PALJONKO KOVA TREENI KULUTTAA KALOREITA VIIKOSSA?

Mua kiinnostaa ihan hirveästi erilaiset treenaamiseen, ravintoon ja kehon toimintaan liittyvät luvut ja testaukset. Sen vuoksi oon mielenkiinnolla seurannut Polar Vantage M – kellon antamaa dataa mun meiningeistä päivittäin. Tällä hetkellä infoa alkaa olla jo useammalta kuukaudelta, jonka perusteella olen pystynyt seurata mm. treenien vaikutusta energian kulumiseen. Aktiiviset ihmiset kuluttavat tietysti enemmän energiaa, mikä tarkoittaa että sitä energiaa saa laittaa myös suusta alas reilummin kuin passiivisempi kaveri.

Monesti ajatellaan vain treenien vaikutusta kulutukseen, kun oikeastaan arkiaktiivisuudella ja hyötyliikunnalla on suurempi vaikutus. Kulutuksesta voi elää hieman vääristyneitä mielikuvia ja unohdetaan, että sillä mitä tekee suurimman osan valveillaoloajasta on suurempi merkitys, kuin sillä mitä tekee sen yhden tunnin (treeni) ajan. Puhun tässä postauksessa nyt siis ainoastaan kulutuksen, eli kalorien palamisen näkökulmasta. Treeneissä kehittyminen on tietysti asia erikseen!

Viikko, jolloin treenasin jopa 14 kertaa nosti kulutustani viikkotasolla 6500 kaloria. Vertailuna voidaan ottaa että kun halutaan polttaa yksi kilo rasvaa, täytyy kulutuksen mennä miinukselle 7000 kaloria. Aika paljon saa siis tehdä hommia kulutuksen eteen versus kuinka helppoa onkaan syödä tuo sama määrä. :D Heh. Tässä täytyy huomioida, että mulla on ranteesta mittaava kello, ja uskon että treenien kulutus jää hieman alakanttiin siitä mitä se ihan oikeasti on. Kuitenkin vertailumielessä mielenkiintoista dataa. Lisäksi kello laskee ainoastaan treenin aikana kulutetun energian. Intervall-treeneissä/voimatreeneissä saadaan epoc-efektiä aikaiseksi, eli kehon kulutus on kohonnut vielä treenin jälkeenkin.

Otetaan vertailuun kevyempi viikko, kun treenasin ”vain” 8 kertaa ja tämä nosti kulutustani 3500 kaloria. Näiden kahden viikon kokonaiskulutuksella ei kuitenkaan ole kovin suurta eroa, sillä kevyellä viikolla mulla oli enemmän aikaa olla muuten aktiivinen ja ehkä jopa jaksoin tehdä enemmän yleisellä tasolla kaikenlaista, kun taas tuo kova viikko veti niin sippiin, että vapaa-aika meni pitkälti vaan palautellessa.

Se mitä haluan tässä tuoda esiin, on se että jos ajatellaan painonhallintaa tai laihduttamista, niin silloin kun treenimäärät nousevat todella korkeiksi, ei tästä ole enää juuri hyötyä. Kovat treenimäärät nostavat paljon ruokahalua ja vaativat hurjasti kapasiteettia palautumiselta, yöunilta jne. Määrä ei siis missään nimessä ole avainasemassa, vaikka tavoite olisi saada painoa alas. Sen sijaan, kannattaa treenata sopivasti (mikä sopii omaan elämäntilanteeseen / aikatauluihin) ja panostaa enemmän arkiaktiivisuuteen, sillä sen avulla saa huomaamattaan kulutusta ylös, viemättä kuitenkaan kehoa ihan finaaliin.

Tästä aasinsiltana päästäänkin aiheeseen nimeltä sykevyö. Mulla on huomenna synttärit ja kutina siitä, että paketista saattaa ilmestyä Polarin kelloon sopiva sykesensori. Näin ollen pääsen tekemään vertailua, paljonko suurempi tuo treeneistä tuleva kulutus on verrattuna ranteesta mitattuihin tuloksiin! Olisikin kiva kuulla kokemuksia teiltä jotka ootte ottanut dataa sekä kellolla että sensorilla ja kellolla, onko suuria eroja sykkeiden tarkkuuden / kulutuksen suhteen?

Ihanaa uutta viikkoa!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


6 Responses to “PALJONKO KOVA TREENI KULUTTAA KALOREITA VIIKOSSA?”

 1. Avatar S sanoo:

  Ostin saman kellon sun kehumana. Aiemmin oli suunnon kello sykevyöllä ja musta se mittas karkeesti +10 bpm enemmän. Joten jään oottelee sun raporttia!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tää polarin kello on kyllä toiminu loistavasti itsekin. Tietyissä treeneissä vaan saa vielä enemmän dataa vyön kanssa. Laitan raporttia kun on enemmän käyttöjä alla! :)

 2. Avatar Hei sanoo:

  Hei! Mä hankin kans pari viikkoa sitten sykevyön ja sitä ennen olin menny rannemittauksella. Mulla se on helportanut esim hiit treenejä tosi paljon kun syke on koko ajan oikein eikä näytä mitä sattuu ja kulje perässä niinkuin rannemittauksessa. Siksi monien treenien keskisykkeet on myös hieman korkeammat ja sitä kautta kulutus myös vähän, mutta ero on pieni kulutuksessa. Joillakin Les Mills tunneilla erityisesti huomaa, milloin on palauttelu ja milloin mennään täysiä, kun vyö ottaa niin tarkasti. Maksimisykkeet treeneissä mulla kyllä molemmilla tavoilla pysyny aika samoina. Teehän uutta postausta kun oot päässy testailee!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moroo! Jep, juuri tämän takia itsekin halusin sensorin. Hiiteissä ja nopeissa sykkeen nousuissa kello ei aina taida pysyä ihan mukana, lisäksi salitreenissä kello ei aina ota tarkasti sykettä etenkään jos käyttää puristusvoimaa. Tuo sykevyo + polar beat – sovellus oli ihan huippu salitreenissä, kun käyttää vetoremmejä jolloin kelloa on hankalampi pitää!

   Postaus tulossa!

 3. Avatar Mirkku sanoo:

  Moido!
  Tuosta polarin kellosta, onko se mitannut tarkasti sykettä? Itse ostin suunnon kellon muutama viikko sitten ja hämmästyin vähän Pacessa kun se näytti sykkeeksi 280.. ja joskus kävelylenkillä suhaa 60-200 välillä, vaikka ihan tasamaastossa tepastelee.. Vinkkejä? Ainolla tai muilla? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Terve! On se mitannut kyllä, halusin silti ottaa vielä sykesensorin käyttöön, jotta saat ihan 100% oikeat sykkeet. Tulen tekemään vertailua sykkeiden/kulutuksen eroista pelkällä kellolla ja sensorilla. Joskus nuo kellot eivät pysy mukana kovissa hiit-treeneissä joissa syke nousee (ja laskee) nopeasti, siksi voi näyttää outoja.

   Onko sulla kello oikein ranteessa? Tämä polarin kello pitää olla ainakin aika ylhäällä ranteessa ja suht tiukalla jotta se mittaa sykkeet treenin tai kävelyn aikana. Nuo kävely lenkin korkeat sykkeet eivät nimittäin voi pitää paikkaansa. :D

Kommentoi