PITÄISI LAIHTUA, MUTTA EN KESTÄ OLLA NÄLISSÄNI – MITÄ KANNATTAA TEHDÄ?

Eiliseen postaukseen tuli kommentti, jossa toivottiin vastausta otsikon kysymykseen. Paperillahan kaikki on aina helppoa, eli tietysti on iisimpää tehdä toimiva suunnitelma, mutta toinen asia on sitotutua siihen ja noudattaa sitä. Jos se olis helppoo, kaikki tekis niin, eiks vaan? Tietyt tavoitteet vaativat pitkäaikaista sitoutumista ja myös tietynlaista joustamista. Esimerkiksi laihdutukseen tähtäävissä tavoittessa on hyvä ymmärtää, että ongelmia ja repsahduksia saattaa tulla matkan aikana, mutta niiden jälkeen täytyy vain palata takaisin rutiineihin ja jatkaa eteenpäin.

Aika harvoin paino putoaa tasaisesti, eli tasanneviikot, kun mitään ei tapahdu, kuuluvat myös usein asiaan. Kun eletään kalorivajeessa, täytyy myös hyväksyä se, että nälkä vaivaa aina välillä. Asiaa pystyy kuitenkin helpottaa syömällä ruoka-aineita jotka täyttävät vatsaa, mutta ovat vähäkalorisia.

Hieman ehkä innostuin tästä kommentista, sillä omiin vahvuuksiin kuuluu volyymipitoisten annosten kehittäminen pienillä kaloreilla. Vaikka en itse noudata mitään tiettyä ruokavaliota tai seuraa kaloreita, on tätä tullut tehtyä sen verran paljon aiemmin. Mitään ydinfyysiikkaahan tämä ei ole, mutta jaan silti omat tipsini, kuinka pitää vatsa täytenä, pienemmillä kaloreilla.

  • Vihanneksia kannattaa lisätä ruokiin suurissa määrin! Valmiit pakasteet helpottavat ainakin mun hommaa todella paljon ja nykyään on herkullisia wokkisekoituksia ja muita vihannes-sekoituksia, joita lisään aina omiin ruokiini. Valmistustavalla ja maustamisella on äärettömän suuri vaikutus lopputulokseen! Mun on aina vaikea uskoa, että joku ei tykkää vihanneksista. Ajattelen vain, että ne on valmistettu väärin, tai tyyliin syöty sellaisenaan ilman mausteita, kääk! :D

Annoksessa 320 kcal (suuri lautanen) (kalkkunanakkeja+ vihanneksia+mausteita + salaattia)

~400 kcal (possua, vihanneksia, avocadoa)

  • Proteiinivaahdot, eli fluffit ovat todella täyttäviä ja vähäkalorisia herkkuja. Fluffi valmistuu hera- tai kaseiiniproteiinista ja jäisistä marjoista tai vaikka kukkakaalista. Oma suosikkini onkin tuo jäisistä kukkakaaleista ja valkosuklaaherasta tehty vaahto. Kaloreita jättimäiseen annokseen kerääntyy vain noin 15o kcal ja vatsa täyttyy varmasti. Itse harrastin näitä dieetillä etenkin iltaisin jos teki mieli syödä jotain hyvää, tai oli nälkä ja päivän kalorit oli jo melkein täynnä. Täältä löytyy ohjeet fluffin valmistukseen.

  • Kasvissosekeitot ovat täyttäviä herkullisia ja kevyitä ruokavaihtoehtoja. Kunhan valmistaa keiton ilman ylimääräisiä kermoja tms niin energiamäärä pysyy todella alhaisena. Mausteilla pystyy taas pelata paljon maun suhteen, mielestäni valkosipuli ja tuliset mausteet sopivat loistavasti soppiin tuomaan makua!

resepti täällä

  • Mikäli ongelmana on voimakkaat mieliteot ja jatkuva nälkä, suosittelisin testaamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota tai hiilihydraattien syklittelyä. Vähähiilarinen ei välttämättä sovi jos treenaa paljon, silloin syklittely on toimivampi vaihtoehto, eli hiilarit keskitetään treenien ympärille. Kun ruokavaliosta karsitaan pääosin tärkkelyshiilarit (leipä, pasta yms), pysyy verensokeri tasaisempana ja myös mieliteot sekä näläntunne on helpommin hallittavissa!

Täällä olen kirjoittanut hiilarien syklittelystä.

  • Liikunta sopivissa määrin! Treeni on laihduttajan kaveri, mutta joskus treenin kuvitellaan kuluttavan paljon enemmän kuin se todellisuudessa tekee. Olemalla aktiivinen kuluttaa myöskin enemmän, mutta kannattaa muistaa että liikunta myös lisää ruokahalua ja jos treenimäärät alkavat hipoa pilviä, voi näläntunne olla ihan älytön ja syömistä vaikeampi kontrolloida. Laihdutustavoitteessa suosittelisin harrastamaan mahdollisimman paljon hyötyliikuntaa ja treenaamaan 2-4 kertaa viikossa hieman tehokkaammin.

Nämä ohjeet ja tipsit siis kohdistettu henkilöille, joilla on tavoitteena pudottaa painoa. Tiedän että blogia lukee jengiä laidasta laitaan ja haluan painottaa, että kovaa harjoitteleva tyyppi tarvitsee enemmän ruokaa kuin pelkkiä sosekeittoja tai fluffeja! Kun kirjoittaa suurelle yleisölle, ei tietenkään samat ohjeet ja tipsit ole kohdistettu kaikille, saati sitten sovi kaikille. :)

Tällainen toivepostaus tänään, toivottavasti tästä oli hyötyä jollekin apua tarvitsevalle!  :)

LUE MYÖS: TEHOKKAAMPAA RASVANPOLTTOA KALORIEN SYKLITTELYLLÄ

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


One Response to “PITÄISI LAIHTUA, MUTTA EN KESTÄ OLLA NÄLISSÄNI – MITÄ KANNATTAA TEHDÄ?”

  1. Suvi sanoo:

    Kiitos postauksesta, itsekin tätä näläntunteen sietämistä mietin luettuani tuon aiemman postauksen. Tämä herätti kysymyksen siitä miten pitkään kannattaa laihduttaessa olla miinuskaloreilla, ja missä vaiheessa olisi hyvä väliaikaisesti nostaa kaloreita. Vai onko syytä tehdä niin. Varsinkin jos pudotettavaa on paljon ja painonpudotus tahti pidetään maltillisena, voi esim 20kg:n pudottamiseen mennä reilusti yli puoli vuotta aikaa. Onko järkevää olla tuo koko aika miinuskaloreilla?

Kommentoi