KANNATTAAKO SYÖDÄ ENNEN AAMUTREENIÄ?

Jos treenaa aikaisin aamulla, kannattaako silloin syödä ja mitä ylipäätään voisi laittaa suusta alas, ettei se vaikuta treeniin negatiivisesti? Edellä mainittua kysytään ja pohditaan yllättävän usein ja mielestäni siihen vaikuttaa pitkälti mitä ollaan menossa treenaamaan ja kuinka pitkäksi aikaa. Tässä asiassa on myös paljon yksilöllisiä eroja, sillä itselläni ei esimerkiksi ole mitään ongelmia vetää kovaakin treeniä tyhjällä vatsalla, kun taas tiedän useita jotka eivät voisi edes ajatella urheilua ennen syömistä. Vaikka pystyn treenata tyhjällä vatsalla, teen sitä kuitenkin melko harvoin. Treenaan itseasiassa vain kerran viikossa aamukahvin voimalla, sillä torstain HIIT-tunti on omaan aikatauluuni niin aikaisin, että mielummin nukun myöhempään, vedän kahvit huiviin ja puolen tunnin rykäisyn jälkeen syön täyttävän aamiaisen.

Tällä hetkellä teen 4-5 aamutreeniä, joista useimpina kertoina vedän kunnon puurosetin ennen treeniä. Pyrin jättämään syönnin ja treenin välille ainakin tunnin sulattelun, jotta kroppa ehtii ottaa syötyä ruokaa energiaksi. Omalla kohdalla ruoka sulaa hyvinkin pikaisesti, eli ongelmana ei ole esim täysi olo, vaikka aamiainen on hyvinkin runsas. Jos taas ”kärsii” juuri siitä, että ruoka jää painamaan vatsaan, on smoothie aina hyvä vaihtoehto aikaisin treenaaville. Joskus jos olen nukkunut pommiin ja mulla on ollut edessä pitkä jumpparupeama oon turvautunut rasvakahviin, eli aamukahvin sekaan MCT-öljyä ja heraproteiinia. MCT-öljyn imeytyvyys on hiilarien luokkaa, joten siitä saa nopeasti energiaa lyhyellä varoitusajalla! Tällaisissa tilanteissa juon myös aminohappoja treenin aikana minimoidakseni lihaksien käytön energiaksi.

Moni on varmasti kuullut, että jos treenaa aamulla tyhjällä vatsalla, polttaa keho enemmän rasvaa. Tämä hyöty on kuitenkin hyvin minimaalinen, joten jos tyhjällä vatsalla treenaaminen ei sovi juuri sun kropalle, en lähtisi väkisin tekemään näitä aamuaerobisia sen takia että saadaan niinkin pieni voitto rasvanpolton puolella. Usein myös treenitehot kärsivät jos energiat ovat alhaalla jo treenin alusta saakka. Tyhjällä vatsalla treenatessa kannattaa suosia tasasykkeisiä aerobisia kovien intervallien ja hiittien sijaan.

Kahviin voi sekoittaa myös kurkumiinia! :)

Sanoisin, että tähän asiaan ei ole yhtä oikeaa vastausta, eikä asiasta kannata stressata, sillä vaikutus tuloksiin on tosiaan hyvin minimaaliin, teki kummalla tavalla tahansa. Kroppaa kuuntelemalla pääsee pitkälle ja vaikka jokin asia näyttäisi täydelliseltä paperilla, käytännössä kaikki ei kuitenkaan toimi kaikille samalla tavalla. 

Tässä muutamia muistisääntöjä, jotka toimivat useimmille ihmisille pitämään energiatasot hyvänä läpi päivän!

 • Proteiinipainotteinen aamiainen pitää olon virkeänä heti aamusta, sekä vähentää napostelua päivän mittaan.
 • Hiilarit pääosin treenin jälkeen, palautusaterialla mielellään tärkkelyspitoisia hiilareita esim. riisiä, bataattia jne.
 • Rasvaa tasaisesti jokaisella aterialla, paitsi ennen ja jälkeen treenin ateria saa olla melko vähärasvainen, sillä rasva hidastaa hiilarien imeytymistä –> hidastaa palautumista. Poikkeuksena MCT-öljy & kalaöljy.
 • Ennen nukkumaanmenoa (iltapala) kevyt annos hiilareita esimerkiksi iltapuuron muodossa auttaa nukahtamaan ja nukkumaan paremmin.

Tässä yksi idea, miten rytmittää ruokailut jos treenaa aamulla:

1. ateria (smoothie) marjoja, proteiinijauhe, jotain vihreää, pellavansiemenrouhetta, mct-öljyä/kookosöljyä. Aamiainen pysyy proteiinipitoisena protskujauheen avulla, kuidut edesauttavat vatsan toimintaa pitkin päivää ja mct-öljy antaa energiaa treeniin. MCT-öljy ja esim. kalaöljyt poikkeavat muista rasvoista, sillä ne imeytyvät lähes hiilihydraattien tavoin, jolloin kroppa kykenee hyödyntämään MCT-rasvahapot energiaksi tehokkaasti. Tällöin kyseiset rasvahapot eivät varastoidu rasvasoluihin kovin helpolla, vaan ne toimivat loistavana energianlähteenä silloin, kun hiilihydraatteja ei syödä runsaasti. 

TREENI

2. ateria (palautusateria) riisiä/bataattia/perunaa tms + vähärasvaista eläinproteiinia tai kasviproteiinia + kasviksia. Palautuminen lähtee käyntiin, lihakset saavat rakennusaineita ja kortisolin tuotto rauhoittuu. Jos treenin ja ravinnon väliin ja liian pitkä tauko, kortisoli jää jylläämään ja pidemmän päälle tämä voi aiheuttaa esimerkiksi rasvan kerääntymisen keskivartalon alueelle.

3. ateria – esim. kauraleipää/riisikakkua avocadolla ja tonnikalalla/ proteiinipatukka/ puuroa/itsepuristettu mehu + pähkinöitä / smoothie (mikä tuntuu omaan kulutukseen sopivalta )

4. ateria – runsaasti vihanneksia, salaattia loraus oliiviöljyä ja proteiininlähde (eläinproteiini tai kasvisproteiini)

5. ateria – kaurapuuroa + raejuustoa/kanamuna

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


5 Responses to “KANNATTAAKO SYÖDÄ ENNEN AAMUTREENIÄ?”

 1. Avatar Aino sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus! Opin paljon uutta :)

 2. Avatar j sanoo:

  Hmmm..Mun olis tarkotus alottaa bikinibody bootcamp ja ajottaa kaikki treenit aikaisiin aamuihin ajanpuutteen takia. Aamupalan söisin koulussa noin 1,5h jälkeen treenistä. Onkohan se liian myöhään? Ja jos treenin jälkeen on noinkin pitkä väli ennen aamupalaa, niin ennen treeniä varmaan kannattais jotain napata suuhunsa, mitä sun mielestä kannattais sillon syödä? Jotain mitä ei tartte aamulla valmistaa, nopeaa ja helppoa?

 3. Avatar Helmi sanoo:

  Siis en ymmärrä miten keksit jatkuvasti aina yhtä mielenkiintoisia postaus aiheita :D Luulis että olisit kaiken ”tarvittavan” kirjoittanut jo mutta ei :) Nämäkään kun ei ole mitään tämän hetken trendi juttuja vaan ihan normi asioita

 4. Avatar ulla sanoo:

  Hyvä kirjoitus :)

  Mutta vähän asian vierestö, sanoppa Aino kun tiedät voiko syynä olla se, että olen 2 kk ajan hoitanut kauppakaynnit ym muun liikkumisen kuntoilun lisäksi hoitanut kävellen, isot ruokaostoksetkin kantaen siihen ,että mun paino pompasahtanut kaksi kiloa ylös ja rasvat tullut älyttömästä alas ??? Oli aika yllätys. Huomaan kyll, että mun mm pohkeet on pirun kireet ja kasvanut. Jopa alkaa olla jalat aika kovilla, mutta tilanne on että kun ei ole tuo auto enään perseen alla :)

 5. Avatar Jemina sanoo:

  Tosi mielenkiintoinen postaus ja hyviä pointteja! ❤

  Mun blogissa kans uutta postausta mun fiiliksisyä tällä hetkellä!

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/2017/03/hyva-olla.html?m=0

Kommentoi