HAASTE – KIINTEYDY KUUKAUDESSA!

Elokuun viimeistä viedään ja kesä alkaa olla ihan virallisesti taputeltu. Useimmilla syksyn saapuminen tarkoittaa myös jonkinlaista ryhtiliikettä. Aletaan urheilla säännöllisemmin ja ruokailujakin siistitään kevyempään suuntaan. Omalta kohdalta voin sanoa olevani ”ylpeä” siitä, että olen pitänyt ruokavalioni poikkeuksellisen siistinä koko kesän. Syy tähän on ehkä ollut se, että en ole kokenut tarvetta poiketa normaalista, koska tykkään paljon ruuista joita valmistan ja syön. Olen myös löytänyt niin hyviä vaihtoehtoisia herkkuja tavallisille karkeille, että niillä pärjää jo hyvin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

raakaa valkosuklaata

Toki näihin kuukausiin on mahtunut myös asioita, jotka eivät kuulu normaaliin ruokavaliooni, mutta pääosin ollaan menty aika puhtaasti. Erilaisten kokeilujen pohjalta olen huomannut yhden asian, jolla on melko suuri vaikutus juuri kehonkoostumukseen ja tämä asia on sokeri. Ylimääräisten sokerien karsiminen näkyy nimittäin hyvin nopeasti vyötäröllä – ja nimenomaan positiivisena vaikutuksena. Jo muutaman viikon jälkeen huomaa usein kehon tiivistymistä, ihon kirkastumista ja myös selkeän muutoksen omassa olotilassa. Kaikki asiat ovat toki yksilöllisiä, mutta haluaisinkin haastaa jokaisen teistä #SOKERITONSYYSKUU2016 – haasteeseen!

Vaikka totaalikieltäytyminen ja nollatoleranssi voivat tuntua liian ahdistavilta asioilta, ei kuitenkaan yhden kuukauden ”puhdistus” tee kenellekään pahaa. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti tuo ”karkkipäivä” ja olen miettinyt tätä aihetta viime aikoina aika paljon. Mitä jos lapsena ei opetettaisikaan koko karkkipäivän merkitystä vaan ennemminkin niin, että herkut ja mässyt kuuluvat pikemminkin erikoistilaisuuksiin, kuten juhliin. Itsensä (ja muiden) palkitseminen ruualla ei ole koskaan hyvä idea, vaan ne ilot tulisi löytyä jostain ihan muualta. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä on sellainen aihe, josta voisin kirjoitella vaikka kuinka paljon, mutta pitäydytään nyt tässä aiheessa. Koko kuukauden ajan tulen siis jälleen jakamaan myös vaihtoehtoisia herkkureseptejä ja ideoita, sekä yritän jakaa myös muuta motivoivaa tsemppiä!

Täysin ilman sokeria eläminen on aikalailla mahdotonta, mutta kun jättää pois lisättyä sokeria sisältävät tuotteet, pääsee jo pitkälle. Hedelmien kanssa suosittelen pysymään kohtuudessa, sillä nekin sisältävät sokeria ja voivat näin ollen pitää yllä sokerihimoa, jos sellaisesta kärsii. :)

Pannassa ovat siis..

 • karkit, leivokset, keksit yms.
 • sokeria sisältävät jugurtit/rahkat yms.
 • runsaammin sokeria sisältävät patukat (proteiinipatukat)
 • sokeria sisältävät kastikeet, ketsuppi yms.
 • valmisruuat
 • limpparit, mehut
 • palautusjuomat sisältävät usein runsaasti sokeria (esim. gainomax)

Helpointa on kurkata ostetun tuotteen ravintosisältöön kohtaan ”hiilihydraatit, joista sokereita”.

Haaste alkaa siis huomenna 1.9 ja kestää kuukauden päivät. Kuka on messissä?


32 Responses to “HAASTE – KIINTEYDY KUUKAUDESSA!”

 1. Avatar Sarppa sanoo:

  Mukana

  • Avatar Sleepless sanoo:

   Mukana ole Kohta kolme viikkoa ilman sokeria ja hyvin pystyn jatkamaan. Hedelmiä syön kuitenkin vähäsen.

 2. Avatar Reetta sanoo:

  Mukana!! Tää on hyvä juttu. Ratkesin kesällä taas syömään sokeriherkkuja & leipää ja se valitettavasti näkyy ja tuntuu. Aluksi oireet oli kuin humalassa; mut vähitellen kroppa tottui taas kuraan ja alkaa vaatia sitä jatkuvasti. Yksin voi olla vaikeampi pysyä haasteessa, niin olisi tosi hienoa, jos ehdit pientä tsekkiä aina heittää, että roti pysyy. Kiitos!

 3. Avatar Mari sanoo:

  Todellakin mukana!! 2 viikon flunssan ja kotona homehtumisen jälkeen kaipaa vähän fiiliksen ”raikastamista” ja pieni kiristely oli tarkoituksena jo muutenkin. Nää haasteet on aina ihan huippuja, pieni ryhmäpaine motivoi aina kivasti:)

 4. Avatar Larre sanoo:

  Itse aloitin jo 1.8. ja boikottilistalla myös alkoholi ja roskaruoka, -4,5kg ja olo hyvä!! Homma jatkuu… :)

 5. Avatar Anita sanoo:

  Sokeriton (ja herkuton) jouluaattoon asti kuten viime vuonnakin, joten mukana kai automaattisesti tässäkin :D. Kuukausi takana herkutonta elämää ja kyllä huomaa olossa!

 6. Avatar Salla sanoo:

  Mukana ollaan! Sokeriton syyskuu on ollut suunnitelmissa pitää muutenkin. Kiva että laitoit taas haasteen pystyyn :)

 7. Avatar Herkkulakkolainen sanoo:

  Mun ryhtiliike alkoi jo elokuun alussa, eli kuukausi menty herkkulakossa! Kriteerit samat kuin sullakin (+kaikki pikaruoka) ja tarkoitus olisi jatkaa jouluun asti :D Olen siis messissä viettämässä sokeritonta syyskuuta!

 8. Avatar Minna sanoo:

  Mukana! Lisättyä sokeria olen parhaani mukaan vältellyt jo tovin, mutta kuukauden totaali kieltäytyminen kiinnostaa.
  Tuosta lasten karkkipäivästä. Minulla kolme lasta ja karkkipäivä käytössä. Suurin juttu tuntuu olevan karkin ostaminen ja valitseminen, ei niinkään syöminen. Vanhemmista riippuu määrät mitä lapsille ostetaan.
  Kiitos kiinnostavasta blogista.

 9. Avatar Laura sanoo:

  Moikka! Tää tuli kun tilauksesta, eli ehottomasti mukana! Mä kuulun just noihin ”kesän jälkeen ryhdistyneihin” ja oonkin tässä vedelly jo kuukauden päivät lounaalla pelkkiä hedelmiä, tää ei ilmeisesti ainakaan sokerittomassa syyskuussa ohjelmaan sovi.
  Onko sulla antaa jotain helppoa ja kevyttä lounasohjetta tän tilalle? Olisin kiitollinen.
  Tavotteena siis painonpudotus.

  Kiitos sulle!!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Vaihda hedelmät vihanneksiin. Oma lemppari on paistaa kesäkaalia sekä jauhelihaa ja kylkeen vielä avocadoa. =)

 10. Avatar Laura sanoo:

  Hei! Ihan mielenkiinnosta kysyn, että kuinka paljon hintaa suunnilleen tuollaiselle raakasuklaalevylle tulee? Riittääkö tarvikkeista useampaan kertaan vai kuluuko kaikki tarvikkeet kerralla? Kuvia nähdessä alkaa suklaahammasta kolottaa ;D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Yhteen levyyn menee n. 60 g kaakaovoita, 1-2 rkl tocoa ja kauhallinen heraa, eli aika pienillä määrillä saa levyn aikaiseksi.

 11. Avatar JEA sanoo:

  Messissä muuten, paitsi ketsuppia käytän jatkossakin maltillisesti!

 12. Avatar Veeru sanoo:

  Mikä on ns. kohtuullinen määrä sokeria kun ravintosisältöä tutkii?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   no riippuu toki tuotteestakin hieman, mutta 1-3 g on vielä melko maltillinen määrä. =)

 13. Avatar SK sanoo:

  Messissä! Huomaan itsestäni selvästi piirteen, että joko olen tosi vahva ja en syö ollenkaan sokeria tai vaihtoehtoisesti lötsähdän ja mätän karkkia naamaan joka päivä. :D toinen paha on mulla ehdottomasti leipä……

 14. Avatar Laurakatariina sanoo:

  Mukana ollaan! Olin ajatellut kyllä joka tapauksessa pitää sokerittoman niin kuin viimekin vuonna, mutta onhan se mukavampi näin ilmoittautua jollekin tekevänsä näin :D

  Toivottavasti jakaisit vaikka yhden vegaanisenkin herkkuvinkin, kun siulla on ollut noita vegaanisia ruokavinkkejäkin :)

 15. Avatar riina sanoo:

  messissä!! :)

 16. Avatar Sara sanoo:

  Todellakin mukana! Haluaisin kuitenkin kysyä, mitä voisi käyttää sokerin tilalla makeutuksena esim leivonnassa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Esim. stevia sokeri toimii mielestäni aika hyvin kun koostumuskin on sama kuin tavallisessa sugarissa :)

 17. Avatar Sonja sanoo:

  Nyt mä lähden mukaan! Kesän ajan menny ihan överiks herkuttelut. Keväällä olin jo sokerittomalla ruokavaliolla 12 vko:a ja ihan mielettömät tulokset sain niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Onneks mies lupas alottaa tän kans, niin ei tartte tällä kertaa kattoo ku se vetelee viikonloppukarkkei :D

 18. Avatar Miina sanoo:

  Ehdottomasti innolla mukana! Niin kuin oon ollut lähes kaikissa sun haasteissa :) kiitos kovasti tsempistä ja vaivasta, jota näät meidän vuoksi, olet mulle iso inspiraation lähde ja motivaattori, kun oma into meinaa lopahtaa! Ihanaa alkavaa syksyä!

 19. Avatar Amanda sanoo:

  Minä lähden messiin! Muutenkin tässä tiukempi diettijakso menossa, niin tulee sopivaan saumaan. :)

 20. Avatar Vilma sanoo:

  Ehdottomasti mukana! Sokeri on suurin paheeni ja ruokavalioni todellinen ongelmakohta. Vaikka pääsääntöisesti syön terveellisesti ja puhtaasti sekä liikun paljon, niin sokeriin retkahdettuani en pysy kohtuudessa..se on oikeasti masentavaa ja siitä kärsii niin mieli kuin keho. Vaikka tiedostan ongelman ja yritän ennakoida herkunhimoja mm säännöllisellä syömisellä ja riittävällä unella, niin silti ajoittain kaipaa jotain _hyvää_! Minäkin siis toivoisin postausta paremmista ja helpoista herkkuvaihtoehdoista.
  Kiitos Aino taas mahtavasta postauksesta!:)

 21. Avatar Jenezky sanoo:

  Haaste otettu vastaan. Vaikeaa tulee olemaan, houkutuksia tulee olemaan, mutta onneksi on tukiverkko. Kiva nähdä mitä muutoksia omassa kropassa tapahtuu :)

 22. Avatar Marju Nylund sanoo:

  Mukana ollaan!

 23. Avatar Sari koivunen sanoo:

  Mukana ollaan.

 24. Avatar Heidi sanoo:

  Kun opiskelut alko, samalla lähti viimiset valkoset sokerit. Nyt voisin jättää kokonaan esim kookossokerinkin pois ja kattoa mitä tuleman pitää. Tosin päätin jo pari vkoa sitten että 16.9 Syön karkkia kun saan vihdoin 3.5 kk jälkeen kävellä ilman kyynärsauvoja:D

 25. Avatar Roosa sanoo:

  Moi, oon mukana! Haluisin vielä kysyä että tarkoittaako tuo että kaikki tuotteet missä lukee hiilareissa sokeri niin on pannassa, eli ei esim puuroa tai riisikakkuja?

 26. Avatar Anne sanoo:

  Voii, niin mukana!
  Huomasin instagramissa #sokeritonsyyskuu2016 ja mietin että mistähän tämä on lähtöisin, en tiedä oliko se inspistä täältä, mutta silloin jo mietin, että tuohon minäkin lähden mukaan! Joten mukana ollaan parhaani mukaan ;)

 27. Avatar Liza sanoo:

  Hepp! Mä oon niin mukana! Aloitin omatoimisesti kyllä mutta nyt kun näin että haastetaan niin otan senkin vastaan ✌☝

Kommentoi