6 VINKKIÄ YÖHERÄILYN SELÄTTÄMISEEN

Paljon tulee kirjoiteltua unesta ja sen tärkeydestä. Myös tätä aihetta on tullut käsiteltyä aiemmin ja aina välillä sivuten. Itse koen yöunilla olevan niin suuri vaikutus kaikkeen, että vaikka aiheena tämä on hieman tylsä, niin silti haluan tuoda sen tärkeyttä edelleen ilmi. Paljon kuulee sitä, että koska on kiireinen elämä ja pitää ehtiä paljon, niin uni on se mistä nipistetään. Ymmärrän toki sen, että esim. pienten lasten kanssa ei aina pysty priorisoida omia tarpeita tai sitä nukkumista, mutta parhaansa mukaan riittää myös haastavammissa elämäntilanteissa. Kannattaa muistaa, että myös kehonmuokkaustavoitteissa unella voi olla tuloksien teossa jopa suurempi rooli kuin treenillä. Itse en siis koskaan suosittele esimerkiksi nipistämään unesta, jotta pääsee treenaamaan.

Yöheräily on valitettavan tuttu asia myös itselleni ja tiedän sen liittyvän liiallisen rasituksen (psyykkinen tai fyysinen) aiheuttamaan stressiin. Tuohon aikaan herääminen johtuu tosiaan hormonitasapainon mukaan psyykkisestä tai fyysisestä stressistä, jonka seurauksena elimistöön syntyy hapetusstressiä. Kyseessä voi siis olla fyysinen, eli treenin aiheuttama ongelma, jolloin keho käy ikäänkuin ylikierroksilla jatkuvasti. Myös psyykkiset jutut ja mieltä painavat asiat aiheuttavat niin kovan stressin, ettei keho pääse lepotilaan. 

Huomaan ainakin itse, että jos edessä on vaikka jännittävä päivä tai joku stressaava kokemus, tulee helposti herättyä yöllä, tietysti juuri silloin kun pitäisi levätä. Jos takana on super rankka päivä, voi olla niin väsy että kroppa menee niin ylikierroksilla että ei saa nukuttua väsymyksestä huolimatta.

Mä olen kokeillut monia eri juttuja ja ajattelin jakaa hieman kokemuksia toimivista tavoista. Ajattelin keskittyä nyt juurikin tähän 3-5 välillä tapahtuvaan stressiheräilyyn ja miten siitä voi mahdollisesti päästä yli. Nämä vinkit perustuvat siis täysin omakohtaisiin kokemuksiin.

Ihan ensimmäisenä kannattaa tarkistaa riittävä magnesiumin saanti ja se, että syöty magnesium tulee hyvin imeytyvästä lähteestä ja että sitä saa riittävästi. Mulla on tällä hetkellä bisglysinaatti tauriini- ja sitraattimuodossa olevaa magnesiumia. Sitraatti aiheuttaa helposti löysää vatsaa, etenkin runsaammissa määrissä, joten kannattaa kokeilla myös muita muotoja, mutta ei kuitenkaan magnesiumoksidia. Otan itse jopa 2000 mg magnesiumia päivässä, enkä edelleenkään ole saanut yliannostusoireita. Jos vaje on ollut pitkään päällä, ei välttämättä minimisuosituksien määrä auta nostamaan magnesiumtasoja ylös. Kannattaa lukea –> Jos saisin antaa vain yhden neuvon

Joka päivä kannattaa nauttia vihersmoothie, joka vähentää mm. hapetusstressiä. Hyvä viherjauhe on todella kätevä lisä smoothieiden joukkoon, tai ihan vaan sellaisenaan. Yksi annos viherjauhetta vastaa melko suurta annosta vihreitä vihanneksia.  

Inositoli on B-vitamiinien kaltainen sokeriyhdiste, joka syventää unta ja parantaa hermovälittäjäaineiden tasapainoa. Se sopii huonounisille, stressaantuneille, alakuloisille, makeanhimon riivaamille ja PMS-oireista kärsiville. Tästä voi saada apua, jos tuntuu että nukkuu ns kevyttä koiranunta. Olen itse käyttänyt Solgarin inositol valmistetta.

Olen käyttänyt myös antistress-valmistetta joka perustuu siis L-teaniiniin, joka on GABA:n esiaste. GABA:n sanotaan vaikuttavan rentoutumiseen ja syvään uneen. Esim. alkoholi nostaa myös GABA:n erittymistä aivoissa, jolloin jännitys häviää ja olo on vapautunut. Otan 200 mg L-teaniinia iltaisin.

Serotoniinin alhaiset tasot taas aiheuttavaa epävarmuutta, huolestunutta ja ahdistunutta oloa, jolloin nukahtaminen on hankalaa ja myös yöllä herätessä alkaa ajatukset pyöriä kaikenmaailman asioissa, joita ei kuuluisi silloin miettiä. Tähän ”vaivaan” voi saada apua Ashwagandhasta. Kyseessä on rohtokoiso, joka on siis yksi ayurvedan kulmakivistä. Ashwagandhan ainesosat sisältävät mielihyvähormonia serotoniinia. Ashwagandhan voi lisätä esim. smoothieen, ajankohdalla ei väliä.

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä, olisi hyvä  opetella stressinhallintaa ja toki poistaa stressaavat tekijät elämästä niin hyvin kuin mahdollista. Olen huomannut, että tähän auttaa parhaiten se, että käsittelee kaikki harmittavat asiat jo ennen nukkumaan menoa. Pyrin myös hoitamaan kaikki ”to do” – asiat, jotta ne eivät jää vaivaamaan. Mulle ainakin käy niin, että jos jätän jonkun asian roikkumaan, niin alan ihan varmasti pyöritellä sitä mielessä yöllä herätessä. 😀 Kun käy asiat mielessä läpi ja antaa itselle luvan jättää tietyt asiat seuraavaan päivään, auttaa sekin jo rentoutumaan. 

Itse pyrin myös pitämään unirytmin suhteellisen samana myös viikonloppuisin. Tänä viikonloppuna kuitenkaan tuskin pääsen normaaliin aikaan vällyihin, sillä ollaan lähdössä tänään Helsinkiin ja huomenna olisikin luvassa Blog Awardsit, joissa olen itsekin ehdolla. Kiva ottaa pieni miniloma tähän väliin ja tehdä jotain ihan muuta! Blogi hiljenee siis viikonlopuksi, mutta some päivittyy sitäkin tehokkaammin. Ottakaahan seurantaan alla olevat kanavat. Instagramin story on tällä hetkellä se, mihin tulee eniten päiviteltyä arkisempiakin juttuja ja asioita jotka ei välttämättä aina liity treeniin ja ruokaan. 😀

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


One Response to “6 VINKKIÄ YÖHERÄILYN SELÄTTÄMISEEN”

  1. Outi sanoo:

    Heippa, kun treenailet paljon niin käytätkö mitään urheilujuomia harjoitusten aikana vai juotko ihan vaan vettä? Harrastan itse paljon kovatehoista liikuntaa ja hikoiluni treenien aikana ja jälkeen on valtavaa, välillä otan treeneihin tällaisia veteen sekoitettavia urheilujuomia, ajatuksella että nestetasapaino ei järkkyisi. Niitäkin on aika paljon erilaisia vaihtoehtoja, myös kalorittomia yms. niin mietin osaatko sanoa niistä ja niiden käytöstä omia kokemuksia tai mielipiteitä tämmöiselle tavistreenaajalle, tai suosituksia?:)

Kommentoi