KANNATTAAKO KALOREITA LASKEA?

Hyvä, paha kalori jakaa paljon mielipiteitä. Omanikin on muuttunut ajan saatossa siitä, kun kirjasin kaiken syödyn aina laskuriin ylös, siihen kun ajattelin ettei kaloreilla ole väliä niin kauan kun ruoka on puhdasta ja terveellistä aina tähän asti, joka taitaa olla noiden kahden keskitie. Ruokia en ole kirjannut mihinkään enää vuosiin, en siis pidä lukua syödyistä kaloreista ja täytyy sanoa, että tällä hetkellä ei ole edes hajua paljonko energiaa syön keskimäärin päivässä. Painoni on pysynyt (ennen raskautta) samoissa luvuissa pitkään, joka viestii siitä että energiatasapaino on pitkälti balanssissa.

Joskus on ihan hyvä tsekata, että mistä se päivittäinen energia tulee, jolloin löytyy yleensä syy siihen että paino nousee tai laskee liikaa. Nykyään moni hämääntyy enemmänkin siitä, että vaikka syö terveellisiä raaka-aineita, ei silti saa esimerkiksi painoa laskemaan. Mua itseäni helpotti tosi paljon se, että lopulta sisäistin sen, että energiatasapaino on se mikä ratkaisee, kun kyseessä on painon muutokset. Kuten mainitsin aiemmin, en laske energiansaantia, mutta tiedostan sen ja teen valintoja sen perusteella. Syön siis ihan kaikkea, mutta pyrin löytämään tasapainon kaiken välille. Syön ihan tavallista ruokaa, herkuttelen kun siltä tuntuu, joskus leivon sokerittomia herkkuja ja valitsen vähäkalorisemman jäätelön. Mikään ei ole kiellettyä, eikä mikään ruoka-aine tee musta kerralla terveempää tai hyvinvoivampaa.

myös raakasuklaa nostaa painoa, jos sitä syö yli kulutuksen! 😀

Samaa metodia olen käyttänyt myös raskauden aikana, ilman että olisin tietoisesti lisännyt energiansaantia tai jättänyt jotain pois (kieltolistaa lukuunottamatta). Luotan siihen, että keho kertoo kuinka paljon energiaa se tarvitsee. Aina ei ole ollut näin ja jossain vaiheessa mun nälkäsignaalit oli aivan päin prinkkalaa. Tähän tilanteeseen jouduin kun kielsin ruoka-aineita, rajoitin syömistä, kehitin itselleni sallittuja ja kiellettyjä ruoka-aineita. Lopulta pää ja keho on niin sekaisin, että kukaan ei enää tiedä onko nälkä vai pelkkä rajoitusten aiheuttama ruokahimo. 😀

Kalorien laskeminen saatetaan ajatella tosi negatiivisena asiana, mutta itse olen sitä mieltä, että niiden tiedostaminen auttaa löytämään myös sitä tasapainoa syömisiin. Se ei aina tarkoita, että etsitään kevyintä mahdollista ruoka-ainetta tai ruokaa, vaan myös sitä että esimerkiksi proteiinijäätelö ei välttämättä ole aina kevyin vaihtoehto. Mainokset ja media luovat meille vahvoja mielikuvia siitä mikä on hyvä tai huono vaihtoehto, mutta aika usein esimerkiksi tavallinen suklaapatukka voikin sisältää saman verran energiaa kuin vastaava proteiinipatukka. Se, että joku ruoka-aine on rasvaton tai sokeriton, ei tee siitä aina parempaa tai kevyempää vaihtoehtoa.

Olen itse asiassa saanut parhaita tuloksia painonpudotusta/painonhallintaa toivovien asiakkaiden kanssa, kun he ovat oppineet ymmärtämään kulutuksen ja energiatasapainon lain. En enää tee valmiita ruokalistoja (ellei erityisesti ole tarvetta) asiakkaille, vaan opetan heidät koostamaan omasta ruokatyylistä sellaisen, joka palvelee niitä tavoitteita mitä asiakas toivoo. Näin asiakas oppii itse ymmärtämään miten ja mitä kannattaa syödä jos haluaa vaikka pudottaa painoa. En myöskään keskity yksittäisiin päiviin, vaan hommaa katsotaan aina viikkotasolla kokonaisuutena. Näin tavoitteeseen pääsy ei tunnu siltä, että pitää noudattaa jotain tarkkaa päivittäistä suunnitelmaa, vaan siinä on enemmän joustovaraa ja silti saadaan samat tulokset, jotka ovat todella usein myös niitä pysyviä.

Jos kokee, että omassa ruokavaliossa on petrattavaa, on siis ihan hyvä idea lyödä niitä syötyjä ruokia laskuriin ja nähdä missä on mahdollinen ongelma. Hyvin usein metsään mennään siinä, että syödään liian vähän, joka johtaa klassisesti mättäämiseen, jonka jälkeen homma alkaa aina alusta.

Kuten oon monesti kirjoittanut, jos kärsit ruoka- tai sokerihimoista, paras tapa päästä tästä eroon on alkaa syödä riittävästi ruokaa. Jos jatkuvasti hiukoo jotain ja elää karkkipäivää odottaen, on se mun mielestä vahva merkki siitä että ruokavaliossa on jotain pielessä.

LUE MYÖS: KIELLETYT VS. SALLITUT RUOKA-AINEET

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


7 Responses to “KANNATTAAKO KALOREITA LASKEA?”

 1. Miun mielestä kalorien laskemista ei koskaan pitäisi tehdä kuin lyhytaikaisesti ja silloinkin lähinnä jos on vaikeuksia hahmottaa kuinka vähän tai kuinka paljon syö. Pelkkiä kaloreita tuijottamalla kun saa just pahimmillaan oman kropan signaalit sotkettua niin, ettei tiedä milloin on oikeasti nälkä ja mitä kroppa kaipaa. Ja onhan se nyt tylsää tuijottaa joka aterialla että mitä tähän lautaselle voi laittaa, etenkin jos kalorit ovat päiväkohtaisia. Normaaliin syömiseen kun kuuluu päiviä jolloin syö enemmän ja päiviä jolloin syö vähemmän.

  • Ehdottomasti juurikin lyhytaikaisesti vain tsekatatakseen tilanteen! Samaa mieltä että jos juuttuu esim vain kaloreihin tai makroihin, menee kehon omat signaalit sekaisin, eikä enää osaa kuunnella kehoa. Tasapaino on just sitä, että välillä tulee syötyä enemmän ja välillä vähemmän, dieetit taas opettaa valitettavasti siihen että jokaisen päivän pitäisi olla jokin suoritus ja syödä tasan tietyt kalorimäärät ja ruuat. Tylsää sanon minä! 😀

 2. Nimetön sanoo:

  Hyviä kirjoituksia. Itsellä ainakin hakemista balanssissa. Vaikka syö sopivasti,iskee se makean himo. Mutta nyt juuri yritän löytää sellaista kokonaisvaltaista oppimista syömisen kanssa. Ihan varma en ole vielä mitä kaikkea apua se tulee vaatimaan. Mutta hiljalleen parempaan suuntaan.
  P.s.mitä tuossa viimeisessä ruokakuvassa on?

  • Kiitos! Joskus muuten voi mennä aikaa ennen kuin herkkuhimo laantuu, etenkin jos on pitkään syönyt liian kevyesti. Kannattaa myös tsekata että syö tarpeeksi hiilareita ja rasvoja (toki myös prot) mutta esim liian vähäinen hiilarin syönti voi saada aikaan sen että tekee mieli makeita juttuja!

   Vikassa kuvassa on proeiinipannari menossa uuniin! 🙂

 3. tennisverkko sanoo:

  Olen jonkun aikaa merkinnyt syömiseni sulamoon, siksi että tulisi syötyä riittävästi. Kaiken maailman jutta/siekkinen/yms dietit ovat vuosien saatossa saaneet pään (ja kropan) niin sekaisin että tajunta on hämärtynyt mitä oikeasti kuuluisi syödä kun liikkuu kohtuu paljon.
  Enää en myöskään ajattele että jos syö jotain herkkua niin se on heti ”repsahdus” tai ”cheat day”, sulamoon merkkailujen myötä senkin on oivaltanut että ihan perusruokaa syödessä elämään mahtuu kyllä sitä herkutteluakin ilman että tulee mitään 7000kcal päiviä ja heti +5kg vyötärölle 😀

  • Juuri näin! Mun mielestä on hirveen tärkeetä että oppii itse näkemään sen kokonaisuuden ja sillon myös ymmärtää paremmin että yks päivä ei pilaa mitään! 🙂 Huippu oivallus!

 4. Satu sanoo:

  Mä olen laskenut kaloreita ihan liikaa, ja näin ollen syönyt todella köyhästi. Mahdollisimman paljon mahdollisimman pienillä kaloreilla. Myöhemmin oppinut, että kun syö riittävästi mutta hyviä raaka-aineita, pysyy paino normaalilla tasolla. Herkästi alan kuitenkin tästä lipsua ja annoskoot nousee liian suuriksi kulutukseen nähden. Pyrkinyt kasvattamaan annoskokoja esim. kasviksilla, jolloin saa syödä paljon. 😀

Kommentoi