TEHOKKAAMPAA RASVANPOLTTOA KALORIEN SYKLITTELYLLÄ

Diettaamisen, eli kiristelyn eli rasvanpolton voi tehdä myös monella muulla eri tavalla kuin perinteisellä – 500 kaloria päivässä metodilla. Kehonmuokkaus on pitkälti matematiikkaa ja kun ymmärtää, miten homma toimii, voi metodeja muokata juuri itselle sopivaksi ja ajankohtaan sopivaksi. Mielestäni tietty joustavuus tekee asioista helpompia ja kun asiat ovat helpompia, ovat muutokset myös pysyvämpiä.

Ihan ensimmäisenä täytyy ymmärtää, että terve keho toimii niin, että kun se saa vähemmän energiaa kuin se kuluttaa, täytyy kehon saada energia jostain muualta. Tällöin keho käyttää omia rasvavarastoja, joka johtaa laihtumiseen. Kalorit tai kulutus ei nollaannu päivän alussa, vaan kyseessä on jatkuva tasapainotila. Sen vuoksi esimerkiksi moni pysyy samoissa mitoissa jatkuvasti, sillä välillä tulee syötyä plussalla, kun taas välillä energiaa tulee syötyä vähemmän kuin kuluttaa. Tämä johtaa siihen että saanti ja kulutus pysyvät suhteellisen tasaisena jatkuvasti. Kun halutaan muutosta suuntaan tai toiseen, täytyy saada tila pidemmällä aikavälillä joko miinukselle tai plussalle. Ihminen ei kuitenkaan ole mikään kone, joten tietysti tähän vaikuttaa myös monet muutkin pienet asiat, mutta yksinkertaisuudessaan painonpudotus on suhteellisen helppoa. Ainakin paperilla. :D

Tästä päästäänkin aiheeseen nimeltä kaloreiden syklittely, joka voi tehdä kiristelystä paljon mielekkäämpää. Ajattelin esitellä muutaman eri tavan syklitellä omaa energiansaantia viikon aikana.

Perinteisin versio on syödä päivittäin suunnilleen sama määrä energiaa, eli kalorit noin 500 kcal miinuksen puolella. Otetaan esimerkkinä, että energian saanti olisi tällöin 1800 kcal per päivä jokaisena päivänä viikossa, jolloin kokonaiskalorimäärä on 12 600 viikossa. Saman määrän kaloreita voi myös jakaa monella eri tavalla. Alla olevassa kuvassa perinteinen vaihtoehto ja sitten tuo päivien välillä syklittely.

Monelle on helppoa pysyä ”ruodussa” viikolla, mutta ongelmana on esimerkiksi viikonloput, jolloin on enemmän sosiaalisia tapahtumia, jolloin voi soveltaa niin, että viikolla energiansaanti on hieman alhaisempi ja viikonloppuna, joko yhtenä tai kahtena päivänä korkeampi. Kannattaa kuitenkin ymmärtää, ettei energiansaantia kannata missään vaiheessa vetää liian matalaksi ja ”säästellä” kaloreita, sillä silloin esimerkiksi palautuminen treenistä kärsiin. Asioita voi kuitenkin myös soveltaa esimerkiksi niillä viikoilla kun tietää, että luvassa on jotain erikoisempaa, mutta haluaa silti pitää dieetistä kiinni.

Jos tuon saman energiamäärän jakaa tällaiseen rennompaan viikonloppuun/päivään, esimerkiksi 5 päivänä (ma-pe) syö 1500 kcal per päivä, jolloin lauantaille ja sunnuntaille jää korkeampi 2 550 kaloria syötäväksi. Jos taas kyseessä on yhden päivän rennompi meininki, saa yhdelle päivälle energiaa jopa 3600 kcal. Tein kaikki laskutoimitukset tuolla samalla 1800 kalorin päiväsaannilla.

Oman energiansaannin ja laihtumiseen tarvittavan energiamäärän voi laskea esimerkiksi tällä laskurilla, joka kertoo päivittäisen laihtumiseen tarvittavan kalorimäärän. Laskurit ovat tietysti aina suuntaa antavia, eivätkä ne pysty antaa täydellistä tulosta, mutta niiden avulla pääsee alkuun. Syötyjä kaloreita on helppo laskea erilaisilla netistä löytyvillä laskureilla. Itselläni on käytössä Sulamon laskuri, joka muuten laskee myös laihtumiseen tarvittavan energiansaannin.

Kaloreiden sisällä on myös hyvä olla jonkinlainen suunnitelma makroille, joista olen kirjoittanut ihan oman tekstin.

MITKÄ IHMEEN MAKROT JA MITEN NIITÄ LASKETAAN?

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


3 Responses to “TEHOKKAAMPAA RASVANPOLTTOA KALORIEN SYKLITTELYLLÄ”

 1. Avatar vanessa sanoo:

  Hei Aino!

  Harvemmin tulee kommentoitua, mutta nyt oli kyllä pakko kun tykkäsin niin kovasti!

  Tavallaanhan tuon koko ajan tietää, että ei ne kalorit yön aikana nollaannu, mutta tavallaan kuitenkin olen ainakin itse jumittunut siihen ajatukseen :D
  Tämä laittoi kyllä ajattelemaan ja varsinkin vaikeammilla viikoilla täytyy ottaa tämä testiin!
  Ja hyvät havainnollistavat taulukot, että tällainenkin huono matikkapää ymmärsi mitä tarkoitat!:D
  Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja ennen kaikkea huippublogista! :)

 2. Avatar Maari sanoo:

  tää oli motivoiva myös siltä kantilta, että jos tulisi herkuteltua yhtenä päivänä enemmän tietää et ei tilanne mene ns.pilalle kun voi sitten muina päivinä taas kiristellä ruuista

 3. Avatar sanni sanoo:

  Moi! Mä oon nyt laittanut mielenkiinnosta ruokia Sulamon laskuriin, koska huomasin että mun on vahdittava että tulee syötyä tarpeeksi. Treenaan paljon ja kovaa, joinain päivinä 2 kertaakin. Luulen, että oon vedellyt tässä melkosella säästöliekillä jo pidemmän aikaa, ja mun on tosi vaikea saada esim. Sulamon suosittelema määrä hiilareita täyteen. Sekä mun Polar että Sulamo kertovat tuplatreenien jälkeen kulutuksen olevan 3000kcal päivässä, ja yritän toteuttaa tuota -500kcal että saisi vähän ylimääräistä fläsää pois mutta voimat/treenitehot ei kärsisi. Tuntuu vaan ihan järkyttävältä määrältä se 2500kcal ja takaraivossa on koko ajan ajatus että hitto voinkohan mä nyt oikeesti syödä näin paljon lihomatta :D Kysymys kuuluu, voinko luottaa oikeasti noihin Sulamon ”vaatimiin” määriin, eikä se arvioi kulutustani ihan hullusti yläkanttiin? Oon tosiaan vuosien saatossa ajautunu siihen pelkän salaatin mussuttamiseen ja ylimääräiset ehkä n. 5kg on sitten niin saakelin tiukassa mukana.

  En tiedä saiko tästä nyt mitään selvää mutta kiitos jo valmiiksi jos vastaat! :D

Kommentoi