Perinteisestä kotiruuasta terveellisempää

Heippa! Nykyään ravintotietoutta tulee joka tuutista, on maidotonta, gluteenitonta, raakaruokaa, vegeruokaa, karppausta ja vaikka mitä. Mistä sitä voisi tietää mikä on itselle paras vaihtoehto? Toinen sanoo, että älä syö hiilareita ja toinen sanoo, että syö paljon hiilareita, eli mitä tässä pitäisi tehdä? Mä en ala antamaan mitään ohjeita jotka sopisivat kaikille. Lähtökohtaisesti pitäisi aina aloittaa siitä, miten voit nyt? Onko ongelmia? Toimiiko vatsa? Turvottaako? Onko iho-ongelmia? Väsyttääkö? Kiukuttaako? Masentaako? Todella moni vastaus löytyy usein ruokavaliosta. Joskus voi olla ongelmia, joita ei edes huomaa, sillä on vain tottunut siihen että vatsa on turvonnut jatkuvasti tai olo erittäin äksy ja väsynyt. Ajatellaan sen vain kuuluvan asiaan. Tiedän mistä puhun, sillä olen itse kokenut saman muutamaan otteeseen. Kun ruokavalio on kunnossa, sitä ajattelee että vau, näinkö siistiä se on! 🙂

Terveellisesti ja monipuolisesti syömisen ei tarvitse olla hankalaa tai monimutkaista. Mä käytän itse paljon vaihto-tekniikkaa, josta kerron tarkemmin postauksessa. Tällä tekniikalla voi syödä hyvin samankaltaisesti kun on aina syönyt, mutta ravinnosta tulee kuitenkin parempaa, sinulle sopivampa, jolloin voit paremmin! Kätevää vai mitä? Muistutan, että ravinto-asiat ovat hyvin pitkälle mielipidejuttuja, nämä ohjeet ja vinkit ovat siis minun mielestä parempia vaihtoehtoja.

DSC02718_Fotor_Collage

Omassa ruokavaliossa en suosi jatkuvaa välipalanapostelua, vaan mielummin ”kunnon ruokaa” ja hieman harvemmin. Ruokailurytmitys tulisi aina suunnitella oman päivärytmin mukaan, esim. itse herään melko myöhään, jolloin syön aamiaisen vasta 10 aikaan ja tällöin koko päivän ateriat siirtyy ”normaalista” myöhemmäksi. Treenaan kahdesti päivässä, ja työajat on muutenkin hieman oudot, joten mulle sopii parhaiten neljästi päivässä syöminen. Viimeisen ison aterian syön aika myöhään illalla 20-22 välillä. Eli kaikki ei tarvitse mennä aina oppikirjojen mukaan, tärkeintä on löytää rytmi mikä sopii itselle ja on helppo noudattaa. Ei ole siis pakko syödä 6 kertaa päivässä väkisin, koska ”niin sanotaan joka paikassa”. 🙂

DSC02879

Sokeriton, mutta erittäin herkullinen päärynäpiirakka (klik!)

Kirjoitin jo aiemmin, että ruoka-aineita ja niiden välttämistä tulisi miettiä lähtökohtaisesti omalta kannalta. Jos kärsii vatsaongelmista tai turvotuksesta voi esimerkiksi kokeilla maitotuotteiden ja gluteenin vähentämistä/välttämistä. Kiukkuinen, väsynyt ja masentunut olo voi taas johtua sokerin liikasaannista. Jatkuva väsymys, voi olla merkki alhaisesta hemoglobiinista tai yleisesti liian vähäisestä/köyhästä ravinnosta.

Mitä minä suosin ja miten vaihtotekniikka toimii? Suosin pääsääntöisesti luomuruokaa ja suosittelen sitä kaikille muillekin. Luomu on tosiaan hintavampaa, mutta välillä tuntuu hullulta, että valitetaan kun lihan kilohinta on  muutamia euroja enemmän ja silti ladotaan kauppakärryyn hyvillä mielin 5 euron karkkipussi tai ostetaan 3 euron kahvi, 8-10 euron oluesta/drinkistä puhumattakaan. Baarireissuun kuluu helposti 50 € ja sillä saisi jo paljon luomuruokaa. 🙂 Okei, kyse on tietysti siitä, mihin haluaa satsata, mutta mielestäni on hullua valittaa laadukkaan ruuan hinnasta, jos kuitenki heittelee rahaa muihin nautintoaineisiin huoletta. Niin sanottuja ”perinteisiä ruokia” tapaan korvata seuraavilla vaihtoehdoilla.

Hiilarin lähteinä käytän pääsääntöisesti bataattia, riisiä, perunaa, kauraa, vihanneksia, marjoja sekä hedelmiä (kohtuudella).

perunamuusi = bataatti-vihannesmuusi

ranskalaiset perunat = itse tehdyt perunalohkot/bataattiranskalaiset

spaghetti/pasta = riisistä, kvinoasta, mustapavuista tehtyä spaghettia

pizza/kotzone= täysjyväkaurasta tehty pizzapohja (klik!)

hampurilainen/leipä = itse tehdyt kaurasämpylät

sokeri = stevia, taatelit tai leivonnassa esim. banaani tai omenasose

DSC02888

Riisi-kvinoaspaghetti

DSC02839

”kotzone” kaurapohjalla

Proteiininlähteenä suosin lihaa, kanaa, kalaa, herkkusieniä ja katkarapuja. Etenkin herkkusienet ja ravut ovat kevyitä proteiininlähteitä, joita lisäilen lähes kaikkiin ruokiin, jotta ruuasta tulee kevyemmin täyttävämpää. Lihana käytän Ekosopista tilattua ylämaankarjan luomulihaa, mutta jos sitä ei ole saatavilla pyrin ostamaan kaupasta saatavaa luomua tai ainakin kotimaista.

Rasvanlähteinä käytän paljon kiisteltyä kookosöljyä, avocadoa, pähkinöitä, oliiviöljyä ja jos leipää syön, laitan päälle luomulaatuista kirnuvoita (juustoportti). Rasvaa tulee toki myös noista proteiininlähteistä ja lohesta, jota syön muutaman kerran viikossa. Napsin myös omega-3 kapseleita säännöllisesti.  Jos haluat lukea vanhan kirjoitukseni kookosöljystä, se löytyy täältä. Myös omegoista on tullut raapustettua sananen, tekstin löydät täältä.

Tässä vaihtoehtoja, joita käytän perinteisille rasvanlähteille.

margariini = avocado tai luomulaatuinen kirnuvoi

salaatinkastike (ovat muuten yllättävän sokeripitoisia myös) = maustettu oliiviöljy (esim. valkosipuli tai chili)

paistorasva = en juurikaan käytä, mutta esim. proteiinilettujen paistoon kuumennusta hyvin kestävää kookosöljyä

leivonta = kookosöljy, pähkinät

erilaiset kastikkeet = jos haluan valmistaa kastikkeen lihalle, käytän yleensä tomaattisosetta (sellaista missä on vain tomaattia) tai esim. kookosmaitoa, jolla saa hyvinkin ”kermaisen” vaikutelman, esim. pastaruokiin.

DSC02906

 

Unohdinko jotain? Onko teillä mielessä jotain mille tahtoisitte ”korvikkeen” ? 🙂


22 Responses to “Perinteisestä kotiruuasta terveellisempää”

  1. armi sanoo:

    äitini on tosi skeptinen ja perinteinen ruoka on ’sitä ainoaa ja oikeaa ja terveellistä ruokaa’, eli jos hän päättäisi niin meillä syötäisiin viikossa: makaronilaatikkoa, perunamuusia+lihapullia kermaviiliin ja korppujaujoihin+ruskea sipulikastike, perunasosejauhelihavuokaa, spagetti bolognesea ja sitä rataa, eli hyvinkin perinteistä ja perinteisellä epäterveellisellä tavalla tehtynä. mä näytin tän postauksen hänelle ja itse syömishäiriöstä melkein parantuneena hän sanoi et esim. mun ehdottamat mustapapupasta, tyrnijauhe ja sun blogista tulleey reseptit ei kuulostakaan enää niin pahalta kun meillä karkkeihin ei rahaa kulu, joten sen voisi kuluttaa vähän laadukkaampaan ruokaan jota myös munkin olisi helppo syödä. bataatti on myös tullut korvikkeeksi perunoille jonkun verran koska se on myös makeampaa ja tyydyttää iskän makeanhammasta B)

    jos vaan innostusta riittää niin ois kiva kuulla sun mielipidettä ihan perus suomalaisista ruoista yksitellen (esim. 1. makkarakeitto. *terveellisyysarvosana kouluarvosanoin* *mielipide, hyvät/huonot* *parannusehdotukset ja korvaavat tuotteet*. 2. kinkkukiusaus ja sama kun äsken jne.) ois tosi mielenkiintosta kuulla! 🙂

    jos käyt esim. vanhempiesi luona tms niin syötkö siellä jos on esim. kunnon makkarakeittoa tai jotain tälläistä? tai mitkä on tilanteita jossa vedät ilman hifistelyitä ja ’parempia vaihtoehtoja’?

    muuten, mitä mieltä oot hernekeitosta? onko se miten terveellistä ruokaa ihan alusta asti itse herneet liottaen jne? 🙂 mietin kun meillä sitä suht usein on sen helppouden, riittoisuuden ja edullisuuden takia, mut itse kuitenkin niitä terveellisiä valintoja kannatan viimeiseen asti ja en oikein tiedä siitä. sama on kaalilaatikossa.

    huhhuh mikä kommentti, romaani pikemminkin. kiva kuitenkin jos jaksat vastata kaikkiin ja kivaa syksyä sulle! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Tässäpä mun vastaukset 😀

      1. Makkarakeitto ei mun mielestä ole kovin ravintorikasta ruokaa, kouluarvosana 5-. Korvaisin siinä makkaran kevyillä kalkkunanakeilla ja lisäisin perunan lisäksi bataattia sekä paljon vihanneksia. Näin siitä tulisi jo parempi vaihtoehto! 🙂
      2.Kinkkukiusaus ei sekään paljon järkeviä ravintoaineita sisällä, arvosana 4 1/2. Käyttäisin vähärasvaisia kinkkusuikaleita joissa proteiinin osuus on suurempi (esim. korpelan kevyt kinkkusuikale), lisäksi tuplaisin kinkun määrän, lisäisin vihanneksia perunan kaveriksi ja kerman korvaisin kookosmaidolla.

      Jos käyn vanhempien luona tai muualla kylässä, syön kyllä mitä tarjotaan. Kun ruokavalio on kunnossa suurimman osan ajasta, ei muutokset silloin tällöin haittaa mitään.

      Hernekeitto on ihan hyvä ruoka jos sen valmistaa itse, siihen lisäisin myös jotain proteiinipitoista mukaan 😉 Kaalilaatikko on oikeen hyvä ruoka mun mielestä!

      • Riika. sanoo:

        Herneethän on itsessään todella proteiinipitoisia! 🙂
        Ei kai lihaa tarvitse joka ruokaan laittaa?

        • ainorouhiainen sanoo:

          No ei ole pakko lisätä, kerroin vain ”mitä minä tekisin” näille perinteisille ruuille 🙂

  2. Vilma sanoo:

    Moikka! Tosi kiva postaus! Tuntuu että kauheesti nyt ihmiset blogeissaan painottanu just tota että
    ei tosiaan oo vaan sitä yhtä ja ainoota tapaa syödä koskae kaikki ollaan yksilöitä! Sellainen kysymys tuli mieleen lukiessani tätä sun postausta, että osaisitko kertoa mistä liialliset ilmavaivat voisi johtua? Pyrin syömään puhtaasti ja todellakin niin että tiedän mitä suuhuni laitan. Suosin erityisesti pehmeitä rasvoja ruokavaliossani koska niiden avulla saa helposti päivän energiat varmasti täytettyä. Myös pähkinät ja avokado (erit. saksan ja cashewpähkinät) ovat osa joka päiväistä ruokailuani. En käytä maitotuotteita, koska olen epäillyt niiden vaikuttavan ilmavaivoihini. Ruis on myös sellainen mitä yritän vältellä. Onko sulla mitään ideaa mistä nämä kiusalliset ilmavaivani voisivat johtua? Olen myös jostain lukenut että liian terveellisesti syöminen voisi näitä aiheuttaa? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

    • armi sanoo:

      purkka, hiilihappojuomat, palkokasvit …? mulla etenkin herneet, kaali ja parsa aiheuttaa ilmavaivoja jos niitä nautin vähän suuremmalla kädellä.

      • Eeva sanoo:

        Googlaappa ärtyneen suolen oireyhtymä. Melko yleinen ja toosi monet ruoka-aineet voivat vaikuttaa. (myös oireet voi olla aika monenlaisia). Kokeilemalla tosiaan löytää itselleen sopivia juttuja. Monet makeutusaineet ja esim. kahvi tai alkoholi sekä voimakkaat mausteet saattaa ärsyttää mahaa.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mullekin tuli mieleen ärtyneensuolen oireyhtymä…kokeile googlata FOODMAP niin saat lisää infoa sieltä 🙂

  3. Mari sanoo:

    Miehen lemppariruokaa on ehdottomasti ruskea kastike kaikissa sen muodoissaan (ruskistetun jauhelihan, pihvien tai pullien kanssa). Mikä olisi hyvä korvike tälle? Mies ei pidä juurikaan tomaatista, lisäksi olisi kiva löytää kastike jota kaikki voisimme syödä (pojalla mahdollinen vehnäallergia, itse yritän keventää ruokia muuten vaan).

    Kiitokset mielenkiintoisesta blogista, pitääkin kokeilla tuota kauraista pitsapohjaa viikonloppuna! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tuo ruskeakastike on aika haastava, mutta kokeileppa tehdä se provenan täysjyväkaurajauhosta ja kirnuvoista. Jos siis oot tehnyt kastikkeen normaalisti vehnäjauhoihin?? Siinä pääsisit myös vehnästä eroon!

      • Mari sanoo:

        Kiitos vinkistä, tänään testattu kastiketta kaurajauhoihin tehtynä ja hyvää oli! 🙂 Kirnuvoin tosin korvasin margariinilla. Olisikin mielenkiintoista kuulla mietteitäsi erilaisista ruoanlaitossa käytettävistä rasvoista. Mitä suosit itse, miksi, ja mitkä ovat niitä vältettävämpiä rasvanlähteitä? Myös proteiinipatukka-arvostelu ravintosisällön perusteella olisi aivan huippu! (vaikka et taidakaan niitä juuri syödä) Itse syön proteiinipatukoita harvase päivä ja noissa omissani taitaa olla sokeria aika lailla..

        Teimme viikonloppuna myös kotzonet ohjeellasi, herkkua olivat! 🙂

        • ainorouhiainen sanoo:

          Moi! Oi, hieno homma jos mun vinkki toimi! En ole itse tehnyt koskaan, mutta tuli ideana mieleen, että voisi toimia! =) Tällainen rasva-postaus olisi muuten tosi hyvä idea. Mä kirjoitan sen mun postaus-kirjaan ylös 😉 Proteiinipatukoista oon tehnyt vertailun ja se löytyypi täältä:
          http://a-rou.indiedays.com/2013/11/14/suuri-proteiinipatukkavertailu/

          Nykyään syön oikeastaan vain quest bareja 🙂

  4. Maria sanoo:

    Hyvä aihe jälleen kerran!

    Kommentoisin alhaisen hemoglobiinin aiheuttamaa väsymystä. Jos tuntee olonsa väsyneeksi ja epäilee raudan puutetta, kannattaa mitata myös rauta-arvot eikä tyytyä pelkästään hemoglobiinin mittaukseen. Hemoglobiini alkaa laskea viimeisenä, kun elimistön rautavarat on vähissä. Itselle kävi juuri niin, että hemoglobiini oli 135 luokkaa, mutta rauta olikin ihan alarajoilla. Oireet muistuttaa myös kilpirauhasen vajaatoimintaa, eli väsymystä, saamattomuutta, painonnousua kun aineenvaihdunta ei toimi kunnolla jne. Raudan puute ei myöskään aina johdu ruokavaliosta, vaikka sillä varmasti pystyy paikkaamaan tilannetta. Eli voi epäillä raudanpuutosta vaikka luulisikin saavansa rautaa tarpeeksi ruuasta. Tällaisia oli työterveyslääkärin kommentit 🙂

  5. Kristiina sanoo:

    Tosi kiva postaus jälleen kerran!sitä kysyisin, että millä kerman voisi korvata esim. Laatikoissa ja kastikkeissa? Ja onko tumma makaroni terveellinen vaihtoehto makaronilaatikkoon.

    • ainorouhiainen sanoo:

      No mä käytän yleensä kevyt kookosmaitoa kerman tilalla. Täysjyvämakaroni on parempi vaihtoehto kuin täysin vaalea version. 🙂 Tumma ei taas aina tarkoita että se olisi täysjyvää! Kannattaa tsekkailla kuidun määrää noissa eri pakkauksissa, mitä enemmän sen parempi.

    • Sue sanoo:

      Itse myös lisään vihanneksia makaronilaatikkoon, esim porkkanaraaste sopii todella hyvin laatikon sekaan:)

  6. Sue sanoo:

    Hei! Nyt seuraa typerä kysymys… Muuten syön hyvin pitkälti nuin niinkuin kirjoitit, mutta sieniä ja rapuja en ole oppinut käyttämään. Eli siis kuinka ne tulee kypsentää?? Ostatko ravut pskasteena ja sienet lasipurkissa jossain nesteessä vai missä muodossa? Ja mitä niille pitää tehä ennen ku ne uskaltaa suuhun laittaa? Kiitos jos viitsit vastata ja ennen kaikkea suuret kiitokset blogistasi.. olen ihan huomaamatta imenyt runsain miton hyviä ja terveellisiä vinkkejä jokapäiväiseen elämääni.. kiitos!:)

    • ainorouhiainen sanoo:

      ostan ravut yleensä pakasteena ja sulatan ne, sienet ostan yleensä lasipurkissa, eli kumpikaan ei tarvitse valmistusta näin käytettynä. 🙂 Kiitos paljon!

  7. Leena sanoo:

    Moi Aino! Mitä mieltä olet riisinuudeleista? Mitä myydään ihan normaaleissa ruokakaupoissa ? Ovatko ne gluteenittomia?
    Kiitos!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Kannattaa ihan lukaista paketin takaosasta, mistä ne on valmistettu! Jos valmistukseen on käytetty vain riisijauhoja, on ne ihan hyvä vaihtoehto mun mielestä. 🙂 Mä en valitettavasti tiedä gluteenittomuudesta, kun en ole koskaan vissiin näitä ostanut. 🙂

Kommentoi