MIKSI KAIKKIEN PITÄISI KOKEILLA DIEETTIÄ AINAKIN KERRAN ELÄMÄSSÄÄN?

Sanasta ”dieetti” tulee yleensä ensimmäisenä mieleen laihdutuskuuri. Dieettihän on englannista käännös sannalle ruokavalio. Ruokavaliolla olo ei aina tarkoita laihduttamista, vaikka usein näin onkin. Tiedätte, että oon itse vastaan typeriä pikakuureja ja ainaista ravinnon punnitsemista. Silti oon myös sitä mieltä, että ruokavaliolla olo on hyvin opettavaista ja jos oma suhtautuminen ruokaan on normaali, olisi jokaiselle silmiä avaavaa noudattaa suunniteltua ruokavaliota edes kerran elämässään! Ai miksi? No minäpä kerron..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dieetti-pizza. Resepti tulee mukana, kun ostaa mun sivuston ruokavalion!

Kun punnitsee ruuat, oppii näkemään silmämääräisesti paljonko ruokaa on sopiva määrä kerrallaan. Annoskoot eivät aina ole liian suuria, vaan joskus voi huomata, että sitähän onkin tullut syötyä aivan liian vähän omaan kulutukseensa nähden. Lisäksi annoksien rakenteesta tulee järkevä, kun esimerkiksi hiilarit&rasvat eivät ole liian suuressa roolissa, kuten usein esimerkiksi lounasbuffeteissa syödessä. 

Kun noudattaa ruokavaliota, ruokailurytmi pysyy automaattisesti tasaisena ja sitä huomaa hyvin nopeasti tämän positiiviset vaikutukset, minkä ansiosta rytmi säilyy helposti myös ”dieetin” jälkeen.

Kun päivän aikana on vain tietyt annokset syötävänä, jää kaikki ylimääräinen napostelu pois. Sitä ei helposti edes huomaa kuinka paljon ylimääräistä tulee napsittua pitkin päivää aterioiden välillä. Lisäksi ruuan sekaan/kylkeen saattaa lorahtaa liiaksi voita, kermaa, öljyjä, ketsuppia tai muita lisukkeita, joista saattaa löytyä syy esimerkiksi siihen miksei saada tuloksia vaikka syödään siististi. Joskus se voi olla pienestä kiinni.

Kun syö järkevästi ja säännöllisesti, nostaa se usein myös motivaatiota liikkumiseen. Nämä kaksi kun kulkevat useimmilla käsikädessä, niin hyvässä kuin pahassakin. Mikäs sen parempi motivaattori, kuin se että alkaa huomata treenituloksien paranevan ja kehon muuttuvan sellaiseen suuntaan kuin itse toivoo! 

Sanotaan että unelma ilman suunnitelmaa on vain toive, joka usein sellaiseksi jääkin. 90% treeniin ja kehonmuokkaukseen liittyvistä unelmista on kiinni oikeanlaisesta ruokavaliosta. Tämä on todella tärkeä ruutu, mikäli haluaa pistää unelmat todeksi. Harva meistä pystyy syödä mutu-tuntumalla niin hyvin, että saa yhtä hyviä tuloksia, kuin kunnon suunnitelmalla. Haluan vielä huomauttaa, että en tarkoita tällä pelkkää laihduttamista, sillä ruokavalio tukee ihan kaikkea kehitystä lihasmassan kasvatuksesta kunnon kohottamiseen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


11 Responses to “MIKSI KAIKKIEN PITÄISI KOKEILLA DIEETTIÄ AINAKIN KERRAN ELÄMÄSSÄÄN?”

 1. Avatar Elina sanoo:

  Ihan hyvä pointti ja postaus, ja sellaiselle jolla ongelmia syömisen kanssa todellakin hyväksikin. Mutta mä voisin ehkä hiukan olla erimieltä siitä, että normaalipainoiselle ja normaalin perusterveesti syövälle dietti tekisi ehkäpä kuitenkin vain hallaa. Mä oon jotenkin sitä mieltä että kaikkein terveintä syömistä on se kun syö perusruokaa niin miten tekee mieli ja kuinka paljon tekee mieli. Ja sen, toimiiko se huomaa todella hyvin siitä pysyykö paino samassa vai ei ja minkälainen fiilis on kropassa. Hyvään ja terveelliseen ruokailuun ei tarvita ruokavalioita ja vaakoja! Ne saa enemmänkin vääristämään sitä ruokailua ja sitä tulee mietittyä liian monimutkaisesti.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Onhan se näinkin. On kuitenkin paaaaljon ihmisiä joilla ruokailutavat ovat aivan pielessä ja heille olisi hyvinkin hyödyllistä kokeilla järkevästi suunniteltua ruokavaliota ja näin oppia sitä kautta uutta. Uskon että te, blogin lukijat olette pitkälti ravintotietoisia, mutta kannattaa muistaa että me ollaan edelleen aika pieni vähemmistö. :)

 2. Avatar fiiue sanoo:

  kolikolla on aina kaksi kääntöpuolta. niin myös tässä, koska juuri noista ruuan vaa’alla mittaamisista ja ”Kun punnitsee ruuat, oppii näkemään silmämääräisesti paljonko ruokaa on sopiva määrä kerrallaan.” lause muuttaa hyvää tarkoitustaan, kun mieli alkaa sanomaan että liian pieni annoskoko olisi oikeasti ihan riittävä. surullinen fakta on, että nämä edesauttavat syömishäiriöiden syntymistä. en nyt halua olla se ”joka nosti taas syömishäiriökortin esiin”, koska voin omalla kokemuksella sanoa, että vaikka tarkoitus ”dietillä” olisi hyvä, surullisen usein se menee yli.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Totta, joka asiassa on aina kääntöpuolensa ja joskus näistä voi syntyä ikävä ”pakkomielle”. Toisaalta taas monille voi olla silmiä avaavaa huomata että annoskoot on ollut ”ihan pielessä”. =)

 3. Avatar lara sanoo:

  näköjään pari muutakin on miettinyt samoja kun minä hah! en mitenkään halua luoda sulle ”roolimallin” kuvaa ja paineita, mutta kun itsekin sanoit tossa kommentissa ylempänä ”Uskon että te, blogin lukijat olette pitkälti ravintotietoisia, mutta kannattaa muistaa että me ollaan edelleen aika pieni vähemmistö” niin todella monet varmaan etenkin kehittyvässä vaiheessa olevat nuoret ottavat sinusta mallia, ja alkavat noudattamaan orjallisesti näitä diettijuttuja, ja alkavat kyttäämään jokaista grammaa yms. tietenkin on niitä jotka oikeasti tarvitsevat apua ja saavat blogistasi varmasti oikeaa inspiraatiota, mutta ehkä silloin kannattaisi keskittyä ohjaamaan ottamaan yhteyttä pt:siin joilta hakea neuvoa, eikä periaatteessa kehottaa ”kaikkia”diettaamaan, koska silloin niin moni sellainen joka ei tätä tarvitsisi, alkaa sitä noudattamaan. ehkä toinen kukkahattutäti täällä, ja vaikka olet hyvällä asialla, niin jotenkin tuntuu että ns. olet sinisilmäinen sille, kuinka iso vaikutus tämäntyylisillä, ja ehkä hieman provosoivilla blogiteksteillä voi olla. huh! :D

  • Avatar Suvi sanoo:

   Komppaan ja lisäisin vielä, että joskus psykologi tai ravitsemusterapeutti voisi olla vielä parempi osoite.

 4. Avatar Lukija sanoo:

  Hyvä postaus ja hyviä pointteja! Mielestäni makrojen ja kalorien seuraaminen on sellainen juttu, että pitää miettiä elämäntilannetta. Esimerkiksi monelle, mukaan lukien minä itse, voi se aiheuttaa pakkomielteistä seuraamista. Tästä tietysti seuraa ahdistusta ja muutenkin epäterveellistä suhtautumista ruokaan.

  Itse olen sitä mieltä, että ilman näiden seuraamistakin voi saada hyviä tuloksia, mutta makrojen seuraaminen on varsin pätevä työkalu helpottamaan työtä, mutta ei kaikille.

  Olen päättänyt, että ehkä joskua tulevaisuudessa kokeilen saanko nopeammin ja parempia tuloksia, jos näitä seurailen, mutta se on sitten tulevaisuudessa. Tällä hetkellä pääasia on mielen hyvinvoinnissa :)!

  Joten kaikki miettikööt pystyykö olemaan ”dieetillä” järkevästi, ilman pakkomielteistä toimintaa. Kuitenkin surullinen asia on, että on paljon ihmisiä joilta tämä ei suju, eikä välttämättä tarvitsekkaan jos syö terveellistä ruokaa hyviä määriä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Todellakin! Kuten mainitsin aiemmissakin vastauksissa, tämä ajatus koskee ihmisiä joilla on terve suhtautuminen ruokaan. Oon monesti kirjotellut aiemminkin, ettei paperilta syöminen ole pidemmän päälle ”tervettä”, jos se jatkuu liian kauan. Oon kuitenkin sitä mieltä että kokeilemalla uusia juttuja oppii aina uutta. Osa otti tämän tekstin ehkä vähän liian vakavasti, mutta sellaista se on aina välillä. :)

 5. Avatar Hanna sanoo:

  Oletko koskaan miettinyt, että suhteesi tähän hommaan ei ole lähellekään terve? Kolmen viikon huilaaminen ja ”pakollinen pysähtyminen” ei ole mitään henkistä kasvua vaikka ehkä niin ajattelet.
  Lue Riikan uusin postaus ja ota mallia! Ehkä tarvitset siihen apua – jotain muuta kuin seitsemättäsadatra ruokavaliota tai pientä kiristelyä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mielipiteensä kullakin! Olen lukenut Riikan postauksen ja oon enemmän kuin onnellinen että hän on vihdoin löytänyt tasapainon kaikkeen. Me ollaan kuitenkin kaksi eri ihmistä ja en lähtisi vertailemaan, sillä tilanne on täysin eri meidän välillä. :) Kiitos kuitenkin huolenpidosta!

 6. Avatar Jenpa sanoo:

  Arvasin, että täällä on näitä ”ajattele kaikkia” -kommentteja. Tavallaan ymmärrän, mutta myös harmittaa, että etenkin nuorisoa kohdellaan idiootteina, jotka omaksuvat kaikki negatiiviset ominaisuudet positiivisestakin tekstistä. On tekstejä/kuvia/mainoksia/ohjelmia/elokuvia, joista ihmiset ”triggeröityvät”, mutta ei sellaista vastuuta ja syytöstä voi laittaa yhdelle ihmiselle tuosta noin vain.

  Huh, kiitos ja anteeksi :D Omalle kohdalle dieettaaminen on toiminut kiinteyttäjänä ja ravinnon varmistajana. Hyvä, että tästä harmittomastakin puolesta puhutaan!

Kommentoi