TÄSTÄ SYYSTÄ PAINOSI EI PUTOA YRITYKSESTÄ HUOLIMATTA

Laihdutus tuntuu olevan nykyään kirosana ja olen itsekin sitä mieltä, ettei normaalipainoisen kannata jatkuvasti havitella hoikempaa olemusta. On silti paljon ihmisiä, joille painonpudotus tuo lisää terveyttä ja edistää jaksamista sekä hyvinvointia. Jostain syystä laihdutus tuntuu olevan hyvin vaikeaa ja lisääntyneen informaation vuoksi elää myös paljon myyttejä siitä miksi laihduttaminen ei toimi. Kun vaa’an luku ei ala pienenemään toivottuun tahtiin, aletaan epäilemään aineenvaihdunnallisia ongelmia, kilpirauhasen vajaatoimintaa tai muita sairauksia. On aika normaalia etsiä syitä muualta kuin omasta tekemisestä, mutta kyseiset ongelmat ovat kuitenkin todellisuudessa melkolailla pientä vähemmistöä. Usein ratkaisu ongelmaan on hyvin simppeli ja siitä aionkin puhua tänään.

Ihmisen keho on siitä hyvin fiksu kapistus, että se yrittää automaattisesti säädellä energiatasapainoa ilmoittelemalla näläntunteesta tai vähentämällä aktiivisuutta, mikäli energiaa alkaa tulla yhtäkkiä vähemmän. Painonpudotuksessa välttämätöntä on kalorivaje, eli syödä vähemmän kuin kuluttaa. Usein syytä etsitään muualta kun oikeasti todellisuus on vain se, ettei kalorivajetta tule liiallisen energiansaannin vuoksi. Joskus treenin kuvitellaan kuluttavan paljon enemmän kuin se todellisuudessa kuluttaa. Sykemittarit tai laskurit voivat antaa myös liian korkeita lukuja kulutuksen suhteen. Joskus taas herkkupäivänä homma lähtee sen verran lentoon, että viikolla hankittu vaje täyttyy yhden tai kahden päivän runsaamman syömisen vuoksi. Joskus vähäisempi ravinnon saanti passivoittaa ihmistä ja huomaamattaan oma aktiivisuus ja näin ollen kulutus pienenee.

Toisin sanoen, jos painosi ei yrityksestä huolimatta putoa, et ole kalorivajeessa. Syy saattaa olla esim. pitkään jatkunut jojoilu, joka on hidastuttanut aineenvaihduntaa, jolloin kalorimäärää tulisi laskea taas alemmas, joka johtaisi laihtumiseen. Tätä en suosittele, vaan lähtisin purkamaan asiaa ihan toisesta päästä. Mutta koska aiheena on tänään laihdutus, on helppoa pitää asia yksinkertaisena. Usein kuulee sanottavan, että syön kyllä vähän, mutta en silti laihdu. Tällöin kannattaa kirjoittaa ihan kaikki syödyt ja juodut (kahvimaidosta ketsuppiin) asiat ylös ja laskea konkreettisesti paljonko energiaa tulee sisään. Usein mielikuva syödyn ruuan energiasta voi olla täysin erilainen kuin se todellisuudessa on.

kuva kirjasta ”fat loss forever”. Mikäli tavoite on syödä 1800 kcal päivässä, nostaa korkeamman kalorin päivä keskiarvon 2300 kaloriin. Mikäli siis haluaa pitää korkeamman kalorin päiviä mukana, täytyy muiden päivien kalorimäärää laskea niin alas, että viikon keskiarvo säilyttää kalorivajeen.

Se mitä syöt, eli makrojakauma ei vaikuta siihen putoaako paino vai ei. Makrojakauma vaikuttaa kyllä muihin asioihin, kuten jaksamiseen, palautumiseen ja treenissä kehittymiseen, mutta jos puhutaan ainoastaan painonpudottamisesta, silloin kalorit ratkaisee!

Se mitä haluan tällä viestittää on se, että jos tavoitteena on pudottaa ylimääräisiä kiloja, on asia oikeasti melko simppeliä. Painonpudottaminen ei vaadi tiettyjä treenityylejä, eikä tietynlaista ruokavaliota, mutta se vaatii oikeanlaisen energiamäärän. Erilaiset kulutusta laskevat laskurit ovat suuntaa antavia ja jos vaikka noudatat laskurin antamaa kalorimäärää, mutta paino ei putoa, silloin luultavasti kulutuksesi on pienempi ja syötyä määrää tulee laskea.

Loppuun haluan vielä painottaa, että normaalipainon sisällä laihduttamista en suosittele. Sen sijaan suosittelen treenaamaan tehokkaasti ja syömään treeniä tukevalla tavalla, jotta lihakset saavat ravinto ja kroppa kehittyy! Mikäli kuitenkin vyötärölle on ilmaantunut häiritseviä liikakiloja ja tuntui siltä, että tässä tekstissä oli jotain mikä koskettaa sua, suosittelen tsekkaamaan myös:

EIKÖ PAINO PUTOA? TSEKKAA TEETKÖ NÄITÄ VIRHEITÄ!

5+1 MYYTTIÄ LAIHDUTTAMISESTA

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


5 Responses to “TÄSTÄ SYYSTÄ PAINOSI EI PUTOA YRITYKSESTÄ HUOLIMATTA”

 1. Tiina sanoo:

  Hei Aino
  Kysyisin sinulta miten selität karppaajien tosi isot energiamäärät päivittäin ja silti painon laskun? Eli tiedän karppaajia, joille kertyy päivässä reippaasti 3000 kaloria voista,kermasta,smetanasta ja rasvakahvista , mutta silti paino putoaa nopeastikin, kun hiilarit pidetään noin 10-20 hujakoilla.Olen itsekin pudottanut tällä ruokavaliolla 25kiloa, mutten kyllä lätrännyt rasvojen kanssa niinkuin useimmat karppaajat vaan pidin kalorit noin 1600 ja hh 20 tienoissa.Kysyn tätä siksi, koska itseänikin on hämmästyttänyt se kalorimäärä, mitä jotkut vetää rasvan muodossa ja silti laihtuvat.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heippa! Mielenkiintoinen aihe ja arvelinkin että joku alkaa tätä miettiä. Fysiologisesti kyseinen tapahtuma ei kuitenkaan käy järkeen, olen toki itsekin kuullut vastaavanlaisia juttuja karppauksen ja ketoosin hyödyistä, mutta lähtisin itse miettimään tämän todenperäisyyttä sillä että onko ihan oikeaa faktaa siitä että kyseiset henkilöt syövät noin paljon kulutuksensa yli, vai onko kyseessä vain se mitä joku sanoo.

   Usein kun jätetään joku makroravinteista kokonaan pois, kuten tässä hiilarit, niin energiansaanti putoaa automaattisesti vaikka ”syödään paljon ja mitä halutaan”.

   Toki ketoosista sanotaan, että keho menee rasvaa polttavaan tilaan ja olen itsekin lukenut juttuja ja artikkeleita ketoosin hyödyistä painonpudotuksessa, mutta siltikään en usko siihen että kaloreita voisi syödä huoletta vain välttämällä hiilareita. Valitettavasti mulla ei ole tähän hätään mitään tieteellistä tutkimusta suuntaan tai toiseenkaan annettavana. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Lisään tähän vielä sellaisen näkökulman, eli karpatessa tai ketoosissa verensokeri pysyy tasaisempana ja näläntunne ei vaivaa (ainakaan oman kokemukseni mukaan) juuri lainkaan, vaikka energiamäärä olisi pienempi. Eli tästäkin näkökulmasta karppaus vaikuttaisi vain siihen että loppujenlopuksi tulee syötyä vähemmän, eikä esim. mieliteot vaivaa juurikaan!

 2. Erika sanoo:

  Olisi pakko laihtua, mutta en kestä olla nälissäni. Mitä teen (väärin)?

Kommentoi