ETSITKÖ AINA RATKAISUA ULKOPUOLELTA?

Nyt olisi taas se uusi ruokavalio, jolla tosi moni on onnistunut ja saanut tuloksia. Olisi myös se treenimuoto, jonka luvataan polttavan ainakin 1000 kaloria tunnissa. Pitäisikö hankkia PT, että tästä hommasta tulisi vihdoinkin jotain? Uusimmassa FIT-lehdessä sanottiin, että lantionnosto on paras liike treenata pakaroita. Luin netistä artikkelin, että jos ei nuku 10 tuntia yössä, ei voi laihtua. Yhden treeniblogin kirjoittajan mukaan, timmin kropan saa vain kehonpainoliikkeitä tekemällä. Meidän salin PT sanoi, että jos haluaa polttaa rasvaa, täytyy käydä joka aamu vähintään 45 minuutin aerobisella. Maitotuotteet turvottaa. Gluteeniton ruokavalio tekee ihosta puhtaan ja kirkkaan. Tv:ssä sanottiin, että voimatreeni on ainoa vaihtoehto, mikäli haluaa paremman lihaserottuvuuden…

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Tunnistatte ehkä tyypin, tai tunnistatte ehkä itsenne? Kaikkeen etsitään aina ratkaisua ulkopuolelta sen sijaan, että katsottaisiin peiliin ja mietittäisiin, miksi olen tässä tilanteessa ja voisiko ratkaisu löytyä ihan vain omasta itsestä ja siitä mitä on puuhaillut viime aikoina. Enkä sano, että yksikään juttu tuossa listassa olisi ”väärin”, ne ovat vain esimerkkejä siitä mitä itse kuulen paljon. On aivan sama käytkö aamuaerobisella tai teetkö tuhannen kalorin treenin, jos edelleen syöt mitä ja miten sattuu. Personal trainerin avulla voi oppia uutta ja saada loistavia tuloksia, mutta pelkästään treinerin hankkiminen ei tee niitä tuloksia itsestään.

Tiedän itsekin, että esimerkiksi silloin kun kohtaa ongelmia ja vastoinkäymisiä, sitä alkaa etsiä syitä. On helpompaa hyväksyä joku asia, kun siihen on järkevä syy. Kun vatsaa turvottaa niin aletaan miettiä, että onkohan mulla nyt se ärtyneen suolen oireyhtymä, vaikka kyseessä onkin  loppujen lopuksi se munkki minkä vetelit kahvitauolla naamaan. 😀 Kun päätä särkee, aletaan googlata aivosyövän oireita, kun siihen auttaisi se, että nousisi siitä koneelta ylös, joisi ison lasin vettä ja menisi ulos haukkaamaan happea.

Mitä treenaamiseen, ravintoon ja tuloksiin tulee, on perusasioilla aina se suurin merkitys. Syö oikein, treenaa sopivasti ja nuku riittävästi. Tylsää, tiedän.

Ei ole väliä syötkö gluteenittomasti vai et (ellei ole yliherkkyys/keliakia) mikäli kalorien suhde on oikea. Edelleen sitä nimittäin kuulee, kuinka joku mainostaa, miten laihtui siirtyessään gluteenittomaan/hiilarittomaan/ties mihin ruokavalioon, kun kyse on loppuepeleissä siitä, että rajoitettu ruokavalio aiheutti sen, että kalorien saanti väheni. Sitten toinen kokeilee innoissaan samaa, mutta ei saakkaan samoja tuloksia, itseasiassa paino nousee, sillä kaveri mainosti, että voi syödä mitä vaan kunhan syö hiilarittomasti. On suoraan sanottuna oman ajan tuhalausta etsiä vastausta aina jostain pienestä ulkoisesta asiasta. Toki joskus vastaus löytyy myös näistä asioista, kuten siitä että huomataan kuinka maitotuotteiden poisjättö veikin sen inhottavan turvotuksen ja jatkuvan flunssakierteen mukanaan.

Mun pointti on kuitenkin, että kaikki lähtee itsestä. Omista valinnoista ja teoista, siitä mikä sopii just sun elämäntilanteeseen, sun kropalle ja pääkopalle. Toki asioita täytyy kokeilla ja testailla, että tietää sen oman juttunsa. Mutta jos näistä tehdään ikäänkuin tekosyitä, mennään metsään. Kyllähän mä muuten laihtuisin, mutta kun meiän lähikaupassa ei oo parsakaalia, niin mä alotan sitten ens maanantaina… 😀

Jos joku teistä alkaisi kopioida vaikkapa mun treenisysteemiä, olisi aika moni ylirasitustilassa parin viikon kuluttua. Jos mä taas uskoisin jotain karppaajaa, joka on saanut mielettömiä tuloksia VHH-ruokavaliolla, olisin hyvin nopeasti tilassa, jossa mun treenit ei enää kulkisikaan kuin rasvattu. Mun mielestä on hienoa hakea inspiraatiota ja ideoita netistä, lehdistä, instagramista tai vaikka parhaalta kaverilta, mutta silti kannattaa muistaa, että keskittyminen liikaa pieniin yksityiskohtiin vie yleensä vain omaa aikaa, eikä tuo sitä haluttua tulosta.

Me ihmiset kun ollaan sellaisia, että kaikki uusi ja jännittävä tuntuu tehokkaalta, vaikka niillä ihan perusasioilla saadaan usein parempi tulos. Nyt esimerkiksi instagramissa on selkeästi buumi, missä erilaiset hyväkroppaiset mimmit esittelee mitä oudoimpia virityksiä treeniliikkeistä. 😀 Siis osa niistä on oikeasti ihan hyviä ja auttaa löytämään kontaktin, mutta oon kyllä pari kertaa repeillyt huolella, kun joku on roikkunut jossain narussa ja nykinyt kuin kituva kala = saman lihasryhmän voisi treenata paljon yksinkertaisemmalla, huomattavasti helpommalla ja jopa tehokkaammalla tavalla. Jos koko treeni koostuu erikoisliikkeistä ja tekniikoista, on lopputuloskin vähintään hyvinkin erikoinen. 😀

KUVAT: Anna Riska / Annmarias

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.

 


3 Responses to “ETSITKÖ AINA RATKAISUA ULKOPUOLELTA?”

  1. moi sanoo:

    loistava postaus, jälleen kerran 🙂

  2. Jannaliina sanoo:

    Tosi hyvä postaus ja hyviä näkökulmia kaikkeen. Voisiko sulta toivoa joskus postausta, joka liittyisi asentovirheisiin ja tekniikoihin, sekä oheisharjoitteluun? Esim. Salilla näkee että 80% naisilla ja miehillä on älytön notkoselkä mikä tarkoittaa keskivartalon heikkoutta. Ja silti kyykätään selkä notkolla ja perä pitkällä. Ja kaikkien kauheinta, niin jopa personal trainerit neuvoo aivan väärin ja laittavat asiakkaat tekemään liikkeitä jotka eivät näytä kuin vaan tyhmältä.
    Mitä mieltä sä oot näistä? Kysyin hiljattain eräältä nuorelta pt-tytöltä (kokemusta ei todellakaan ole paljoa) että miksi sinun asiakkaat käyttävät aina vyötä, vaikka mitä liikkeitä ja sarjaa tekisivät. Vastaus oli että tähän lajiin ei ole omaista kehittää keskivartaloa ja sinne EI haluta ylimääräistä massaa (lihasta). Tyttö ei tainnut ymmärtää että pelkkä salitreenaajakin tarvitsee niitä ”pieniä” jumppia eli vartalonhallinta-harjoituksia, eikö niin? Painonnostajatkin harjoittaa älyttömästi syviä lihaksia ja hiihtäjät tekee pilatesta.
    Mitä mieltä sä oot pt:nä tästä nykypäivän treenaamisesta, että treenataan muttei keskitytä niihin olennaisiin asioihin, esim ”voinko oikeasti tehdä tätä liikettä?” Hienoa että ihmiset urheilee, mutta urheillaan myös niin väärin ettei mitään järkeä. 🙁

Kommentoi