TÄMÄN SÖISIT, TÄTÄ ET?

Mennään lempiaiheeseeni eli kaloreihin, kiellettyihin ja sallittuihin ruokiin! Mitä monipuoliseen, terveelliseen ravintoon tulee, on toki äärimmäisen tärkeää syödä ravitsevia sapuskoja, monipuolisesti ja välttää mm. turhaa sokeria ja tyhjiä kaloreita. Tässä asiassa on myös pieni mutta. Jostain syystä monille on pinttynyt ajatusmalli, että kaikki ”epäterveellinen” ruoka on pahasta, eikä niitä voi syödä, ainakaan ilman huonoa omaatuntoa. Jos taas ajatellaan, että suurin osa syödystä ruuasta on aiemmin mainitsemaani monipuolista ja ravitsevaa murkinaa, ei sillä ole todenteolla merkitystä syökö joskus proteiinipatukan tilalta pullan tai voileivän sijasta joulutortun.

Jos katsotaan pelkkiä kaloreita ja esimerkiksi lihomista/laihtumista joka perustuu energiatasapainoon, ei näillä valinnoilla ole juurikaan merkitystä. Toki syöty ruoka vaikuttaa omaan toimintaan muulla tavoin, esimerkiksi puuro on luultavasti täyttävämpää kuin piparkakut ja sen voimin jaksaa pidempään, mutta kokonaisuuteen mahtuu myös niitä heikompia valintoja, ilman että pitäisi potea huonoa fiilistä omista valinnoista.

Mielestäni nämä vertauskuvat ovat siinä mielessä hyviä, että ne rikkovat juuri sitä ajatusmallia hyvistä ja pahoista ruuista. Olen tehnyt vastaavanlaisen postauksen kesäkauden ruokiin liittyen ja löydät sen täältä.

PS. Kalorit voivat hieman vaihdella aina tuotteen valmistajasta riippuen! :)

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


6 Responses to “TÄMÄN SÖISIT, TÄTÄ ET?”

 1. Avatar Pullahiiri sanoo:

  Siis onko totta, että kanelipullassa, pipareissa ja joulutortussa on oikeesti noin vähän kaloreita?! Nyt oon kyllä yllättynyt, en oo pahemmin kalorimääriä koskaan pohdiskellut, mutta nuo määrät kuulostavat minusta tosi pieniltä. Joulutortuista en edes tykkää, noita muita vetelen kyllä hyvällä halulla.

  • Kyllä, toki valmistajasta ja tuotteen koosta riippuen. Tässä vertauksessa käytin pirkan kanelipullia, Annas piparkakkuja ja tortut lienee aika samalla kalorimäärällä varustettuja valmistajasta riippumatta! :)

 2. Avatar Maija sanoo:

  Olipas jotenki huojentavaa kuulla! Luulin että joulutortussa olisi puolet enemmän kaloreita. Nyt siis jouluherkkuja syömään :D nojoo.. kohtuudella ;)
  Mielenkiintoinen postaus, olisi voinut olla laajempikin. :)

  • Eikö vaan! Loppupeleissä melkein kaikessa ratkasee se määrä. Toki on olemassa isoja kaloripommeja mutta suurempi merkitys on ehkä sillä kuinka paljon mitäkin syö. :)

 3. Avatar L sanoo:

  Moikka,

  Ootko huomannu nää aika uudet Ingman-jätskit?
  https://www.ingman.fi/tuotemerkit/ingman/ingman-lempeämpi-vadelmalusikkaleipä-.html
  Lempeä Vadelmalusikkaleipä, Mustikkapiirakka ja Samettisempi Omenapiirakka sisältää about 450kcal per purkki ja maistuu vielä super hyville! Toki sokeria löytyy, mutta eihän se aina niin justiinsa ;)

Kommentoi