HYVÄ VÄHENTÄÄ HUONON MÄÄRÄÄ

Käsi ylös kaikki, jotka tunnistaa itsessään joko tai – tyypin piirteitä? Jos eletään terveellisesti, tehdään se viimeisen päälle, jos herkutellaan niin sitten vedetään kunnolla jne?  Tää on tietääkseni aika yleinen piirre, eikä liity pelkästään terveellisiin elämäntapoihin tai liikuntaan, vaan myös moniin muihin asioihin elämän eri osa-alueilla. Itsekin voin myöntää olevani hyvin vahvasti tyyppi, joka tekee asiat joko täysillä, tai sitten en lainkaan. Hyvä asia siinä mielessä, että saa paljon aikaiseksi niissä asioissa, joita pitää tärkeinä ja kiinnostavina, mutta sitten taas vähemmän kiinnostavien asioiden hoitaminen saattaa olla hyvinkin vaikeeta ja saamatonta.

_MG_3844

kuva: Anna Snickars, vaatteet: Kari Traa (saatu)

Monesti, kun vietellään erilaisia pyhiä ja lomia, sallitaan itselle myös vapaampi syöminen ja herkuttelu. Eikä siinä sinänsä mitään, poikkeavat rutiinit tekevät varmasti hyvää itse kullekin, aina silloin tällöin. Ongelma saattaa kuitenkin olla, että mennään siihen joko tai moodiin ja ajatellaan, että vedetään nyt sitten kunnolla, kun kerran saa. Etenkin tiukempaa elämäntyyliä noidattavilla joko tai tyypeillä voi lähteä homma hanskasta niin, ettei se enää olekaan mukavaa rentoilua, vaan lähinnä ruuan mättäämistä niin, että tulee paha olo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun yksinkertainen vinkki erilaisiin pyhiin ja lomanviettoihin on pitää kiinni niistä hyvistä tavoista ja lisätä sitten mukaan esim. herkuttelua. Urheilee, syö ravitsevan aamiaisen, lisää herkkuaterian kylkeen ison salaatin, juo paljon vettä ja ottaa ne vitamiinit normaalisti. Tämä vähentää automaattisesti ylilyöntejä ja olokin pysyy mukavampana, kuin jos alottaisi aamupalan parilla suklaamunalla ja lojuisi sohvalla sipsien seassa koko päivän. :D Okei, joskus on tietysti suotavaa vaan olla, mutta ymmärätte ehkä mitä haen?

Vielä pahempi on pantata kaloreita, jos tiedossa on vaikka illanviettoa tai muuta juhlimista. Tämä johtaa melkein väistämättä jonkinmoiseen ylilyöntiin! Lisäämällä hyvän määrää millä elämän osa-alueella tahansa, vähentää automaattisesti huonompien juttujen osuutta. Oma ruokavalioni perustuu aika pitkälle tähän ajatukseen. Kun lisäilee paljon ravitsevia juttuja ruokavalioon, vähentää se niitä huonompia ihan automaattisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obelix-trulli lähettää kaikille terkkuja ja mukavaa lauantaita!! :)


21 Responses to “HYVÄ VÄHENTÄÄ HUONON MÄÄRÄÄ”

 1. Avatar Sanna sanoo:

  Hihi ihana trulli! :D näyttää vähän ET.ltä :D

 2. Avatar veera sanoo:

  Heippa! Pakko tulla kertomaan, että tein ohjeesi mukaan pinaattikastiketta jauhelihan kanssa, kyljeen vielä bataattimuussia ja ai vitsi kun oli herkkua! Nyt vielä jälkkäriksi a) oma tekoista banaani jäätelöä, tai b) ben & jerrys (ettei vaan liian terveelliseksi menisi koko ¨loma¨) :D

 3. Avatar Dieettidaami sanoo:

  Tuo otsikko oli jo niin hyvin kirjoitettu, ettei melkeen tarvinnut lukea koko tekstiä ollenkaan :D! Huom. luin kuitenkin… ja nauroin suloiselle trullille!

 4. Avatar Myy sanoo:

  Suloisin näkemäni trulli! <3

 5. Avatar Maija sanoo:

  Nostan käteni! Joko tai -elämäntyyli on mulle liiankin tuttua. Mutta sun blogin myötä oon yrittäny vähentää sitä ajattelua, että ’söin yhen suklaamunan, ihan sama vaikka söisinki 50 mignonii saman tien’ :D

  Tänä pääsiäisenä oon osannut herkutella maltillisesti juuri sen takia, että aloitan aamut runsaalla aamupalalla ja syön monipuolisen lounaan vaikka tiedän meneväni illalla syömään ravintolaan kavereiden kanssa. En ymmärrä miten jotkut pystyy paastota koko päivän jos on menossa herkuttelemaan tuhannen kalorin eestä. Mulla ois ainaki iha hirveen heikko olo koko päivän muuten. Mistä se johtuu?

  Ja eilen oli ihan ok syödä iltapalaksi yksi kinder ja lopettaa se syöminen siihen. Ja seuraavana aamuna on ihana mennä aamupäivällä lenkille kun ei oo paha olo mättöillan jälkeen. Kuulostaa ehkä hassulle, mutta aina ei oo ollu näin ja oon tosi ylpee itestäni. Ennen oisin sen yhen kinderin jälkeen juossut kauppaan hakemaan lisää herkkuja. :D

  Sun blogi antaa hirveesti motivaatiota jatkamaan terveellistä, hyvinvoivaa ja energistä elämää! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Huippua jos oon pystynyt muuttamaan sun ajattelua parempaan! :) Itekin ”kamppailen” näiden asioiden kanssa, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa.. =)

   Tollanen paastoaminen ei kyllä oo mun mielestä järkevää lainkaan. Eiköhän kaikille pitäis tulla heikko olo jos on koko päivän syömättä? :O

 6. Avatar Sanna sanoo:

  Mä olen kaikki tai ei mitään- tyyppi henkeen ja vereen. Oli kyse sitten töistä, urheilusta, ruokailusta tai vaikka siivouksesta :D pyhinä sitä huomaa, että homma lähtee käsistä enkä voi edes ymmärtää kuinka paljon sokeria muhun mahtuukaan.. En osaa ottaa vain muutamaa herkkua, vaan syön niin että tulee huono-olo.. Tuntuu että olisi parempi vain pysyä ilman sokeria kun ei sitä kultaista keskitietä tunnu löytyvän. Kiitos motivoivasta tekstistäsi ja juuri näinä pyhinä tämä oli tarpeen!
  Rakastan sun blogia ja sitä, että täältä löytyy uusi, kiinnostava ja monipuolinen teksti lähes joka ilta! Sitä oikeen odottaa iltaisin että pääsee lukemaan sun juttuja kun päivä on pulkassa. :)

 7. Avatar Tuija sanoo:

  Mun mielestä noita turhia herkuttelu tapahtumia on iha liikaa, jotka oikeuttavat niin sanotusti ne herkut. On joulua, vappua, laskiaista, juhannusta, pääsiäistä ja ties mitä. siihen päälle viel synttärit niin sehän ois koko aja pelkkää herkkua jos sillä kaavalla mentäisiin. Ihan liikaa! :s

  • Avatar Maija sanoo:

   Totta!! Miks aina kaikkiin pyhiin ja juhliin kuuluu ihan älytön määrä kaikkia herkkuja!?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo näinhän se on. Kannattaa muistaa, että aina on jotkut kissanristiäiset mikä ”oikeuttaa” syömään herkkuja, mutta lopultahan se on oma päätös kuitenkin! :)

 8. Avatar Katsku sanoo:

  Mä oon tosi taipuvainen tohon ajatteluun! Ja nyt en puhu normaaleista herkkupäivistä, ne pysyy mulla ihan hyvin hanskassa koska yks kunnon herkkupäivä on osa mun rytmiä. Mut välillä (liian usein) on käynyt niin, että kun olin nyt talvella pariin otteeseen parin viikon flunssassa, en päässyt liikkumaan>ei kiinnostanut panostaa ruokailuun>söin herkkuja niin paljon kuin halusin>tuli paska olo ja rytmiin pääseminen oli entistä vaikeempaa. Eli mulla tulee tosi vahvasti liikunnan myötä syötyä kunnolla mut sit kun en liiku, kaikki on ”kaikki tai ei mitään”. Oon pyrkinyt pois tästä ajattelutavasta ja esim. Nyt oon taas kipeenä ollut pari päivää, oon syönyt ihan normaalisti enkä oo herkutellut, niin sit on kivampi taas jatkaa urheilujen parissa kun siihen pystyn:)

 9. Avatar Jassu sanoo:

  Sulla on huippublogi! Mä olen nyt puolitoista viikkoa ollu kipeenä, flunssassa ja kuumeessa, ja harmittaa kun treenaamiset ja ruokavalio on mennyt ihan pieleen… Toivepostaus siis: Flunssa ja treenaaminen! Miten flunssa vaikuttaa kehoon? Mitä kehossa tapahtuu flunssan aikana? Miksi treenaaminen on vaarallista kipeänä ja koska se on taas turvallista? Miten kannattaa taas jatkaa parin viikon (tai pidemmänkin) tauon jälkeen? Miten kannattaisi syödä, kun mikään ei maistu eikä viitsi tehdä juurikaan mitään? Minkälainen ravinto olisi ehdottoman tärkeää (esim. tiettyjä vitamiineja tm.)? Varmaan moni flunssainen mielellään lukisi, vai mitä? :)

 10. Avatar Linda sanoo:

  Taas oikea naulan kantaan teksti! Terveellisesti ja tasapainoisesti eläessä tuntuu, että kroppa ei ehkä niin kaipaakaan herkkuja. Ja tässä tasapainolla viittaan juuri siihen, että välillä saa herkutella. Täällä herkuteltiin torstaina hieman viinillä ja suklaalla ja tänään kaupasta tarttui pääsiäisen (ja auki olevan kaupan) kunniaksi mukaan tuore leipä. Tajusin vasta tätä tekstiäsi lukiessa, että unohdin ostaa pääsiäismunia. Sama juttu eilenkin, kun mentiin nälkäisenä miehen kanssa kauppaan; Ostettiin sipsejä, colaa ja karjalanpiirakoita. Lopulta syötiin vaan karjalanpiirakat teen kanssa ja mentiin nukkumaan :D

  Tuo veden juonti on ehkä yksi parhaita ”loma” vinkkejä. Ainakin itsellä käy usein niin, että vaikka ruokapuoli olisi kunnossa, niin kotona lomaillessa ja löhöillessä juomat on lähinnä kahvia, kahvia, light limpparia ja vähän lisää kahvia. Oikein toimiva tapa saavuttaa huono-olo!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos paljon Linda! :)
   Helposti tosiaan unohtuu tuo veden juonti kun vaan hengailee kotona. Itse oon ottanut tavaksi, että käyn säännöllisin väliajoin keittiössä juomassa lasin vettä!

 11. Avatar Emma sanoo:

  Tää kuulostaa niin multa. Joka joulu ja pääsiäinen ja synttärit ja millo mikäkin juhla ku on ni annan ittelleni luvan herkutella. Vaikka tarkoituksena on herkutella maltillisesti yhden päivän, mut se venyykin sit helposti moneen päivään ja sit koko homma menee kuukaudeksikin pilalle. Nyt pääsiäisenä lihoin 2 kg!!! En tajua miten teen näin aina mun kropalle, vatsa oli niin kipeä ja oksetti ja oli huono olo. Kadutti ja oli huono omatunto. Luulin että onnistuisin tekemään järkeviä päätöksiä, muta ei… Silti mättäsin mämmiä monta kertaa päivässä koko viikonlopun ja vaikka mitä mummon tekemiä herkkuja… Vaikka yritin kyllä syödä terveellisesti muuten, mutta naaman eteen kun laitetaan pöytä täyteen kaikkia herkkuja ni on tajuttoman vaikea kieltäytyä(vasinkin kun ei ollut parempia vaihtoehtoja tarjolla ja antoi itselleen jo luvan herkutella, kaikki tai ei mitään, right? =D ). Kuten joku jo aikaisemmin kirjoittikin, että kultaista keskitietä tuntuu olevan mahdoton löytää =( Nyt vielä stressiä päälle kun 9 viikon päästä lomamatka Vietnamin rannoille ja haluais olla hyvässä kunnossa! Saan motivaation aina nostettua välillä huippuunsa (niinkuin nyt kun oon lueskellu pari päivää sun blogia!), mut sit jo valmiiks jotenkin odotan jo et millo se homma menee taas plörinäks ja kaikki kova työ mikä on tehty menee hukkaan (niinku pääsiäisenä kävi) ja sit motivaatio laskeeki äkkiä kun tuntuu ettei mistään tuu mitään.. Apua tästä tuli kauhee avautuminen =’D Noh toivottavasti selviin loppu kevään ja kesän juhlista terveellisillä valinnoilla tämä blogiteksti mielessä!! Kiitos motivaatiosta ;)

 12. Avatar rintulini sanoo:

  tää vähemmän huonooo otsikko pisti mut miettiin, että turhaa stressii ei kannata ottaa, hunoja/tasasia/pitkiä treenejä mielummin mieluisia, vähemmän treeniä paremmin. sama ruuan suhteen vähemmän on enemmän, turhat lisäaineet pois pepsi maxit ja vettä tilalle.oikea määrä laadukasta täysrasvasta ruokaa kun paljon light tuotteita.

Kommentoi