Eväät hieman terveellisempään viikonloppuun

Moikka! Viikonloppu, viikon odotetuin hetki. Se on täällä taas, kuten joka viikko. Sen kunniaksi ajattelin jakaa hieman vinkkejä, kuinka viikonlopusta voi nauttia hieman terveellisemmin. Saan usein kysymyksiä, joissa pohditaan miksei tuloksia näy, vaikka urheilee ja syö terveellisesti viikolla. Jos ajatellaan että viikossa on 7 päivää, joista ma-pe syödään ns. hyvin mutta pe iltana aletaan jo heittämään rennompi vaihde silmään, voi mennä niin, että 3 seuraavaa päivää ”tuhoaa” viikolla tehdy työn, jolloin tulos on plus miinus nolla.

IMG_5376

Oli tavoitteena mikä tahansa urheilullinen tai ulkonäöllinen juttu, on ruokavaliolla suuri merkitys. Sen vuoksi suosin terveellistä elämäntapaa – aina. Jos tuntuu, ettei siitä herkuttelusta pysty tai halua luopua, suosittelen aina pitämään herkkupäivän sunnuntaina, sillä jostain syystä maanantaina on helpompi palata rutiineihin ja jatkaa normaalilla linjalla! Lisäksi herkkupäivä kannattaa pitää treenipäivänä, ja jos mahdollista niin ajoittaa se treenin jälkeen, jolloin anabolinen ikkuna on sepposen selällään ja energiat menee suoraan lihaksiin! 😉

DSC01129

Monesti kuvitellaan, että terveellinen syöminen on tylsää ja yksipuolista, mikä ei pidä paikkaansa. Mielikuvitus laukkaamaan ja voit saada vaikka minkämoisia makuelämyksiä aikaiseksi. Mulla on tapana kokeilla rohkeasti outojakin juttuja (kuten ehkä olette huomanneet :D) ja sillä tavalla oon keksinyt paljon uusia reseptejä.

Voisiko sinun viikonlopun herkkuruoka olla yllänäkyvä itsetehty kotzone? Mielestäni ruuan valmistaminen itse tuo arvoa syömiselle. On mukavaa puuhailla kumppanin tai lapsien kanssa yhdessä keittiössä, sen sijaan että ajetaan läheiselle grillille ja syödään autossa hampparit. 😀 Kotzonea voi tuunata oman maun mukaan ja valmistaa sen vaikka gluteenittomista jauhoista jos tahtoo. Kastikkeet voi valmistaa itse helposti ilman turhia sokereita ja lisä-aineita.

Pizzapohja:

  • 1,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • loraus oliiviöljyä
  • ruis- ja vehnäjauhoja/tai muita jauhoja, niin paljon että seoksesta tulee taikinaa
  • suolaa

Uuni päälle 200 c. Sekoita hiiva veteen. Sekoita muut aineet ja vaivaa taikina käsin. Kauli taikinasta pyöreä lätty leivinpaperin päälle ja paista uunissa. HUOM! Tarkkana ettei pohjasta tule liian ”rapea” jolloin pizza hajoaa taitettaessa.

Sivele pohjalle tomaattipyreetä ja lado toiselle puolelle haluamasi täytteet, esim. broileria, salaattia, kurkkua, punasipulia, ananasta ja viimeisenä itsetehtyä valkosipulikastiketta. 

IMG_4871

Tästä tulee todella iso Kotzone!

Valkosipulikastike on tehty tämän vanhan ohjeen mukaan, jos ei halua käyttää maitotuotteita, voi kastikkeen korvata samassa reseptissä esiintyvällä sweet’n chili soosilla! 🙂

Jos makeannälkä yllättää, kannattaa kokeilla tätä yksinkertaista juttua! Pilko omena tai muu hedelmä paloiksi ja paista palat tilkassa kookosöljyä, mausta kanelilla ja lisää vielä halutessasi hieman hunajaa. Tarjoile paistetut hedelmät proteiinilettujen kanssa!

DSC01352 DSC01375

Viikonloppuisin saa nukkua pitkään, jonka vuoksi tulee helpommin valvottua ja näin ollen sekoitettua unirytmi, jolloin maanantaiaamuna luomet roikkuu polvissa. Riittävä uni on erittäin tärkeää palautumisen ja hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa kehon toimintoihin merkittävästi, joten mitä jos tänä viikonloppuna nukuttaisiin paljon, syötäisiin terveellisesti ja liikuttaisiin sopivasti? Lupaan, että tällaisen viikonlopun jälkeen maanantai ei tunnu yhtään raskaalta tai ahdistavalta. Ainahan voi kokeilla ja palata entiseen, jos ei tunnu omalta jutulta. 😉


8 Responses to “Eväät hieman terveellisempään viikonloppuun”

  1. Jonna sanoo:

    Nam, hyviä ohjeita! Vähän repesein kun ylimpänä mun suklaakeksien ohje (ei saletisti mistään terveellisimmästä päästä) ja heti seuraavana sun postaus ”eväät terveellisempään viikonloppuun” 😀 Mutta hyvä että on jokaiselle jotakin! Tuo kotzone on loistava idea, täytyy itsekin sitä testata joku päivä 🙂

  2. Mari sanoo:

    Noin sanotaan kaikkialla ja itsekin ajattelen ruokavaliolla olevan eniten väliä, mutta enpä tiedä! Tarkistin omat syömiseni juuri hetki sitten terveysalan henkilön kanssa eikä hän löytänyt oikein mitään moitittavaa. Ainoa missä edelleen tarvitsen petrausta on kasvisten syöminen.. Eniveis! Olenkin nyt jo kääntynyt sille kantille, että liikunnalla on kyllä puolet merkitystä koko hommasta! Minä olen istumaan jämähtänyt toimistotyöläinen, joka joutuu ajamaan päivittäin tunnin verran autoa, jotta edes pääsee sinne toimistoon istumaan. En ole harrastanut kovinkaan aktiivisesti liikuntaa koko kesänä ja kevätkausikin oli pelkkää salia, ei mitään aerobista. Tämä istuminen se taitaa olla mikä minussa jumittaa, vaikka söisin kuinka oikein. Ei muuta kun lenkille laittamaan nesteet liikenteeseen, mur.

    Jos kaiken ajan, minkä käyttää syömisiensä miettimiseen, käyttäisi kävelyyn, niin ehkä niitä syömisiä ei tarvitsisi miettiä niin pirun paljon.

  3. elisa sanoo:

    Nää reseptit on kyllä loistavia esimerkkejä siitä että terveellinen voi olla aivan yhtä hyvää tai jopa parempaa kuin epäterveellinen ruoka! Kun tämmöisiä herkkuja on tarjolla jotka hellittelee sekä kehoa että makunystyröitä niin miksi edes syödä muuta:)

    http://www.karhusportscience.com

  4. Mea Pesonen sanoo:

    Siis wau mikkä vatsalihakset 🙂 Todella upeassa kunnossa

  5. Emilia sanoo:

    Yritin googlailla tietoa oliiviöljyn terveellisyydestä mutta en löytänyt oikeen mitään yhtä ja ainoaa vastausta. Mitä mieltä sä oot oliiviöljystä? Mikä öljy on kaikista paras terveellistä elämäntapaa noudattavalle?

  6. Petra sanoo:

    Hei onko sulla vinkkejä miten pääsis makeanhimosta eroon? Mä olen nyt aika heikko koska päätän joka viikonlopun jälkeen että nyt se on stoppi ja olen välillä pystynytkin olemaan kokonaan ilman makeisia jopa puolisen vuotta. Mutta nyt tuntuu jotenkin niin vaikeeta koska se menee aina niin että vaikka päätän että en syö tänä viikonloppuna mitään niin mun mies ostaa säkillinen ja se on siinä. Pitääkö sitä himoa vaan yrittää kestää vai olisko hyviä vinkkejä?

    • ainor sanoo:

      Moi! Makeanhimosta pääsee eroon kun pysyy erossa makeasta 🙂 Helpommin sanottu kuin tehty, mutta tarvitset vain tiukan itsekurin ja mitä pidemmälle pääset, sen helpommaksi homma menee, usko pois! myös itsekuri vahvistuu kun sitä vahvistaa 🙂

  7. Petra sanoo:

    Näin mä ajattelin myös on vaan paras pysyä pois karkkihyllystä. Haluaisin laihtua muutaman kilon ja tiedän että ne kyllä lähtee kunhan jättäisin nuo mässäilyt pois. Jospa olis joku kannustamassa niin olisi ehkä hieman helpompi pysyä kun tulee ne heikot hetket….

Kommentoi