MITEN KEHONHUOLTO VAIKUTTAA KEHONKOOSTUMUKSEEN?

*toivepostaus

Sain pyynnön jossa toivottiin, että käsittelisin huoltavien lajien, kuten pilateksen, yogan, venyttelyn ja rullailun vaikutusta ulkomuotoon ja kehonkoostumukseen. Mielestäni ei ehkä kannatta ajatella, että mikään laji suoranaisesti muokkaisi kehonkoostumusta, mutta treenitavat vaikuttavat kyllä asioihin, jotka taas vaikuttavat myös kehon koostumukseen.

Uskon, että yleinen ajatustyyli on, että venyttely ja rauhallisemmat lajit ovat tylsiä, eivätkä ne kuluta kaloreita samoin kuin vaikka juokseminen tai muu tehosporttailu. On totta, että venytteleminen ei juurikaan kuluta kaloreita, mutta asioita ei kannata ajatella noin mustavalkoisesti. Hyvin liikkuvalla kropalla pystyy esimerkiksi tekemään liikeradat paremmin kuin jumissa olevalla, jolloin saadaan treenistä tehokkaampaa ja liikkeet kohdistettua sinne minne halutaan. Usein on vaikeampaa saada liikkeet perille esim. pakaroihin tai selkään, joka voi puhtaasti johtua vain siitä että liikkuvuus on niin huonossa jamassa, ettei pystytä tehdä liikkeitä oikein. Jos treeni koostuu vain kovista seteistä, eikä huoltamista harrasteta, voi myös käydä niin että lihaskalvot ovat niin kireällä, ettei lihas enää ota treeniä vastaan. Eli suomeksi sanottuna, kehitystä ei tapahdu treenistä huolimatta.

Unknown

Liian jumissa olevat lihakset aiheuttavat myös sen, että koska liikerata ei onnistu oikein, liikkeessä kuormittuu nivelet sekä väärät lihakset. Tämä taas johtaa kasvaneeseen loukkaantumisriskiin. Venyttely antaa lihaksille tilaa kasvuun, eli jos lihasta ei venytetä, sillä ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia kasvaa. Kuten aikaisemmin kirjoitin, kun lihaskalvo kiristää niin myös aineenvaihdunta lihaksessa heikkenee. Lihaskalvojen availuun sopii erilaiset rullat ja kevyt rullaus. 

Kuten kaikessa treenissä, myös venyttelyssä kannattaa kiinnittää huomiota tekniikkaan. Nykyään ei ole mitenkään erikoista että ihmiset eivät pääse edes venytyksen oikeaan alkuasentoon. Esimerkiksi haara-istunnassa monet ”roikkuvat” takana, eikä päästä istuinluiden päälle, josta venytys lähtee. Venyttelyasentojen lisäksi on olemassa erilaisia venytystekniikoita, joita vaihtelemalla saa parhaat tulokset liikkuvuuden suhteen.

Usein pahimmat kireydet ovat lonkan alueella, jolloin esim. pakaran ja vatsalihaksien aktivointi on haastavaa. Myös ylävartalossa, rintalihaksien ja hartioiden alueella on kireyksiä, jolloin kannattaa keskittyä selän vahvistamiseen ja etupuolen liikkuvuuteen. Lihastasapainolla on myös tärkeä rooli kehon hyvinvointia ajatellen, sen vuoksi en lähtisi keskittymään vain tiettyjen (pakara, olkapäät, vatsa) lihaksien treenaamiseen, vaan keskittyen kokonaisvaltaiseen treeniin.

Collage_Fotor

Käsillä seisonta ei onnistu mikäli syvät lihakset ovat heikossa kunnossa, tasapaino lähtee keskivartalosta.

Yoga, pilates ja vastaavat tunnit mielletään myös huoltaviksi liikuntamuodoiksi, koska niissä keskitytään usein kireyksien avaamiseen ja myös syvien lihaksien aktivointiin. Toki on olemassa myös haastavampia yogan muotoja, joita ei voi laskea kevyeksi treeniksi, mutta ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan. Mikäli haaveilee litteästä vatsasta, on avain juuri näissä syvissä lihaksissa. Usein ongelma on se, että keskivartalon lihaksia treenatessa tahti on sen verran nopea, ettei ehditä keskittyä tekniikkaan ja vain pinnalliset lihakset tekevät työn. Tämä voi johtaa siihen, että syvät lihakset ovat heikossa kunnossa ja pinnalliset hyvässä, jolloin vatsa pullottaa ulospäin.

Poikittaisen vatsalihaksen anatominen tehtävä on vetää vatsaa sisäänpäin, ja tämän vuoksi kannattaa tosiaan keskittyä suoritustapaan keskivartaloa treenatessa. Heikot syvät lihakset altistavat myös helpommin loukkaantumisille ja ylirasituksille, kuten selkävaivoihin yms. Ei ole mitenkään erikoista että paljon treenaavalla on heikot syvät lihakset. Treenin määrä ei muutenkaan kerro kehon todellista kuntoa.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että kehon huoltamisella ja syvien lihaksien vahvistamisella on suuri vaikutus myös kehonkoostumukseen. Vaikka vaikutus ei ole suoranainen, niin huoltamalla kehoa saa varmasti parempia tuloksia niin treeneissä kuin kiinteytymisessä. Venyttely ja rullailu kiihdyttää tosiaan lihaksen aineenvaihduntaa, joka johtaa nopeampaan palautumiseen. Huollon lisäksi levolla on oma roolinsa tässä kaikessa ja sen merkitystä ei voi väheksyä. Kannattaa aina ajatella kehoa kokonaisuutena, eikä juuttua liikaa siihen mikä treeni kuluttaa eniten kaloreita tai mikä liike kehittää pakaraa eniten.


13 Responses to “MITEN KEHONHUOLTO VAIKUTTAA KEHONKOOSTUMUKSEEN?”

 1. Avatar Heidi sanoo:

  Hei! Voisitko tehdä postauksen syvien vatsalihasten harjoitteista/liikkeistä?

 2. Avatar Nopnop sanoo:

  Hyvä postaus! Kehonhuolto on varmasti oikeasti hyödyllisempää kuin monesti ajattelee :) Itse uskon myös, että esim. rauhallinen jooga, rauhalliset venyttelytunnit sekä meditaatio yms. harjoitteet, joilla on vaikutuksia myös mieleen, osaltaan vähentävät stressiä ja tällä tavoin edesauttavat normaalia hormonitoimintaa ja aineenvaihduntaa :) Itselläni on taipumusta stressiin ja ainakin omalla kohdallanin joogalla ja meditaatiolla tuntuu olevan aika kokonaisvaltainen vaikutus! Tuntuu, että kun tunnen itseni rauhallisemmaksi ja vähemmän stressaantuneeksi, myös kroppa tuntuu toimivan hyvin ja ihokin on paremmassa kunnossa.

 3. Avatar Veera sanoo:

  Kiitos, oli tosi mielenkiintoinen postaus, varsinkin kun itellä on nyt vähän stressipitosempana aikana liikunnat rajottunu pilatekseen ja joogailuun. Mutta olen ylpeä etten lopettanut liikkumista kokonaan ja eron huomaa selkeästi aiempaan liikkuvuuteen! :)

 4. Avatar Susu80 sanoo:

  Suosittelisitko Body Balancea tälläiseksi kehoa huoltavaksi ”treeniksi”? En oo saanu itseeni siitä innostumaan mutta jospa ajatustavan muutoksella… Täällä kun ei oikein muuta vastaavaa järjestetä.

 5. Avatar Tane sanoo:

  ””Nykyään ei ole mitenkään erikoista että ihmiset eivät pääse edes venytyksen oikeaan alkuasentoon. Esimerkiksi haara-istunnassa monet ”roikkuvat” takana, eikä päästä istuinluiden päälle, josta venytys lähtee. ””

  Osaisitko kertoa, mistä tämä johtuu?
  Mikä lihas/lihakset kirraavat tai ottavat eniten vastaan, jos ei onnistu haaraistunnassa olemaan istuinluiden päällä? Minulle nimittäin kävi näin. Loukkaannuin urheilussa ja jouduin olemaan pitkään levossa. Levon aikana kangistuin hurjasti, ja enää en pysty istumaan selkä suorassa kyseisessä asennossa, saati nojaamaan eteenpäin, koska en saa käännettyä lantiota oikeaan asentoon. En osaa paikantaa, missä kiristää niin paljon ettei tämä onnistu. Onko kireys selässä, vaiko jaloissa…..?

 6. Avatar Katy sanoo:

  Hyvä postaus! :) Kirjoitus syvien vatsalihaksien kehittämisestä kiinnostaisi myös! :)

 7. Avatar Aida sanoo:

  Heips. Eipä liity nyt asiaan kyllä mitenkään, mutta mikä pasta(siis ihan joku tietty tuote/merkki) on sun kokemuksen ja tietämyksen mukaan terveellinen ja hyvä vaihtoehto, jos poissuljetaan riisi- ja papupastat ym. vastaavat?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Eli tarkoitat viljasta valmistettuja… Hmm ehkä sitten ruispasta tai jokin täysjyväversio. :)

 8. Avatar Henriikka sanoo:

  Kiitos Aino.
  Tämä on hyvä ja tärkeä aihe.
  Muistutuksena itselleni, venyttely skipataan usein tai sitten sitä tehdään liian vähän.
  Aloitin uutena treenikokeiluna HYPPYNARUILUN, jalat, selkä, kyljet ovat kahden reeni kerran jäljiltä ihan jumissa! Yöunet kärsivät jopa kun niin jännityksessä lihakset. Tänään teen tämän postauksen muistuttmana kehonhuoltoa, kiitos ja kirjoitahan tätä lisää;)

 9. Avatar Terhi sanoo:

  Moi Aino :) millä tavoin lähtisit hoitamaan jumiutunutta kroppaa? Treenaan noin niidesti viikkoon ja oikeastaan vuoden alusta asti treenipainoni eivät ole kasvaneet, vaikka ennen sitä kehitystä tuli nopeasti. Syön paljon, joten lihaskalvojen täysjumit ovat oikeastaan ainoa mahdollinen vaihtoehto sillä treenaan kyllä kovaa.. Pitäisikö kuntosalitreeniin laittaa paussi ja keskittyä esim joogaan ja muuhun kehonhuoltoon? Sillä haluan todellakin kehitystä jatkossa ja nyt vähän pelottaa että jos yksipuolinen treenini on pilannut sen. Kiitos paljon :)

Kommentoi