MITÄ TAPAHTUI KUN ALOIN SYÖDÄ RIITTÄVÄSTI?

Monesti on tullut mainittua, että myös oma polkuni ravintoviidakossa on ollut aika pitkä ja myös jokseenkin kivinen. Tasaista vaihetta on toki alla jo monia vuosia, mutta voi hitto kun olisin tiennyt jo silloin 10 vuotta sitten, että ruoka ja kalorit eivät ole lainkaan huono asia, varsinkaan kun tuli treenailtua paljon jo silloin. Koska tietoa tulee jatkuvasti lisää ja esimerkiksi somen/internetin vuoksi sitä on helpommin saatavilla, ollaan nykyään jo huomattavasti paremmassa tilanteessa, kuin vaikka silloin 10-vuotta sitten. Ainakin tuntuu siltä, että ihmiset ovat valveutuneempia ja panostavat omaan ravintoon ja hyvinvointiin.

lenkkiä, jumppaa ja salaattia VS salitreeniä, jumppaa ja paljon ruokaa!

Olisi kiva tietää, miten paljon olisi voinut kehittyä nuorempana, jos ravitsemus puoli olisi ollut samassa tilassa kuin nyt. Menneitä on toki turha murehtia, mutta on kyllä mennyt turhaa aikaa ja vaivaa, kun on miettinyt kaloreita ja sitä miten niitä saisi kulumaan mahdollisimman paljon. :D Meikäläinenkin on siis vetänyt lenkkiä, jumppaa ja syönyt pelkkää protskua. Olin toki tosi hoikassa kunnossa, mutta en sitten paljon muuta. Heti jos tapahtui ”repsahdus”, kroppa keräsi nestettä/rasvaa ja olo oli turpea. Olo oli hyvä silloin kun jaksoi olla syömättä, mutta pidemmän päälle ei siis kovin kiva tilanne.

Mulla oli siis pitkään tilanne, että en koskaan syönyt kunnolla mitään, vaan napostelin kaikkea pientä, koska ajattelin että se on järkevämpää. Ajattelin, että kunnon ruuasta tulee liikaa kaloreita, joten oli parempi syödä leipää ja kalkkunanakkeja. :D Jossain vaiheessa, jostain syystä, aloin sitten kokeilla lisätä ihan kunnollisia annoksia päivääni ja kun huomasin ravinnon vaikutuksen, sille tielle jäin.

Kun aloin syödä enemmän, kiinteytyminen lähti liitoon!

Vuonna 2013 taisin aloittaa ensimmäiset salitreenit ja 2014 innostuin salittamisesta ihan kunnolla ja aloin tosissaan panostaa ruokavalioon ja riittävästi syömiseen. Sain ihan hulluna tulosta ja olo oli mahtava. Siitä saakka onkin menty pikkuhiljaa kohti tätä tilannetta missä oon nyt. Koen, että omat elämäntavat ovat aika hyvässä tasapainossa, mitä nyt tietysti välillä on ollut haasteita elämän eri osa-alueilla.

Mitä sitten tarkoittaa syödä riittävästi? Pitääkö suunnata mäkkiin hakemaan energiaa vai vedellä irttareita joka viikonloppu? Edellä mainittujakin voi toki harrastaa kohtuudella, mutta pääsääntöisesti kannattaa lähteä lisäämään kunnollista, puhdasta ruokaa. Oman kokemukseni mukaan monet liikkuvat naiset syövät liian vähän hiilihydraatteja ja yleisesti liian pieniä annoksia, jolloin kokonaisenergiansaanti jää helposti liian vähäiseksi.

Kuvailen tällaisen aika perus tilanteen, eli usein kyseessä on naishenkilö, joka treenaa, käy ehkä ryhmäliikunnoissa/lenkkeilee ja nostelee painoja salilla kerran pari viikossa. On ihan hyvässä kunnossa, mutta toivoisi silti hieman tulosta treeniltä, parempaa lihaserottuvuutta ja kiinteämpää kehoa. Melko runsaasta treenistä ja terveellisestä ruokavaliosta huolimatta, muutosta ei ole tapahtunut enää pitkiin aikoihin, mikä syö osiltaan motivaatiota kaikkeen. Viikonloppuisin iskee usein makeanhimo, jolloin tuleekin vedettyä karkkia ja jäätelöä, jonka jälkeen onkin sitten sokerikrapula. Maanantaina ”palataan ruotuun”, syödään puuroa, rahkaa ja salaattia sekä käydään jumppaamassa kalorit pois. Sama jatkuu usein viikosta toiseen.

Kyseisessä esimerkissä ei toisaan ole mitään väärää tai mitään vikaa, mutta jos haluaa muutosta, täytyy ymmärtää että silloin on tehtävä muutos. Kiintetymiseen ja kehitykseen tarvitaan usein enemmän treenitehoja sekä enemmän ravintoa. Liian kevyellä ravinnolla ja hiilareilla eläminen ikään kuin pitää jarrua jatkuvasti pohjassa, jolloin tila ei yksinkertaisesti muutu. Painoa voi aina pudottaa melko helpoinkin keinoin, mutta kehonkoostumuksen muutos vaatii fyysistä työtä sekä riittävää energiansaantia. Täytyy myös ymmärtää, että painoa voi pudottaa nopeasti, mutta kehonkoostumuksen muuttaminen vie aina enemmän aikaa. Ruokaa ei tarvitse alkaa vedellä älyttömiä määriä kerralla, mutta pikkuhiljaa juuri hiilihydraattien lisääminen pistää yleensä treenit rullaamaan ja aineenvaihdunnan liikkeelle. Kokeile lisätä aamupuuroon astetta enemmän kaurahiutaleita, välipalalle muutakin kuin protskupatukka ja pääaterioille enemmän pastaa/riisiä/perunaa. :)

Vastaus otsikon kysymykseen? Elämänlaatu parani, treenitehot paranivat, jonka ansiosta kehityskäyrä kääntyi nousuun ja palautumiskyky nopeutui. En kärsin makeanhimosta tai ruokahimoista enää samoin kuin aiemmin. Kroppa on myös vahvempi ja kiinteämpi kuin aiemmin. Eikä muuten mielialatkaan heilahtele kiukun puolelle, kun muonaa saa vedellä riittävästi! ;)

Olen kirjoittanut aiheeseen liittyvän tekstin TREENAAJA, NÄIN KIIHDYTÄT AINEENVAIHDUNTAASI SYÖMÄLLÄ!

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


13 Responses to “MITÄ TAPAHTUI KUN ALOIN SYÖDÄ RIITTÄVÄSTI?”

 1. Suvi sanoo:

  Jep, osu ja uppos :D Kyllästyin olemaan juuri tuollainen kuin sun kuvailema henkilö, halusin muutosta ja nyt sitten just sain käteen ammattilaisen mulle räätälöimän ruokaohjelman. Ja kuten arvata saattaa, hiilarien määrä vähän hirvittää :D Mutta ei kai siinä, härkää sarvista ja riisikattilan äärelle, sun sanoin; mikään ei muutu jos mikään ei muutu.
  Kiitos mahtavasta blogista, oon ammentanut siitä aika paljon :)

 2. J sanoo:

  Hei, ja kiitos hyvästä aiheesta! Mulla on hieman eri tilanne mutta liittyy kuitenkin asiaan eli olen sairastanut monta vuotta sh:ta ja kroppani ollut jo useamman vuoden alipainoissa ja nyt täytyisi uskaltaa tehdä muutos ja syömään enemmän että saan painon nousuun. Nyt kuitenkin tilannettani hankaloittaa järkyttävä turvotus ja etenkin alaselkään on kertynyt viskeraalista rasvakudosta suojaamaan sisäelimiä. Tämä kuitenkin aiheuttaa minussa ahdistaa ja murehduttaa kun pitäisi syödä enemmän mutta miksi kun rasvaa kertyy vaikka ei söisikään. Onko sulla kokemusta viskeraalisesta rasvasta?

 3. Henriikka sanoo:

  Kuinka paljon jotain puuroa olisi hyvä sitten syödä suunnilleen? Jos on ihan ok kunnossa ja liikkuukin sen 4 krt/vk salilla, mutta silti kehitys vähän junnannut vaikka on yrittäny sitä kiinteytymistä.. Tai hiilaria pääaterioilla?

 4. Sara sanoo:

  Kyllä! Ihanaa, kun joku (eli sinä :D) kannustat ihmisiä syömään riittävästi ja omalla esimerkilläsi näytät, kuinka suotuisia vaikutuksia sillä on. Niin moni kituuttelee aivan liian vähillä energiamäärillä. Valitettavasti usein myös naistenlehdet ovat hiukan syyllistäviä – ”tätä saa syödä ja tätä ei, vältä hiilareita ja hedelmiä, älä syö yli x määrän kaloreita, älä syö illalla” jne.

  Kiitos, kun otit asian puheeksi, energistä kevättä! :-)

 5. Annikaelviira sanoo:

  Moi!

  Oon sh-taustainen, nykysin normaalipainoinen (alarajoilla tosin). Tuntuu just siltä, että heti kun syö kunnolla, tarttuu nesteet ym. Nyt on ollu sellanen vaihe (kevät mulle usein) et sh meinaa nostaa päätään. :( Haluisin olla yhtä hoikka ku hoikimmillani mutta sinne pääsen vaan syömättömyydellä ja tiiän kyllä mitä kaikkea se tekee ja on tehny mun kropalle. Koen että mulla on niskaote eikä sairaudella mut se vaikuttaa aina taustalla silti.
  Haluisin esim että mun ääreisverenkierto palautuis normaaliksi, mutten ehkä uskalla syytä riittävästi. Oon hirveen herkkä kaikille ”oireille” minkä lisäksi kylläisyyden tunne on epämiellyttävä. Periaatteessa tietoa paljon ruokavaliosta mut en uskalla soveltaa niitä itelle. :(

  • SaraM sanoo:

   Moi!

   Itsekin sh:stä kärsineenä ymmärrän täysin tuntemuksesi ja koko viestisti. Kroppa kerää alkuun nestettä, mutta kun aineenvaihdunta lähtee rullaamaan, lähtee myös nesteet -luota siihen!!

   Alkuun voi tuntua pöhöttyneeltä ja että kroppa ei toimi kunnolla, mutta se kestää vain tietyn ajan. Tilalle tulee hyvä, vahva, terve olo. Tsemppiä!

   • Nina sanoo:

    Itse painin säästöliekiltä palautumisen kanssa juuri tuossa pöhötys vaiheessa; paino vain nousee ja usko syömiseen meinaa loppua. Osaatko Aino tai joku muu arvioida kuinka kauan pöhötys vaihetta pitää sietää ennen kuin aineenvaihdunta alkaa toimia ja paino kääntyy laskuun?

    • Sara sanoo:

     Musta tuntuu, että se on todella yksilöllistä. Ollaan kaikki niin erilaisia, erilaisista lähtökohdista jne, että se on henkilökohtaista :)

     • Nina sanoo:

      Olet varmasti oikeassa, olisi vain helpompi sietää tätä painon nousua jos tietäisi että esim viikon kuluttua kääntyy laskuun :(

 6. ulla sanoo:

  Tosi hyvä kirjoitus, kiitos. Osuu meinaa juuri mun elämään. Opettelen syömään taas enemmän – :)
  Hyvää viikonloppua.

 7. Roosa sanoo:

  Hei,treenaan kotona painoilla ja ilman noin 2-3 kertaa viikossa ja lenkillä (kävely/hölkkä). Paino junnaa vaikka syön suht terveellisesti ja tasasin väliajoin. Pitäisikö silti lisätä ruuan määrää vaikka treenini eivät aina ole mitään rankkoja? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

 8. Roosa sanoo:

  Edellisestä vielä :D niin lenkillä käyn sen 1-2 krt viikossa :)

 9. Anitta sanoo:

  Kehonkoostumuksen muuttamisesta

Kommentoi