5 X RUOKA JOKA OLI ENNEN TERVEELLINEN, NYKYÄÄN EPÄTERVEELLINEN

Vuosien aikana ruokavalioni on muuttunut ja hioutunut pikkuhiljaa sellaiseksi kun se on nyt. Lueskelen aina välillä vanhoja tekstejä ja on hauskaa katsoa, miten ajatustyyli on muuttunut sen mukaan kun on kokeillut uusia juttuja ja myös oppinut uutta ruokavalion tiimoilta. Joku tuote mikä on ollut ennen ruokavalioni kulmakivi, onkin nykyään enemmänkin herkkupäivän harvinaisempi juttu.

Painotan tässä, että nämä ovat puhtaasti mun mielipiteitä. Mun epäterveellinen herkku voi olla jollekin toiselle terveellinen, jokapäiväinen ruoka. Sana terveellisyys onkin hieman kaksipiippuinen juttu, sillä kaikki ei sovi kaikille. Itse kuulostelen omaa oloa ja fiilistä, joskus sen parantuneen olon huomaa vasta kun kokeilee uutta. Jos jostain ruuasta tulee epämiellyttävä olo, lukeutuu se silloin omassa kategoriassa epäterveelliseksi. Söin viikonloppuna mm. alla olevia juttuja ja olo oli melko epämiellyttävä. Muistin taas, miksi syön niin kuin syön nykyään! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nykyistä settiä!

Tässä 5 x ruoka-aine, joka kuului ennen ruokavaliooni päivittäin, nykyään ei lainkaan tai ainoastaan herkkupäivään.

ruisleipä – Söin ennen päivittäin leipää, mutta nykyään en enää juuri milloinkaan. Alkuun leivän jättäminen tuntui hyvin vaikealta jutulta, mutta nykyään en enää kaipaa sitä. Mun mielestä leipä maistuu hyvältä vain kun siinä on kunnolla voita ja juustoa, joten on ollut parempi jättää se kokonaan pois. :D

pasta – Viittaan tässä tavalliseen vehnäpastaan, oli kyseessä täysjyvä tai ei, en koe, että suuren vehnäjauhomäärän syöminen tekee hyvää mun kropalle. Hiilarien tarpeessa syön mielummin riisiä, riisipastaa tai kikhernepastaa!

maitorahka – Itse en ole koskaan pitänyt maitorahkasta, varsinkaan siitä vähärasvaisesta, mutta myös minä söin sitä maitorahka-buumin aikoihin, tuolloin käytin paljon myös kreikkalaista/turkkilaista jugurttia. Nykyään en koe tarvitsevani mitään näistä, sillä syön mielummin kunnon ravitsevaa ruokaa kuin väliapalaruokia. =)

proteiinirahkat/vanukkaat/jugurtit – Menevät samaan kategoriaan kuin maitorahka. Sisältävät usein paljon sokeria/makeutusaineita/lisäaineita, joten valitsen mielummin vaikka itsetehdyn smoothien. Puddingit ja esimerkiksi erilaiset yöproteiinit sisältävät runsaasti kaseiinia, joka tekee ihostani samean ja olosta limaisen. Nämä ovat toki helppoja kiireessä, mutta ravintosisältö ei ole omaan silmääni kovin kummoinen, joten en koe tarvitsevani näitäkään enää nykyään.

kalkkunanakit – Entisen ruokavalioni kulmakivi, eli kalkkunanakit. :D Söin niitä joka päivä iltapalaksi, mutta nykyään valitsen mielummin jotain hieman ”luonnollisempaa”. Kyseiset nakit ovat toki kevyitä ja niissä on proteiinia, mutta kun kurkkaa tarkemmin ravintosisältöä, huomaa että sisältö ei ole kovin hääppöinen.

Onko teillä jotain juttuja, joita olette syöneet ennen paljon, mutta nykyään jääneet vain harvalle käytölle?


13 Responses to “5 X RUOKA JOKA OLI ENNEN TERVEELLINEN, NYKYÄÄN EPÄTERVEELLINEN”

 1. Avatar Jenezky sanoo:

  Mulla on jäänyt leipä pois, ennen tuli syötyä sitä aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi ja joskus jopa päiväruoka koostui leivästä. Nykyään tulee syötyä enemmän kasviksia leivän tilalla ja olen huomannut mahani pitävän tästä leivättömyydestä :)

 2. Avatar Reetta sanoo:

  Tää oli mielenkiintoinen! Sellainenkin postaus olisi kiva, jossa kerrot vähän että mitä sun jääkaapista löytyy aina, mistä saa muodostettua terveellisiä ruokia ja välipaloja. Tai vastaavasti sun tän hetkisen ruokavalion kulmakivet! Ellet ole sellaista jo tehnyt :)

 3. Avatar Milli sanoo:

  Mulla on myös jäänyt maitorahka pois! Joskus tuli vedettyä sitä ihan liikaa.. Teen mieluummin chiavanukkaan tai sitten itse kookosmaidosta hapatettua jogurttia :) ostan kyllä myös oatlyn kaurajogurttia silloin tällöin, se on niin hyvää! Söin jossain vaiheessa paljon soijatuotteita ja papuja mutta en koe niitä itselleni sopiviksi enää.

 4. Avatar Jenni sanoo:

  Ennen söin aika paljonkin riisiä, sekä tummaa että vaaleaa, mutta kolme vuotta sitten keliakiadiagnoosin jälkeen se jäi jotenkin automaattisesti pois päivittäisestä elämästä, kun viljat korvasin muilla eri uusilla tuotteilla (hirssi, quinoa, tattari, linssit…) Nykyään jos syön mitä tahansa riisiä, se saattaa olla ehkä kerran kuukaudessa ja silloin se tuntuu mulle tosi herkutteluruoalta :D

  • Avatar Jenni sanoo:

   Ja vielä pakko lisätä tähän soija! Sitä käytin vielä vuosikin sitten aivan älyttömästi eri muidoissa (soijapalat, maito, pavut…) Sen jälkeen kun luin sun postauksen soijatuotteista ja otin itsekin selvää niiden vaikutuksista elimistöön ja ympäristöön, aloin jo huomaamaan konkreettisesti näitä oireita ja soijan käyttö alkoi jopa inhottamaan. Päätin jättää soijan kokonaan pois enkä ole sitä edes kaivannut enää. :)

 5. Avatar Moi sanoo:

  Joo hyi maitorahka. Itsekkin söin kun ajattelin sen olevan niiiin terveellistä. Onneks on vähän ajatusmaailma muuttunut, eikä tarvitse sitä pakottaa enää itseä syömään ;D

 6. Avatar Elina sanoo:

  Kalkkunanakit :’D Tutunnäköinen listaus, etenkin rahkan ja gluteeniviljojen osalta. ”välipalaruokia” tulee kyllä syötyä aika paljon, kun kiireessä on pakko priorisoida.

 7. Avatar Sanni sanoo:

  Moikka! Mulla ois sulle nopee postaukseen varsinaisesti liittymätön kysymys… Kävin mielenkiinnosta BioSignature-mittauksessa, ja tuli paljon uutta tietoa! Olin aina kuvitellut jalkojen olevan se ongelma-alue, mutta kävikin ilmi, että rasva kertyy suhteessa eniten kylkiin ja navan alueelle eli insuliinin kanssa on selvästi jotain häikkää.

  Mulla on yläselkä kuitenkin suhteellisen rasvaton (olisko ollut 8% tai jotain siihen suuntaan). Sain ohjeeksi lisätä ruokavalioon hiilareita. Nyt kuitenkin Jaakkolan kirjaa tutkittuani huomasin, että navan ja kylkien alueelle kertyvään rasvaan suositellaan hiilihydraattien vähentämistä.

  Tiedän, että et oo BioSignature-menetelmän asiantuntija, mutta kaikista lähin mittaaja on yli kolmen tunnin matkan päässä. Ajattelin josko osaisit kommentoida jotain. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Yläselän piste kertoo tosiaan siitä, että hiilarinsietokyky on hyvä. Tuo keskivartalon alueelle kerääntyvä rasva viittaa enemmänkin nopeiden hiilareiden, kuten leivän, pastan, karkin jne liialliseen syöntiin. Sanoisin, että voit syödä hiilareita normaalisti, mutta hyvistä lähteistä, lisäksi ne kannattaa ajoittaa treenin ympärille! :)

   • Avatar Sanni sanoo:

    Okei, kiitos avusta! En juurikaan syö sokeria, karkkia tai nopeita hiilareita, mutta laitetaan ruokavalio vielä tarkempaan syyniin :)

 8. Avatar Sanna sanoo:

  Haha, itse tulee syötyä leipää ja maitorahkaa (sitä rasvasempaa mallia :D) aina kiireessä! Mielummin itsekin söisin aterioita, mutta aina ei vaan ehdi. Ja olen huomannut, että leivän tai rahkan napatessa, ei tuu älyttömiä mielitekoja niin helposti :) Eli itse toistaiseksi hyödyn näiden olemassaolosta :D

  Ennen join maitoa helposti litran-puoltoista päivässä! Nykyään ei mee edes purkkia viikossa. Samoin margariini, puistattaa koko ajatus :D Käytän yleensä täällä blogissakin mainittua luomu kirnuvoita nykyään :)

 9. Avatar Maukku sanoo:

  Tähän listaan voisin lisätä nämä fitnessblogien suosimat ns ”terveelliset” riisikakut. Turhempaa ruokaa en keksi.

 10. Avatar Sanna sanoo:

  Moikka! Itseänikin kiinnostaisi kuulla terveellisistä välipaloista, jotka onnistuvat työpäivän aikana (töissä ei ole blendereitä yms käytössä) sekä iltapaloista. Syön lähes päivittäin maitorahkaa tai proteiinirahkoja, joita olen pitänyt suht hyvinä vaihtoehtoina (ilmeisesti ei kuitenkaan ihan niin :P), mutta en tiedä millä noita korvaisin, koska täyttävät kuitenkin aika hyvin. Leivän olen itsekin jättänyt pois ja olen siitä aika ylpeä, sillä söin aikoinaan useamman kerran päivässä leipää, mutta tämä leivättömyys onkin sujunut hyvin :) Mutta toki nyt sitten sen tilalle pitäisi keksiä, esimerkiksi iltaisin, jotakin muuta. Tuo tekemäsi postaus jääkaapin sisällöstä oli tosi hyödyllinen, aion poimia siitä vinkkejä itsellenikin :)

Kommentoi