MITEN LÖYTÄÄ TASAPAINO RUOKAVALION & TREENIEN SUHTEEN?

Tasapainosta puhutaan paljon, kaikki toivovat löytävänsä tuon maagisen kultaisen keskitien terveellisten elämäntapojen yhteydessä. Jos asioihin olisi helppoja vastauksia ja ohjeita, silloinhan ongelmia ei olisi, tai ne olisi helppo ratkaista hetkessä.

Syömiseen, treenaamiseen ja hyvinvointiin liittyy paljon ongelmia. Ongelmat liittyvät usein ääripäihin, eli ylilyönteihin. On jopa helppoa noudattaa ohjeita, suunnitelmia ja dieettejä, mutta niiden päättymisen jälkeen pakka hajoaa usein käsiin ja kuukauden kuluttua ollaan uudella dieetillä. Tuloksena on pahimmillaan vuosien kierre jojoilua, dieettaamista, hurjia treenimääriä, joita seuraa kaudet kun ei liikuta lainkaan. Miten ihmeessä voi löytää tasapainon niin ravinnon kuin treenaamisenkin suhteen?

En ole varsinaisesti aiheen asiantuntija, mutta kokemusta löytyy laajastikkin tämän aiheen tiimoilta ja voin vain kertoa asioita, jotka ovat auttaneet itseäni. Ihan ensimmäisenä tulisi olla oikeasti valmis tekemään muutoksia. Kaikenlaista on kiva haluta, kysellä ohjeita ja vinkkejä, mutta on täysin toinen asia alkaa oikeasti tehdä muutoksia.

Epätasapaino voi tarkoittaa myös sitä, että ruokavaliota ja treenejä on pakko kontrolloida hyvin tarkkaan. Lipsumisia ei välttämättä tapahdu, mutta itse luodut säännöt ja kiellot vaikeuttavat elämää ja pohjimiltaan ei olla tyytyväisiä. Haluttaisiin muutosta, mutta ei uskalleta / osata tehdä niitä. Pelko siitä että jos päästää kontrollista irti ja pahimmat pelot tapahtuu, pitää tiukasti otteessaan.

Tasapaino ei löydy päivässä, eikä sitä voi päättää että nytpä alankin elämään balanssissa. Oli kyseessä mikä tahansa syy, tärkeintä on se että alkaa muuttaa asioita yksi kerrallaan. Antaa uusille toimintatavoille mahdollisuuden. Ensimmäinen askel voi olla vaikka se, että päättää irroittaa kaikista säännöistä ja kielloista viikoksi. Viikossahan ei voi tapahtua mitään peruuttamatonta, joten näin voi lähteä purkamaan tilannetta. Yleensä viikon jälkeen sitä huomaakin, ettei maailma kaatunut etkä lihonnut viittä kiloa, vaikka et punninnut jokaista suupalaa tai tehnyt yhtä montaa treeniä kuin aikaisemmilla viikoilla viimeiset kaksi vuotta taaksepäin.

Sivusin tätä asiaa jo aikaisemminkin, mutta usein se että poistaa kiellot esimerkiksi ruokavaliosta saa aikaan sen, että kielletyn asian kiehtovuus vähenee pikkuhiljaa. Se, että antaa itselle luvan herkutella, ei tarvitse tarkoittaa sitä, että sitä tekisi joka päivä. Tasapaino ei tarkoita (kaikille) sitä että lounaaksi syöt pizzan ja päivällisellä salaatin. Tasapaino on asia joka täytyy itse määritellä itselleen, sillä psyykkinen vakaus on yhtä kuin hyvinvointi. Psyykkinen tasapaino taas liittyy paljonkin fyysiseen terveyteen.

Tässä pari ajatusta, joiden avulla voi lähteä liikkeelle:

 1. Päästä irti kontrollista – Unohda säännöt, kiellot ja rajoitteet. Älä rajaa ruokia hyviin ja huonoihin, sellaisia ei ole olemassa, tärkeintä on kokonaisuus.
 2. Kalorien ja makrojen laskemisen sijaan pyri ajattelemaan ruokavaliota siltä kannalta miten annat kehollesi hyviä juttuja; riittävästi energiaa jaksamiseen, ravinteita ja monipuolista ruokaa. Luota siihen, että kehosi kertoo koska olet syönyt riittävästi ilman että kaikki tarvitsee punnita ja laskea. Tämä toimintamalli palkitsee, kun sille antaa mahdollisuuden.
 3. Treeniin liittyvä kontrolli liittyy usein siihen, että viikosta toiseen täytyy pitää yllä tiettyjä treenejä / määriä. Ei uskalleta mennä ”oman tason alle”, sillä pelko siitä että treenin vähentäminen johtaa tuloksien menettämiseen tai lihomiseen, kalvaa mieltä. Tällaisessa tilanteessa neuvoisin ottamaan ensimmäisenä kevennysviikon, eli suunnitellun viikon, jolloin pudottaa määrät ja treenien tehot minimiin. Tällaisen viikon jälkeen sitä yleensä ajatus kirkastuu ja huomaa, että a) lepo teki ainoastaan hyvää, ehkä jopa edisti toivottuja tuloksia, b) ei johtanut mihinkään mitä pelkäsi. Mieti treenisi motivaattoreita – Miksi teet sitä mitä teet? Tuleeko liikkumisesta hyvä olo, vai onko se vain kalorien polttamista vai antaako se jotain enemmän?
 4. Anna muutokselle aikaa – Loppupeleissä myös tasapaino on vain korvien välissä ja ajatusmallien sekä toimintapojen muutos vie aina aikaa. Tärkeintä on olla valmis muutokseen!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


3 Responses to “MITEN LÖYTÄÄ TASAPAINO RUOKAVALION & TREENIEN SUHTEEN?”

 1. Avatar Manette sanoo:

  Täyttä asiaa joka sana! Vuosien mittainen painonpudotushaaveeni on alkanut kääntyä todeksi vasta sitten, kun tajusin olla kieltämättä itseltäni kokonaan mitään. Uskaltauduin myös kokeilemaan lisätä vielä yhden palautumispäivän viikkoon, ja kappas, jaksan kaikki muut viikon treenipäivät entistä paremmin. Kaikki ei vaan ole kontrollin määrästä kiinni, vaikka niin luulisi. Kiitos tästä viisaasta tekstistä, sietäisi lukea jokaisen, joka haluaa tehdä parempia valintoja elämäntavoissaan! Oikein kivaa kevättä. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Tiedätkö tuo mitä sulle tapahtui, on todella yleistä. Eli vasta kun uskalletaan hellittää hieman, alkaa tuloksia tippua! Yleensä se nimittäin menee niin että ”saat sen mistä luovut”. Toki tavoitteiden eteen täytyy tehdä duunia, mutta psyykkinen tasapaino on yksi tehokkaimmista jutuista näissä puuhissa! Ihanaa kevättä myös sinne. :)

 2. Avatar Satu sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Oon itse ollut juuri tollanen aina. Ja viimeksi vuosi sitten treenasin itselleni unelmieni kropan, vain ollakseni jälleen siinä tilanteessa että ne samat kilot on tulleet takas. Olen kohta 40v. joten jotain jo tiedän itsestäni. Ja olenkin oppinut, että mä tarvitsen rutiineja. Jos mun rutiinit järkkyy pahasti, paketti hajoaa. Esim. tässä tilanteessa tuli se muutos, että jouduin vaihtaa säännöllisen päivätyön täysin epäsäännölliseen 3-vuorotyöhön. Paketti hajos hyvin nopeasti. Nyt on paluu ihan perus 8-16 päivätyöhön, enkä malta odottaa että saan taas harrastukset ja treenit pyörimään. Mutta ne rutiinit, ne on se mun juttu mikä on kaiken a ja o.

Kommentoi