Selluliitti EI ole ikuista

Kaikilla on sitä – vai onko muka? Onko tämä lause vain naisten selitys sille, että asialle ei tarvitse tehdä mitään? On niin helppoa keksiä tekosyitä miksi ei tarvitse tehdä häiritseville asioille mitään. Selluliitti ei tietenkään kerro kenenkään ihmisarvosta, eikä siitä millainen olet, mutta koska aihe on niin valtavan paljonpuhuttu ja mielenkiintoinen, uskon sellun aiheuttavan päänvaivaa yhdelle jos toisellekin. Selluliitti ei ole vain ylipainoisten ongelma, sillä sitä esiintyy niin normaalipainoisilla kuin hoikillakin. Joku on ehkä joskus sanonut, että sille ei vaan voi mitään, mutta mä sanon, että kaikkeen voi vaikuttaa, jos itse tahtoo ja on valmis tekemään töitä sen eteen. Ihmisen keho on sellainenkin vempele, että sen ulkomuotoa pystyy muovata ihan uskomattomiinkin suorituksiin, joten se että kaikilla on sitä ei ole mun mielestä kovin pätevä selitys, jos siis haluaa sellusta eroon. Kaikilla ihmisllä on toki rasvaa kehossa ja varmasti jos oikeen puristelee reisiä, timmiinkin kroppaan muodostuu muhkuroita. Ensimmäisen asteen sellu ei kuitenkaan ole niin häiritsevää, sillä se ei näy ilman puristelua. Näkyvä selluliitti ei kuitenkaan ole ikuista ja siitä voi halutessaan päästä eroon.

Selluliitin asteet:

1. asteen selluliitista ras­vasolut ovat hieman suurentuneet. Tämä näkyy niin sanottuna appelsiini-ihona kudosaluetta sormin puristettaessa.
2. asteen selluliitissa rasvasolut ovat selkeästi suurentuneet ja muodostavat rykelmiä eli mikronoduleja. Selluliittikudos erottuu muhkuraisena seistessä ja erityisesti sivulta katsottuna.
3. asteessa rasvasolut ovat ryhmittyneet suuriksi makronoduleiksi. Selluliittikudos on selvästi muhkuraista ja voi olla kosketusarkaa.

IMG_6745_Fotor_Collage

Jos kehossa on näkyvää sellua, olemassa on kaksi vaihtoehtoa; hyväksy sellut ja ole onnellinen sellaisena kuin olet, tai tee hitosti duunia sen eteen, että pääset muhkuroista eroon. Toki kolmaskin vaihtoehto löytyy, eli olla tyytymätön itseensä ja olla silti tekemättä mitään, mutta en ehkä suosittelisi tätä, sillä tyytymättömyyteen ja asioiden vatvomiseen menee vain turhaa energiaa. Korostan, että en arvoita ketään paremmaksi tai huonommaksi selluliitin perusteella, haluan vain jakaa tipsejä niille, joita asia vaivaa, sillä tiedän tällaisia naisia olevan paljon.

Selluliitti johtuu verinahan alla olevien rasvasolukammioiden rakenteesta. Ylin rasvakerros koostuu lukuisista, ikään kuin pystyssä seisovista rasvasolukammioista, jotka erottaa toisistaan ohut sidekudos. Näistä rasvasolukammioista työntyy pieniä rasvasolusaarekkeita verinahkaan. Tästä seuraava ihonalaisen rasvan epätasaisuus ja epäsäännöllisyys antaa yläpuolella olevalle iholle muhkuraisen ulkonäön, jota kutsutaan selluliitiksi. Selluliittiä esiintyy tyypillisesti pakaroissa, reisissä, lantiossa ja vatsassa. Toki sitä voi muodostua myös muihin vartalonosiin.

DSC02320

Jos ei oteta huomioon sukupuolta (yleisemmin naisten vaiva), perintötekijöitä sekä tiettyjä sairauksia ja lääkeaineita, suurin syy selluliittiin löytyy omasta elämäntyylistä. Selluliitti alkaa olla yleisempää yhä nuoremmilla naisilla (toki myös miehillä). Suurimpiä syitä ovat mm. ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö, stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia.

Tämän perusteella loogisinta olisi tietenkin vähentää kehon rasvamäärää, lisätä liikuntaa ja puhdistaa ruokavalio. Uskon, että nykyinen lisäaineiden, makeutusaineiden, huonojen rasvojen ja sokerin runsas käyttö aiheuttaa mm. sellun lisääntymistä. Hormonitoiminta menee sekaisin, jolloin koko kehon toiminta häiriintyy ja erilaisia ongelmia alkaa esiintyä. Hormonit ja niiden toiminta on todella mielenkiintoinen aihe, sillä tuntuu, että nykyään yhä useammilla on ongelmia asian kanssa. Myös hormonallisten ongelmien syyt löytynevät suurimmaksi osaksi ravinnosta ja yleistyneestä stressi-elämäntyylistä.

Hyvin kovatehoinen liikunta ilman huolellista loppuverryttelyä voi myös aiheuttaa sen, että kuona-aineet jäävät kroppaan. Kannattaa muistaa verryttelyt ja venyttelyt liikunnan jälkeen sekä huoltava harjoittelu. Palauttava harjoittelu ehkäisee kuona-aineiden kasaantumista sekä edistää maitohappojen sekä muiden kuona-aineiden poistumista. Jos olet se, joka häipyy jumpasta/treenistä aina heti kun kovin vaihe on ohi, kannattaa miettiä uudelleen. ;) Olen tekemässä ihan omaa postausta palauttavan ja huoltavan harjoittelun hyödyistä ja tärkeydestä.

DSC02546

Tähän väliin voisin kertoa oman selluliitti-tarinan, sillä minullakin on sellainen! Vuosia sitten laihdutin lyhyessä ajassa paljon ja väärällä tyylillä. Keho oli todella sekaisin liian niukasta ravinnosta ja liiallisesta liikunnasta. Kroppani suoraansanottuna huusi energiaa ja tuntui, ettei mikään syöminen riittänyt, tämä johti lievästi sanottuna ruuan ”ahmimiseen”. Kituuttamisen ansiosta, homma lähti siis käsistä ja söin epäterveellisesti, liikaa sokeria ja huonolaatuista ravintoa. Tunsin oloni jatkuvasti turvonneeksi ja pöhöttyneeksi, sillä tuntui, että kaikki jäi kroppaan kiinni. Oloni oli todella epämukava. Puolen vuoden kuluttua huomasin vatsaani ilmestyneen selluliittia, olin aivan järkyttynyt asiasta. :D Pistin hommalle stopin, lopetin sokerin ja muiden höttöhiilareiden syömisen, join paljon vettä ja liikuin. Pääsin ongelmasta eroon melko nopeasti. Kaikilla homma ei tietysti mene yhtä helposti, sillä mitä pidempään sellua on ollut, sitä haastavampi siitä on päästä eroon. Muhkuroiden ilmaantuessa kannattaakin toimia heti! :)

 • ylipaino pois ja ylimääräinen rasva pois, rasvaprosentin kutistuminen vähentää myös muhkuroiden määrää
 • puhdista ruokavalio, suosi luomua, vältä sokeria, makeutusaineita (light-tuotteet), lisä-aineita, prosessoituja tuotteita, höttöhiilareita, alkoholia ja tupakkaa. Tupakointi hidastaa verenkiertoa ja näin ollen tupakoinnin lopettaminen puolestaan parantaa ihon kuntoa ja kimmoisuutta.
 • turvotus on selluliitin kaveri, joten kannattaa juoda runsaasti, aerobinen liikunta ja esim. vihreän teen nauttiminen pistää nesteaineenvaihdunnan hyrräämään..ja sitten tietysti se alkoholi minimiin!
 • liiku runsaasti, mutta monipuolisesti, kannattaa harrastaa sekä aerobista että voimaharjoittelua
 • muista loppuverryttely, huoltava liikunta sekä säännöllinen venyttely
 • riittävä uni on erittäin tärkeää kehon aineenvaihdunnan kannalta
 • syö paljon vihanneksia, kasviksia ja marjoja
 • stressi sekoittaa hormonitoimintaa ja kun hormonitoiminta on sekaisin, usein myös aineenvaihdunta on sekaisin
 • vältä puristavia vaatteita sekä huonoa asentoa (ryhti!)
 • erilaisilla sellurasvoilla, kuivaharjauksella ja kosmetologihoidoilla saa lisäksi apua, kun yllä ollevat asiat ovat kunnossa. Pelkkä rasvaaminen tai kuoriminen ei valitettavasti riitä

19 Responses to “Selluliitti EI ole ikuista”

 1. Avatar Ella sanoo:

  Ihanaa, että kerrankin joku kirjoittaa sellusta niinkuin se todellisuudessa on-ei merkki ylipainosta, joka lähtee laihduttamalla. Joka kerta, kun jossain päivitellään selluliittia ja tokaistaan perään että pitäis laihduttaa, hakkaan päätä seinään. Usein kun sellu näkyy enemmän hoikemmalla kuin ylipainoisella, kun sen päällä ei ole ns. peittävää kerrosta.

  Lisäisin vielä, että jotkin superfoodit voivat olla hyvä apu, erityisesti spirulina ja chlorella, koska auttavat kehon ph-tasapainoon ja imevät toksiineja, joista sellukin osaksi koostuu!

  • Avatar ainor sanoo:

   Hei!Kiitoksia kommentista ja kiitos vinkeistä, eipä tullut mieleen, mutta tottahan tuo on että ne poistavat myrkkyjä joten auttavat varmasti myös taistelussa sellua vastaan. :)

 2. Avatar Ellu sanoo:

  Tosi mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus, kun juuri tänään kauhistelin peilistä omia sellujani. :D Oletko sä kuullut kuivakuppauksesta mitään kokemuksia? Siitä olen jonkin verran lukenut ja ajatellut laittaa kupit tilaukseen. Tuntuu ettei ainakaan omalla kohdalla pelkkä ruokavalio ja liikunta ole auttaneet.

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi! Mä oon kuullut tuosta kuivakuppauksesta mutta kokemuksia siitä ei ole..On vissiin ihan tehokas hoitomuoto kuitenkin? :) Tuu kertomaan jos saat tuloksia!

 3. Avatar Petra sanoo:

  Allekirjoitan ton, että joko asian kanssa on elelttävä sulassa sovussa tai sitten sille voi tehdä jotain :) Koska mikään ei ole henkisesti kuormittavampaa kuin vatvoa jotain asiaa vuositolkulla ja olla tyytymätön itseensä. Jokainen ansaitsee olla sujut itsensä kanssa – valitettavasti se ei vaan aina käy kropan muokkaamisen kautta vaan suurin työ on tehtävä pään sisällä :)

  Itse oon monta vuotta sitten vaan päättänyt hyväksyä, että selluliittia on, mutta siitä huolimatta olen tyytyväinen itseeni ja rakastan kroppaani sellaisena kuin se on :) Kymmenen vuoden syömishäiriöhelvetistä selvinneenä sitä laittaa arvoa elämässä aivan eri asioille kuin selluton pylly tai reidet – oma mielenterveys ja pelkästään elämä itsessään on paljon tärkeämpää <3

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi Petra! :) Oot ihan oikeessa ja tällaisissa tapauksissa, jos laihduttamisesta tai selluliitista tulee niin iso ongelma että se lähtee käsistä, on tosiaan parempi oppia elämään itsensä kanssa sovussa, eikä laittaa omaa mielenterveyttä vaaraan. Mahtavaa kuulla että oot ”löytänyt rauhan” itsesi kanssa ja päässyt syömishäiriöhelevetistä kuiville vesille! :)

 4. Avatar minävain sanoo:

  En tiedä onko mitään tutkimuksia tehty, mutta paljon olen kokemuksia kuullut että hormonaalinen ehkäisy edesauttaisi selluliitin muodostumista. E-pillereiden käytön lisääntyminen näkynee siis myös selluliitin lisääntymisenä nuorilla naisilla.

  Jostain muistelen myös lukeneeni että miesten selluliitti johtuu yleensä liian korkeista estrogeenitasoista mahdollisesti jo kohdussa. Miehillähän on myös erilainen ihon rakenne, joten sen vuoksi selluliitti ei näy heillä niin hyvin. Tästä olen ehkä vähän kateellinen :D

  • Avatar ainor sanoo:

   E-pillereillä ja selluliitillä voi hyvinkin olla yhteyttä, itse en ole sen kummemmin asiaan perehtynyt, mutta onhan pillereissä muitakin ”haitallisia” sivuvaikutuksia jotka johtuvat juuri hormooneista. Jeps, miehillä on ”paksumpi” iho, joten sellu ei näy samaan malliin kuin naisilla, reilu peli :D

 5. Avatar anni sanoo:

  Hei! Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Itsellä selluliittiongelma räjähti käsiin raskauden myötä, vaikka raskauskiloja ei jäänytkään. Aerobinen liikunta on helppo toteuttaa, mutta millaista voimaharjoittelua kannattaisi tehdä? Kuntosalilla isoilla vai pienillä painoilla?

  • Avatar ainor sanoo:

   Kiitos :) Suosittelisin aerobisen kaveriksi salitreeniä suurilla painoilla!

 6. Avatar Nimetön sanoo:

  Yksi lause: Sun kroppa on aivan täydellisen hyvässä kunnossa!

 7. Avatar Nimetön sanoo:

  Susta on tullut mun lempibloggaaja, koska osaat kirjoittaa mielenkiintoisista asioista niin kiinnostavalla tavalla! Oot kaikin puolin esimerkillinen. Jatka samaa rataa! :) PS. Mistä noi bikinit on?

  • Avatar ainor sanoo:

   Voi kiitos paljon, tuli hyvä mieli! =) Bikinit on To Die For – merkkiset! Niitä voi tilata netistä jos googlaat ton nimen. :)

 8. Avatar Eeva sanoo:

  Itse olen huomannut , että lihansyönnin lopettaminen ( paitsi kalan ) on ollut selkeä tappoefekti sellariin.
  Nyt kun katselen reisiäni, siellä ei juurikaan sellua enään näy! :)

 9. Avatar Nuppuni sanoo:

  Tää on aina mielenkiitoinen aihe. Olen huomannut, kun itselläni sellua on pakara/reisiosastolla, että salillakäynti ja jalkareeni on sitä hiukan vähentänyt. Istumatyö ei juurikaan sellua vähennä, päinvastoin, kun nesteet ei kierrä niin sinnehän ne peppuun jämähtää :/

 10. Avatar Henna sanoo:

  Kiitos hyvästä postauksesta :) itsellä nuo ongelmat rajoittuvat tosiaan alavartaloon. Olen kuullut, että kylmyyskin voi aiheuttaa selluliittiä, esim. talvella kulkeminen ilman välihousuja/toppahousuja. Onko tämä totta?

 11. Avatar Anneli sanoo:

  Mukana ollaan! Nyt se on myös julkisesti lausuttu mun omassa blogissa (http://punainenorvokki.blogspot.fi), niin ei pääse huijaamaan :) Tänään jo piti kieltäytyä työkaverin itse leipomasta mustikkapiirakasta… toistaiseksi helppoa, mut katotaan miten kuu etenee!
  http://punainenorvokki.blogspot.fi/

Kommentoi