7 SYYTÄ MIKSI PAINO EI PUTOA

Hellurei kaverit! Täällä ollaan vietetty melko aktiivista viikonloppua. Pistin eilen kunnon siivousbileet käyntiin ja puunasin koko talon läpi. Voi että kun tuleekin hyvä fiilis, kun saa jotain järkevää aikaiseksi. Pesin jopa sohvanpäälliset ja pistin vähän keväisempää väritystä sisustukseen. Kaikki turhat talvikamppeet on viety varastoon ja koko kämpää kiiltää viimesen päälle! Tarkoituksena oli myös pistää terassia ja pihaa kesäkuntoon, mutta tietysti täällä on satanut koko päivän, joten maalaushommat siirtyy eteenpäin. Illalla pitäisi vielä mennä hetkeksi töihin hoitamaan pari juttua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saan paljon kyselyjä painon jumittelusta dieetillä. Aika harvoin paino putoaa jatkuvasti tasaseen tahtiin pitkin dieettiä. Ihmisen kroppa kun ei ole mikään kone. Useimmiten paino putoaa ns. ryppäissä, eli välillä tippuu ja sitten taas saattaa jumittaa hetken. Motivaation kannalta pahimpia killereitä on nuo jumitusvaiheet. Monilla motivaatio laskee samantien, jos paino ei yhtäkkiä putoakkaan. Kannattaa aina luottaa projektiin ja unohtaa turhat spekuloinnit. Harvoin kenenkään vartalo on nyt vain sellainen ettei laihtuminen ole mahdollista. On toki olemassa henkilöitä, joiden paino ei putoa, vaikka kuinka olisi miinuksilla, tähän voi liittyä erilaiset sairaudet tai vaikka hormonitoiminnan epätasapaino. Olen lähdössä viikon kuluttua lomalle turkkiin ja ajattelin ajastaa sen viikon ajaksi kunnon postaussarjan tähän ”mihin rasva kerääntyy ja miksi” – aiheeseen liittyen. :)

Nyt kuitenkin…

11100084_10152914400834200_121982240_n

 1. Syöt liikaa. Sanotaan että haave ilman suunnielmaa on vain haave. Kokeneet konkarit voivat ehkä pudottaa painoa ja kiristellä mutu-tuntumalla, mutta jos omassa päässä ei asu fineli.fi, kannattaa siis laskea konkreettisesti päivittäisen kulutuksen ja syödyn energian suhde. – 500 kaloria on aika yleistoimiva vaje, jota pystyy yleensä noudattaa ilman jatkuvaa jäätävää nälkää, eikä lihaskato ei ole yhtä suuri kuin suuremmilla vajeilla.
 2. Herkkupäivä pilaa projektisi. Yleinen ajatustapa on, että kun elää viikon tiukasti, voi pitää yhden herkuttelupäivän ja silti laihtua. Ok, tämä pitää tavallaan paikkaansa, mutta jos multa kysytään, dieetin alkuun kannattaa pitää 3-4 viikon ajanjakso, jolloin pitää kalorit jatkuvasti miinuksilla, jonka jälkeen vaje alkaa olla sen verran suuri, että plussapäiviä mahtuu mukaan. Jos ajatellaan että syö 6 päivää viikossa – 500 kaloria, tekee se yhteensä 3500 kaloria. Yhden päivän aikana voi aika helposti (ainakin minä :D) syödä tuon vajeen täyteen, etenkin jos ajatellaan, että nyt vedetään niinku viimestä päivää! :D Toki tämä 6 päivää dieettiä 1 päivä rennommin voi myös toimia, mutta herkkupäivä täytyy pysyä kohtuudessa. Toki voi myös syödä vaikka suklaalevyn päivässä ja laihtua, jos ei syö muuta, mutta silloin tuleekin muut esteet eteen jossain vaiheessa, niistä lisää alempana.
 3. Syöt liian vähän. Joskus ahneus voi koitua kohtaloksi, kun haaveissa siintä suuret pudotukset lyhyessä ajassa. Painon nopea putoaminen voi myös aiheuttaa sitä, että alkaa pikkuhiljaa nipistellä ruuista ja syödä vähemmän ja vähemmän. Ei kannata, sillä vaikka paino putoaisi suhteellisen nopeaa, voi pahimmassa tapauksessa saada vain hidastuneen aineenvaihdunnan, jolloin kroppa ei kestä enää suurempia kalorimääriä ja enemmän syödessä kaikki jää kroppaan kiinni. Eli jos ei ole valmis syömään lopun elämäänsä 1000 kalorilla päivässä, ei kannata etsiä pikatietä tässäkään asiassa.
 4. Stressaat liikaa. Tasannevaiheet, eli vaiheet kun paino ei putoa, voivat aiheuttaa oravanpyörän. Aletaan stressaamaan kun paino ei putoa, jolloin kortisolitasot nousee kattoon, mikä johtaa siihen että paino ei edelleenkään putoa, mikä stressaa taas entistä enemmän. Kuten kirjoitin yllä, kun suunnitelma on tehty, luota projektiin ja siihen mitä teet. Jos et tiedä mitä tehdä, pyydä apua asiantuntijalta ja osta ravinto-ohjelma joka tukee tavotteitasi.
 5. Treenaat liikaa. Liikunta kuluttaa kaloreita, joten on aika loogista, että sen avulla laihtuu helpommin. Tässäkin on kuitenkin rajansa, jos siis haluaa pudottaa painoaan terveellisellä tavalla. Kannattaa myös muistaa, että liikunta lisää myös ruokahalua, ja kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että jäätävät treenimäärät pistävät kehon haluamaan paljon energiaa. Tässä tulee vastaan myös se, että suurella kulutuksella myös kehon ravinteet kuluvat ja pienemmällä kalorimäärällä on haastavaa saada riittävästi ravintoaineita, mikä taas voi johtaa siihen ettei aineenvaihdunta toimi optimaalisella tavalla. Painoharjoittelu/kovaa treenaaminen voi myös aiheuttaa sen, ettei painon pieneneminen näy vaa’alla, sillä lihas kerää nestettä, jolloin paino voi näyttää samaa lukua, vaikka rasvaa olisikin kadonnut. Mittanauha onkin oiva tapa mitata pienentynyttä olemusta urheilevilla tyypeillä.
 6. Syöt liian yksipuolisesti. Dieetillä jää helposti ne tutut ja turvalliset ruoka-aineet kuvioihin mukaan. On helppoa syödä samaa sapuskaa päivästä toiseen. Tilanne voi johtaa siihen, ettei saada tarpeeksi vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, jolloin törmätään erilaisiin ongelmiin. Flunssa ja sairastelut hidastavat projektia, kun ei pääse liikkumaan, aineenvaihdunta ei toimi kunnolla, jos sillä ei ole käytössä tarvittavia aineita. Dieetillä ollessaan kannattaa ottaa lisäravinteet mukaan tukemaan ravinteiden riittävää saantia.
 7. Ramppaat vaa’alla päivittäin, etkä huomaa, että itseasiassa paino putoaa tasaisesti, sillä harvemmin kenenkään paino menee tasaista vauhtia suuntaan tai toiseen. Välillä grammat menee alas ja välillä takas ylös, tärkeintä on verrata lukemaa lähtöpainoon ja miettiä käyrän suuntaa; meneekö se silti tasaisesti alaspäin?

Kohdat pätevät siis ns. normaaliin painonpudotukseen, kilpailudieetit ovat erikseen ja kannattaa myös muistaa, että normaalipainon sisällä joutuu aina tehdä kovemmin töitä jos haluaa saada pudotusta aikaan. :)

Kuvat: Riikka

Vaatteet: Kari Traa (saatu)


16 Responses to “7 SYYTÄ MIKSI PAINO EI PUTOA”

 1. Avatar moikkamoi sanoo:

  Moikka!
  Itse voin kokemuksesta sanoa, ettei tuo herkkupäivä välttämättä pilaa laihdutusta, päinvastoin. Itse laihduin lyhyessä ajassa, noin 4 kuukaudessa, 55 kilosta 40 kiloon (jopa alipainon puolelle) pitämällä joka lauantai kunnon herkkupäivän. Uskon, että se toimi ikäänkuin lisäbuustina, jolloin keho ei mennyt säästöliekille, tai sitten se vain oli pääkopan kannalta ainut tapa elää arkipäivät kurinalaisesti. Tietenkin jokaisen kroppa toimii eri tavalla, mutta itse en olisi varmaan saanut kiloakaan pois ilman tietoa, että lauantaina saa syödä:D.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Tässä oli tosiaan 7 mahdollistasyytä, eli ei päde kaikissa tapauksissa :) Kaikki riippuu paljon kaikesta, esim miten suurella vajeella vetää viikolla ja myös miten paljon mässäilee silloin herkkupäivänä. :)

 2. Avatar Ilona sanoo:

  Tarkoitatko tuolla 3500kcal jota käytit esimerkkinä että sen verran plussalla vai sen verran yhteensä päivän kalorit?
  Itellä kyllä juurikin nuo herkkupäivät on se kompastuskivi

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Eli yli menevää, ja vaikka ei menisi sen verran yli, hidastaa se silti urakkaa jos kalorit nousee vähänkin yli :) Toki välillä on hyvä buustailla ihan pääkopankin vuoksi, mutta jos kokee että herkkupäivät on kompastuskivi, voi totaalikieltäytyminen parin viikon ajan olla ihan hyvä juttu.

   • Avatar ilona sanoo:

    joo siis mietin pitkään että mikä tässä nyt on kun paino ei millään putoa vaikka söin niin mallin mukaisesti -lukuun ottamatta yhtä päivää viikossa. sitten tajusin että useimmiten vedin aina kuitenkin semmoiset överit että viikot oli vain plus, miinus, nolla. se meni vähän sen piikkiin että tässä nyt buustaillaan sitä aineenvaihduntaa, vaikka se taktiikka ei niin usein käytettynä todellakaan näköjään mulle sovi.

    onneksi nyt tajusin kuinka nopeasti ne kalorit tulevat täyteen ja painon pudotus onkin sujunut jo paremmin. nyt itseasiassa takana on parin viikon totaalikieltäytyminen ja tänään oli elämäni ehkä ensimmäinen kohtuudessa pysynyt herkkupäivä niin että koin jopa saaneeni herkuista tarpeeksi. gluteenittomuus ja maidottomuus auttaa kyllä pitämään herkkuhimon poissa ja sitten herkkupäivänä vähempikin riittää.

    -5kg ja toiset 5kg edessä. :)

 3. Avatar Emilia sanoo:

  Tämä oli tosi hyvä postaus ja itsellekin ajankohtainen! Minua on viime aikoina alkanut harmittamaan se, että olen lihonut viime syksystä miltei kymmenen kiloa – asialle ei kuitenkaan löydy selitystä. Olen liikkunut enemmän kuin vuosiin ja napostelut olen jättänyt täysin pois. Verikokeissakin kävin, mutta mitään ei selvinnyt. Ehkä näiden avulla onnistun :)

 4. Avatar Fililuu sanoo:

  Moikka!

  Osaatko sitten sanoa, mikä menee pieleen kun paino ei tipu, mutta kroppa tuntuu kiinteytyvän? :D aloitin juuri treenit uudelleen lomailun jälkeen. Takana nyt yli vuoden tappelut syömisen kanssa, ja viimein olen saanut ne tasaan. En kyllä laske kaloreita enää enkä saakkaan, koska heti voi juttu mennä takaisin syömishäiriön puolelle. En muutenkaan enää halua elämän olevan ikuista matikkaa. Siispä olen opetellut ravitsemusterapeutin kanssa oikean määrän syömistä ja liikkumista. Paino ei tosin putoa. Olen nyt 5kg ylipainoinen, koska kärsin heti sairaalloisen laihduttamisen jälkeen ahmimisen ja paino tuli nopeasti… Pahin tosin lähti, kun sain ahminnan kuriin. haluaisin itseni normaaliin painoon. Eli nyt olen kuntosalilla mennyt rankoilla painoilla pari kuukautta ja kehokin on muuttunut. Esimerkiksi sikspäkin palikat jo ovat hahmottuneet. Miksi paino ei silti laske vaikka rasvat katoaa? Painoni kävi kerran 3kg alempana, mutta nousi takaisin ja nyt ei kyllä enää laske… Kuitenkin tunnen kroppani olevan paremmassa kunnossa kun koskaan ennen, edes silloin kun laihdutin itseäni syömättömyydellä….

  toivottavasti saat selvää sekavuudesta huolimatta! :D olen vähän väsynyt.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Kyseessä on aika varmasti se että olet saanut lisää lihasmassaa ja menettänyt läskiä –> lihas painaa enemmän kuin läski, mutta mahtuu tiiviimpään tilaan, joten olet kiinteytynyt, vaikka painoa on samanverran. Ihannetilanne, joten jatka samaan malliin vaan :)

   • Avatar fililuu sanoo:

    Joo, no kuulostaa paremmalta. Yks sanoi et muhun ois tullu vaa ”kovaa rasvaa” jota luulen kiinteytymiseks. Todellisuudessa olisin vaan tekemässä suunnilleen kuolemaa, koska se rasva on kuullemma hengenvaarallista.

    No silti kysyn, alkaahan se paino pudota jossain vaiheessa? :) En saa ravitsemusterapeutilta oikee apua, kun hän mielellään mun taustat tuntien laihdutuksesta puhu. En mäkään halua tästä ylimääräisiä paiseita ottaa, mutta olis kiva saada noi ahmimisen kilot pois :)

 5. Avatar Sirpale sanoo:

  Hitto sä näytät hyvältä :) Painonpudottaminen on aikamoinen taitolaji, itsellä toimii raskas duuni ja reenit, ja hyvät syömiset (ei mitkään kevyet, mutta hyvät).

 6. Avatar Titu sanoo:

  Moikka!
  En ole tainnut ennen edes kommentoida! Mut ihana blogi sulla, hiljainen seuraaja olen <3 :) Vähän ohi aiheen, mutta kysyisin tuosta psylliumin ja MSM käytöstä.
  Syön gluteenittomasti ja tuntuu että tarvitsisin lisää kuitua ruokavalioon. Olen myös kiinnostunut tuosta MSM jauheesta, niin milktä kuulostaisi ottaa vesilasilliseen sekoitettuma teelusikallinen MSM:ää ja psylliumia? Kumoavatko toistensa vaikutuksia tms? :D entä mihin aikaan vuorokaudesta olisi paras? :9 ruuan yhteydessä vai ei? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moro ja kiitos!

   Kuidut joskus hidastavat ravinteiden imeytymistä, mutta en osaa sanoa päteekö sama MSM-jauheen kanssa. Itse otan nuo molemmat aamiaisen yhteydessä :)

 7. Avatar Anni sanoo:

  Moi! Ollaan nyt kaverin kanssa tehty bikini bootcampin ohjeilla juoksulenkin ohessa jalka- ja pepputreeniä 1-2 kertaa viikossa (oon muokannut sitä niin, ettei oo sellaisia liikkeitä, missä kädet menee maahan, ainakin vielä on liian kuraista). Treeni tuntuu tosi hyvin takalistossa ja oon siitä ihan fiiliksissä. Kaverini on kuitenkin tosi hoikka, ja hän haluaisi etenkin sinne pers-osastolle enemmän tavaraa, ja hän pelkäsi, että noi treenit pienentää hänen pientä pyllyä entisestään! Pitäiskö hänen nyt siis lopettaa nuo hyppimiset ym ja siirtyä salille tekemään isoilla painoilla (mitä hän tod näk ei tee, koska ei halua käydä salilla), vai voiko bikini bootcampilla olla lihasta kasvattaviakin vaikutuksia? Tai mitä ylipäänsä melko pienelle ja rasvattomalle pepulle tapahtuu, jos ahkerasti tekee kyykkyjä ja hyppyjä sisältävää circuit-treeniä? :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hypyt ja pomput kyllä saavat aikaan myös lihaskasvua, jos vaan muistaa myös syödä riittävästi, joten en näkisi että täytyy lopettaa! Jatkakaa samaan malliin vaan :)

 8. Avatar riikka nikurautio sanoo:

  Oikein hyvä kirjotus.ite innostuin laihdutuksesta yli vuosi sitten.raa*alla hommalla lähti vuodessa sellaset 10kg.salaattia meni ja lenkkipolut tulivat tutuiksi.nyt paino junnaa samasa +-o mennään.ruokajutun meinasin käydä laatimassa.ja kuntosalillekkin mieli tekisi.työkseni siivoilen 8h/pv joten hyötyliikuntaa tulee joka pv.aktiivisuusrannekkeen hommasin vuosi sitten enkä ole pv katunu.

Kommentoi