JOS TERVEELLISESTI SYÖMINEN OLIS HELPPOA?

Miettikää, jos ruokakaupoissa ei myytäisi kuin terveellisiä raaka-aineita. Kaupoista ei saisi valmisruokia, ei karkkia, limsaa tai leivoksia. Herkut ja limpparit myytäisiin erikoisputiikeissa, jossain vähän sivummalla, eikä pikaruokaakaan saisi joka kadunkulmasta. Terveellisyys sanana on toki moniulotteinen, toiselle maitorahka on terveysruokaa, kun taas toiselle se aiheuttaa turvotusta ja vatsanväänteitä. Prosessoimaton, puhdas ravinto sopii kuitenkin kaikille. Eli ruoka myytäisiin sellaisena kun se on. Olisiko terveellisesti syöminen silloin helpompaa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskon, että este terveellisesti syömiseen on useimmiten tiedon puuttuminen. Ajatellaan, että on jotenkin hyvin hankalaa syödä terveellisesti ja se vaatii hirveesti hifistelyä. Monet luulevat myös että terveellinen ruoka on pahaa. Makuaisti on loppupeleissä muokkautuvainen, se tottuu helposti siihen mitä saa. Itse ainakin huomaan, että herkuttelua sisältäneen viikonlopun jälkeen smoothiet ja kaurapuurot voivat olla hyvinkin mauttomia. Paljon riippuu myös siitä, miten ruuan valmistaa. Paljon kokkailevana voin sanoa, että terveellinen ruoka voi olla sellainenkin makunautinto, ettei toista. :)

On toki helpompaa (ja halvempaa) kävellä mäkkäriin ja tilata euron juusto, kuin käydä kaupassa ostamassa tarvikkeet ja valmistaa ruokaa itse. Kiireellisyyden piikkiin menee paljon myös tässä aiheessa. Onneksi nykyään on lisääntyvissä määrin perustettu myös terveellisempiä ruokapaikkoja, niitä tosin kaivattais myös Vaasaan lisää. Itse en syö ulkona kuin erikoistapauksissa. Harmillisesti myös monien ”kotiruokaa” tarjoavien paikkojen sapuskatkin lilluu kerman ja sokerin seassa. Mitä kiireeseen tulee, en usko, että kenelläkään oikeasti on niin kiire joka ikinen päivä, ettei ehtisi viettää 30-60 minuuttia keittiössä valmistamassa ruokaa tuleville päiville valmiiksi. Kuulostaa ehkä hankalalta, mutta kun kerran kokeilee, huomaa että kyseessä on taas vain uuden tavan opettelu. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko terveellistä ruokaa vaikeampi valmistaa? Ei todellakaan. Mielestäni on paljon nopeampaa valmistaa ruoka ns. yksinkertaisista raaka-aineista. Ei tarvi valmistella sooseja tai paistaa ruokaa niin että rasva roiskuu. :D Uskon, että monet teistä ovat ihan samaa mieltä mun kanssa. Harmillisesti kuitenkin löytyy vielä paljon ihmisiä, jotka tilaavat noutoruokaa kotiin harva se päivä ja ainoa kodinkone mitä käytetään, on mikro, jossa lämmitellään eineksiä.

Vielä harmillisempaa on, että lapsilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen millaista ruokaa heille tarjotaan. Tavat siirtyvät aikuisilta lapsille. En tarkoita, ettei koskaan voisi hakea kotipizzasta ruokaa, mutta jos suurin osa lapsille tarjottavasta ravinnosta on tyhjiä kaloreita, ei voi todellakaan ihmetellä miksi nykyään yhä useampi lapsi ja nuori on ylipainoinen/sairastelee jakuvasti. Ei myöskään ihme, että lapsi joka on elänyt pelkillä ranskiksilla ja lihapullilla sanoo että parsakaali on pahaa. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse tehty pehmis, ihan sairaan hyvää! Resepti tulossa :)

Tapaan sanoa mun asiakkaille, että kun aloittaa uuden ruokavalion, huomaa aika nopeasti ettei halua palata enää entiseen. En usko että mikään herkku maistuu yhtä hyvältä kuin se olo, mikä tasapainoisesta ruokavaliosta tulee. Moni ei edes tiedä miten hyvin heidän kroppansa pystyy voida!

Mulle terveellisesti syöminen on hyvinkin helppoa, mites sulle? Mitkä ovat yleisimmät tekosyyt mitä olette kuulleet siitä ettei voi syödä terveellisesti? Vaikeus, raha, kiire?


48 Responses to “JOS TERVEELLISESTI SYÖMINEN OLIS HELPPOA?”

 1. Niin totta joka sana! Itselläni terveellinen syöminen menee aika kausittain, välillä uppoan syvälle sokerimaahan. Sieltä palaaminen on kuitenkin aina niin ihanaa! Just nyt nautin taas värikkäitä kasviksia, pähkinöitä ja simppeliä perusruokaa ilman turhia lisäaineita tai mönjiä, eivätkä ne todellakaan maistu pahalle.

  Ja kiitos tuo resepti kyllä kiinnostaa kovasti!

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Se fiilis on kyllä ihan mieletön kun olo ja kroppa toimii kuten kuuluu! :)

 2. Avatar Heidi sanoo:

  Täysin samaa mieltä!!
  Olet kertonut paljon hormonitasapainosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Postaus riittävän raudan saannista ilman jatkuvaa punaisen lihan syöntiä (ja rautalisävalmisteiden käyttöä) kiinnostaisi. Onko sinulla tietoa/kokemusta/vinkkejä miten hemoglobiinin ja rautatasot saisi pidettyä korkeina kovan treenin yhteydessä? :)

  • Avatar Eeva sanoo:

   Hei tää kiinnostaa! :) Itse joudun tällä hetkellä nappaileen pillereitä kun hempat tuppaa tippumaan…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mielenkiintoinen aihe, johon voisi kyllä paneutua tarkemminkin. Itsellä on aina ollut aika korkea hemoglobiini, eli omakohtaista kokemusta ei löydy mutta katsotaan mitä saan aikaseks! :)

 3. Avatar Ansku sanoo:

  Minäkin uskon että liian niukka tieto vaikuttaa. Monet uskovat että kyllä yhteiskunta määrittelee terveellisen ruuan ”rajat”. Harmi ettei näin ole, vaan ihmisten pitäisi olla valveutuneempia. Mitä kaikkea sontaa sitä onkaan tullut laitettua suuhunsa. Sokerissa saattaa olla elohopeaa, ja rasvat ovat niin käsiteltyjä että aiheuttavat kaikenlaista pelottavaa sairautta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juu, ei kyllä valitettavasti mene niin että yhteiskunta määrittelisi rajat :/

 4. Avatar Maija sanoo:

  Mulla varmaan suurin syy siihen miksi en välillä syö terveellisesti tai liiku tarpeeksi on ihan vaan rehellisesti laiskuus :D
  Ja se, että en osaa suunnitella syömisiäni etukäteen. Tätä suunnittelua oon nyt yrittänyt opetella ja sun blogista on kyllä saanut siihen paljon hyviä vinkkejä, varsinkin kaikki reseptit ja ruokapäiväkirjat on ollu hyviä apuvälineitä, hoksaa että mitä kaikkea sitä voikaan tehdä ruuaksi eikä tarvi aina syödä niitä samoja salaatteja :D
  Tällä hetkellä ehkä suurin haaste on se syömisen ajoittaminen ja etukäteen välipalojen valmistaminen. En tiiä miksi, mutta jotenkin se on hirveän hankalaa osata hahmottaa sitä koko päivän ruokamäärää, mihin aikaan söisi ja mitä :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Itelläkin joskus päiviä kun ei vaan jaksais laittaa ruokaa, etenkin jos nälkä on jo päällä, on tosi vaikee ajatella järkevästi. SUunnittelu etukäteen on kyllä ihan kullanarvoinen juttu :)

 5. Avatar Elisa sanoo:

  Terveellisesti syöminen on just niin helppoa tai vaikeaa kuin siitä haluaa tehdä! Jos tahtoo kokkailla monimutkaisia reseptejä niin kyllähän se silloin aikaa vie. Itse olen laiska käyttämään aikaa keittiössä joten syön todella simppelisti (ja terveellisesti!) ja ruoka tulee minuuteissa. Onko kuvassa näkyvä pehmis muuten banaanipehmistä? :)
  http://www.karhusportscience.com

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juuri näin!

   Banaanipehmistä pienellä twistillä :D Olin unohtanut jo miten hyvää se onkaan!

 6. Avatar Eeva sanoo:

  Tuli vielä mieleen että usein kuulee opiskelijoiden (näihin kuulun itsekin) pistävän syömisensä juuri rahan piikkiin, ”ei ole varaa”. Heitänkin sulle kiinnostavan haasteen: päivä terveellisesti syöden, mutta mahdollisimman halvalla. Olisi ihan mielenkiintoista tietää paljonko tulis maksamaan ja mitä päivän ruokalistaan sitten sisältyisi.

 7. Avatar Laura sanoo:

  Juurikin näin!! Itselle syötettiin (ja syötetään edelleen) kotona melko terveellistä kotiruokaa, johon lisään sitte ite aina kasviksia. Välillä tosiaan on niitä noutoruokapäiviä, mutta sillon valmistan usein ite ittelleni jotain terveellisempää :) Veli vaan ei syö mun ruokia, koska kuulemma ne on outoja ja terveellinen on pahaa :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Miehet on kyllä kummallisia kun niillä on niin isot ennakkoluulot terveellistä ruokaa kohtaan ;)

 8. Avatar Sofiaaa sanoo:

  Itselleni terveellinen syöminen tulee ihan luonnostaan, enkä edes osaa kuvitella eläväni eineksillä tms. :) Asun kuitenkin vielä kotona vanhempieni kanssa, ja vaikka teenkin lähes päivittäin itselleni omien mieltymysten/terveellisyyden vuoksi omat ruuat, niin ei se aina ole mahdollista, enkä edes välttämättä kehtaa jättää jotakin syömättä vain sen takia ettei se vastaa ihannettani tervellisyydestä. :D Ja välilläon totta kai vähän erilaisia päiviä – tänäänkin lounaani oli munkkeja ja poppareita! :D

 9. Avatar sarza sanoo:

  Hei! Sattumalta ollaan lähössä samaan aikaan Turkkiin ja vielä samalle alueelle. Kysyisinkin, että miten paljon oot tutustunut kohteeseen etukäteen? Mitä ”must see” tai ”must do” juttuja sulla on jo ens viikkoa varten? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei! En oo tutustunut oikeestaan lainkaan :D Eli ei valitettavasti mitään infoa antaa :)

 10. Avatar ginga sanoo:

  Mika toi katkarapu juttu on? =) näyttää hyvältä

 11. Avatar Jenni sanoo:

  ite taas haluisin ja pyrinki syömää terveellisesti, mutta sit välillä poikaystävä nirsoilee ja haluais tehä esim kana kastikkeen kuohukermaa tai joskus vklp pitäs saada kotipizzaa yms. =D
  välil taas on hankalaa keksii mitä söis ja mistä tekis ruokaa ja, että sitä riittäis muutamaks päiväks (me ku syödää ku suurperhe =D). sulla onki ollu kivoi reseptejä ja olis kiva et tulis jatkossakin!! =)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   I feel you, meillä on vähä sama juttu ja ollaanki päädytty tekeen omia ruokia :D Välillä toki minäkin suostun joustamaan ja tehdään yhdessä jotain ei -niin-super-terveellistä :D

 12. Avatar hei sanoo:

  Asiani ei liity kirjoitukseesi, mutta tiedätkö sinä onko magnesiumeissa glysinaatti ja bisglysinaatti sama asia?

 13. Avatar Hei sanoo:

  Itsekin tuosta taannoisesta 300e/vko ruokabudjettipostauksestasi järkyttyneenä tahtoisin Sinun osallistuvan tuohon Eevan heittämään haasteeseen – Päivä mahdollisimman terveellisesti mutta mahdollisimman halvalla. Itse asiassa voisit pidentää haasteen yhdestä päivästä yhteen viikkoon, jotta saataisiin paljon reseptivinkkejä! ;)
  Me pienituloiset opiskelijat ERITTÄIN mielellämme kuulisimme aiheeseen liittyviä vinkkejä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Aika mielenkiintoinen haaste tosiaan :D Hmm..Tarvitsen lisää infoa, eli paljonko on esim. päivittäinen budjetti ruokaan ??

   • Avatar Eeva sanoo:

    Mä heittäisin tähän että 50e / viikko :D mutta olis kyllä kiva kuulla sellasten mielipide jotka oikeesti tekee budjettia tai tarkkailee ruokakustannuksiaan.

    • Avatar mellu sanoo:

     Juu mäkin sanoisin, että max 50e/vko. Se on varmaan semmonen melko normaali 1 hengen ruokalasku ☺

     • Avatar Hei sanoo:

      Kyllä, tuo max. 50 e/vko kuulostaa hyvältä ja minustakin :)

 14. Avatar Pauliina sanoo:

  Moni sanoo, että kun on kauan syömättä herkkuja, ei tee niitä enää mieli. Mietinkin omalla kohdalla, että milloin se kauan täyttyy, sillä vaikka olisin kuinka kauan syömättä herkkuja minun tekee mieli niitä. Pystyn olemaan syömättä niitä, jos vain aloitan, mutta kun kerran otan, tuntuu, että niitä tarvitsee syödä joka päivä.. ristiriitaista, sillä tuntuu, että joko pitäisi olla syömättä herkkuja ja himoita niitä tai sitten syödä monta kertaa viikossa. Aina ne silti mielessä on :D

  • Avatar Timo sanoo:

   Hei. Olen kuullut että sipseihin, karkkeihin yms. lisätään koukuttavia aineita, eikä sitä ole kovin vaikea uskoa. Todellakin kun niitä popsii niin niitä tekee jatkuvasti mieli, mutta kun malttaa olla ilman, niin mitä kauemmin on lakossa, sitä helpompaa se on.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Syötkö liian tiukasti muuten? Kroppa ilmoittaa yleensä erilaiset ravinnevajeet juuri ruokahimoina. Kannattaa tsekata että saat riittävästi kaikkea ruokavaliostasi, se voi nimittäin olla se puuttuva palanen tuon herkuttomuuden lisänä.

 15. Avatar Sanni sanoo:

  Terveellisesti syöminen on helppoa sitkun pääsee rytmiin!
  Tää nyt ei liity tähän asiaan, mut sun aikasempi postaus sai mut miettimään yhtä juttua :D Voiko siis olla nälkä, vaikka söis enemmän tai ainakin saman verran kun kuluttaa? Mulla nimittäin tuntuu et ois nälkä ihan koko ajan, vaikka mielestäni syön tarpeeks usein ja isoja annoksia. Oon täs miettiny et miksen tuu mistää täytee, ja heti on taas nälkä vaikka ois just syöny ison annokse

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No voi olla, etenkin jos syö ns. tyhjiä kaloreita. Jos juot vaikka 2 litraa coca colaa, saat läjän kaloreita mutta eihän se hirveesti nälkää vie. Sama pätee moniin roskaruokiin. Kannattaa täyttää lautasta vihanneksilla ja salaatilla tavallisen ruuan lisänä :)

 16. Avatar S sanoo:

  Moikka! Palailisin nyt siihen vatsahappotestiin vielä.. aikomuksena oli tehdä se testi itekin, mutta solgarin tuotetta ei kuulemma ole nyt missään myynnissä tällä hetkellä.. mietinkin että onkohan jotain muuuta saman hintaista tuotetta jolla vois testin tehdä? en haluaisi ulkomailta mitään tilata ja ne poliquinin tuotteet on vähän kalliimpia ja siksi en tälleen opiskelijana mieluiten niitä ostais..

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Ai ei saa solgarin tuotteita? Eikö niitä myydä LIFE-liikkeissä ympäri suomen? Yksi vaihtoehto on Now Foodsin Super Enzymes, mutta sekin täytyy tilata :/

   • Avatar S sanoo:

    Onhan siellä just kaikenlaisia muita solgarin tuotteita siis, mutta just tämä betaine hdrocloride (tai jotain sinnepäin) on loppu kokonaan :/ en löytänyt eded ruotsista life kaupasta kun kävin reissussa.. pitääkin varmaan sitten maksaa vähän enemmän ja ostaa poliquin, kuitenkin haluum saada testattua.. :)

 17. Avatar Piya sanoo:

  Pakko kommentoida että yksi hyvä keino on saada makeanhimot ja muut pirut loitommalle sekä alkaa himoita terveellisiä kotiruokia yms on beachbody ruokavalio! Olen entinen sokerirotta, jolle isompi ben&jerrys jätskikippo tai viis korvapuustia meni heittämällä mahaan samalta istumalta

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä! Kun kroppa saa tarvittavat ravinteet eivät himot esiinny enää yhtä voimakkaasti :)

 18. Avatar Sanna sanoo:

  det är svårast att äta hälsosamt när de vardagliga rutinerna bryts. T.ex. när man reser eller stressar. Men om vardagen löper på som vanligt skola/jobb, hem, träna, äta och sova finns det inget behov av att fuska. Jag tycker också att det kan vara gott att återvända till den hälsosamma maten efter att ha fuskat på en resa eller efter en fest. Då smakar gröten, batatmosen och grönsakerna extra gott och man känner hur bra kroppen mår. Jag är också studerande men tycker inte att det hälsosammare maten är dyrare, det blir samma pris när om man lämnar bort godiset och limsan.

  Du har en jätte inspirerande blogg med jättebra recept, har provat många av dom. Ha en skön semester den är du värd.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jep, silloin kun esim matkustaa tai muuten vaan rutiinit muuttuu, on toki vaikeempi noudattaa tuttuja tapoja, mutta joskus on ihan kiva poiketa rutiineista ja sitten palata taas puuron pariin.

   Kiitos Sanna, aion nauttia lomasta täysillä! :)

 19. Avatar ninnu sanoo:

  Itse olen opiskelija ja syön todella terveellisesti, pienellä budjetilla! En ole koskaan kokenut että terveellisesti syöminen olisi minulle vaikeaa, ennemmin itsestäänselvyys. Jaksan opiskella päivät pitkät ja urheilla vielä päälle kun ruoka on optimaalista :) Syön paljon pakastevihanneksia ja -marjoja, ostan ison satsin proteiininlähdettä kerralla, kypsennän ja nakkaan osan pakkaseen ja osan jääkaappiin. Käytän myös tarjoukset hyvin hyödyksi ja ostan paljon kerralla. Tykkään kokkailla ja testailla eri makuja, joten mausteita käytän runsaasti jota suosittelen muillekkin! Terveellinen ruoka voi todellakin olla halpaa, ravitsevaa ja täynnä makua. :) Ja muille stundenteille vinkki: jätä kalliit energiajuomat sun muut tilpehöörit kauppaan ja osta tilalle oikeaa puhdasta ruokaa!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juuri näin. Kun jättää turhuudet kauppaan ja keskittyy juuri esim. pakastetuotteisiin, säästää jo aika hyvin! Joskus on hauska kun opiskelijat valittaa että ei oo rahaa ruokaan, mutta sitten on kuitenkin varaa heilua haalarit päällä baarireissuilla 3 krt viikossa. :D No ei kaikki toimi niin tosiaan, mutta näitäkin on nähty.

 20. Avatar Maija sanoo:

  Paljon ajatuksia herättävä teksti!

  Hinta on varmasti osasyy miks jotkut menee mielummin euron juustolle. Jos miettii että on hirvee kiire, juokset koko päivän paikoista a paikkaan b etkä ehdi käydä kotona laittamassa ruokaa etkä ollut suunnitellut eväitä mukaan. Nappaatko matkalla euron hampparin vai viiden euron smoothien? Terveellinen ruoka on tosi kallista take awayna, muttei mielestäni ite tehdessä.

  Sitten toinen juttu on varmaan se että vieläkin (etenkin miehillä) on väärä käsitys terveellisestä ruuasta ja sanoo sitä pupunruuaksi. Elävä esimerkki oli kun poikaystäväni otti kerran salaatin pizzapaikassa kavereiden kanssa ja saa vieläkin kuulla siitä kun käyvät ulkona syömässä. What the fuck :D

  Ja kolmaski juttu tuli mieleen. Usein rafloissa on ääripäät: joko tosi rasvainen, täyttävä iso ruoka annos tai sitten pienen pieni salaatti missä pieni pala kanaa. Joku fyysistä työtä tekevä henkilö ottaa varmasti ensimmäisen vaihtoehdon koska ei tollasella jaksa päivää.

  Tekosyitä on paljon, mutta jokuhan siinä terveellisessä vaihtoehdossa vieläkin mättää kun ihmiset syövät mielummin pizzaa ja lihovat. Eikö saatavuutta oo vieläkään saatu tarpeeks helpoks vai mistä kiikastaa. Vai eikö ihmisiä yksinkertasesti kiinnosta terve elämä.

 21. Avatar Kati sanoo:

  Kyllä se raha pistää vastaan ostoksia tehdessä. Mieluiten ostaisin suoraan tuottajilta tms osuuskunnilta ja kasvattaisin itse. Tomaatit on jo ikkunalla kasvun alussa. Niistä saatava sato ei tietty kauas kanna, mutta tietääpä ainakin, että ilman myrkkyjäkin kasvatus onnistuu.

 22. Avatar Sini Lindström sanoo:

  Hyvä blogikirjoitus! Juuri tästä keskustelemme opiskelijakavereideni kanssa, että kun ”ei ole rahaa syödä terveellisesti”…. Tai niin kaverini sanovat, mutta sitten kysynkin heiltä: Onko halvempaa syödä huonosti ja palkata sitten pt ja mennä kalliille salille ja hoitaa huonoa oloaan kalliilla hoidoilla vai syödä terveellisemmin, voida paremmin ja urheilla vähän halvemmin? Silloin yleensä moni tajuaa että jos ei pidä itsestään huolta terveellisellä ruualla, niin kyllä itsensä huonoon kuntoon päästäminen ja sen hoitaminen kalliimmaksi tulee! :D

  • Avatar Sini sanoo:

   Siis kyllä pt hyvä on en sitä ollenkaan väitä vastaan, mutta jos terveellinen ruoka on opiskelijalle liian kallis, niin kyllä pt vielä kalliimmaksi tulee.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuo on tosi hyvä pointti, oon käyttänyt samaa itsekin. Kyllä terveys on kuitenkin sen verrana arvokas juttu että siinäkin säästää pitkän pennin :)

Kommentoi