Treenaaminen ja sairastelu/loukkaantumiset

Heippa! Flunssakausi jyllää tuttuun tapaan tähän aikaan vuodesta. Itse olen säästynyt sairastelulta kokonaan, kuten olen aiemmin kertonut, en juurikaan sairastele koskaan. Johtuu varmasti geeneistä, mutta myös elämäntavoista. 🙂 Kuten tiedätte, en ole lääkäri, joten nämä kaikki ajatukset ovat ihan omia mielipiteitä ja omiin kokemuksiin pohjautuvia ajatuksia, sekä tipsejä.

Tosi moni on kysynyt etenkin sairastelun jälkeisestä liikunnan aloittamisesta. Olen myös saanut toiveita kirjoitella liikunnan aloittamisesta loukkaantumisen jälkeen. Tästä asiasta itselläni on kokemusta, kun 14-vuotiaana oikea kyynerpääni murtui ja jouduin olemaan 6 viikkoa pois telinejumppasalilta. Tämän jälkeen käsi oli heikko, ohut rimpula, eikä motivaatiotakaan meinannut löytyä treenaamiseen, joten mun osalla kävi niin, että lopetin voimistelun ja siirryin valmentamaan. Jos olisin saanut enemmän neuvoja, miten kannattaa treenata loukkaantumisen aikana (en tehnyt yhtään mitään) ja aloittaa sen jälkeen, olisi voinut käydä toisin.

Flunssan aikana elimistö keskittää voimavaransa kehon toimintojen palauttamiseen normaaliin tilaan. Elimistö on samankaltaisessa tilassa kuin rasituksen jälkeen, jolloin se vaatii ravintoa ja lepoa palautuakseen viruksen tai tulehdustaudin jälkeen. Jos olo on vain hieman nuhainen, eikä kurkku ole kipeä tai lihassärkyä tunne, voi tällöin liikkua vielä hyvin kevyesti, mutta usein tällaisessa tilanteessa voi selvitä koko lenssusta yhden tai kahden päivän levolla. Joten kannattaa miettiä, treenaatko väkisin puolikuntoisena ja olet pahimmillaan pois treeneistä seuraavana viikon ajan vai pidätkö yhden lepopäivän, jolloin flunssa voi hoitua sillä ohi? Joskus toki liikunta voi myös auttaa pieneen tukkoisuuteen ja treenin jälkeen lenssuinen olo on muisto vaan.

Monesti kipeänä ajatellaan, että voi hemmotella itseään herkutellen, yleensä niillä sokerisilla ja epäterveellisillä ruuilla. Tämä voi kuitenkin pahimmillaan jopa pidentää sairastelua. Mainitsin aiemmin, että keho tarvitsee ravintoa palautuakseen, joten tällöin ravinnerikas ja puhdas ravinto on paras vaihtoehto! Maitotuotteiden sanotaan aiheuttavan kroonista tulehdustilaa elimistössä, joten jos on usein kipeänä, voi kokeilla vähentää rahkan, maidon, raejuuston jne. syömistä. Sairastaessa voi aina kehitellä terveellisempiä, vitamiinipommeja ja herkutella niillä. 🙂

DSC03048

Mistä sitten tietää, koska on ”tarpeeksi” kipeä? Jos kurkku on kipeä, kuume nousee, yskittää, lihaksia särkee tai olo on muuten väsynyt ja vetelä, kannattaa painaa jarrua. Kurkkukivussa/kipeänä treenaaminen voi johtaa sydänlihastulehdukseen, joka on jo paljon vakavampi ja pidempi juttu. Muita ongelmia, joita kipeänä tai toipilaana treenaaminen voi aiheuttaa:

  • sydämen rytmihäiriöt
  • erilaiset lihasrevähdykset ja loukkaantumiset
  • huono palautuminen treenistä –> ylikuormitus –> ylikunto

Sairastelut kannattaa siis ottaa vakavasti ja levätä silloin kun sen aika on. Viikon tai kahden lepo ei tuhoa kaikkia tuloksia mitä on saavuttanut, eikä lepo laske kuntoa takaisin nollaan. Jos haluaa kaivaa positiivisia asioita, joskus tällaisen lepoilun jälkeen motivaatio liikuntaa kohtaa on ihan huipussaan ja osaa taas arvostaa tervettä, toimivaa kehoa. Jos olet kipeä, lepää hyvällä omalla tunnolla, sillä stressaaminen ei johda mihinkään. Sairasteluvaiheen voi ottaa kevyempänä jaksona, joita tarvitaan myös silloin tällöin.

DSC03020

Vitamiineja jauheen muodossa Feel Vividiltä! (tuotteet saatu)

Milloin voi lähteä takaisin urheilun pariin? Yleinen sääntö on, että kuumeen jälkeen tulisi pitää 2-3 päivää lepoa, jonka jälkeen voi lähteä taas liikkeelle. Yleensähän sitä olisi kiva jatkaa suoraan siitä mihin on jäänyt ja tempasta heti kunnon treeni, mutta kannattaa malttaa mieli ja aloittaa hieman rauhallisemmin. Salilla voi tehdä treenin hieman kevyemmillä painoilla, jumpassa käyttää low-vaihtoehtoja tai juoksulenkin sijaan vetää reipas kävelylenkki. Yleensä muutama kevyempi treeni alkuun riittää, jonka jälkeen voi nostaa tehot takaisin normaaliin. Kipeilyn jälkeen, ensimmäiset treenit voivat tuntua rankoilta, mutta kuntotaso ja voimat palaavat normaaliin hyvin nopeasti!

Loukkaantumiset ovat ikävämpi juttu, sillä ne voivat kestää vaivasta riippuen hyvinkin pitkään. Yleisesti ottaen loukkaantuessa kannattaa miettiä, miten kuntoilua voi jatkaa. Jos esim. jalka on poikki, voi silti treenata ylävartaloa, tai jos olkapää menee sijoiltaan, voi silti treenata jalkoja tai polkea kuntopyörää. Vaihtoehtoja löytyy aina, joten liikkumista ei tarvitse, eikä kannata lopettaa kokonaan. Loukkaantumiset vetävät mielen maahan ja motivaatio voi laskea niin, ettei huvita tehdä enää mitään, koska ei voi tehdä kunnolla. Jos lopettaa kokonaan, on paluu loukkaantumisen jälkeen todella haastavaa. Itselle kävi juurikin näin, tuntui ettei enää pystynyt/uskaltanut tehdä mitään ja koko homma tuntui ihan turhalta.

1483834_10152047209644774_532754497_n

Loukkaantumisen vuoksi vasen käsi on nykyään yhtä vahva kuin oikea 🙂

Loukkaantumiset voi kääntää myös positiiviseksi. Jos jalka on poikki, voi keskittyä ylävartalon vahvistamiseen, jolloin ylävartalon voima menee rutkasti eteenpäin. Kun jalka on parantunut, kannattaa aloittaa voimien takaisin hankinta taas rauhassa. Lihaksilla on myös ”muisti” ja jos on liikkunut ennen loukkaantumista, lihakset palautuvat melko nopeasti ja voimataso on takaisin normaalissa, ennen kuin huomaakaan. Loukkaantumisen aikaiseen treenaamiseen kannattaa aina kysyä neuvoja lääkäriltä/ammattilaiselta, jotta ei vahingossakaan tee mitään, mikä voi vahingoittaa loukkaantunutta aluetta entisestään. 🙂

Uskon, että sairasteluissa ja loukkaantumisissa suurin ongelma on psyykkisellä puolella, tuntuu pahalta kun ei pysty toimia kuten haluaisi, tai noudattaa tuttua treenikaavaa. Stressaaminen tai murehtiminen ei kuitenkaan johda mihinkään, mutta positiivinen ajatustyyli voi toimia myös parantavana voimana. Kääntämällä negatiiviset asiat positiivisiksi, elämästä tulee paljon mielekkäämpää.:)

Tsemppiä flunssalaisille, muistakaa tankata vitamiineja! 😉


14 Responses to “Treenaaminen ja sairastelu/loukkaantumiset”

  1. Heidi sanoo:

    Hyvä kirjoitus. Sulla on muutenkin hyviä jutun aiheita ja niistä saa hyviä ajattelemisen aiheitakin. 🙂

    Mulla oli noin puolitoista vuotta taukoa liikunnasta ensin mun selän ja sitten issiasvaivojen vuoksi. Vaikka yritti välissä kuinka tehdä kevennettyä treeniä yms. niin sen jälkeen saattoi mennä muutama päivä ettei pystynyt liikkumaan eteenpäin ollenkaan. Kevyt kävelylenkkikin aiheutti saman. Ainoastaan fyssarin liikkeitä pystyi tekemään.

    Nyt kun vaivat on (toivottavasti kokonaan) ohi, niin liikunta tuntuu aivan mahtavalta. Viimeksi treenatessa missään ei tuntunut vääränlaista kipua. Miten voikaan ihminen olla siitä onnellinen! 🙂

    En tiedä liittykö tää enää mitenkään sun kirjoittamaan juttuun, mutta oli vain pakko kirjoittaa. 😀

    Mukavaa talven odotusta, täällä seuraan sun blogia vaikka olenkin huono kommentoimaan yleensäkään mihinkään juttuihin.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos kommentista.:) Joskus voi tosiaan olla vaivoja, jotka estää lähes kaiken liikunnan, mutta usein löytyy silti edes jotain uintia, kävelyä tms mitä voi tehdä, jottei tarvi hautautua sohvalle. 🙂

  2. Maija sanoo:

    Mäkin oon tosi harvoin flunssassa, noin kerran kahdessa vuodessa. Viimeksi kun olin kipee, olin erittäin tyhmä ja tein lihaskuntoharjoittelua silti. Onneks ei aiheutunut mitään vakavaa. Oma pää on pahin vastustaja!

    Tärkein on kyllä ravintopuoli. Jos pitää ravinnon yhtä siistinä kipeenäkin; ei liho vaikka makais sängyssä kaks viikkoa. Mun herkut on silloin questbarit. 😀 Alkuun voi olla raskasta jumppaa, mut nopeesti pääsee taas kehittymään.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kipeenä ei tosiaan kannata treenailla, ei siitä ole juurikaan hyöytyä silloin. Questbarit menevät kyllä täälläkin ihan herkuttelusta, niihin ei kai voi kyllästyä? 😀

  3. Satu sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta 🙂 Vaihdankin heti mielipiteeni joka oli ennen että kipeänä saa syödä sitä mitä tekee mieli, siihen että pyrin syömään kipeänäkin hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Vaikka sitten smoothieita jos ei lämmin ruoka maistu. Sairastelu on inhottavaa, mutta uskon että myös kropan keino ilmottaa milloin on aika antaa sille lepoa jos on menty liian kauan liian kovaa.
    Sairastelun jälkeen taas osaa tosiaan nauttia liikkumisesta 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      No hei hienoa jos postaus sai ajattelemaan ja muuttamaan jopa mielipiteen. Smoothiet sopivat sairasteluruuaksi ihan loistavasti 🙂

  4. Ines sanoo:

    Jee hyvä kirjoitus taas! Mun sydän itkee verta joka kerta kun kaverit puhuu olevansa flunssassa, mutta menevänsä silti salille, leikkien ehkä jotain gymi-sankaria joka ei hellitä vaikka mikä olis!

    Itse sairastelen myös TODELLA harvoin ja haluan myös uskoa että se johtuu terveellisistä elämäntavoista, liikunnasta ja ruokavaliosta. Ja oon kyllä varma että niillä onkin iso vaikutus. 🙂

    Kiitos jälleen loistavasta maanantain Attack-tunnista! 🙂 Oot huippu!

  5. Piia sanoo:

    Täytyy sanoa että tällä hetkellä on salillepaluumotivaatiossa toivomisen varaa… Oon sairastellut reilu pari viikkoa ja nytkin tilanne on se, että mulla on koko ajan allergiaa osoittavat veriarvot koholla, immuunisysteemi aivan sekaisin ja saatan puhjeta kipeäksi milloin vain. Viime viikonloppuna kävin ensiavussa mahataudin takia. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että koska reeni tuppaa tuomaan mulla mukanaan myös terveellisemmät elämäntavat ja oikean nälän (ei ilman reeniä nälätä, vaan sit vetelen sokeria kun verensokeri vetää pohjamudissa), niin yritän nyt sitten mennä kevyellä akselilla. Kovasta on turha haaveillakaan, puhkean saman tien taas sängyn pohjalle vievään tautiin kuitenkin… Nyt pitäisi vain saada takamus motivoitua sinne salille asti. Ehkäpä huomenna kun sattuu aikaraamit sopivasti 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Oi että, tsemppiä, kyllä se taas siitä! Se mikä ei tapa, vahvistaa 😉

  6. Nessa sanoo:

    Moikka Aino,
    Kiitos mielenkiintoisesta ja hyvänlaatuisesta blogistasi, sitä on ilo lukea! 🙂
    Haluaisin kysyä sinulta milloin mielestäsi on ok alkaa polvessa olleen rasitusvamman jälkeen lenkkeilemään uudestaan? Tällä hetkellä olen parisen viikkoa liikkunut ilman kainalosauvoja, ja viikon ilman polvitukea.
    Kävely sujuu jo vaivattomasti ja muutaman juoksuaskeleenkin olen jo ottanut juostessani ratikkaan, mutten vielä sen enempää.
    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!
    Terkuin, Nessa

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Tuota kannattaisi kysyä ihan lääkäriltä, mutta ennen lenkkeilyä voisit kokeilla spinningiä tai pyörilyä, sekä vahvistaa jalkojen lihaksia jolloin polvikin pysyy mukana menossa paremmin. Minä en toki tiedä minkäläinen vamma on ollut kyseessä, joten senkin vuoksi on hankalaa sanoa. 🙂

  7. Noora Turunen sanoo:

    Täyttä asiaa! Itse ajattelin, että tällä viikolla vedän salilla kunnon treenit kun viime viikolla en ehtinyt. Nyt kuitenkin eilen heräsin orastavaan kurkkukipuun ja hieman räkäiseen oloon. Vaikka mieli tekisikin niin taidan jättää liikkumiset minimiin ja harrastaa lähinnä kehonhuoltoa. Onnistuu se tenttikirjan lukeminen piikkimaton päälläkin!

Kommentoi