Hyvä vai paha kookosöljy?

Voi kookosöljy soikoon! Tästä trendirasvasta on tutkimuksia ja mielipiteitä vaikka kuinka paljon. Toiset tutkimukset lyttäävät kookosöljyn koska se on 90% tyydyttynyttä rasvaa ja me kaikki muistamme vanhan myytin, jonka perusteella kovat rasvat ovat syynä kohonneeseen kolesteroliin ja lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämä tarina perustuu vuosikymmeniä vanhaan teoriaan, josta ei ole mitään pitäviä tutkimuksia. Vaikka kovat rasvat voisivatkin nostaa kolesterolipitoisuutta hetkellisesti, niin asiaan liittyy aina muitakin tekijöitä, eikä syytä voida laittaa ainoastaan rasvan piikkiin. Kookosöljyn on jopa huomattu nostavan hyvää kolesterolia, joka suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta.

kookosöljy

Kaikkeen lukemaansa (myös tähän tekstiin) kannattaa aina suhtautua kriittisesti. Monesti jokin päivälehti julkaiseen artikkelin asiasta mikä voi olla aivan puutaheinää ja ihmiset lukevat ja nielevät kaiken lukemansa. Sama pätee blogimaailmaan. Treeni- ja hyvinvointiblogien kirjoittajista löytyy paljon oman elämänsä asiantuntijoita, joilla ei ole mitään alan koulutusta ja he kirjoittavat joitain asiota täysinä faktoina. Kaikkea ei siis kannata uskoa :)

Takaisin kookosöljyyn! Yritän selittää tämän nyt mahdollisimman helposti ilman vaikeita termejä, jotka pistävät suurimmalla osalla aivot sekaisin :)

Vaikka kookosöljy on ns. kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, on se silti luonnolinen aine. Huonoimmat rasvanlähteet ovatkin prosessoidut rasvat, jotka ovat ns. keinotekoisia rasvoja. Valitettavasti pehmeät rasvat voivat myös sisältää transrasvoja, jos ne ovat valmistettu teollisesti. Kaikkien rasva-artikkeleiden, tutkimusten ja luentojen probleemana onkin se, ettei tutkimuksia ole tehty muulla perusteella kuin sillä onko rasvat kovia vai pehmeitä. Tähän asiaan liittyy niin paljon muitakin asioita, joista kerron seuraavassa kappaleessa.

Kookosöljy sisältää todella paljon keskipitkiä rasvahappoja ja keskipitkät rasvahapot käyttäytyvät kehossa eri tavalla kuin pitkäketjuiset rasvahapot (kasviöljyt), jotka sulavat kehossa paljon hitaammin kuin keskipitkät. Sanotaan näin suomenkielellä, että keho joutuu tekemään enemmän työtä ennen kuin pitkäketjuiset rasvahapot muuttuvat käyttökelpoiseen muotoon. Pitkäketjuiset rasvahapot varastoituvat myös helposti rasvaksi kehoon.

Kookosöljyn rasvahapot sen sijaan ovat jo valmiiksi käyttökelpoisessa muodossa ja rasvahapot siirtyvät suoraan maksaan ja sieltä energiaksi. Tämän perusteella kookosöljy on erittäin hyvä energianlähden esimerkiksi urheilijoille. Kookosöljy ei siis jämähdä kroppaan, vaan se muuttuu energiaksi ja jopa buustaa kehon rasva-aineenvaihduntaa.

Kookosöljy sisältää myös lauriinihappoa, jolla on antibakteerinen vaikutus, eli se parantaa vastustuskykyä. Kaiken tämän lisäksi kookosöljy kestää hyvin kuumentamista, jonka vuoksi se sopii hyvin esimerkiksi paistamiseen. Itse teen usein popcorneja kookosöljyä apuna käyttäen :)

Mihin muualle kookosöljyä voi käyttää?

 • puuroon
 • kahviin
 • leivänpäällisenä
 • paistamiseen/leivontaan kaikkeen mihin rasvaa tarvitaan
 • ihon- ja hiustenhoitoon

Kaikista parasta olisi syödä rasvansa monista eri lähteistä, jotta saadaan tarpeeksi tarvittavia rasvahappoja! Hyviä lähteitä ovat kookosöljyn lisäksi, kalat, pähkinät ja niistä tehdyt öljyt, avocado ja oliiviöljy. Vaikka hehkutinkin kookosöljyn ominaisuuksia, en tarkoita että sitä tai muitakaan rasvoja kannattaisi vetää litrakaupalla päivästä toiseen. Kohtuus kaikessa :)

Menikö yli hilseen vai saitteko pointin? Vastalauseita saa toki esittää :)

Käytän itse Fitnessgurun Kookosöljyä

q-coconut-oil

 Lisää tietoa kookosöljyn terveysvaikutuksista voit lukea täältä!


No Responses to “Hyvä vai paha kookosöljy?”

 1. Avatar riina sanoo:

  Miten käytännössä käytät ihoon tota?

  • Avatar Mari K. sanoo:

   Avaa purkki, kourase esim sormilla (no jos moni muu käyttää samaa ruoanlaittoon tai leivän päälle, on tietty suotavaa käyttää apuvälineitä) snadisti kookosöljyä, hiero haluamaasi kohtaan, pese kädet, sulje purkki. Samalla tavalla hiuksiin (itse käytän usein yön yli naamiona kerran viikossa, sitä varten mulla on ihan oma tyynykin liinoineen, johon saa öljyt imeytyä).

  • Avatar ainor sanoo:

   Juuri kuten Mari K kirjoitti. Ihovoiteen lisäksi käytän kookosöljyä kuorintana. sekoitan kahvinpuruja ja oljyä ja kuorin kostean ihon tällä mönjällä. Huuhtelu suihkussa ja iho superpehmeä ja valmiiksi kosteutettu!

 2. Avatar Essi sanoo:

  Hei olipas hyvä teksti! Ite oon vasta ihan hiljattain ottanu kookosöljyn käyttöön ja ollut kyllä todella tyytyväinen niinkin vähän käyttöajan jälkeen :)

  • Avatar ainor sanoo:

   Kiitos! Mullakin kookosöljy on ihan luottokamaa. Ei mee aamupuuro alas enää ilman öljyä..=)

 3. […] sisältää terveysherkkuja, kuten orgaanista maapähkinävoita ja kookosöljyä. One Whey – isolate on puhdasta heraproteiinia, joka sopii treenin jälkeen otettavaksi, […]

 4. Avatar marika sanoo:

  Minkä verran laitat öljyä aamupuuron sekaan? Ja käytätkö minkäverran yhteensä päivässä yleensä?

  • Avatar ainor sanoo:

   Laitan ruokalusikallisen verran aamupuuroon ja se on yleensä mun päivä-annos kokonaisuudessaan :)

 5. Avatar Eeva sanoo:

  Kasvirasvat ovat lyhytketjuisia rasvahappoja ja kalaöljyt ovat pitkäketjuisia.

Kommentoi