5 x KEVYEMPI KASTIKE

Terveellisen ruuan ei tarvitse olla kuivaa tai mautonta, sillä myös kastikkeen tai kostukkeen saan kehiteltyä voita tai kermaa käyttämättä. Ajattelin jakaa muutamia juttuja, joita itse käytän ruuissa tuomaan makua ja ”kosteutta”. Eilen paistelin tuttuun tapaan jauhelihaa ja vihanneksia samalla kun pastat porisivat omassa kattilassaan. Mulla oli jäänyt edelliseltä aterialta pieni määrä myskikurpitsa-vihannsesosekeittoa, joka nökötti siinä paistinpannun vieressä. Siitä se idea lähti, päätin sekoittaa sosekeittoa jaukkis-pasta-seokseen toteuttamaan kastikkeen roolia. Lisäsin sosetta noin 3-4 ruokalusikallista ja tämä osoittautui todella onnistuneeksi kokeiluksi. Yleensä kun valmistan erilaisia sosekeittoja, niitä jääkin aina ärsyttävä määrä jäljelle, eli niin ettei siitä saa kokonaista annosta, mutta ei raaski kuitenkaan heittää poiskaan. Valitettavasti olin niin nälkäinen, etten ehtinyt napata annoksesta kuvaa. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen juttu, mitä käytän usein jauhelihan kanssa on pakastepinaatti. Sekoitan siis paiston aikana pari pussillista pakastepinaattia jauhelihan sekaan. Samalla kun liha kypsenee, pinaatti sulaa ja muodostaa kastikemaisen muodon. Maustaminen on taas tärkeässä roolissa, sillä siitä syntyy tietysti kastikkeen maku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paseerattu tomaatti toimii myös loistavasti kastikkeena. Kannattaakin käyttää tomaattimurskan sijaan paseerattua tomaattia, joka on ns. täyttä tomaattia. Tomaattimurskissa yms valmisteissa saattaa olla lisättyä sokeria. Mä tapaan lisätä pannulle kirsikkatomaatteja ja ne muodostavat paistuessaan myös ”nestettä” jolloin ruuasta tulee hieman ”kosteampaa”. Tämän hetkinen lemppari on paistaa pannulla kaalia, parsakaalia ja tomaattia ja lisätä sekaan lohta, jauhelihaa tai vaikka kikherneitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos teen ruokaa, johon haluan kermaa muistuttavan kastikkeen, käytän joko tavallista tai kevyt kookosmaitoa. Tuo kevyt kookosmaito on hieman miedomman makuista, mikäli kookoksen maku ei ole se oma suosikki. Perinteisen ruskeakastikkeen pystyy valmistaa hitusen terveellisemmin käyttämällä luomulaatuista kirnuvoita ja täysjyväkaurajauhoja!


Kommentoi