Kehonkuva vs. täydellinen vartalo

Ulkonäkökeskeisen aikakauden vallitessa monilla on hieman vinksahtanut ”body image”, eli kuva itsestään ja omasta ulkonäöstä. Peilistä näkyy helposti vain virheet ja kuvitellaan olevan lihavampia kuin oikeasti ollaan. Pahimmassa tapauksessa tälläinen voi johtaa sairauteen, jonka nimi ei luulisi olevan kenellekään vieras. Anoreksia Nervosan yksi keskeisin syy on potilaan sisäisen ruumiinkuvan vääristyminen. Anorektikkojen ruumiinkuvan uskotaan olevan häiriintynyt ja johtavan tosiseikkojen vastaiseen kokemukseen omasta ruumiista. Tarkoittaa suomenkielellä, että luurangonlaiha henkilö voi nähdä itsensä hyvinkin paksuna. Tätä ruumiinkuvan vääristymistä esiintyy luultavasti hyvinkin paljon ihan terveiden ihmisten keskuudessa, hieman lievemmin ja pienemmässä mittakaavassa. Etenkin suuria määriä laihduttaneiden on vaikea pysyä mukana muutoksessa, sitä muistaa ja näkee itsensä vain pulleana, vaikka ulkomuoto on muuttunut radikaalisti. Jotenkin tuntuu hullulta, että omat silmät, tai tarkemmin sanottuna omat aivot voivat valehdella niin paljon. Jos tästä kaivaa sen positiivisen puolen, kannattaa muistaa, että omat aivot voi myös totuttaa positiiviseen kuvaan itsestään ja omasta kehonkuvasta.

Ei ole tuulesta temmattu juttu, että positiiviset ajatukset johtavat positiiviseen fiilikseen ja mielikuvaan omasta itsestä. Myös mulla on ollut aina välillä jotain ulkonäkökomplikaatioita, esim. liian paksut reidet tai liian paksu vyötärö. Jos tähän asiaan keskittyy päivittäin ja aina peiliin katsoessa miettii, kuinka rumat ja läskit nuo jalat onkaan, voi olla varma että näky peilisissä pahenee päivä päivältä, vaikka kuinka yrittäisi treenata ja tehdä hommia. Eräänä päivänä sitten päätin, että mä hyväksyn mun koivet sellaisena kuin ne on. Urheilen tunteja päivässä, joten miten mun jalat voisi olla mitkään suolatikut muutenkaan? No ehkä ne voisi, jos en söisi mitään, mutta liikunta lisää lihasmassaa ja that’s it. Ilman lihaksia en varmaan jaksaisi urheilla niin paljon kuin tahdon. Päätin olla myös ylpeä, että mulla ylipäätään on lihaksia, eikä jalat ole pelkät suorat pötkylät. 🙂 Tämä oikeasti auttoi asiaan, sillä nykyään en enää murehdi koko asiaa. Kyse ei ole siitä, onko mulla oikeasti paksut jalat vai ei, eli vaikka kuinka joku ulkopuolinen olisi sanonut, että oot ihan hyvä noin, se ei olisi vaikuttanut, jos edelleen olisin itse tyytymätön. Hyväksyntä lähtee omasta päästä, mikään ulkoinen palaute ei voi rakentaa sinun itsetuntoa ja parantaa kehonkuvaasi.

IMG_6876

Uskon, että jokaisella meillä on jokin ”kompleksi” jostain kehonosasta. Ainakin joskus. Haluaisinkin haastaa teidät vaihtamaan ne negatiiviset ajatukset positiivisiksi. Mene peilin eteen ja etsi ensin kaikki piireet joihin olet tyytväinen ja sen jälkeen hyväksy myös ne puutteet. Mieti mitä persoonallista niissä on. Alussa tämä voi tuntua hullulta, mutta pikkuhiljaa aivot tottuvat muutokseen, kompleksi unohdettu ja elämä taas huomattavasti helpompaa!

Tässä asiassa on tietysti toinenkin puoli. Jos on jokin terveyttä vaarantava asia esim. ylipaino, suosittelen tietysti tekemään töitä muutoksen eteen. Muutoksen tielläkin voi silti olla tyytyväinen, eikä miettiä jatkuvasti ”kuinka paljon on vielä jäljellä tai ”vielä vähän ja sitten olen tyytyväinen”..Nuo taitaa olla ne kuuluisat viimeiset sanat. Vartaloa voi ja saa muokata liikunnan ja ravinnon avulla, olenhan itsekin tehnyt niin, mutta se ei saa mennä muiden asioiden edelle, siitä ei saa tulla koko maailma. Silloin ollaan jo hyvällä tiellä kohti isompia ongelmia, sillä harvemmin koskaan kukaan voi julistaa olevansa ulkoisesti täydellinen. Täydellistä ei ole olemassa, sillä kauneus on katsojan silmissä. Tyytyväinen voi kuitenkin olla kuka tahansa.

Siitä päästäänkin mielenkiintoiseen juttuun, löysin eräältä sivustolta kuvan, johon oli koottu eri julkkisten ruuminosista ”täydellinen vartalo”, ensin naisten sitten miesten makuun. Kuvat täältä.

perfect-female-body-1

En tiedä miten tutkimus on suoritettu, mutta uskoisin, että henkilöille on näytetty eri julkkisten ruumiinosia, joista on pitänyt valita mieleisensä. Jos ajatellaan tätä nykypäivän laihuusihannetta, josta me naistet etenkin koemme paineita, on aika hullua että itse ihannoimme juuri sellaista vartaloa. 😀 Onhan tuo miestenkin ihanne aika epätodellinen, mutta kuitenkin lähempänä normaalipainoa. Sitten se toinen kuva..

perfect-male-body-1

Nämä ovat mielestäni hieman lähempänä toisiaan, tosin miehet tykkäävät näköjään tässäkin tapauksessa hieman kookkaammasta ulkomuodosta. Jännää on ettei yksikään ruumiinosa ole samalta henkilöltä molemmissa kuvissa.

Aina on ollut ja tulee olemaan erilaisia kauneusihanteita, siitä ei varmasti päästä pois, mutta itse pystyy vaikuttaa siihen kuinka ne kokee ja miten näkee itsensä. Mielestäni on aika lohduttavaa, että vastaus kaikkeen tähän epävarmuuteen löytyy sieltä omasta pääkopasta. Ensimmäinen askel on vain hyväksyä itsensä puutteineen kaikkineen, jotta voi olla tyytyväinen ja onnellinen.


18 Responses to “Kehonkuva vs. täydellinen vartalo”

  1. R sanoo:

    Muistan kun itellä oli yhdessä kohtaa kauhea ongelma näiden reisien kanssa. Muutenkin huomattavasti isompi kuin muut, yli 10 senttiä pidempi ja ainoa urheilija sitten vielä kun mistään ei ikinä saanut sopivia housuja 😀 nykyään olen vain ylpeä näistä ja otan kehut kiitollisena vastaan, onhan näiden eteen tehty töitä millon enemmän millon vähemmän melkein 10 vuotta!:)

  2. lukija sanoo:

    Miksiköhän blogi näkyy puhelimen kautta hankalalta lukea..teksti siirtyy sivusuuntaan kosketuksesta ja pienentäessä siirtyy palkkina vasemmalle, oikealla vain harmaata palkkia..:( kuvat ei istu samaan kokoon, vaan ovat ”ylisuuria” :/

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hmm, olen yrittänyt fiksata tätä ongelmaa, sillä pari muutakin mainitsi asiasta. Voisitko kertoa mikä puhelin sulla on niin se ehkä auttaisi? Omalla puhelimella näkyy ihan normaalisti. 🙂

      • R sanoo:

        mulla muuten on ihan sama! pitikin mainita siitä mutta unohtu 😀 galaxy s5lla ja chromen selaimella mennään. kuvat näkyy vaan puoliksi ruudussa ja teksti toisessa reunassa..

      • Sonja sanoo:

        Mulla näkyy myös tolleen että kuvat on ”liian isoja” kun selaa puhelimella… Lumia 710

        Mutta siis näköjään vain osa kuvista! Esim tässä toi Annan ottama kuva ei oo saman kokoinen tekstin kanssa, muut on

        • ainorouhiainen sanoo:

          Okei kiitos! Ongelma on varmaan juuri kuvien koossa, mä tsekkaan asian! 🙂

  3. Mari sanoo:

    Itselläni on kans jalat ’ongelma’ tuntuu liian paksuilta ja haluisi että ne ois solakammat. Urheilen kans päivittäin paljon (2-3h) työn puolesta (jumppaohjaaja) , ja harjoittelen talven maratoonia varten joten yritän aina kovasti ajatella että ilman lihaksia mikään näistä ei onnistuisi!

    Monesti jos vilkaisen peiliin ja näen jalkani niin alan hokemaan päässäni ’juuri näitten lihasten avulla jaksoin juosta tänään ja jaksan vielä mennä hoitamaan työni, ja ilman oikeanlaista ravintoa ei ole energiaa ja rakastan liikkumista ja energistä oloani enemmän kuin rakastaisin rimppakintujani.’

    Kiitos blogistasi! Olen iloinen että bloggaat ja tuntuu et parannet koko ajan bloggajana! Mahtavaa 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Juuri näin! Kun etsii ne positiiviset asiat niin ongelmat alkavat kadota pikkuhiljaa. Kiitos kauniista sanoistasi <3 🙂

  4. Lilja sanoo:

    Mielenkiintoinen juttu! Varsinkin noi miesten ja naisten unelmavartalot!

  5. Vierailija sanoo:

    Itsekään en urheilun seurauksena ollut mikään rimpula 14-vuotiaana ja reidet tuottivat minullekin päänvaivaa. Nykyään olen ylpeä niistä vaikka ne ovatkin ”entistä kookkaammat.” Jännän yleinen ongelma sporttisille tytöille.
    Anoreksian edetessä rajuun laihtumiseen potilas usein tiedostaakin olevansa laiha, mutta ihannoi luiden erottumista, koska pitää sitä kauniina.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Juu taitaa olla melko yleinen ongelma urheilua harrastaville, monesti sporttisessa kropassa lantio on myös kapeampi, jolloin reidet voivat tuntua vieläkin suuremmilta. Ihan turha murheenaihe 🙂

  6. Annika sanoo:

    Moi! Ensimmäisenä haluan sanoa, että kiitos aivan huikeesta blogista ja tästä postauksesta. Inspiroit minua päivä päivältä enemmän. Mä olen itse taistellut nuoruuden myöskin reisistä. Urheilin maajoukkuetasolla, joten olin tietysti isokokosempi kuin esim. Koulukaverini. No, imperfektinä tuo maajoukkueurheilu, sillä monen mutkan kautta mä sairastuin nimenomaan anoreksiaan. Elämässä vaan tapahtui liikaa, ja peilikuva olikin ainut, ”jota pystyin hallitsemaan…”

    Siksi tämä kirjoitus osui aika lähelle. Nykyään taas urheilen, vaikka toipuminen on edelleen hieman kesken. Ja voi kyllä, nautin urheilusta ja opettelen rakastamaan uudestaan kasvavia jalkojani päivä päivältä enemmän.

    Sen anoreksiahelvetin jälkeen voisin sanoa, että ei, ei se ulkonäkö ole niin iso juttu. Elämä on aika paljon kivempaa, Vaikka ne reidet olisivatkin vähän isommat. Mitä väliä? Ketä kiinnostaa? Me eletään vain itseämme varten.

    Ihanaa syksyä sinulle Aino! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos kokemuksen jakamisesta ja kivasta kommentista!!:)

      Mukavaa syksyä myös sulle Annika!

  7. M sanoo:

    Moi Aino!
    Olen viime aikoina lukenut netissä aika paljon juttuja siitä, että spinning ei oikeasti olisikaan hirveän hyvä tapa polttaa rasvaa aka. laihtua. Googlaamalla ”spinning makes you fat” tulee kymmeniä asiantuntijoiden artikkeleita, joissa väitetään että sisäpyöräily saa farkut tuntumaan tiukemmilta, koska spinning kasvattaa reisi- ja pakaralihaksia, mikä johtaa siihen, että haluttua tulosta eli laihtumista ei saa aikaan.
    Olen harrastanut spinningiä nyt pari vuotta itse, ja pakko myöntää että mitään radikaalia muutosta omaan kehoon ei ole tullut. Ehkä olen kiinteämpi jne, mutta en ole pystynyt pudottamaan painoa ruokavalioista huolimatta saatikka mahtumaan lempifarkkuihin. Pitäiskö lopettaa koko homma (muutenkin alkaa tökkimään vähän) ja alkaa vaan lenkkeillä? Eli summa summarum: tuleeko spinningistä läskiksi?

    Kiitos loistavasta ja ajatuksia herättävästä blogista! <3

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Mä en kyllä uskoisi ihan noita juttuja, koska se riippuu tosi paljon siitä mitä siellä spinningtunnilla tehdään. On totta, että spinning vahvistaa alavartalon lihaksia, sehän on ihan selvää jos katsoo vaikka kilpapyöräilijöiden jalkoja. Pyöräily muokkaa tehokkaasti reisiä ja pakaroita. Asia ei ole ihan noin yksiselitteinen ”että sisäpyöräily saa farkut tuntumaan tiukemmilta, koska spinning kasvattaa reisi- ja pakaralihaksia, mikä johtaa siihen, että haluttua tulosta eli laihtumista ei saa aikaan.”

      Ensinnäkään lihaksien kasvattaminen ei ole mikään helppo nakki ja jos ne ylipäätään kasvaa, edistää se myös rasvan palamista. Tähän liittyy toki myös se mitä suusta laittaa alas ja kuinka paljon. Tehokas spinningtunti on intervall-treeni mikä parantaa tehokkaasti hapenottokykyä ja myös polttaa rasvaa. Sinuna en lähtisi huolestumaan noista artikkeleista, mutta on toki hyvä harrastaa muutakin kuin spinningiä. Monipuolinen treeni paras treeni 😉

  8. Esme sanoo:

    Todella hieno kirjoitus!
    Itse olen ollut hyvin pieni. Siis lyhyt ja laiha oikeastaan koko nuoruuteni. Hurahdin voimaharjoitteluun ja ryhmäliikuntoihin lukion alussa. Tavoitteena saada uskottavuutta eli massaa hintelään ja pätkään varteen. Nyt kun vihdoin olen alkanut saamaan tuloksia (ymmärtänyt vihdoin kuinka pirun paljon pitää syödä, jotta kuntosalilla ahkerointi rupee näkymään) en itse näe sitä. Ennätykset on paukkunut nyt viime kesänä ja nyt alkusyksystä, mutta silti on vaikea nähdä sitä ulkonäössä. On vain tottunut näkemään sen hintelän ja voimattoman kropan. Eli ongelma voi olla myös toisin päin. Ja hauskinta on ehkä se, että heti kun opin hyväksymään oman pienen kroppani, lihakset ovat lähteneet hurjaan kasvuun.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Totta, asiahan voi olla toisinkinpäin että näkee itsensä pienempänä jos tavoitteena on esim. lihaskasvu. Kiva kuulla että oot päässyt epävarmuudesta eroon ja ennärit paukkuu!! 🙂

Kommentoi