TYÖNTEKO & RASKAUS

Pitääkö raskaanakin käydä töissä? Heh. No ei vaiskaan, mutta tämäkin aihe on tietysti pyörinyt mielessä viime aikoina ja ajattelin raapustella hieman omia ajatuksia. Raskaana tietysti käydään töissä, eikä esim. pahoinvointi ole syy hakea sairaslomaa. Toki silloin jos pahoinvointi rajoittaa liikkumista tai oksu lentää jatkuvaan tahtiin, on luonnollista ettei silloin voi kun maata pöntön läheisyydessä.

Se millaista työtä tekee, vaikuttaa tietysti siihen miten koko työnteko vaikuttaa raskauteen. Esimerkiksi toimistotyö, jossa vietetään 8-16 ja saadaan vakiopalkka joka kuukausi on ehkä aavistuksen stressittömämpi vaihtoehto kuin esim yrittäjän työ tai todella fyysinen työ, jossa palkka määräytyy usein oman tekemisen ja jaksamisen mukaan.

Äitiysrahan määräkin lasketaan nykyään niin, että päivärahan määrä perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Suomeksi tämä tarkoittaa, että viimeisen vuoden aikaiset tulot ratkaisee. Tämä siis muuttui nyt 1.1.2020.

Toisin sanoen, mitä enemmän duunia painat ennen lapsen syntymää, sitä paremman päivärahan saat. Niille, joilla on vakitulot, tällainen ei vaikuta paljoakaan, mutta jos palkkasi määräytyy sen mukaan, miten paljon töitä teet, saattaa tämä aiheuttaa hieman stressiä. Etenkin jos työ vaatii jaksamista ja on fyysistä. Enkä puhu nyt itsestäni vaan ihan yleisesti! :)

Olen saanut jonkun verran kysymyksiä siitä, kauanko meinaan ohjata jumppia ja osa ehkä jopa siihen malliin esitettyjä, että onko järkevää urheilla noin paljon tässä vaiheessa. Sanotaan näin, että en minä ihan muuten vaan treenaile noilla määrillä, vaan se on nimenomaan mun työ ja jumpat esimerkiksi suuri osa mun tuloja. Mun palkka perustuu siihen, miten paljon töitä teen. Teen töitä sekä palkallisena, että myös yrittäjänä, mutta liksaa tulee tasan sen verran kun painan hommia! Enkä missään nimessä valita tästä, itse olen työni valinnut ja tämä työ antaa myös paljon vapauksia sekä palkitsee, silloin kun on ollut ahkera.

Ohjaukset ovat olleet mulle enemmänkin voimavara kuin voimien viejä! :)

Nyt on toki tilanne, että täytyy kuunnella kehoa paljon enemmän kuin aiemmin ja mennä sen mukaan. Kuten olen sanonut, menen päivä kerrallaan ja toimin sen mukaan millainen olo on. Tilanne on siinä mielessä uusi ja erilainen, että en osaa yhtään ennustaa miten vointini ja jaksaminen tästä muuttuu, vai muuttuuko. Tähän mennessä olen jaksanut hyvin ja tehnyt hommia ihan normaaliin malliin. Välillä (usein :D) mulla on yli 10 tunnin työpäiviä, mutta välillä myös päiviä kun voin tehdä hommia vaan pari tuntia ja vaihtaa vapaalle.

Tässä on vielä taloudelliselta kannalta hieman mietittävää muidenkin kuin työhön liittyvien juttujen suhteen, mutta onneksi on vielä aikaa ja uskon vahvasti, että kyllä kaikki järjestyy!

Onko siellä muita, jotka ovat miettineet samoja asioita? Entäs yrittäjiä? Oletteko pitäneet äitiysvapaata vai painaneet hommia myös heti vauvan syntymän jälkeen?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


10 Responses to “TYÖNTEKO & RASKAUS”

 1. Avatar Mari sanoo:

  Itse työskentelen samalla combolla: ohjaan/opetan liikuntaryhmiä ja työskentelen yrittäjänä. Lisäksi olen kilpaurheilija. Sain oman esikoiseni nyt viime syksynä ja koska alkuraskauden pahoinvointi oli aiheuttanut painonlaskua ja rajua väsymystä, teimme miehen kanssa ratkaisun että jatkoin töitä raskauden viimeisen kolmanneksen alkuun. Kun vaakakupissa painoi terveys vs. raha, niin oma ja lapsen terveys laitettiin etusijalle. Stressi keveni huomattavasti ja pystyin jatkamaan omia treenejä aina siihen päivään saakka kunnes lähdettiin synnyttämään (fysioterapeuttina olen perehtynyt erityisesti raskausajan kilpaurheiluun). Jälkikäteen ajatellen viimeiset kuukaudet ennen synnytystä olivat ikimuistoiset: sain rauhassa laittaa kaiken valmiiksi ennen vauvan tuloa ja viettää aikaa ihan itsekseni. Aktiivisen treenaamisen ja muutenkin elämäntavan ansioista palauduin synnytyksestä todella nopeasti!

  Ei tässä tosiaan rahassa tarvitse kylpeä, mutta meille riittää, että tällä hetkellä taloudellinen tilanne on sen verran vakaa että kaikkien perustarpeet tulee huomioitua. Rahaa saa aina lisää, mutta terveys onkin sitten vaikeampi saada takaisin.

  • Varmasti viisas ratkaisu valita terveys rahan edestä, niin tekisin itsekin. :) Eikös viime syksynä päiväraha laskettu vielä edellisen vuositulon mukaan? Mielestäni se vaihtui vasta nyt 1.1.2020!

 2. Avatar Mirkku sanoo:

  Tämä nyt ei liity postaukseen, mutta millä liikkeillä voisi raskaana ollessa korvata jumppien lopussa vatsalihasliikkeet, esim rutistukset ja linkkuveitset. Puoliväli alkaa häämöttää, ja nyt huomaan että vatsalihasliikkeet alkaa tuntua helpotettuinakin vähän ikäviltä. Tässä voisi olla ihan postausideakin sulle aihetta vähän laajennettuna :)

  • Esimerkiksi tekemällä lantionnostoja silloin kun muut tekevät rutistuksia yms. Myös sivulankut polvet koukussa ovat ok jos tuntuu hyvältä. Kiitos, nappaan tämän idean talteen!

   • Avatar Liina sanoo:

    Mulle juuri ohjeistettiin Fysioksen raskausjumpassa fyssarin toimesta, että lantionnostoja ei saisi raskaana tehdä, suositukset muuttuneet.

    • Piti oikeen konsultoida muutamaa fysiterapeuttia tästä ja he olivat sitä mieltä että lantionnostoja voi tehdä. Monissa lantionpohjaa vahvistavissa ohjeissakin ohjeistetaan tekemään lantionnostoja ja kun asiaa miettii fysiologisesta kulmasta, en näe syytä miksei lantionnostoa voisi tehdä hallitusti kehonpainolla, lantionpohjanlihaksien vahvistukseen keskittyen? Olisi kiva tietää syy tähän muuttuneeseen suositukseen? Ymmärrän sen, jos asento (selinmakuu) tuntuu pahalta, silloin ei toki kannata tehdä liikettä.

     Jään tutkimaan asiaa! :D

     • Avatar Liina sanoo:

      Mulle vaan jäi mieleen ettei saisi tehdä, sitä en muista mistä oli nämä ohjeistukset ko. fyssari saanut. Saattaa olla että nää on näitä jota joka toinen vuosi saa tehdä ja joka toinen vuosi ei :D

 3. Avatar Laura sanoo:

  Itse ohjasin sivutoimisesti raskaitakin ryhmäliikuntatunteja raskaana ja ensin menin oman voinnin mukaan, kunnes lääkäri sanoi rakenneultrassa, että on olemassa tietty sykeraja, jolloin sikiön hapensaanti vaarantuu (liittyy verenkiertoon). Suositeltava sykeraja oli 60-80%, itsellä 75 %. Silloin mua harmitti, ettei tästä oltu puhuttu aiemmin enkä ollut kuullut asiasta..
  Yrittäjän tilanne haastava, toivottavasti voi loppua kohti ainakin vaihtaa korkeasykkeisiä tunteja rauhallisiin 👍

  • Tästä oon lukenutkin aika paljon erilaista tutkimustietoa, joissain uudemmissa oli, että kovatkaan sykkeet ei vaarantais sikiön haepensaantia (koska harjoitteluun tottuneen naisen keho pystyy yleensä mukautumaan treenin lisäämään hapen tarpeeseen ja elimistö pyrkii varmistamaan sikiön hapensaannin joka tilanteessa.) Mutta tiedä sitten! Mulla oli kans tiedossa tuo sykeraja ja omalla kohdalla sykkeet pysyy hyvin aisoissa + tunnen olossa aika hyvin missä mennään. Pitänyt vaan opetella jättämään ne kovimmat puristukset tekemättä! :)

   Täytyy katsoa mitä joutuu ekana jättää pois, Bodyattack saattaa olla haastavimmasta päästä, mutta voihan sitäkin soveltaa. :D

 4. Avatar Satu sanoo:

  Voi ei miten hullu muutos! Tottakai tämä saattaa joidenkin kohdalla olla oikeesti hyvä juttu, mutta kun se raskausaika on kuotenkin pitkä, eikä kaikilla mitään helppoa aikaa. Esim. vuorotyöläinen saattaa joutua siirtymään päivätyöhön mikä näkyy heti palkassa tai sairastelee jolloin myös lisät jää pois. Sama yrittäjällä, saati jos jäät vielä sairauspäivärahalle raskausaikana. Mutta toivottavasti pystyt jumppamaan mahdollisimman pitkään. Tsemppiä odotukseen, tää oli vähän tämmönen avautuminen. :D

Kommentoi