LUULETKO SYÖVÄSI PUHTAASTI?

Eat clean on sanonta jota meistä kukaan ei ole varmasti missannut. Sosiaalisessa mediassa tämän hashtagin alta löytää lukuisia terveellisiä ja ”terveellisiä” ruokia sekä ruoka-aineita. Eat clean tarkoittaa siis puhtaasti syömistä, joka minun mielestäni tarkoittaa puhtaita ja luonnollisia ruoka-aineita.

Aamupalaksi puuroa mehukeitolla ja kahvia aspartaamilla, lounaalla muovikulhosta salaattia kalorittomalla kastikkeella, välipalaksi skyr/rahka tai proteiinipatukka. Treeniä ennen vähän keinotekoista buusteria kehiin ja illallinen kulautetaan pepsi maxilla alas. Iltapalalla nautitaan protskupannaria, jossa on maustettua heraproteiinia.

Edellä mainitut annokset voi hyvin kuvitella #eatclean tägin alle, mutta jos todellisuudessa ajatellaan, niin nämä eivät ainakaan minun mielestäni lukeudu puhtaaksi ravinnoksi. Usein nimittäin ajatellaan edelleen, että ruuat joissa on vähän kaloreita tai sokeria on puhdasta ruokaa, mutta todellisuudessa kaikki kevyttuotteet voidaan laskea lähes yhtä epäterveelliseksi kuin sokeriset kaverinsa. Toki jos vain kaloreilla on merkitystä, silloin kannattaa suosia kevyttuotteita, mutta jos terveydellä on väliä niin kannattaa ajatella kokonaisvaltaisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen itsekin käyttänyt makeutusaineita ja käytän edelleen silloin tällöin, mutta vasta nyt, kun olen tietoisesti jättänyt ne pois, huomaan miten paljon niitä on tullut käytettyä huomaamattaan. Jotenkin jopa ällöttää se ajatus, miten paljon on tunkenut keinotekoisia juttuja kroppaan. Aspartaami on edelleen käytetyin makeutusaine erilaisissa kevyttuotteissa, ja sitä kutsutaan myös hermomyrkyksi. Jos treenaa paljon ja hermosto on muutenkin kovilla, kysymys kuuluukin että kannattaako sitä rasittaa vielä erikseen tällaisilla jutuilla? Nämä ovat nyt puhtaasti mun omia ajatuksia, mutta voisiko esim. uni- ja palutumisongelmat johtua myös siitä, että kroppaa kuormitetaan liikaa hermomyrkyillä ja muilla epäluonnollisilla aineilla, joita se ei tunnista?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jätin itse noin kuukausi taaksepäin kaikki makeutusaineet minimiin. Olen käyttänyt tarvittaessa taateleita ja kookosnektariinia makeutukseen ja silloin tällöin ripotellut steviaa ruokiini. Viikonloppu limsat on jätetty kauppaan (Pepsi Max), mutta olen saattanut silti juoda kevyt limsaa jossain erikoistilanteessa. Valitsen edelleen mielummin maxia kuin tavallista pepsiä, jos tilanne vaatii. Olo on jollain tavoin puhtaampi ja olen alkanut maistaa makuja paremmin. Alussa aamun smoothie maistui ihan hirveälle ilman valkosuklaan makuista heraa, mutta nyt olen oppinut jopa nauttimaan siitä jollain tavoin. Tuntuu, että makeanhimo on entistä pienempi, sillä sitähän sanotaan että keinotekoiset makeutusaineet vain yllyttävät makeanhimoa, koska kroppa ei kuitenkaan saa todellista himoa taltutettua niillä. Voi olla, että käyttää (keinotekoisia) makeutusaineita ja silti himoitsee makeaa enemmän ja enemmän ja alkaa käyttää niitä jatkuvasti suurempina määrinä. Näin kävi allekirjoittaneella ja onneksi olen nyt päässyt siitäkin eroon.

Kävin eilen jälleen kehon skannauksessa ja kuukausi sitten näkynyt tulehdus vatsasta oli kadonnut.  🙂


17 Responses to “LUULETKO SYÖVÄSI PUHTAASTI?”

  1. Annika sanoo:

    Aspartaamihan koostuu kahdesta aminohaposta, joita esiintyy ihmiskehossa ihan luonnostaankin. Ei sitä siis erityisen luonnottomaksi voi kutsua noilla sun kriteereilläsi. Lisäksi ainakin kuuluisimmat tutkimukset, joissa sen haitallisuudesta on löydetty viitteitä, on tehty yleisten tieteellisten kriteerien kannalta tarkasteltuna aika kehnosti. Ei aspartaamin poisjättämisestä varmasti mitään haittaa ole hermostolle(tuskin juuri hyötyäkään), mutta pidän aika kyseenalaisena, että kutsut sitä hermomyrkyksi jne. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Olen myös lukenut tuon että koostuu kahdesta tutusta aminohaposta, mutta olen myös lukenut sen verran paljon muutakin että joo, mun mielestä se on hermomyrkkyä. Jokainen tehkööt omat päätelmänsä ja toimikoon sen mukaan. 🙂 Pienissä määrin tuskin mikään on kovin paha, mutta suurissa määrissä voi alkaa huomata vaikutusksia, ellei nyt niin ehkä myöhemmin.

  2. Saara sanoo:

    Moi! Mitä laitat proteiinin lähteeksi nyt nykyisin smoothien sekaan?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Laitan Friiway-merkkistä maustamatonta hamppuproteiinia =)

  3. A sanoo:

    Mielenkiintoinen teksti! Olen itse tajunnut olevani koukussa sokeriin ja yritän nyt päästä siitä eroon. Täyslakko tuntui liian rajulta niin ajattelin, että otan linjan, että arkena ei mitään ylimääräistä mutta viikonloppuna en ole niin tarkka. Oon kuitenkin huomannu, että tämä ei täysin toimi ja herkuttelu kummittelee mielessä jatkuvasti. Päätin aloittaa täysherkkulakon, toivottavasti muutamassa viikossa alkaa helpottaa.

  4. Laurap sanoo:

    Pakko korjata, aspartaami, ei aspartamiini.

  5. Henna sanoo:

    Mä käytän ite ihan sokeroituna tuotteita jos haluan herkutella. Tosin mun hera sisältää samaa makeutusainetta kuin Questbarit, mutta ei oo ihan päivittäisessä käytössä, joskus juon treenin jälkeen jos en ehdi kokkailla heti.

    Kaiken huipentuma on se kun porukka menee mäkkäriin ja ottaa kevytlimsaa. Mulla on ollut itselläkin kausia jolloin oon juonut paljon limsaa ja 4kk jakso jolloin join kevytlimsoja, enkä kyllä huomannut eroa kehonkoostumuksessa.

    On kyllä tutkittu, että rasvasta kevennetyt ylläpitäis huonommin kylläisyyttä ja keinotekoiset makeutusaineet hidastaisi aineenvaihduntaa. 🙂

  6. Ansku sanoo:

    Juust näin. Hyvä kirjoitus! En käytä mitään Skyrejä tai limuja tai mehukeittoja ja hyvin menee 🙂

  7. sari sanoo:

    Hyvä juttu ja täysin samaa mieltä noista makeutusaineista…ei hyvä! Sama koskee myös lisäaineita joita syötetään surutta ihmispoloisille. Mulle toimi parhaiten ihan totaali kieltäytyminen valkoisesta sokerista, en pysty hallitsemaan itseäni/sokerihimoa jos yritän tyyliin ”pikkusen vaan silloin tällöin” oon nyt vuoden verran vältellyt lisäaineita, valkoista sokeria ja olo on loistava eikä kropassa ole ahistuksia,puhistuksia tai turvotteluja! Aikaa ja vaivaa se kyllä vaatii kun kaikki pitää itse vääntää….joskus ottaa hermoon, mut mulle on parempi niin!!

  8. Tiina sanoo:

    Protskuhommia. Mä ostin testiin Pulsinin herneproteiinin. Ootko vielä tutustunu tarkemmin näihin kasviprotskujauheisiin että miten ne eroaa ? Pulsinilla on ainakin Whey,Herne ja Riisi. Wheyssä ja Herneessä oli korkeimmat protskuarvot. Onkohan niillä mitään muuta suurempaa eroa? (maku varmaan)
    Aspartaamista sen verran että nyt kun itse on alkanut lukemaan kaikki tuotteiden sisällöt tarkasti, oon huomannu että LASTEN vitskulisässä (D-vitamiini ja kalsium lisä) on jumakauta aspartaami makeutuksena! oikeesti,lapsille! aikamoista…. Mä oon vaan vetäny sen linjan että se mitä ei saa suoraa luonnosta, sitä ei tarvi kroppaansa laittaa. Ja tietääkseni aspartaamia ei missään puussa kasva 😉

    • Vesimeloni sanoo:

      Whey on heraproteiinia eli maidosta eli ei oo kasviprotskun lähde! Mauissa on sen verran eroa että musta herne on miedoimman makuista ja hamppu maistuu noista mun mielestä eniten smoothien läpi, en hirveesti tykkää. Herne on mun lemppari 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Mulla on aika lyhyt kokemus kasviproteiineista. 😀 Oon toistaiseks kokeillut vaan tota hamppua, mut noita vois myös kokeilla seuraavaksi!

  9. mari sanoo:

    Mä pyrin valitsemaan ostoskoriini mahdollisimman paljon tuotteita, joissa ei ole ainesosaluetteloa tai luettelossa on vain sitä itteään.

  10. Saana sanoo:

    Hei! Hyvä postaus tää 🙂 oon itte ihan sammaa mieltä siinä, että pitäisi katsoa minkälaista lisäainesoopaa suuhunsa laittaa. Kuitenkin kaikki keinotekoinen ruuassamme on niin ”uutta” että pitkällä aikavälillä ei voida vielä tietää mitä seurauksia ihmiskehoon niillä voi olla.

    Luojalle kiitos siitä, etten itte oo makean perso, mut mulle suolaiset herkut on se kaikkein pahin. Oisko sulla heittää vinkkiä jostain suolaisemmasta terveellisestä vaihtoehdosta, tai sellaisesta joka veisi esim ns sipsihimon? Suolan käyttöä vahdin aika tarkasti ja useimmiten maustan ruokani mm tuoreilla yrteillä ja erilaisilla sipuleilla.

    Kiitos maahtavasta blogista!

Kommentoi