MIKÄÄN EI MUUTU JOS MIKÄÄN EI MUUTU

Yleisesti ottaen ihmiset ovat melko muutosvastarintaisia. Kun joku tuttu ja turvallinen asia muuttuu, koetaan asia usein negatiivisena juttuna. Esimerkin voisi ottaa monesta eri tilanteesta, mutta koska nyt on jumppaviikko, otetaan esimerkki sieltä. Les Mills pyrkii jatkuvasti kehittämään konseptiaan ja eri lajeja eteenpäin, jonka vuoksi monet lajit ovat kokeneet muutoksia, toiset suuria ja toiset pieniä. Bodyattackin lämmittely on nykyään täysin erilainen kuin vuosia taaksepäin, Bodycombatin koko rakenne on muuttunut melko paljon ja Bodystep menee jatkuvasti kovempaan ja tehokkaampaan suuntaan. Aina kun tulee joku uusi juttu, on palaute pääosin negatiivista, sillä jos on tykätty edellisestä kaavasta, aiheuttaa uudet kuviot harmitusta. Mitä jos tästä tuleekin nyt huonompi? Useasti kuitenkin käy niin, että hyvin nopeasti totutaankiin uusiin juttuihin ja kohta ei enää edes muisteta vanhaa. Liikuntatrendit muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti, joten on ihan ymmärrettävää, että myös näitä konsepteja muokataan ja kehitetään eteenpäin.

Totesin tänään sprint-tunnillani tuon otsikon lauseen, eli mikään ei muutu jos mikään ei muutu. Tämä lause kiteyttää mielestäni aika tärkeän sanoman ihan elämän jokaisella alueella. Usein sitä hakkaa päätä seinään toistaen asioita samalla tavalla päivästä toiseen ja sitten miettii, että miksei mikään koskaan muutu. Oli kyse treenistä, parisuhteesta tai vaikka työstä, täytyy ymmärtää että mikäli tahtoo muutosta, täytyy tehdä asioita myös eri tavoin kuin ennen.

Jos hyvin moni meistä on muutosvastarintainen, yhtä moni on myös ns. rutiinien orja. On hyvin helppoa ja ennen kaikkea turvallista toistaa tuttuja asioita, koska silloin tietää suunnilleen miten kaikki menee. Miksi meitä pelottaa tietämättömyys tai uudet asiat? Itsekin olen hyvin vahvasti kiinni omissa rutiineissa ja oonkin miettinyt paljon, että on ihan turha odottaa mitään uutta tai erilaista lopputulosta, jos teen asiat aina kuten ennenkin. Toki sitä voi toivoa, että asiat maagisesti muuttuu, mutta hyvin harvoin näin tapahtuu. On myös tärkeää ymmärtää, että toista ihmistä ei voi muuttaa, ainoastaan itseään ja suhtautumistaan. Edellä mainitun opin kantapään kautta edellisessä parisuhteessa.

Saattaa olla hieman sekavaa tekstiä kun hypin jumpasta parisuhteeseen, mutta pointtina on herätellä miettimään tätä asiaa. Jos olet tyytymätön johonkin elämän osa-alueeseen, täytyy ymmärtää että erilaisen lopputuloksen saamiseksi täytyy olla itse valmis muuttumaan ja tekemään asioita eri tavoilla. On ihan turha manailla ja negistellä, että miksi mulle aina käy näin, jos ei ole itse edes yrittänyt mitään toisin. Mun mielestä tämä on kuitenkin aika hyvä juttu, sillä kun asian ymmärtää, huomaa että tosi moni asia on mahdollista, kun vain ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa hommiin!

Tää viikko on ollut tosiaan muutoksen aikaa, kun ollaan siirrytty uusiin Les Mills-ohjelmiin ja meikäläinen on kuluttanut suurimman osan päivästä uusien ohjelmien parissa. On aina melkoinen paukku, kun kaiken normaalin työn lisäksi pitäisi yhtäkkiä repiä vähintään 5 tuntia ylimäärästä aikaa päivään. Tämän vuoksi mun bloggailutkin ovat jääneet aina iltaan ja myös monet muut duunit on saanut hoitaa yömyöhään. Mutta hei, mitä sitä ei tekis mukavan jumppakokemuksen eteen?! Nyt on kaikki ohjelmat opeteltu ja ohjattu kertaalleen ja oon aika tyytyväinen, etenkin tämän illan settiin, josta selvisin vähintäänkin kunnialla läpi, vaikka alkuun vähä stressasi kahden uuden ohjelman vetäminen putkeen! Meitsi oli ihan liekeissä! 😀

Nyt unohdan Les Millsin kolmeksi päiväksi ja keskityn sen sijaan omiin tunteihini huomenna sekä lauantaina! 🙂

KUVAT: Anna Riska / Annmarias

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.

 

 


9 Responses to “MIKÄÄN EI MUUTU JOS MIKÄÄN EI MUUTU”

 1. Enni sanoo:

  Juuri näin! Itse ihmettelin aina miksei muutosta kropassani tapahtunut, vaikka söin terveellisesti ja liikuin. En koskaan punninnut ruokia ja laskenut kaloreita, vaan saatoin syödä vaikka viisi omenaa välipalaksi, ”koska ne ovat terveellisiä, niin niitä saa syödä enemmän”. Unohdin aivan perusasian eli sen, että muutosta ei tapahdu, vaikka kuinka söisin omenoita ja smoothieita, jos energiamäärä menee kulutuksen yli. Nyt keväällä muutin tapojani ja aloin orjallisesti punnitsemaan, ja treenaamaan myös pitkäjänteisemmin kuin ennen. Ja muutosta on tapahtunut! Asian tajuamiseen meni oikeasti aika kauan 😀 nyt vaan mietin miksi ihmeessä…

  Oon ajatellut muuten ottaa tulevaksi kesäksi jonkun nettivalmennuksen. Nyt keväällä on niin paljon stressiä pääsykokeiden takia, että valmennuksen ottaminen nyt veisi vain liikaa aikaa ajatuksilta. Olen miettinyt sun, ilona siekkisen ja fitnetin valmennuksien väliltä. Ruokamäärät vaan mietyttää. Kuulin, että esim. fit by sofia valmennuksessa syödään 1500 ja kiristellään 1300 kaloriin treenien ohella ja ajatuskin tuollaisesta kammoksuttaa. Tammikuussa innostuin vähän liikaa ja söin vain n. 1400 kaloria, opiskelin ja treenasin 4 kertaa viikossa mikä johti siihen, että unen laatu heikkeni merkittävästi ja heräilin jatkuvasti. Minkälaiset energiamäärät sun fat burn valmennuksessa noin suurin piirtein on? En oikeasti älyä miten joku pärjää 8 viikkoa 1500 tai vähemmällä… Sori kun jaarittelin näin pitkästi 😀

  • ainorouhiainen sanoo:

   Uskon, että tuo on aika yleinen juttu, sillä monesti ajatellaan että jos syö terveellisiä ruoka-aineita niin silloin laihtuu (ehkä hieman kärjistetysti sanottu, mutta u got the point :)). Kirjoittelinkin tuossa muutama päivä sitten, että tavotteissa pitäisi olla suunnitelma jotta niihin pääsee ja sama pätee myös tähän kropan muokkaukseen! Kiva että oot nyt saanut tulosta!

   Mun ohjelmissa kalorit menevät painoluokan mukaan, eli ne vaihtelevat hieman. Mikäli haluat tarkemman luvun, voit laittaa viestiä tuolta sivuston palaute-osion kautta niin katson sun painoluokan kalorit. Luonnollisesti 80 kiloinen ja 50 kiloinen eivät (mun mielestä) voi noudattaa samaa kalorimäärää, vaan joku yksilöllisyys täytyy myös nettivalmennuksissa olla. 🙂

   • Enni sanoo:

    Joo luinkin tän postauksen jälkeen ton tavoitteilla täytyy olla suunnitelma- postauksen ja oon ihan samaa mieltä! Kauan meni tämän tajuamiseen, mutta you live and learn 😀 ja joo kävin laittamassa viestiä tonne palaute osioon 🙂

 2. ebs sanoo:

  Hei!

  Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että muutoksen eteen on nähtävä vaivaa ja jos oma elämä tai elämän osa-alue ei miellytä, asialle on tehtävä jotain. Olen myös, kuten sinäkin tunnut olevan, sellainen persoona, joka analysoi rohkeasti omien valintojen riskit ja mahdollisuudet ja sitte kokeilee muuttuisiko elämä paremmaksi omilla teoilla ja muutoksilla.

  Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki ihmiset eivät ole niin ”valveutuneita” oman elämänsä kanssa. Muutokset ovat ihmisille itseasiassa oikeasti stressaavia asioita, josta syystä isot elämänmuutokset eivät onnistu. Suuret muutokset aiheuttavat aivoissa stressireaktion, mikä saa muutosvastarinnan aikaan. Jostain syystä primitiiviset vaistot sanovat epämukavuusalueelle ensin EI. Päämäärätietoiset ja muutoksiin tottuneet ihmiset pystyvät asialle jotain, mutta monelle ihmisille muutokset ovat erittäin hankalia.

  Luulen, että tähän on osasyynä se, että usein muutoksia ”myydään” sellaisina, että ne pitäisi toteuttaa heti, joka rakentaa heti alkaessa muurin eteemme. Kommentoin oikeastaan sen takia tähän kirjoitukseesi, että toivoisin näin vahvan mielipidekirjoituksen jälkeen kuitenkin sinunkin tuovan esille sen, mikä on ihmismielelle luonnollista ja antamaan ymmärtäväisemmän kuvan muutoksista. Minä ja Sinä ymmärrämme, että muutos on jees, mutta jos olisimme vastuullisia, osaisimme samalla sanoa, että suurimmat muutokset tapahtuvat pienistä askelista ja että muutosvastarintaa ei kannata säikähtää – se tulee joka tapauksessa! Koska se kuuluu meidän luonteeseemme, eikä ole mikään epänormaali asia 🙂

  • ainorouhiainen sanoo:

   Heips! Hyvä pointti sulla ja tosiaan painoitin myös sitä, että mikäli on tyytymätön johonkin elämän osa-alueeseen, täytyy myös itse olla valmis muuttumaan tai muuttamaan tapojaan. Sekin on täysin ok, mikäli ei tahdo muutosta ja elämä rullaa kivan tasaisesti. Mielestäni nämä fiilikset menevät hieman aalloissa; välillä kaipaa haasteita ja muutosta ja välillä on kiva vaan nauttia helposta ja rennosta elämästä. 🙂

 3. Roosa Mononen sanoo:

  Hyvä postaus! Itsekin olen tänä vuonna opiskellut ahkerammin kuin koskaan, koska tänä vuonna on päästävä siihen kouluun. Jotta minulle tapahtuu jotain mitä ei ole koskaan ennen, on minun myös tehtävä töitä sen eteen enemmän kuin koskaan ennen!
  http://roosamononen.com

  • ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos. 🙂 Ja juurikin noin, ei voi odottaa että ihmeitä tapahtuu, ellei itsekin tee jotain eri tavoin! Tsempit opiskeluun!

 4. Iinu sanoo:

  Samaa olen miettinyt ohjaajana noiden Les Mills -ohjelmien suhteen. Meidän salilla asiakkaat eivät ole antaneet negatiivista palautetta esim. BC:n konseptin muutoksista, mutta olen huomannut, että tosi moni ohjaaja esim jatkareilla valitti mm. BC:n musiikeista, liikkeistä ja ”tylsyydestä”. Itse ainakin näen, että LM-ohjelmat ovat menneet tehokkaampaan suuntaan, ja esim combatissa oli ennen monille asiakkaille tosi monimutkaisiakin comboja, joista eivät ehkä kaikki saaneet tehoja irti. Nykyinen BC on mielestäni aloittelijalle helpommin lähestyttävä, vaikka se onkin rankka tunti. Ymmärrettävää myös, että liikuntamaailma muuttuu ja Les Millsillä haluavat toki kehittää ohjelmia ja kokeilla uutta, kun samat henkilöt ovat niitä jo vuosikausia tehneet. Mun mielestä nämä viimeisimmät ohjelmat ovat olleet tosi hyviä ja voihan sitä miksaillessa aina fiilistellä vanhojakin biisejä! 🙂

  • ainorouhiainen sanoo:

   Juurikin näin, oon samaa mieltä!

   Ymmärrän täysin idean esim. combatin ”muokkaamisen” alla, sillä nyt tunti on ehkä enemmän kaikille sopiva treeni, kuin vain taistelulajien taitajien tunti. Ymmärrän toki, että se harmittaa ja itsekin kaipaan välillä kunnon ”vanhan ajan kasibiisejä”, mutta niitä voi tosiaan sitten miksailla, jolloin saa vaihtelua halutessaan. Mielestäni kaikissa muutoksissa täytyisi aina yrittää ymmärtää idea muutoksen takia, tuskin Les Mills muuten vaan tekee näitä muutoksia. Ohjaajana kuitenkin vetää treenin asiakkaille, ei itselleen, vaikka sekin on tietysti tärkeää että itsekin nauttii tekemisestään. Joskus on vaan hyvä nostaa katse sieltä omasta navasta ja miettiä kokonaisuutta! 🙂

Kommentoi