ENTÄ JOS SYÖ LIIAN VÄHÄN?

”Olisi kiinnostavaa (ja todennäköisesti itselleni hyödyllistä…) lukea postausta liian vähän syömisestä! Jotenkin on sellainen tunne että saatan syödä liian vähän, mutta jotenkin sitä ei vaan osaa/uskalla syödä enempää. Muutenkin tässä maailmassa omakin järki alkaa hämärtyä ja ei vaan enää tiedä että mikä olisi sopivasti, kun kaikkialta somesta pursuaa vaikka mitä…”

Nykyään saattaa kuulla aika useinkin, että ongelma ei ole liikaa syömisessä, vaan päin vastoin. Eli toivotaan jonkinlaista tulosta esimerkiksi kehonkoostumuksen muutoksessa tai urheilullisissa tavoitteissa. Tämä saattaa kuulostaa sinänsä hassulta, sillä jos haluaa painon laskevan, täytyy nimenomaan syödä vähemmän kuin kuluttaa. Mitä tarkoittaa sitten liian vähän ja mistä ihmeestä tietää mikä on liian vähän ja mikä sopivan vähän?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vähän ei aina tarkoita energiansaannillisesti vähän, eli joskus ruokavalio voi koostua energiapitoisista ruoka-aineista, joista saa ns tyhjää energiaa. Tie tähän tilanteeseen johtuu usein epäsäännöllisestä ateriarytmistä. Saattaa olla että päivän aikana ei tule juurikaan syötyä yhtään lämmintä ateriaa tai muutakaan järkevää, mutta energiat saadaan karkeista, leivoksista, voileivistä jne.. Tällainen tilanne johtaa taas usein liian vähäiseen proteiininsaantiin ja siihen että kehonkoostumus muuttuu löysäksi ja olo veteläksi. Kehonpaino saattaa siis olla hyvinkin alhainen, mutta rasvaprosentti on silti koholla. Tunnetaan myös nimellä laihaläski. Kalorit määrittelevät sen putoaako vai nouseeko paino, mutta se mistä ne kalorit saadaan, määrittelee hyvin pitkälti sen mistä keho koostuu.

Entäs jos syö terveellisesti, mutta liian kevyesti? Tämä on ehkä enemmän meidän naisten ongelma, ei tietenkään aina. Usein moni nainen yrittää syödä jatkuvasti niin terveellisesti ja kevyesti ettei koskaan tule oikein kylläiseksi. Kannattaa tosiaan muistaa ettei kaikki ole aina kiinni niistä kaloreista. Niukka energiansaanti johtaa myös siihen, ettei keho saa riittävästi mikroravinteita, jolloin se ei pysty toimia optimaalisesti. Nykyajan ravinto on muutenkin hieman köyhempää ja jos sitä tulee vielä liian vähän, ei ole ihme että aineenvaihdunta hidastuu ja kaikki niin sanotusti jämähtää paikoilleen.

Alla olevat kuvat on nähty ennenkin, mutta hyvä esimerkki siitä että noissa ”ennen-kuvissa” söin juurikin hyvin kevyesti ja liikuin tooodella paljon. Jälkeen kuvissa söin (syön edelleen) runsaasti, säännöllisesti ja jopa rennommin. En myöskään kuole siihen, että välillä jää treenejä välistä.

P6050477_Fotor_Collage

dsc02409_fotor_collage

Liian pitkään, liian vähäisillä energiolla eläminen voi siis aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista ja hormonitoiminnan häiriöitä. Elimistön tärkein tehtävä on pitää keho hengissä ja jos ajaudutaan tilanteeseen, jossa elimistö kokee, ettei energiaa riitä kaikille elintoiminnoille, pitää se kiinni kaikista mahdollisista energioista, jotta tärkeimmät elintoiminnot pysyisivät toiminnassa. Vähemmän tärkeät toiminnot lakkaavatkin (tai hidastuvat) usein toimimasta, mikäli energiaa saadaan liian vähän, liian pitkiä aikoja (mm.ääreisverenkierto, hiuksien, kynsien ja ihon hyvinvointi, aineenvaihdunta). 

Useinhan homma menee niin, että kun vähennetään syömisiä, paino alkaa pudota, mutta jossain vaiheessa putoaminen hidastuu tai lakkaa kokonaan. Jos edelleen vain vähentää syömisiään, tekee samalla hallaa itselleen sopeuttaessaan kehoaan pienempiin energiamääriin. Keho on nimittäin hyvinkin sopeutuvainen. Sopeutusmisvaiheessa keho alkaa varastoimaan energiaa (=rasvaa), madaltamaan energiakulutusta ja käyttämään lihaksia energianlähteenä. Tällainen tila ei toki tule hetkessä, mutta pitkät dieettirupeamat tai ”superterveellinen” elämäntapa voi johtaa jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa jokainen ylimääräinen suupala näkyykin hetkessä vyötäröllä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikäli tällainen elämäntyyli on kestänyt useita vuosia, ei kannata odottaa että ongelma korjaantuisi ihan hetkessä. Maltti on valttia. Tärkeimmät asiat ovat tietysti lepo, hormonitoiminnan tasapainottaminen sekä energian lisääminen maltilla. Nykyinen elämäntyylimme on usein hyvin stressaavaa ja kun siihen lisätään sähköjäniksen lailla hyppiminen, juokseminen ja suorittaminen, ovat usein myös yöunet hataralla pohjalla. Kun aletaan parantaa omaa terveyttä, uni on aina ensimmäinen asia, mikä täytyy laittaa kuntoon. Se on pohja ihan kaikelle. 

Ruokamäärää kannattaa alkaa nostaa maltillisesti ylöspäin ja antaa kehon sopeutua siihen rauhassa. Mikäli kehon tila on se, että ollaan jo paahasti säästöliekillä, kannattaa kokeilla reverseä, eli käänteistä dieettiä, jonka aikana pyritään saamaan kroppa mahdollisimman hyvin normaaliin tilaan ja nostamaan aineenvaihdunta takaisin normaalille tasolle. 100-200 kaloria lisää päivän energiansaantiin/per viikko on aika sopiva määrä. Tämä pieni määrä otetaan hiilihydraateista. Myös energian laadulla on tietysti väliä. Mahdollisimman ravitseva ruoka takaa mikroravinteiden saannin paremmin. Itse suosittelen myös lisäämään laadukkaat vitamiinilisät mukaan. Esimerkiksi magnesiumin vaje aiheuttaa univaikeuksia ja usein suositusmäärät eivät riitä vajeen poistoon, vaan määriä täytyy nostaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikäli ongelma on vain se, että pelkää syödä tarpeeksi, auttaa siihen vain se, että alkaa ihan tietoisesti lisäämään ruokamääriä vähän kerrallaan. Lupaan, että pian tullaan huomaamaan treenitehojen parantuminen, vireystason parantuminen sekä aineenvaihdunta lähtee rullaamaan tehokkaammin kohti haluamiaan tuloksia.

Omakohtainen kokemukseni on myös se, että liikkuvana ihmisenä ruokaa saa ihan oikeasti syödä paljon. Itse olen saanut parhaat tulokseni juuri kehonkoostumuksen muutoksen suhteen silloin, kun olen syönyt runsaasti, mutta toki hyvistä lähteistä. Vaikka paasaan paljon ravintotiheiden ruokien merkityksestä, kannattaa muistaa että kun pohja on kunnossa, ei maailma kaadu siihen että joskus syö jotain ihan muuta. Juuri tällainen liian tarkka, liian terveellinen ja liian suunniteltu ruokavalio voi johtaa tekstissä mainittuihin ongelmiin ja etenkin siihen että alkaa jaotella ruokia hyviin ja huonoihin, jolloin on tosi vaikeaa löytää tasapainoa. Kun syö riittävästi, ei myöskään kärsi ruokahimoista jolloin herkutteluhetket eivät lähde yhtä helpolla käsistä.

Mukavaa viikonloppua kaverit, muistetaan että ruoka on kaveri, ei vihollinen! :)

 


7 Responses to “ENTÄ JOS SYÖ LIIAN VÄHÄN?”

 1. Avatar Sonja sanoo:

  Moikka, onko normaalia, kun alkaa treenaamaan salilla kovaa, että menkat jäävät pois. Minulla on käynyt näin muutama vuosi sitten salitreenin aloitettua ne kyllä jossain vaiheessa palasivat ja nyt taas tapahtui sama homma. Koulu aikoina, kun jumppailimme aerobista 3-6 h päivässä ei tapahtunut mitään, mutta salitreenin kanssa aina jossain vaiheessa

  • Avatar Jenni sanoo:

   Itsellä oli viime vuonna (syksyllä) myös samankaltainen ongelma, mutta menkat alkoivat heti jos pidin ”mättöpäivän”, jolloin söin siis paljon rasvaa. Tuona syksynä treenasin salilla 5 krt viikossa + söin todella hiilaripainotteisesti, mutta vähän rasvaa.
   Nykyään syön rasvaa puolet enemmän ja about saman verran hiilareita, mutta menkat ovat joko pari vkoa myöhässä tai jäävät pois kokonaan. Samaisen ”mättöpäivän” jälkeen yleensä alkavat… Eli samaa kysyisin, vaikuttaako kova treenaus hormonitoimintaan vai johtuuko se enemmän ruokavaliosta?

 2. Avatar Anna sanoo:

  Mulla on vähän samaa ongelmaa havaittavissa. Ei siksi, että diettaisin tai kokisin, etten ”saa” syödä enempää, vaan tulen yksinkertaisesti kylläiseksi aika pienellä määrällä ruokaa kulutukseen nähden. Olen yrittänyt sitten syödä useammin ja tätä kautta lusätä energiansaantiani, mutta liian usein herään yöllä kiljuvaan nälkään :( Sitä paitsi RAKASTAN ruokaa ja syömistä! Keho vaan kertoo rajansa turhankin herkästi.

 3. Avatar Anne sanoo:

  Moi! Kuinka paljon pystyy kiristelemään kroppaa kahdessa kuukaudessa? Olen 170cm pitkä ja painan 65kg. Ylimääräistä ei ole kauheasti ja lihaksia löytyy.

 4. Avatar Sanni sanoo:

  Moi! Mua kiinnoistais kuulla ns. mainospuhetta sun reeni- ja ruokaohjelmista verrattuna muihin markkinoilla oleviin. Eli miten perustelisit et just sun ohjelmat on kaikista hyödyllisimmät/järkevimmät/parhaimmat, ja miten ne eroaa muista netti/etävalmennuksista? :)

 5. Avatar Sara sanoo:

  Heips,

  Pakko kommentoida yhtä asiaa, kun tuntuu että se jää aina huomiotta.

  Varsinaista säästöliekkiä yleisempi ilmiö painonpudotuksen pysähtymisessä tai hidastumisessa on kuitenkin se että perusaineenvaihdunta pienenee, jolloin käytännössä pitäisi kokoajan liikkua enemmän, jotta pudotustahti pysyisi samana. Tämä usein unohtuu, ja oletetaan heti että nyt ollaan säästöliekillä. Ellei laihdutuksen ohella onnistu kunnolla kasvattamaan lihasmassaa, voi tuo perusaineenvaihdunta pienentyä jopa 200 kcal. Kevyemmän massan (kehon) liikuttelu myös kuluttaa vähemmän kuin painavamman :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Totta, hyvä pointti jota ei varmasti huomata ajatella. Nyt kun tää säästöliekki-juttu on ollut tapetilla paljon menee homma siihen, että heti jos paino jumittaa pari viikkoa, luullaan että ollaan säästöliekillä. :)

Kommentoi