5 VINKKIÄ JOIDEN AVULLA PYSYT KUNNOSSA AINA

Kun päättää tavoitteen ja suunnittelee tavan päästä siihen, ei ehkä tule ajateltua muuta, kuin matkaa päämäärään. Mielessä siintää vain vaikka sen 5 kilon pudotus tai tiettyyn kireyteen pääseminen. Motivaatio on huipussaan ja on helppoa ajatella vain tavoitetta ja miten päästä sinne. Useinhan eri projektien jälkeen voi tulla tyhjä olo – mitäs nyt sitten? Miten säilytän tulokset tai riittääkö motivaatio enää jatkaa, kun on ladannut kaiken voiman ja energian vain siihen pisteeseen minne halusi päästä.

Mielessä voi siintää edessä häämöttävä lomamatka, häät tai muut juhlat. Isompia tavoitteita ovat sitten esim. bodylajien kilpailut tai suuremmat painonpudotusprojektit. Oli kyseessä pieni tai iso tavoite, kannattaa alusta asti myös suunnitella aika projektin jälkeen. Tyypillinen keissihän menee usein niin, että dietataan hulluna ennen lomamatkaa, sitten kun päästään lomalle, mässätään kuin viimeistä päivää ja kotiin tullessa peilistä katsoo tuplasti turvonneet kasvot ja pötsi. On aika paha shokki keholle, ensin kiduttaa sitä vähäisellä ravinnolla ja sen jälkeen ahtaa se täyteen. Keho kun ei ymmärä mistä on kyse, se luulee että edessä on nälänhätä ja kun ravintoa alkaa tulla, se varastoi kaiken mahdollisimman järkevästi, eli rasvakudokseen! 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tavoitteet kannattaa aina suunnitella realistisesti (mikäli kyseessä ei ole kilpa-urheilu) sen mukaan minkälaista elämäntyyliä on valmis noudattamaan projektin jälkeen. Mikäli haluaa pysyä jatkuvasti kireässä kunnossa, vaatii se oman panostuksen ruokavalion/treenien suhteen. 

Tavoitteille kannattaa antaa aikaa. Kaikki kehon muokkaukseen liittyvät jutut vaativat aikansa ja jos pudottaa painoa hyvin pienellä energiamäärällä on todella suuri riski, että projektin jälkeen kilot tulevat takaisin – tuplana. Kun tekee tulosta ajan kanssa, keho pysyy menossa mukana ja aineenvaihdunta ei pääse hidastumaan turhaa.

Mitä enemmän lihasmassaa, sen helpompi pysyä kunnossa. Tarkoittaa myös sitä, että yleensä niiden, joilla on pitkä urheilutausta on helpompi pysyä vähärasvaisemmassa kunnossa kuin aloittelijan. Lihasmassa nostaa kulutusta, mutta myös helpottaa rasvanpolttoa ja lihaserottuvuuden saavuttamista. Samasta syystä, ei kannata hosua liian nopeasti kisalavoille, mikäli pohjalla ei ole useiden vuosien harjoittelua. Hätäilemällä on aina suuri riski tehdä peruuttamatonta tuhoa aineenvaihdunnalle ja kropan toiminnalle. 

Reverse dieetti. Jos kyseessä on painonpudotusta koskeva projetki, on hyvin tärkeää miettiä myös dieetin jälkeiselle ajalle suunnitelma ja lähteä nostamaan kalorimääriä maltilla. Näin vältytään ”tyhjän päälle putoamiselta” kun enää ei olekaan tarkkoja ja selkeitä ohjeita, kuinka toimia. Lisäksi kropan on helpompi sopeutua suurentuviin kalorimääriin.

Ajatusmaailma. Pidemmän päälle hyvässä kunnossa on oikeasti helppo pysyä, kun suuntaa vain energiansa oikein ja unohtaa liiaksi pinnallisten asioiden pohtimisen. Itse ainakin koen kehittyväni paljon enemmän kun unohdan kropan muokkaamisen ja keskityn tehokkaaseen treenaamiseen, terveyteen, laadukkaaseen ruokaan ja hyvään oloon. Kun fiilis on positiivinen, tulee tehtyä parempia valintoja – jatkuvasti! 

2015_12_09_0693

vaatteet: Reebok (ylemmän kuvan vaatteet Intersport Vaasa)

kengät: Nike Kaishi*


One Response to “5 VINKKIÄ JOIDEN AVULLA PYSYT KUNNOSSA AINA”

  1. Minea sanoo:

    Moi! Mietin tossa kun olin puntilla ja kattelin vierestä kun eräs pt ohjasi asiakastaan, mikäköhän mahtaisi olla sun mielipide tähän asiaan. Kyseinen pt sanoi asiakkaalleen, ettei pohjelaittetta kannata käyttää(istuttava ihan basic hyvä laite), sillä siinä tuppaa istumaan aika etukenossa tai sitten on se tyyny reisien päällä huonosti. En ite oo mikään ammattilainen mutta mun mielestä ammattilaisen suusta toi oli todella huvittava kommentti. Kyseinen pt ei ollut itekkään kauheen tikissä, pistin merkille. Eli itse kysymys on; kun tää fitnessbuumi on levinny käsiin ja kaikki haluaa reenata -> pt suosio kasvaa -> työllisyys kasvaa -> onko tää sun mielestä johtanut siihen että markkinoille on tullut epäpäteviä ihmisiä? Ja onko sulla jotain vinkkejä pätevän hankkimiseen, koska oon ite miettinyt että tekniikoita voisi hioa!

Kommentoi