Sykkeen avulla pystytään siis tarkkailemaan aika paljon kehon eri tiloja, palautumista ja vointia. Omalla kohdallani tää on ainakin ollut hyvä apuri juuri siihen, että muista ottaa myös niitä iismpiä hetkiä ja treenejä välillä. Monipuolisuus on kuitenkin loppuepeleissä avainsana hyvinvoivaan kroppaan ja myös pääkoppaan!

Seuraileeko joku muu teistä aktiivisesti omia sykkeitä?

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


4 Responses to “MONIPUOLISEMPAA AKTIIVISUUTTA”

  1. Avatar maikki sanoo:

    Itellä oli monta vuotta käytössä Polarin M400, jolla tuli mittailtua sykettä ja seurattua aktiivisuutta. Nyt jokin aika sitten vaihdoin M430 malliin, jossa siis myös tuo ranteesta mittaus, ja onkin tullut nyt käytettyä tuota jatkuvaa sykkeenmittausta, ja seurattua vähän paremmin noita sykkeitä. Mutta olen huomannut että mittari ei saa mitattua kovimpia sykkeennostoja ranteesta, mittaa sen verran viiveellä tuosta ranteesta, että kun kovissa työsarjoissa tai intervallitreeneissä syke nousee vain hetkellisesti ylös, ei se sykkeen nousu ilmeisesti ehdi ranteeseen asti, joten treeneissä täytynyt edelleen käyttää sykevyötä että saa todelliset lukemat.

  2. Avatar mittarimuija sanoo:

    Hei, voisitko saada lukijoillesi jonkin alekoodin tuohon mittariin? Kiinnostaisi kovasti, mutta itselläni on jo joku Polarin ikivanha mittari, jossa ärsyttävä rintojen alle laitettava sykevyö (taitaa olla jopa hukassakin), enkä millään viitsis täyteen hintaan ostaa uutta masiinaa.

  3. Avatar Ansku sanoo:

    Moikka! Olen harkinnut jo pidemmän aikaa sykemittarin tai aktiivisuusmittarin ostoa. Tämä esittelmäsi Polar A370 vaikuttaa erittäin lupaavalta vaihtoehdolta. Minua kiinnostaisikin kuulla sinulta lisää käyttökokemuksia tästä mittarista? Oletko huomannut, että esimerkiksi treenatessa tuo ranteesta sykkeen mittaava aktiivisuusmittari ei välttämättä pääse yhtä tarkkoihin lukemiin kuin perinteinen sykevyöllä varustettu sykemittari? Aktiivisuusmittari olisi kuitenkin näppärä, kun sykkeitä voisi palautumisenkin kannalta tarkkailla koko ajan päivän mittaan, eikä pelkästään liikuntasuorituksissa. Kiitos jo etukäteen vastauksesta! :)

Kommentoi