TREENAAJA, NÄIN KIIHDYTÄT AINEENVAIHDUNTAASI SYÖMÄLLÄ

Kirjoittelin viime viikolla aiheesta dieetti ja herkkupäivä ja sainkin siitä idean kirjoittaa aiheesta myös hieman toisesta näkökulmasta. Oikeastaan aihe on sinänsä aika lähellä, sillä oon nyt kokeillut tässä viime viikkoina hieman erilaista kiristelytapaa kuin aikaisemmin. Mun normikäytäntöhän on ollut hyvinkin tiukka, eli dieetillä vedän 24/7 puhtaasti ja jokaisen päivän ruuat menee pitkälti samalla kaavalla. Oon kuitenkin myös sitä mieltä, että kokeilemalla uusia ja erilaisia tapoja oppii aina jotain uutta. Mikäli käy niin, ettei uusi tapa olisikaan loppupeleissä se toimivin, kaikesta löytyy kuitenkin aina hyviä juttuja käytäntöön myös tulevaisuudessa.

Oon tosiaan aloittanut jälleen tekemään omia salitreenejä ohjauksien lisänä, mikä tarkoittaa, että treenaan määrällisesti tosi paljon. Päivään kertyy 2-4 tuntia treeniä, 5-6 päivänä viikossa. Salitreenit teen puhtaasti voimatreeneinä, sillä ohjaukset ovat pääosin intervallharjoittelua ja osa myös hyvin kovatehoisia hiittejä. Tämä tarkoittaa, että keho kuluttaa hiilareita melko runsaasti treenien laadun vuoksi. Olen kuitenkin syönyt hieman tiukemmin viikolla, eli pidän kalorit miinuksella, mutta tankkaan viikonloppuna päivän, tai miinuskalorien määrästä riippuen jopa kaksi päivää.

Syy miksi tällaisia tankkauksia kannattaa välillä pitää on se, että kovatehoiset treenit tyhjentävät lihaksien glykogeenivarastoja, eivätkä ne välttämättä pääse täyttymään kunnolla, etenkin jos ruokavalio pyritään pitämään hyvin puhtaana ja jopa kevyenä muina päivinä. Tällöin käy usein niin, että pikkuhiljaa treenitehot putoavat, kehitys stoppaa ja jopa motivaatio voi lähteä laskuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei mikä tahansa sunnuntailenkki kuluta glykogeenivarastoja, vaan siihen tarvitaan hyvin intensiivistä treeniä. Esimerkiksi intervalliharjoittelu/HIIT tai kuntosalitreeni, jossa tehdään yli kahdeksan toistoa per sarja lasketaan tällaiseksi harjoitteluksi. Kun glykogeeniä riittää käytettäväksi, saa myös treeneistä enemmän tehoja irti, mikä johtaa parempaan kehitykseen. Kuntosaliharjoittelua/plyometristä treeniä tehtäessä täydet varastot pitävät myös huolen siitä, että säästetään tehokkaammin lihasmassaa.

Mikäli treenaat paljon ja tahdot buustailla aineenvaihduntaasi tankkauspäivä kannattaakin toteuttaa seuraavilla ohjeilla, jotta siitä saadaan paras mahdollinen teho irti. Sanotaanko vielä, että tankata voi eri tavoin, mutta kaikkien koulukuntien punainen lanka on kuitenkin, että hiilihydraatteja syödään tuona päivänä enemmän tai todella paljon enemmän kuin normaalisti. Se miten paljon syö, kannattaa suhteuttaa muiden päivien toimintaan, eli treenaako todella paljon ja syökö miinuksilla, jolloin tankkauspäivänä voi vedellä huolettomammin. Jos taas arkena tulee syötyä runsaammin hiilaria tai treenimäärät/treenitehot eivät päätä huimaa, silloin vähempikin tankkaus riittää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse toimin niin, että syön viikon kalorivajeesta riippuen 500-1000 kcal enemmän kuin normaalisti niin, että kaikki lisäkalorit tulevat hiilihydraateista. Jokainen voi toki päättää itse millä hiilarilla tankkaa, mutta tärkkelyspitoiset ruuat toimivat hyvin (lista postauksen lopussa). Tankkausruokien lähteet tulisivat siis olla mahdollisimman hiilaripitoisia, ilman suurta määrää rasvaa ja proteiinia. Proteiinin saannin voi pitää muuten aika lailla samalla tasolla kuin normaalisti, eli 1,5-2 g proteiinia per rasvaton painokilo ja rasvan määrän taas mahdollisimman alhaisena. Rasvan suhteen voi siis tiukentaa hieman, mutta toki sitäkin tulee hieman syödä. 

Sen lisäksi, että tankkauspäivän avulla saadaan treenitehojen kautta vaikutus aineenvaihduntaan, on hiilihydraatteja syömällä mahdollista nostaa esimerkiksi erilaisten aineenvaihduntaa säätelevien hormonien tasoja. Hetkittäinen kalorien nostaminen estää tehokkaasti myös säästöliekin syntymistä, mikä tarkoittaa siis suomeksi aineenvaihdunnan hidastumista, liian vähäisen syömisen tai liian kovaa treenaamisen johdosta. Aina ei tarvitse olla dieetillä, sillä kovat treenit ja määrällisesti kuormittava urheilu saattaa vetää kropan tilaan, jossa aineenvaihdunta jumahtaa paikoilleen. Kehoa on mahdollista opettaa sietämään hyvinkin suuria energiamääriä ja tällaiset oikein toteutetut tankkauspäivät ovat siihen oiva keino. Mikäs olisikaan parempaa kuin se, että voi syödä hurjia määriä safkaa ja pysyy kireenä kuin viulun kieli. ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Painotan vielä, että tankkaus on hyödyllinen vasta glykogeenivarastojen ollessa alhaiset, tällöin syöty lisäenergia menee glykogeeniksi lihaksiin ja maksaan sekä varastoituu rasvaksi vasta viimeisenä vaihtoehtona jos edellä mainitut ovat täynnä. Suuret rasvamäärät saattavat puolestaan varastoitua vyötärölle, koska rasva ei voi varastoitua samalla tavalla glykogeeniksi kuin hiilihydraatit. Tämän vuoksi rasvaa tulisi syödä tankkauspäivinä vain vähän (~ 50 g toimii yleispätevänä ohjeena)

Tankkauspäivän jälkeen on täysin normaalia, että olo saattaa olla turvonnut, sillä hiilarit keräävät myös nestettä. Nesteen kertyminen ei slti tarkoita lihomista ja ne lähtevätkin päivän parin sisällä tasoittumaan normaaliin, kun palataan takaisin normaaliin rytmiin. Täytyy sanoa, että oma olo oli tänään aamulla hieman epämukava kaiken nesteen vuoksi, mutta päivän ensimmäinen treeni kulki sen verran hyvin, että oli se sen arvoista. Sain nostettua sarjapainoja melko runsaasti ja muutenkin kokonaisvaltainen buugi oli todella jees. Jo ekan treenin jälkeen nesteet lähtivät hyvin liikkeelle ja illalla varmasti saadaan loputkin hikoiltua! Se, miten usein kannattaa tankkailla riippuu pitkälti treenimääristä, liikunnan tehosta ja intensiteetistä, keskimääräisestä kalorien saannista/vajeesta, sekä kuten aikaisemmin mainitsin, hiilihydraattien saannista muina päivinä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielestäni on hyvin motivoivaa, että lisäämällä syömisiään voi parhaillaan tehostaa rasvan palamista, treenin mielekkyyttä ja aineenvaihdunnan toimintaa. Tämä nostaa myös motivaatiota itse treenaamista kohtaan, sillä ilman treenaamista ei näitä hyötyjä saada! Etenkin paljon treenaavat dieettaajat, kokeilkaas tätä, jolloin sekä psyykkinen että fyysinen jaksaminen paranee.

Valitettavasti sokeri, etenkin perinteiset herkut kuten karamellit, leivonnaiset jne eivät ole parasta mahdollista tankkaustavaraa, sillä niiden sisältämä sokeri sisältää sekä glukoosia että fruktoosia. Fruktoosi taas on aine, jota elimistö käsittelee hieman eri tavalla kuin muita hiilareita. Fruktoosi käsitellään pääosin maksassa, jolloin se myös täyttää maksan glykogeenivarastot tehokkaasti, mikä on toki positiivista. Mutta kun maksan varastot ovat täynnä, ylimääräinen fruktoosi päätyy helpommin rasvaksi. Valitettavasti siis 500 gramman karkkisäkki tai litra kevyt jäätelöä ei ole paras mahdollinen vaihtoehto tankkaukseen. 

Tankkausruokia:

 • kaurahiutaleet
 • riisi, pasta, peruna, bataatti
 • riisikakut, leipä, murot
 • ketsuppi (esim. kastikkeena edellä mainituille)

Fruktoosia runsaammin sisältävät tankkausruuat (näitä kohtuudella, lisäksi rasvan määrää kontrolloimalla):

 • irtokarkit
 • kevyt jäätelö
 • hedelmät
 • piltit/hillot
 • jotkut leivonnaiset

13 Responses to “TREENAAJA, NÄIN KIIHDYTÄT AINEENVAIHDUNTAASI SYÖMÄLLÄ”

 1. Avatar Anni sanoo:

  Moikka Aino.
  Kiitos kivasta blogista. Monesti olen juttujasi seuraillut! Nyt ajattelin tulla kommentoimaan ja kysyä sinulta vinkkejä raskauden jälkeiseen treeniin ja etenkin syviin vatsalihaksiin? Pystytisitkö tehsä postauksen aiheesta.

 2. Avatar Woopwopp sanoo:

  Ite vedin just viikonloppuna tankkauspäivänä ekstrana kuivattuja luumuja, karjalanpiirakoita ja riisifruttia. Oli kyllä hyvää pitkästä aikaa, ja sunnuntaina sarjapainot nous parissa liikkeessä! Yleensä tankkaan esim. kuivahdedelmiä ja jotain sämpylöitä lidlin paistopisteestä <3

 3. Avatar Minä vain sanoo:

  Hei Aino! Mitä mieltä olet seuraavasta: herään joka arkiaamu 5.45 menen seitsemään töihin. Ennen olen tehnyt niin että syön aamiaisen vasta n. 8.30 töissä. Olisiko kuitenkin hyvä syödä se heti aamulla kun herää, jotta jaksaisi koko päivän paremmin?

  Auttaako tämä kroppaa myös aineenvaihdunnallisesti?

  Lounas on n. 11.30-12 töissä.

  Tuntuu että heräämisestä ekaan ateriaan on kuitenkin n. 3 tuntia ja mulla on tavoitteena laihtua ylimääräiset pois.

  Vai mitä mieltä oot? Kiitos sulle

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mun mielestä sillä ei ole niin suurta merkitystä syötkö aamiaisen vasta töissä, ehkä enemmän se miten se toimii just sulle, eli pysyykö olo energisenä koko päivän vai onko jatkuva nälkä? :)

 4. Avatar Jenni sanoo:

  Mua vaan kiinnostaa tosi paljon se miten hedelmien syönti vaikuttaa eri ihmisiin, esimerkiks jos sekaruokavaliota noudattava söisi kaiken muun ruuan lisäksi kilon hedelmiä päivässä, niin paino nousee aika todennäköisesti. Mutta jos sitten täys vegaani ainoastaan kasvisten ja kuitupitoisten ruokien lisäksi käyttää paljon hedelmiä niin vaikutus on oikeasti ihan eri. En tiiä tiiätkö Freelee the Banana Girlin mutta tää henkilö elää siis vain hedelmillä ja kasviksilla suurilla hiilarimäärillä ja raakapainotteisesti ja on tosi tosi uskomattoman tikissä kunnossa… On siis tosi mielenkiintoista miten hedelmät vaikuttaa eri tavalla jos ruokavalio koostuu eniten niistä! Mun on pitäny jo tosi kauan sitten kysyä sulta että mitä mieltä sä oot tästä? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mä oon itseasiassa tainnut tästä kirjoittaa joskus, hitsi kun en löytänyt sitä tekstiä! Tiedän siis freeleen toki ja tuossa postauksessa pohdin juuri aihetta, sillä kun syö paljon hiilaria (myös hedelmiä) ja pitää rasvan matalana, toimii homma hyvin. Kun taas syö vähemmän hiilareita, kannattaa rasvan määrää nostaa. Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa, vaan mun mielestä just erilaisista tyyleistä täytyy löytää se mikä sopii itselle parhaiten :)

 5. Avatar Suski sanoo:

  Moi Aino, oikein kiinnostava postaus! Voisitko vielä tarkentaa, että kuinka paljon on ”runsaasti hiilaria” ja vähän hiilaria? Teen viikossa 3 kovaa salitreeniä, 1 kovan aerobisen ja 2 keskikovaa/kevyempää aerobista. Rasva-% minulla on n. 16%, tavoitteena lähinnä maltillinen kiinteytyminen ja hyvinvointi pitkällä aikavälillä. Onko 3g/paino kg verran hiilareita normaali vai vähän, ja onko esim. 5 g/paino kg runsaasti vai sopiva? Koitan hahmottaa tilannetta, jolloin tankkaus tarpeellinen. Kiitos vastauksestasi! :):)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tähän määrään vaikuttaa tietysti myös henkilön koko, mutta 3-5 g painokilo on aika normaali, eli tankkauspäivänä määrä saisi olla korkeampi, kun taas rasvan määrä alhaisempi.

 6. Avatar Matilda sanoo:

  Tulisiko rasvan määrä olla alhaisempi vain tankkauspäivinä, vai myös muina päivinä? Ajattelin kokeilla tätä myös itsekin nyt, huomenna pitäisi olla eka tankkauspäivä ja oon ollut nyt hieman kevennetyllä ja tarkemmalla makrojakaumalla, siistityllä sanoisinko. Katellaan miten edistyy vai edistyykö mitenkään! :-) kysyin tästä myös omalta PT:ltä mielipidettä ja sanoi, että pitäisi kyllä toimia, jos haluaa kiristellä ilman massiivista painonpudotusta, ja sehän passaa koska haluaisin vaan lisää lihaserottuvuutta ja olla vahvempi.
  Vielä sellainen kysymys, että luuletko, että kilpirauhasen vajaatoiminta (johon mulla on kyllä lääkitys ja parempaan suuntaan menossa) voisi silti jotenkin manipuloida tilannetta jos pitää tankkauspäiviä, ja varastoidakin rasvaksi tms.?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Vain tankkauspäivänä, sillä rasva hidastaa hiilarin imeytymistä. :) Samaa kannattaa käyttää myös esim. palautuasterialla ihan yleisesti, silloin saa lihaksille nopeammin ravintoa.

   En osaa sanoa tuohon kilpirauhasasiaan varmasti, mutta uskon että tankkauspäivillä voisi olla pelkästään positiivinen vaikutus aineenvaihduntaan. :)

   • Avatar Matilda sanoo:

    Aaa! Okei, kiitos kiitos! Oonkin toteuttanut tota palautusaterioiden kanssa pitkään, mutta kiitos kun selvensit.

    Katson nyt mitä käy, ajattelin jatkaa pitämällä tankkauspäivän kerran viikkoon. Kyllä nousi painot tänään paremmin! Tempaukset lensi ja rinnallevedot oli riemastuttavia, sanoisinko :-D no joo..

    Mut katotaan, ihmiskoehan tämäkin!

Kommentoi